XΡΗΜΑτιστήριο

Αρνητικά κινήθηκε η Σοφοκλέους στο ξεκίνημα της προηγούμενης εβδομάδας, καθώς οι επενδυτές, ύστερα από τέσσερις συνεχόμενες καλές συνεδριάσεις, προχώρησαν σε επιλεκτικές τοποθετήσεις με αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης Τιμών να κλείσει στις 4.544,74 μονάδες, σημειώνοντας μικρή πτώση 0,26%. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης υποχώρησε 0,43%, ο μεσαίας σημείωσε κέρδη 0,28%, ενώ ο FTSE/ASEsmallcap 80 παρουσίασε πτώση 0,52%. Την επομένη επικράτησαν εκ νέου πτωτικές τάσεις, καθώς οι επενδυτές με αφορμή τις απώλειες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, προχώρησαν σε ρευστοποιήσεις με αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης Τιμών να κλείσει στις 4.485,56 σημειώνοντας πτώση 1,30%. Όλοι οι επιμέρους κλαδικοί δείκτες κινήθηκαν σε πτωτική τροχιά, με εξαίρεση των Βιομηχανικών Προϊόντων και του Πετρελαίου, που ενισχύθηκαν κατά 0,85% και 0,10% αντίστοιχα. Ακολούθησε μία ακόμη συνεδρίαση κατά την οποία η Σοφοκλέους, σε σχέση με τις άλλες ευρωαγορές, έδειξε και πάλι το κακό της πρόσωπο. Ο Γενικός Δείκτης Τιμών, προς το τέλος της συνεδρίασης, περιόρισε τις αρχικές του απώλειες κλείνοντας τελικά στις 4.402,48 μονάδες, μειωμένος κατά 1,85%. Όλες οι επιμέρους μετοχές του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσαν πτώση, ενώ τις μεγαλύτερες κατέγραψαν οι Alpha Bank, Πειραιώς, Ιντραλότ, ΟΤΕ και Εθνική. Την επομένη οι επενδυτές προχώρησαν σε τοποθετήσεις σε όλο σχεδόν το φάσμα της αγοράς με αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης Τιμών να κλείσει στις 4.449,64 μονάδες, καταγράφοντας κέρδη 1,07%. Η συνολική αξία των συναλλαγών ανήλθε σε 336 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 42,7 αφορούσαν μεταβιβάσεις πακέτων. Από τις μετοχές που άλλαξαν χέρια 162 σημείωσαν άνοδο, 93 κατέγραψαν απώλειες και 45 παρέμειναν σταθερές.

Ούτε 100 ούτε 200 ούτε καν 400 αλλά πάνω από 500 είναι οι εταιρείες λήψης και διαβίβασης εντολών που έχουν βάλει λουκέτο από το 1999 μέχρι και σήμερα, γεγονός που θα έπρεπε να προβληματίσει τους όποιους «ανευθυνοϋπεύθυνους» της χρηματαγοράς μας.

Είναι δυνατόν από τη μία το Δημόσιο να ψάχνει απεγνωσμένα την ενίσχυση των εσόδων του ενώ από την άλλη να υπάρχουν εισηγμένες εταιρείες, ακόμα και ημικρατικές, που δεν έχουν ελεγχθεί φορολογικά εδώ και πολλά χρόνια; Σε αυτήν τη χώρα όλα είναι δυνατά !

Για να δούμε αν οι κυβερνητικές σκέψεις, για ενίσχυση των φορολογικών κινήτρων από την διακράτηση αμοιβαίων κεφαλαίων, ωφελήσουν και τους καταναλωτές, οδηγώντας τις τράπεζες στην έκδοση νέων φθηνών αποταμιευτικών, ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών προγραμμάτων;

Πόσα χρόνια πρέπει να «ερευνούν» τους ισολογισμούς και τα ενημερωτικά δελτία των εισηγμένων εταιρειών, για να καταλήξουν σε επιβολές προστίμων; Αν δεν είναι για «διαφημιστικούς» λόγους, τότε ποιους εξυπηρετούν τα εφέσιμα πρόστιμα των παραβατικών συμπεριφορών που έχουν κλείσει τριετία ή/και πενταετία;

Γιατί να διαμαρτυρηθούν, αφού κερδίζουν; Μπορεί ορισμένες από τις αποτιμήσεις των μετοχών να είναι πλέον υπερβολικές, κανείς όμως σε αυτήν τουλάχιστον τη φάση δεν ενδιαφέρεται να βάλει φρένο, καθώς τα χρήματα που αλλάζουν χέρια είναι πάρα πολλά!

Ε όχι να έχουν το θράσος να αρθρογραφούν σε διαπλεκόμενες φυλλάδες σχετικά με την ορθή διαχείριση των ασφαλιστικών μας ταμείων! Για κάποιους από τους πρώην διοικητές του ΙΚΑ και όχι μονό, ο λόγος!

Από 2 σε 8 και μέχρι τέλος του έτους έπονται και άλλα! Ο λόγος για την εφαρμογή της συμφωνίας των ανοικτών καταστημάτων τις απογευματινές ώρες από την Eurobank.

Για να δούμε ποια άποψη θα επικρατήσει στο επικείμενο δικαστήριο κατά της πρώην διοίκησης και των μεγαλοστελεχών της ΑΤΕbank. Αυτή του Πέτρου Λάμπρου για αναβολή ή εκείνη των υπολοίπων για εκδίκαση της υπόθεσης; Προσοχή στον Άρειο Πάγο…

Τι είδους επαγγελματική συνεργασία μπορεί να έχουν ένας γιατρός με έναν μηχανολόγο; Την ίδια που μπορεί να έχει μια εταιρεία τροφίμων με μια επιχείρηση πληροφορικής. Επί της ουσίας, καμία, εκτός και αν ο χρηματιστηριακός μανδύας της μιας, σε συνδυασμό με την εκτός κεφαλαιαγοράς κερδοφορία της άλλης, προσφέρουν εκατέρωθεν οφέλη.

Αν είναι δυνατόν, ο μεγαλύτερος ιδιοκτήτης ακινήτων, να πληρώνει και τα περισσότερα ενοίκια; Μην ψάχνεται και πολύ, ο λόγος για το ελληνικό Δημόσιο.

Απ’ ό,τι δείχνουν τα στοιχεία του ισολογισμού της, η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου σε συνδυασμό με την υπεραξία από την αναπροσαρμογή της εύλογης αξίας των ακινήτων «έσωσαν» τη Φοίνιξ Μετρολάιφ.

Είναι λογικό η μετατροπή μιας δημόσιας πρότασης εξαγοράς, από προαιρετική σε υποχρεωτική, να διέπεται από τους ίδιους και απαράλλακτους όρους; Περί Αλλατίνης και Κατσέλη ο λόγος.

Άλλη μια σκανδαλώδης κυβερνητική παρέμβαση, άλλη μια πρόσθετη επιβάρυνση στο πολύπαθο ΙΚΑ, άλλη μια ρύθμιση προς όφελος των ιδιωτών, άλλο ένα νέο ξεπούλημα! Η αναφορά μας στη ρύθμιση για την ένταξη της ομαδικής ιδιωτικής ασφάλισης των εργαζομένων της Attica Bank στο ΕΤΑΤ. Και κάτι ακόμα, κ. Κολλιντζά, αν η τράπεζα σας έχει οικονομικά προβλήματα, τότε γιατί σπατάλησε τόσα χρήματα στην αναμόρφωση των καταστημάτων της; Πόσα εκατομμύρια ευρώ στοίχισαν οι επιγραφές και οι φωτεινές της σημάνσεις;

Καλή η πρόθεση, μπορεί να έφερε πρόσκαιρα αποτελέσματα, το τοπίο όμως εξακολουθεί να παραμένει θολό, τόσο για τους ξένους όσο και για τους έλληνες επενδυτές. Η αναφορά μας στις κυβερνητικές θέσεις και το ασαφές πλαίσιο αλλαγών στον χώρο της ιδιωτικής ασφάλισης.

Όταν μέχρι και ο πρόεδρος της ΕΧΑΕ, σαν ένας ακόμα εκπρόσωπος Τύπου, είχε «σπονσοράρει» την εισαγωγή της εταιρείας στην εγχώρια χρηματαγορά, τότε δεν υπάρχει κανένας, μα κανένας, λόγος ανησυχίας. Έτσι δεν είναι, κύριοι της Aegean Airlines;

Αλήθεια, ποιοι να είναι οι λόγοι της «περίεργης» κωλυσιεργίας των δύο εγχώριων κατασκευαστικών έργων της Προοδευτικής, τα οποία μάλιστα της στοίχισαν πολύ ακριβά;

Έχει βαλθεί να μας αλλάξει γνώμη… καθώς για μια ακόμη φορά ο κ. Θωμόπουλος, σε αντίθεση με τον κ. Γκαργκάνα, μίλησε τη γλώσσα της αλήθειας. Επισήμανε τα προβλήματα και απέδωσε ευθύνες στην ειδική επιτροπή ελέγχου διαχείρισης της περιουσίας των ασφαλιστικών οργανισμών.

Απ’ ό,τι φαίνεται τους «πόνεσαν» πολύ…! Μια μόλις ημέρα μετά την εντυπωσιακή αύξηση των κερδών της ATEbank και τα «αντίπαλα» επιχειρηματικά συμφέροντα, τα οποία τυγχάνει να ανήκουν στο κόμμα της ΝΔ, δεν άντεξαν, έβγαλαν νύχια και έδειξαν τις προθέσεις τους! Η Π&Κ Χρηματιστηριακή ή αν προτιμάτε καλύτερα η Εθνική Τράπεζα προέβη σε μείωση της τιμής-στόχου, για τη μετοχή του κρατικά εποπτευόμενου πιστωτικού ιδρύματος. Αν και ο Όμιλος Αράπογλου επισημαίνει ότι η μετοχή της ΑΤΕbank βρίσκεται σε discount, εντούτοις θεωρεί, έτσι γενικώς και αορίστως, ότι προσφέρει χαμηλότερες προοπτικές ανάπτυξης! Και όλα αυτά την ίδια ακριβώς στιγμή που η μεν Alpha Finance αυξάνει την τιμή-στόχο για την εν λόγω μετοχή, η δε ΕΤΕ κάνει γνωστό ότι εξασφαλίστηκαν όλες οι απαραίτητες εγκρίσεις για την εξαγορά του ομίλου της Π&Κ!

Δεν είναι λίγες οι εισηγμένες της υψηλής κεφαλαιοποίησης, οι οποίες επέλεξαν να πραγματοποιήσουν τις γενικές τους συνελεύσεις εντός της Εβδομάδας των Παθών. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι το πένθιμο κλίμα των ημερών δεν θα επηρεάσει την όποια διάθεση των επιχειρήσεων να μοιράσουν κέρδη στους μικρομετόχους.

Πόσες ακόμα φορές θα αναβληθεί η γενική συνέλευση της εταιρείας Λεβεντάκης; Μέσα σε τέσσερις μήνες έχει ήδη αλλάξει τέσσερις ημερομηνίες.

Από τις πολλές αλλαγές στα μετοχολόγια των εισηγμένων εταιρειών, θα επισημάνουμε την κάτω του 5% συμμετοχή της Morgan Stanley στο μετοχικό κεφάλαιο της πολυδιαφημισμένης Νεοχημικής.

Όταν θέλουν να περάσουν τη γραμμή τους και να πιέσουν για νέες δουλειές, ακολουθούν τη συνήθη και αποτελεσματική πρακτική των «road shows»! Έτσι λοιπόν ορισμένοι από τους ξένους επενδυτικούς οίκους εμφανίζονται πρόθυμοι να προβάλουν ακόμα και κάποιες από τις εγχώριες εταιρείες της μεσαίας και μικρής κεφαλαιοποίησης.

Μετά τον κ. Αράπογλου ένας ακόμη κρατικός αξιωματούχος -manager αποφάσισε να ωραιοποιήσει την ήδη «στραπατσαρισμένη» εικόνα του, μοιράζοντας απλόχερα σε ημέτερους stock options 4,5 εκατομμυρίων μετοχών. Περί κ. Βουρλούμη ο λόγος

Μεταξύ της κρατικής Τράπεζας της Ελλάδος και του ιδιωτικού Συνδέσμου Χρηματιστών, για τη διαφάνεια της Δευτερογενούς Αγοράς Τίτλων, ψηφίζουμε δύο, όταν ο κ. Τσιτουρίδης αναγκάζει μέχρι νεοτέρας, τους φορείς κοινωνικής ασφάλισης να χρησιμοποιούν ως θεματοφύλακα για όλους τους τίτλους ελληνικού Δημοσίου αποκλειστικά και μόνο την πρώτη.

Οι αριθμοί δεν λένε ποτέ ψέματα! Τα στοιχεία της εταιρείας Τειρεσίας ΑΕ επιβεβαιώνουν με τον καλύτερο τρόπο την πραγματική κατάσταση της οικονομίας μας καθώς, το πρώτο δίμηνο του έτους, τα φέσια των ακάλυπτων επιταγών και των απλήρωτων συναλλαγματικών ξεπέρασαν τα 240 εκατ. ευρώ.

Αλήθεια, κ. Αλογοσκούφη, από ποιους πόρους του προϋπολογισμού θα περικόψετε, για να προικοδοτήσετε τη σύσταση του Ειδικού Ταμείου κατά της Φτώχειας; Εκτός και αν οι αναφορές σας, στο πλαίσιο της οικονομικής πολιτικής για τα τρία χρόνια διακυβέρνησης της χώρας από τη ΝΔ, είχαν καθαρά προεκλογικό χαρακτήρα!


Σχολιάστε εδώ