Διευρύνει το «άνοιγμα» προς τη νέα γενιά ο ΣΥΝ
Χωρίς να έχει εκλείψει -το σύνηθες άλλωστε- κλίμα εσωκομματικής αντιπαλότητας αφού οι διαφωνούντες επιμένουν στις θέσεις τους, η ηγεσία θεωρεί ότι βγήκε ενισχυμένη από τις εργασίες του συνεδρίου. Πηγή της αισιοδοξίας δεν είναι τόσο η -με συντριπτική πλειοψηφία και μάλιστα διά βοής- έγκριση της εισήγησης της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής αφού κάτι τέτοιο θεωρούνταν αυτονόητο λόγω του δεδομένου συσχετισμού των συνέδρων (το 70% περίπου ήταν υπέρ της εισήγησης της πλειοψηφίας).
Η ηγεσία του ΣΥΝ έχει δύο λόγους να θεωρεί ότι πέρασε με επιτυχία την «δοκιμασία» του συνεδρίου:
Ο πρώτος λόγος είναι ότι -όπως εκτιμούν- με τις ομιλίες που έγιναν ειδικά από τους εκπροσώπους της νεολαίας μεταφέρθηκε στο συνέδριο η φωνή του φοιτητικού κινήματος και έτσι δόθηκε εν τέλει και ο τόνος στις εργασίες του μη αφήνοντας «εύφορο» έδαφος στις απόψεις της μειοψηφίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο νέος «σταρ» του κόμματος Α. Τσίπρας καταχειροκροτήθηκε από τους συνέδρους προς μεγάλη ικανοποίηση του Α. Αλαβάνου, που δεν ξεχνάει με τίποτα τα όσα είχε ακούσει από τη μειοψηφία όταν εισηγήθηκε την υποψηφιότητά του για τον δήμο της Αθήνας.
Η παρουσία αυτή των εκπροσώπων της νεολαίας έδωσε αέρα στα στελέχη της πλειοψηφίας που έλεγαν ότι ο δρόμος της στήριξης των κινημάτων όπως αυτό των φοιτητών είναι το μέλλον του κόμματος και όχι οι όποιες «αφ’ υψηλού» κινήσεις προκειμένου να μπει ο ΣΥΝ στο κυβερνητικό παιχνίδι.
Η ηγεσία επιδιώκει με κάθε τρόπο στο επόμενο διάστημα να κεφαλαιοποιήσει τη στάση της στο θέμα των φοιτητικών κινητοποιήσεων αν και δεν παραγνωρίζει ότι με τη σταδιακή εξασθένισή τους θα πρέπει να ανοίξει και άλλα μέτωπα για να μην καταγραφεί τελικά απλώς ως μια φωνή διαμαρτυρίας των φοιτητών και των πανεπιστημιακών. Είναι πιθανόν ότι στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ στις επικείμενες εκλογές θα κάνουν την εμφάνισή τους νέα πρόσωπα που είχαν πρωταγωνιστικό ρόλο στις πρόσφατες κινητοποιήσεις στον χώρο των πανεπιστημίων. Άλλωστε παρ’ όλη την κατανομή βουλευτικών εδρών που προτάθηκε να γίνει στους συμμάχους του ΣΥΡΙΖΑ (πρώτη θέση στο Επικρατείας και Α΄ Πειραιά) παραμένει κενή η θέση στην Α΄ Αθήνας μετά την αποχώρηση του Ν. Κωνσταντόπουλου. ΄Ηδη άρχισαν οι παραινέσεις στον Α. Τσίπρα να τεθεί υποψήφιος λόγω και του ότι εκφράζει τη νέα γενιά του κόμματος αλλά και της πετυχημένης παρουσίας του στις πρόσφατες δημοτικές εκλογές. Ο ίδιος προς το παρόν αρνείται, αλλά το μόνο σίγουρο είναι ότι τελικά θα πράξει ό,τι τον συμβουλεύσει ο «μέντοράς» του Α. Αλαβάνος, ο οποίος σε κάθε ευκαιρία τονίζει όχι μόνο πόσο «τάραξε τα νερά» η υποψηφιότητα του Α. Τσίπρα στην Αθήνα αλλά υπόσχεται ότι τέτοιες κινήσεις θα έχουν συνέχεια. Μάλιστα σε μια προσπάθεια να κρατήσει την επικοινωνία του με τη νέα γενιά, ο Α. Αλαβάνος σε μια «αντισυμβατική», για πολιτικό αρχηγό, κίνηση εμφανίστηκε την Τρίτη στην τηλεοπτική εκπομπή του Λ. Λαζόπουλου όπου αναφέρθηκε κυρίως στις κινητοποιήσεις των φοιτητών στα πανεπιστήμια.
Ο δεύτερος λόγος για τον οποίο αισθάνεται ικανοποίηση η ηγεσία είναι γιατί, όπως εκτιμά, η εσωκομματική αντιπολίτευση είναι πλέον εγκλωβισμένη παρά την έντονη αντίδρασή της στις αποφάσεις του συνεδρίου. Και αυτό γιατί η αντίθεσή της στην επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί παρά να περιορίζεται σε φραστικές εκφράσεις που στην πορεία προς τις εκλογές θα αδυνατίζουν.
Η «Ανανεωτική Πτέρυγα» σε ανακοίνωσή της μετά το συνέδριο ήταν αυστηρή προς τον Α. Αλαβάνο κατηγορώντας τον ότι δεν λειτούργησε ως πρόεδρος όλου του κόμματος αλλά «κινήθηκε απολύτως στο πλαίσιο των επιλογών της τάσης του Αριστερού Ρεύματος».
Ωστόσο η προειδοποίησή της ότι «δεν θα συναινέσει σε οποιαδήποτε προσπάθεια αλλοίωσης της φυσιογνωμίας του κόμματος» προς το παρόν μένει σε επίπεδο απλής φραστικής αντίδρασης, αφού δεν καθίσταται σαφές ποια θα είναι πρακτικά η στάση της στην πορεία υλοποίησης της συμμαχίας του ΣΥΡΙΖΑ. Παρά τα όσα λέγονται από στελέχη της ότι «δεν είμαστε δεδομένοι» κανένας μέχρι σήμερα δεν έκανε λόγο για αποχώρησή τους από το κόμμα ενώ αξιοσημείωτο είναι και το γεγονός ότι ο Ν. Κωνσταντόπουλος απέφυγε να μιλήσει στο συνέδριο.