«Ανεξάρτητο» Κόσοβο: Έπεσαν οι μάσκες

Αφού επιμελώς απέφυγε επί 14μηνο να χρησιμοποιήσει τη λέξη «ανεξαρτησία» -όσο διαρκούσαν οι «διαπραγματεύσεις»- ο μεσολαβητής του ΟΗΕ για το καθεστώς του Κοσόβου Μάρτι Αχτισάαρι καταλήγει στην τελική έκθεσή του πως «η ανεξαρτησία υπό διεθνή επίβλεψη (!) είναι η μοναδική βιώσιμη επιλογή». Σύμφωνα με τα αποσπάσματα του κειμένου που δημοσίευσε η εφημερίδα «η διατήρηση διεθνούς διοίκησης δεν είναι δυνατή στο Κοσσυφοπέδιο, όπως και δεν είναι βιώσιμη επιλογή η ενσωμάτωση στη Σερβία. Η ανεξαρτησία είναι η μοναδική εγγύηση εναντίον του κινδύνου αυτού και είναι επίσης η καλύτερη ευκαιρία για μια διαρκή σύμπραξη με τη Σερβία». Υπενθυμίζουμε ότι η περιοχή διοικείται από τον ΟΗΕ από το 1999, μετά τους ΝΑΤΟϊκούς βομβαρδισμούς. Υπενθυμίζουμε επίσης ότι, όταν παρουσιάστηκαν οι προτάσεις για το μέλλον του Κοσσυφοπεδίου, ο μεσολαβητής του ΟΗΕ δεν είχε χρησιμοποιήσει τη λέξη «ανεξαρτησία». Αναφερόταν σε κυριαρχία υπό τον έλεγχο μιας διεθνούς αποστολής που θα διευθύνεται από την ΕΕ.

Οι Αλβανοί αντέδρασαν σε αυτό, και πριν αλέκτορα φωνήσαι τρις, ο «μεσολαβητής» «υπέκυψε». Έτσι περνάμε τώρα στην «ανεξαρτησία υπό διεθνή επίβλεψη».

Η διεθνής επίβλεψη είναι επιβεβλημένη κατά τον μεσολαβητή του ΟΗΕ, διότι, όπως λέει στην έκθεσή του, «η δυνατότητα του Κοσόβου να αντιμετωπίσει μόνο του τις προκλήσεις της προστασίας των μειονοτήτων, της δημοκρατικής ανάπτυξης, της οικονομικής ανάκαμψης και της συμφιλίωσης παραμένει περιορισμένη».

Το σχέδιο του κ. Αχτισάαρι θα παρουσιαστεί στα κράτη μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ στις 26 Μαρτίου, το οποίο καλείται να πάρει την τελική απόφαση, με τη Ρωσία να απειλεί με βέτο, υποστηρίζοντας αφενός τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων -αίτημα που απέρριψε εκπρόσωπος του κ. Αχτισάαρι- αφετέρου τη σερβική πλευρά, όσο της είναι δυνατόν.

Με τη σειρά μου:

– Υπενθυμίζω ότι πρόσφατα, πριν από έναν μήνα, το Συμβούλιο της Ευρώπης, διά του γ.γ. του Τέρις Ντέιβις είχε ταχθεί υπέρ της εδαφικής κυριαρχίας της Σερβίας (παίρνοντας σαφείς αποστάσεις από το Σχέδιο Αχτισάαρι).

– Επισημαίνω ότι τόσο οι προηγούμενες προτάσεις του μεσολαβητή του ΟΗΕ όσο και αυτές που σήμερα διοχετεύονται οδηγούν σε ένα και το αυτό αποτέλεσμα: εγκαθιδρύεται ένα διεθνές «ανεξάρτητο» προτεκτοράτο, υπό την «προστασία» του ΝΑΤΟ και της μοναδικής υπερδύναμης.

Είναι η έβδομη χώρα που προκύπτει μετά τον βίαιο από τους ιμπεριαλιστές κατακερματισμό της (πρώην) ενιαίας Γιουγκοσλαβίας. Η απόφαση αυτή χαϊδεύει και ανυψώνει τον αλβανικό αλυτρωτισμό (αύριο στο Τέτοβο. Μεθαύριο;).

Επίσης: «η ανεξαρτητοποίηση του Κοσόβου, στην ουσία η βίαιη απόσχισή του μετά την επέμβαση του ΝΑΤΟ και λοιπών Δυτικών υπέρ των αλβανόφωνων στο όνομα της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων (!), ανοίγει διάπλατα τον δρόμο για οποιονδήποτε είδους αποσχιστικές εκρήξεις όχι μόνον στα Βαλκάνια αλλά και στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας και αλλού, ανατρέπει την προηγούμενη κοινή ευρωπαϊκή συμφωνία, αυτή που η τελευταία πράξη του Ελσίνκι προέβλεπε ότι η αλλαγή συνόρων στην Ευρώπη είχε αποκλειστεί ρητά και κατηγορηματικά ως κίνδυνος διατάραξης της ειρήνης και της ασφάλειας στην γηραιά Ήπειρο. Τελικά επιχειρείται αλλαγή συνόρων στην Ευρώπη υπό τη σκέπη ή μάλλον την καθοδήγηση του ΟΗΕ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ…». (άρθρο μου, περιοδικό «Άρδην», Τεύχος 63, Φεβρουάριος – Μάρτιος 2007).

Η ελληνική πλευρά θα έπρεπε ήδη να είχε πάρει θέση αντίστοιχη με αυτήν της Ρουμανίας κατά της αλλαγής συνόρων στην περιοχή. Ιδιαίτερα λόγω του γεγονότος ότι «μπορεί» να υπάρξει -από «καλοθελητές»- συσχετισμός είτε άμεσος με το ψευδοκράτος στην κατεχόμενη Κύπρο είτε έμεσος στη δυτική Θράκη. Άλλωστε, δεν κομίζουμε γλαύκα εις Αθήνας. Προ ημερών στην ιστοσελίδα του τουρκικού υπουργείου Παιδείας υπήρχε χάρτης που εμφάνιζε τη δυτική Θράκη ως ανεξάρτητο κράτος. Έπειτα από ελληνικό διάβημα απεσύρθη μεν ο χάρτης, παρέμεινε δε ένας πίνακας που εξακολουθεί να δείχνει την δυτική Θράκη ως ανεξάρτητο κράτος. Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι κάτω από τον τίτλο «Χώρες και αριθμός συμμετεχόντων στα σεμινάρια για την προβολή της εκπαίδευσης των τουρκικών, του τουρκικού πολιτισμού και του συστήματος εθνικής παιδείας» η μεγαλύτερη ανταπόκριση στον εν λόγω σεμινάρια προέρχεται από τη δυτική Θράκη, με 136 συμμετέχοντες την περίοδο 1992-2006, αριθμός που ξεπερνάει στις περισσότερες περιπτώσεις τις συμμετοχές στα αντίστοιχα σεμινάρια των τουρκογενών πληθυσμών της πρώην Σοβιετικής Ένωσης.

Το προξενείο της Κομοτηνής κάνει καλά την δουλειά του. Η ελληνίδα ΥΠΕΞ που πρόσφατα περιόδευσε στην περιοχή; (Αλήθεια, ως τι έκανε την περιοδεία σε ελληνικό έδαφος;) Ευτυχώς που υπάρχει και ο Πούτιν και ο υπό κατασκευή αγωγός Μπουργκάς (Πύργου) – Αλεξανδρούπολης…

Όσο για τον έτερο Καππαδόκη, τον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ και της Σοσιαλιστικής Διεθνούς κ. Γιώργου Παπανδρέου, περιοδεύει στο Βελιγράδι και στην Πρίστινα. Είμαστε περίεργοι να μάθουμε τι θα πει για την επικείμενη βίαιη «ανεξαρτητοποίηση» του Κοσίβου (Κοσσυφοπεδίου), ενάντια στην θέληση των Σέρβων…

e-mail:[email protected]


Σχολιάστε εδώ