Η κυβέρνηση ετοιμάζεται… για παροχές και… εκλογές!

«Γεύση» από την πολιτική αυτή θα πάρουν προεκλογικά (είτε γίνουν οι εκλογές τον προσεχή Οκτώβριο, είτε κανονικά, στο τέλος της τετραετίας, αφού ουδείς πλέον σκέπτεται να γίνουν πιο γρήγορα) ορισμένες κατηγορίες εργαζομένων, ωστόσο οι περισσότεροι θα παραμείνουν… εγκλωβισμένοι στις υποσχέσεις που θα υλοποιηθούν, όπως θα ανακοινωθεί, στη δεύτερη… θητεία της κυβέρνησης…

Η ανακοίνωση των παροχών πάντως, σχετίζεται και με την επικοινωνιακή πολιτική της κυβέρνησης και το άνοιγμα ή το κλείσιμο της ψαλίδας που δείχνουν κάθε εβδομάδα οι δημοσκοπήσεις. Αυτό σημαίνει πως η κυβέρνηση, το τελευταίο δεκαήμερο, επιδιώκει να διαπιστώσει πού θα «καθίσει» το θέμα των ομολόγων με τα Ταμεία, ώστε να κρίνει εάν αυτήν ακριβώς την περίοδο θα πρέπει να προχωρήσει σε ανακοινώσεις που σχετίζονται με την ανακούφιση των ασθενεστέρων τάξεων. Το ίδιο συνέβη και κατά την περίοδο που διανύουμε, της αναστάτωσης στον χώρο της Παιδείας, όταν κρίθηκε… αναγκαίο να ανακοινωθεί πως η κυβέρνηση μελετά τρόπους αντιμετώπισης των οικονομικών προβλημάτων μεγάλων κατηγοριών εργαζομένων, όπως μικροσυνταξιούχων και μισθοσυντήρητων…

Οι σχετικές πάντως μετρήσεις οδηγούν στο συμπέρασμα πως, παρά την αναστάτωση που επικρατεί ακόμη στο θέμα της Παιδείας, από το μείζον αυτό θέμα, μάλλον κερδισμένη βγαίνει η κυβέρνηση. Αντιθέτως, δεν είναι, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το ίδιο ενθαρρυντικά τα συμπεράσματα από την υπόθεση των ομολόγων των Ταμείων, διότι κτυπά ακριβώς στην καρδιά της πολιτικής της κυβέρνησης, τη διαφάνεια. Πάντως φαίνεται ότι το Μαξίμου στηρίζει απόλυτα τον Σάββα Τσιτουρίδη και ο ίδιος… κάθε άλλο παρά ανήσυχος παρουσιάζεται.

Το μέγα ζητούμενο για την κυβέρνηση και για τα επιτελεία, τόσο του υπουργείου Οικονομικών, όσο και των συναρμόδιων υπουργείων που σχετίζονται με τις παροχές, που θα ανακοινώνονται σταδιακά για να μην ενταθεί το προεκλογικό κλίμα, είναι να δοθούν χρήματα μέσα στην επόμενη τετραετία, χωρίς να τιναχθεί στον αέρα η δημοσιονομική πολιτική και να μη δοθεί η εντύπωση στα αρμόδια κοινοτικά όργανα ότι η έξοδος από την επιτήρηση… οδηγεί την κυβέρνηση σε προεκλογικού τύπου παροχές. Ταυτόχρονα, όπως τόνιζαν καλά ενημερωμένες πηγές, η προσπάθεια της κυβέρνησης να εξισορροπήσει τα πράγματα, να προγραμματίσει τις παροχές με ορίζοντα τη νέα τετραετία και ταυτόχρονα να μη ρίξει έξω τον προϋπολογισμό, γίνεται ακόμη δυσκολότερη γιατί η εντολή του πρωθυπουργού είναι σαφής: Όχι νέες φορολογικές επιβαρύνσεις. Κάτι που σημαίνει ότι από κάπου πρέπει να κοπούν τα χρήματα για να δοθούν στους χαμηλόμισθους και χαμηλοσυνταξιούχους. Στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης περιλαμβάνονται:

• Πρόγραμμα ενίσχυσης των οικονομικά ασθενέστερων, που μελετά το υπουργείο Οικονομικών για τους πρώτους μήνες του 2008 και προγραμματίζει να το ανακοινώσει η κυβέρνηση αμέσως μετά το συνέδριο του καλοκαιριού. Το πρόγραμμα αφορά περίπου ενάμισι εκατομμύριο πολίτες σε κοινωνικά στρώματα και επαγγέλματα που σήμερα παρουσιάζουν υψηλό δείκτη ανέχειας και βρίσκονται σε άσχημη οικονομική κατάσταση. Η ενίσχυση θα γίνει μέσω επιδομάτων (σε όσους έχουν τρία παιδιά, στους χαμηλοσυνταξιούχους και χαμηλόμισθους του ευρύτερου δημόσιου τομέα).

• Το πρόγραμμα δεν είναι άσχετο με την υπόσχεση που θα δώσει η κυβέρνηση ότι στο τέλος της νέας τετραετίας η κατώτερη σύνταξη θα φθάσει τα χίλια ευρώ.

• Στον σχεδιασμό περιλαμβάνονται και οι προσλήψεις στον ευρύτερο δημόσιο τομέα και στους οργανισμούς του Δημοσίου, που έως και τις αρχές του νέου έτους υπολογίζεται ότι θα ξεπεράσουν (μαζί με τον προγραμματισμό για την αντιμετώπιση της ανεργίας και τις σχετικές επιδοτήσεις σε ανέργους) τις 60.000.Ο σχετικός προγραμματισμός -αιτήματα υπουργείων, οργανισμών του ευρύτερου δημοσίου τομέα- είναι σίγουρο ότι θα ξεπεράσεις τις… διακόσιες πενήντα χιλιάδες, αριθμός όμως που κρίνεται υπερβολικός, χωρίς κανείς φυσικά να μπορεί να βεβαιώσει ότι οι 60.000 δεν θα γίνουν βοηθούσης της προεκλογικής περιόδου και των σχετικών πιέσεων υπουργών και βουλευτών, τις 100.000…

Είναι η πρώτη φορά πάντως που η… πολιτική αντεπίθεση της κυβέρνησης, επιδιώκεται να συνδυασθεί, μετά το σχετικό «φρεσκάρισμα» του κομματικού μηχανισμού, και με την ανάλογη «κομματική αντεπίθεση». Μετά από μερικές… δεκαετίες η Νέα Δημοκρατία αποφάσισε, κατόπιν σχετικής έρευνας που είχε κάνει ο γραμματέας του κόμματος Λευτέρης Ζαγορίτης, να θέσει τέρμα στις τοπικές επιτροπές-φαντάσματα. Το γεγονός θα συνδυασθεί με τον επαναπροσδιορισμό των στόχων και επιδιώξεων των κομματικών επιτροπών, είτε σε τοπικό επίπεδο είτε σε επίπεδο νομαρχίας, ώστε «να ανοίξουν οι πύλες» και να ενταχθούν στον κομματικό μηχανισμό νέα πρόσωπα.

Η ενεργοποίηση των κομματικών οργανώσεων, εν όψει του συνεδρίου του καλοκαιριού, κρίθηκε επιβεβλημένη, πρώτον, για να επαναβεβαιωθεί η κοινή γραμμή πλεύσης κόμματος-κυβέρνησης και για να δοθεί νέα δυναμική στη… δύσκολη προεκλογική περίοδο που θα ξεκινήσει αμέσως μετά το καλοκαίρι.


Σχολιάστε εδώ