Η μαύρη τρύπα
Ωστόσο με την τακτική αυτή, η κρατούσα κατάσταση δεν θεραπεύει την αιτία του κακού, απλώς διαχειρίζεται τα αποτελέσματά του. Ταυτόχρονα η κυβέρνηση της ΝΔ με την υπερχρήση των ρήσεων «μηδενική ανοχή», «φταίει το κακό ΠΑΣΟΚ» κινδυνεύει να χάσει και τις εντυπώσεις, αφού η κοινή γνώμη βλέπει την αναποτελεσματικότητα της «μηδενικής ανοχής» και δεν πείθεται εύκολα ότι έπειτα από τρία χρόνια διακυβέρνησης «φταίει για όλα το κακό ΠΑΣΟΚ».
• Η κρατούσα κατάσταση πρέπει να αντιληφθεί ότι είναι καιρός να πάρει μέτρα που να αποτρέπουν τη διαφθορά, που να διαχειρίζονται το «είναι» και όχι το «φαίνεσθαι». Προς αυτήν την κατεύθυνση χρειάζεται να επαναξιολογηθεί και να επανατοποθετηθεί η έννοια της πολιτικής ευθύνης. Εδώ απαιτείται η θεσμοθέτηση της αρχής «όποιος προτείνει τη χρησιμοποίηση ενός στελέχους σε θέση κλειδί, έχει και την ευθύνη για την πορεία του» και αυτό γιατί ο ανθρώπινος παράγοντας είναι η μαύρη τρύπα της διαφθοράς. Έτσι οι «προτείνοντες» θα γίνουν προσεκτικότεροι και θα προωθούν τους ικανούς και τους έντιμους κι όχι τους «κολλητούς». Με άλλα λόγια, όταν ένας υπουργός τοποθετεί στελέχη δικής του επιλογής σε θέση κλειδιά και στην πορεία κάποιος εξ αυτών αποδειχθεί σκάρτη επιλογή, τότε ο υπουργός έχει πολιτική ευθύνη που πρέπει να την αναλαμβάνει κι αν όχι να αποπέμπεται από τον πρωθυπουργό.
• Βέβαια θα πρέπει να εξοστρακιστεί και η νοοτροπία της στελέχωσης της εκάστοτε διακυβέρνησης από τα «δικά μας παιδιά», καθότι κατά κανόνα οι λεγόμενοι «κολλητοί», επειδή έχουν «πλάτες» και «προστασία», είναι πιο «έτοιμοι» να ενδώσουν στον πειρασμό της διαφθοράς. Από εκεί και πέρα απαιτείται η θεσμοθέτηση κανόνων διαφάνειας και ελέγχου στη διαχείριση του δημοσίου χρήματος και μάλιστα κανόνες που να αποσπούν την ευρύτερη δυνατή πολιτική και κοινωνική αποδοχή. Όσο δεν παίρνονται μέτρα προς αυτήν την κατεύθυνση, όσο αξιοποιούνται οι «κολλητοί» σε θέσεις κλειδιά, τόσο η διαφθορά θα θεριεύει και τόσο θα μετατρέπεται σε ανέκδοτο η ρήση «μηδενική ανοχή στη διαφθορά».