Εκλογικός «πυρετός» στο ΠΑΣΟΚ

Πάντως στο επιτελείο του Γιώργου Παπανδρέου, σε μια πρώτη αποτίμηση των πρόσφατων εξελίξεων και κυρίως της μονομαχίας στη Βουλή, μένουν ιδιαίτερα σε δύο σημεία:

• Στο ότι ο Γιώργος Παπανδρέου μπήκε και έπαιξε σε έναν προνομιακό εδώ και πολλά χρόνια χώρο για την ΝΔ και τον Κ. Καραμανλή, αυτόν της ηθικής και της διαφάνειας και κέρδισε το παιχνίδι. «Πήρε το ηθικό πλεονέκτημα της ΝΔ. Πήρε τη σημαία των αντιπάλων, με την οποία κέρδισαν τις εκλογές», έλεγαν στενοί συνεργάτες του κ. Παπανδρέου και πρόσθεταν πως «ξανάδωσε ζωτικό χώρο στο ΠΑΣΟΚ -παρά τα λάθη του παρελθόντος- να μπει με μεγάλες αξιώσεις στο παιχνίδι». Πρόσθεταν μάλιστα ότι αυτήν τη μάχη της ηθικής και της διαφάνειας την κέρδισε πάνω σε ένα μεγάλο θέμα που καίει όλοι την κοινωνία γιατί πρόκειται για τα λεφτά του ιδρώτα του κάθε απλού πολίτη.

Τόνιζαν μάλιστα ότι ο κ. Παπανδρέου τώρα μπορεί να κεφαλαιοποιήσει και τη στάση του πριν από τριάμισι περίπου χρόνια στο θέμα της περιβόητης «τροπολογίας Πάχτα», όταν «ξεκαθάρισε γρήγορα» όσους με τον ένα ή τον άλλο τρόπο είχαν μπλεχτεί σε εκείνη την ιστορία, ακόμα και αν χρειάστηκε να είναι ιδιαίτερα σκληρός, ίσως και άδικος με κάποιους που συνυπέγραψαν την τροπολογία. Τότε στα γκάλοπ ο Γ. Παπανδρέου έκανε βουτιά, αλλά όπως τονίζουν συνεργάτες του δύσκολα σήμερα θα μπορέσει κανένας να του χρεώσει λογικές «συγκάλυψης» και όταν ο αντίπαλος του, ο σημερινός πρωθυπουργός, δέχεται κριτική για συγκάλυψη σε μια σειρά από υποθέσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας τα τελευταία χρόνια.

• Το δεύτερο μεγάλο «συν» για τον Γιώργο Παπανδρέου είναι ότι και με αυτή του την παρουσία και το «κονταροκτύπημα» με τον Κ. Καραμανλή, έδειξε ότι μπορεί να αντιμετωπίσει στα ίσα σε οποιαδήποτε αναμέτρηση τον πρωθυπουργό. Βέβαια, όπως λένε συνεργάτες του και σε άλλες περιπτώσεις αντιπαράθεσης στη Βουλή ο κ. Παπανδρέου τα πήγε καλά, όμως τώρα έδειξε ότι μπορεί να βγάζει τον ίδιο ή και μεγαλύτερο δυναμισμό με τον κ. Καραμανλή, να είναι το ίδιο «ατακαρισμένος» με τον αντίπαλο του και κυρίως να έχει εφόδια και αντοχές και για τις δευτερολογίες, κάτι στο οποίο υπερτερούσε σημαντικά ο πρωθυπουργός.

Πάντως, ο Γιώργος Παπανδρέου, ζήτησε το απόγευμα της Πέμπτης, λίγες μόνο ώρες μετά το τέλος της μονομαχίας στη Βουλή, να ξεχάσουν αυτό το ζήτημα και να ετοιμαστούν για την «επόμενη μέρα».

Σύμφωνα με πληροφορίες, τους ζήτησε «εδώ και τώρα» να προχωρήσουν τρία θέματα:

• Άμεσο ξεσκόνισμα του νέου εκλογικού νόμου, προκειμένου να «διασταυρωθούν» με πλήρη επάρκεια τα «σημεία κλειδιά» και κυρίως οι περιπτώσεις εκείνες (εκλογικές περιφέρειες) στις οποίες πρέπει να δοθεί ιδιαίτερο βάρος. Σύμφωνα μάλιστα με ασφαλείς πληροφορίες, ο κ. Παπανδρέου ενισχύει το επιτελείο του σε αυτόν τον τομέα με δύο εμπειρότατα στελέχη της παλιάς φρουράς που έχουν «φάει τους εκλογικούς νόμους και τα συστήματα με το κουτάλι».

• Να προχωρήσουν ταχύτατα οι διαδικασίες για τη συγκρότηση των ψηφοδελτίων και να ολοκληρωθούν στη βάση συγκεκριμένων κριτηρίων. Τα βασικά κριτήρια, τουλάχιστον για τους νέους πολιτευτές, θα είναι η «πολυσυλλεκτικότητά» τους και κυρίως «να είναι καθαρά ονόματα και να μην υπάρχει η παραμικρή σκιά γύρω από το όνομά τους». Επιπροσθέτως ο κ. Παπανδρέου και το επιτελείο του φαίνεται πως δεν θα επιτρέψουν τη μετακίνηση βουλευτών κυρίως από την επαρχία, προς τις μεγάλες και «ελκυστικές» περιφέρειες (π.χ. Αθήνας, Θεσσαλονίκης, Πειραιά), πλην των δυο τριών γνωστών περιπτώσεων (Διαμαντοπούλου, Χρυσοχοΐδη) που έγιναν παλαιότερα. Και αυτό γιατί το επιτελείο του κ. Παπανδρέου εκτιμά ότι οι βουλευτές της επαρχίας μπορούν να φέρουν πρόσθετα κέρδη μόνο στην περιοχή τους, όπου τους γνωρίζει ο κόσμος και έχουν κάνει κάποια δουλειά. Αν υπάρξει μετακίνηση και αλλαγή εκλογικής περιφέρειας θα γίνει μόνο αν διαπιστωθεί πως ο οποίος «μετακινούμενος» μπορεί να προσθέσει κάτι σημαντικό στην εκλογική δύναμη του ΠΑΣΟΚ στη νέα περιφέρεια και όχι απλώς να γίνει μια ανακατανομή των ήδη υπαρχουσών ψήφων, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε δυσαρέσκειες ή ακόμα και σε κόντρες.

Πάντως είναι αλήθεια πως μεγαλώνει διαρκώς η αγωνία στο επιτελείο του προέδρου του ΠΑΣΟΚ για την αναζήτηση στελεχών με εμβέλεια στις τοπικές κοινωνίες ώστε τα νέα ψηφοδέλτια να σηματοδοτήσουν την αλλαγή που ευαγγελίζεται ο κ. Παπανδρέου.

Οι νυν βουλευτές αλλά και όσοι επιθυμούν να είναι υποψήφιοι βρίσκονται κυριολεκτικά σε κατάσταση «παροξυσμού», δεδομένου ότι έχουν κάνει ήδη κινήσεις εδώ και καιρό για πρακτικά θέματα (έχουν κλείσει γραφεία, έχουν συμφωνήσει με διαφημιστικές εταιρείες για τα φυλλάδια και την προβολή τους κ.λπ.), ωστόσο μέχρι και σήμερα εξακολουθούν να αγνοούν βασικές παραμέτρους της υπόθεσης αυτής: Ούτε πότε θα γίνουν οι εκλογές ξέρουν ούτε -το πιο βασικό- ποιοι θα είναι οι νέοι συνυποψήφιοί τους. Την κατάσταση αβεβαιότητας των υποψηφίων την επέτεινε και η απροθυμία του κ. Παπανδρέου να ασχοληθεί, μέχρι προσφάτως, με τη συγκρότηση των ψηφοδελτίων. Είτε για λόγους τακτικής είτε για λόγους άλλων προτεραιοτήτων, γεγονός είναι ότι η συνεχιζόμενη απραξία γύρω από το θέμα αυτό συμβάλλει στη δημιουργία μιας τεταμένης ατμόσφαιρας στους ενδιαφερόμενους.

• Το άγχος του «πρωτάρη» που τους διακατέχει αναπόδραστα.

Από την άλλη πλευρά πληθαίνουν οι εναγώνιες φωνές έμπειρων περί τα εκλογικά στελεχών του ΠΑΣΟΚ που σημειώνουν ότι «έχει αργήσει πολύ η σχετική διαδικασία» ανάδειξης υποψηφίων στελεχών. Έχουν δε εισηγηθεί προς τον κ. Παπανδρέου να προχωρήσει αμέσως σε δύο κινήσεις:

• Να σπεύσει να ανακοινώσει ποια από τα μέλη του προηγούμενου ψηφοδελτίου Επικρατείας και της ευρωομάδας του ΠΑΣΟΚ δεν θα συμπεριληφθούν και στο επόμενο αφού θα ριχθούν στη «μάχη του σταυρού». Ο κ. Παπανδρέου έχει δώσει μεν «το πράσινο φως» στις κυρίες του Επικρατείας, Άννα Διαμαντοπούλου (Α΄ Αθηνών), Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου (Β΄ Αθηνών) και Μαρία Δαμανάκη (Β΄ Αθηνών) και στους ευρωβουλευτές κ. Πάνο Μπεγλίτη (Κορινθία) και Νίκο Σηφουνάκη (Λέσβου), αλλά δεν το έχει πράξει επισήμως. Αυτό που ζητούν οι συνεργάτες του είναι να κάνει μια κίνηση αντίστοιχη με εκείνη του πρωθυπουργού, ο οποίος ανακοίνωσε έγκαιρα ποιοι θα μετακομίσουν από Επικρατείας και Βρυξέλλες στη Βουλή των Ελλήνων. «Πρέπει για τα δύο ψηφοδέλτια που ο ίδιος σχημάτισε, το Επικρατείας και της Ευρωβουλής, να ξεκαθαρίσει το τοπίο γρήγορα, ώστε να ξέρουν κι εκείνοι αλλά και οι λοιποί ενδιαφερόμενοι τι θα πράξουν», υπογράμμιζαν έμπειρα και επώνυμα στελέχη.

• Να ανακοινώσει στις επόμενες δύο εβδομάδες τους υποψηφίους ιδίως στους νομούς όπου το ΠΑΣΟΚ δεν εξέλεξε βουλευτή στις προηγούμενες εκλογές ώστε να έχουν «ωφέλιμο» προεκλογικό χρόνο και την περίοδο του Πάσχα.

Ένα άλλο πρόβλημα που εντοπίζουν κομματικά στελέχη είναι η ποιοτική σύνθεση των ψηφοδελτίων ανά την Ελλάδα. «Μέχρι στιγμής ξέρουμε μόνο ποιοι θέλουν, αλλά δεν ξέρουμε και αν μπορούν…», σημειώνουν χαρακτηριστικά και εξηγούν ότι το ΠΑΣΟΚ θα πρέπει να βγει επιθετικά στην κοινωνία, κάνοντας ανοίγματα σε επιφανή στελέχη των τοπικών κοινωνιών που να διαθέτουν εμβέλεια, δημοφιλία και εκτόπισμα. «Αυτά δεν βγαίνουν μόνο μέσα από δημοσκοπήσεις, χρειάζεται διαρκής ενασχόληση» τονίζουν και προσθέτουν ότι πρέπει το ΠΑΣΟΚ και τα αρμόδια στελέχη να αναζητήσουν τους καλύτερους ανά κατηγορία: Ποιοι έχουν εκτόπισμα π.χ. στους γιατρούς ή στους δικηγόρους, ποιοι από όσους ζουν την Αθήνα έχουν απήχηση στις περιφέρειες από όπου έλκουν την καταγωγή τους, ποιοι διαθέτουν ερείσματα σε ιδιαίτερες κοινωνικές ομάδες – Πόντιους, Μικρασιάτες κ.λπ.


Σχολιάστε εδώ