Ύποπτη ανάληψη 2,4 εκατ. ευρώ από την «Ακρόπολις»

Γεγονός πάντως είναι πως, εφόσον η καταγγελία που έφτασε στα γραφεία μας την Παρασκευή το βράδυ έχει βάση, τότε πράγματι εντείνονται οι υποψίες, μάλλον η βεβαιότητα για μεγάλο και ύποπτο παρασκήνιο του καταγγελλόμενου σκανδάλου ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ- ΤΕΑΔΥ, που αφορά την αγορά απ’ το Ταμείο του περίφημου υπερτιμολογημένου ομολόγου, που οδήγησε στο να πληρωθούν από το Ταμείο 8 εκατομμύρια ευρώ παραπάνω.

Και μάλιστα εντείνονται βάζοντας στο παιχνίδι και την Εθνική Τράπεζα!

Επισημαίνουμε πως οι παραπάνω καταγγελίες, επί της ουσίας, επιβεβαιώθηκαν μετά από σχετική έρευνα και οδήγησαν τον αρμόδιο υπουργό Σ. Τσιτουρίδη την Παρασκευή το βράδυ στο να ζητήσει τις παραιτήσεις των μελών του Δ.Σ. του Ταμείου, ανάμεσά τους βεβαίως, και μάλιστα πρώτου πρώτου, του προέδρου του Αγ. Σημαιοφορίδη, γιου του πρώην βουλευτή και έως πρότινος γεν. διευθυντή της ΝΔ Κ. Σημαιοφορίδη.

Εμπλοκή και της Εθνικής;

Σύμφωνα λοιπόν με την όντως συγκλονιστική καταγγελία που μας ήρθε την Παρασκευή το βράδυ:

•Την Πέμπτη, 1η Μαρτίου, το πρωί, εμφανίστηκε στο κατάστημα της ΕΤΕ στη Σταδίου ο Γ. Αποστολίδης, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ ΑΧΕΠΕΥ και ζήτησε να κάνει ανάληψη απ’ τον λογαριασμό της ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ ποσό 2.400.000 ευρώ σε μετρητά!

•Η διευθύντρια του καταστήματος κυρία Βάσω Τσιάμη ενημέρωσε, ως όφειλε, τους ανωτέρους της. Άλλωστε δεν είχε σε απόθεμα μετρητών τόσα… ευρώπουλα, δεν ήσαν δα και λίγα! Της είπαν να τα δώσει. Με γρήγορες κινήσεις το ποσό μαζεύτηκε μέσα σε περίπου 30΄, από το κεντρικό απόθεμα της Τράπεζας, συσκευάστηκε σε δύο σακβουαγιάζ και ο κ. Αποστολίδης συνοδεία δύο «φουσκωτών» το πήρε και… έφυγε.

Εμείς υπενθυμίζουμε ότι την επομένη όλα τα ΜΜΕ ασχολήθηκαν με τη γνωστή πλέον υπόθεση της αγοράς του υπερτιμημένου ομολόγου απ’ το Ταμείο των δημοσίων υπαλλήλων μέσω της ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ ΑΧΕΠΕΥ.

Από δω και μετά αρχίζουν τα ερωτήματα, αφού άλλωστε το ποσό που ανελήφθη είναι πρωτοφανές για μία (!) ανάληψη:

•Είναι άραγε τυχαίο ότι η ανάληψη έγινε μία μόλις ημέρα πριν την αποκάλυψη του σκανδάλου;

•Σχετίζεται με το σκάνδαλο;

•Πού πήγαν τα μετρητά;

•Τι λένε τα λογιστικά βιβλία της ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ ΑΧΕΠΕΥ για την ανάληψη;

•Ποιος έδωσε στη διευθύντρια του καταστήματος Σταδίου της ΕΤΕ την εντολή εκταμίευσης του υπέρογκου ποσού;

•Ο διοικητής της ΕΤΕ γνώριζε την παραπάνω απίστευτη συναλλαγή;

•Και το σπουδαιότερο: Τηρήθηκε ο νόμος που προβλέπει άδεια της ανεξάρτητης υπό τον εισαγγελέα Γ. Ζορμπά αρχής, προκειμένου για οποιαδήποτε ανάληψη άνω των 300.000 ευρώ;

Το τελευταίο ερώτημα, ιδιαίτερα, ίσως αποδειχτεί χρήσιμο και… κρίσιμο. Και ίσως η απάντηση σε αυτό να αποκαλύψει πολλά. Και, ιδιαίτερα, ίσως να αποκαλύψει αν ευσταθούν και καταγγελίες για ύποπτη διακίνηση χρήματος, όταν (πάλι σύμφωνα με τις καταγγελίες που μας ήρθαν):

•Στις 28 Φλεβάρη, την προηγουμένη δηλαδή της ανάληψης-μαμούθ, το τεράστιο ποσό πήγε στην ΕΤΕ, στον λογαριασμό της ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ ΑΧΕΠΕΥ, με κατάθεση τραπεζικών επιταγών άλλης τράπεζας (δεν ήθελε να εμπλακεί σε παράνομη τραπεζική συναλλαγή;).

•Θεωρήθηκε κατάθεση μετρητών, ώστε να είναι δυνατή η ανάληψη την επομένη πρωί πρωί!

Εμείς, ως οφείλαμε, αναζητήσαμε την Παρασκευή το βράδυ τη διευθύντρια του καταστήματος Σταδίου της ΕΤΕ κ. Βάσω Τσιάμη. Έπειτα από πολλές προσπάθειες βρήκαμε το κινητό της τηλέφωνο. Όταν τη βρήκαμε και τη ρωτήσαμε σχετικά, πολύ ευγενικά μας απάντησε ότι όσα τη ρωτούσαμε αφορούν προσωπικά δεδομένα και δεν μπορεί ούτε να τα επιβεβαιώσει ούτε να τα διαψεύσει.

Με δεδομένη λοιπόν την καταγγελία και την απάντηση της κ. Τσιάμη, εμείς:

•Ερωτούμε τον κ. Αράπογλου, διοικητή της ΕΤΕ, αν αληθεύει η καταγγελία.

•Καλούμε τον αρμόδιο εισαγγελέα να ερευνήσει την υπόθεση.

•Καλούμε τον έντιμο κ. Ζορμπά να μας απαντήσει, αν ζητήθηκε η άδεια της υπ’ αυτόν ανεξάρτητης αρχής προκειμένου να γίνει η εκταμίευση, όπως ορίζει ο νόμος.

•Ρωτάμε τέλος τον πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή, του οποίου την ακεραιότητα και εντιμότητα ουδείς μπορεί να αμφισβητήσει, μήπως για ένα τόσο μείζον θέμα πρέπει να κάνει ο ίδιος προσωπική παρέμβαση τώρα, που είναι -σχετικά…- νωρίς.

Όλα τα παραπάνω φυσικά, με βάση τη συγκλονιστική καταγγελία και την επιφύλαξη ότι ανταποκρίνεται στα γεγονότα.

Στον εισαγγελέα το πόρισμα

Τις ευθύνες της διοίκησης του Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης Δημοσίων Υπαλλήλων για την αγορά υπερτιμημένων ομολόγων φωτίζει το πόρισμα του έκτακτου διαχειριστικού ελέγχου στο Ταμείο, το οποίο ήδη διαβίβασε ο υπουργός Απασχόλησης Σάββας Τσιτουρίδης στον εισαγγελέα, ζητώντας ταυτόχρονα τις παραιτήσεις όλων των μελών του διοικητικού συμβουλίου.

Το πόρισμα επιβεβαιώνει ότι το Ταμείο είχε απώλειες σχεδόν 6 εκατ. ευρώ από την αγορά των ομολόγων από την εταιρεία «Ακρόπολις ΑΧΕΠΕΥ». Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση που εκδόθηκε αργά το βράδυ της Παρασκευής από το υπουργείο Απασχόλησης, η διοίκηση του Ταμείου δεν είχε θέσει στην απόφασή της για την αγορά των ομολόγων, η οποία εκδόθηκε στις 25/7/06, το όριο των τιμών εντός του οποίου θα έπρεπε να γίνει η συναλλαγή.

Αποτέλεσμα ήταν, σύμφωνα με το πόρισμα, ότι το Ταμείο αγόρασε το 5ετές ομόλογο στην τιμή του 106,75 (τιμή βάσης στα ομόλογα είναι το 100), ενώ η τιμή του τίτλου στην Ηλεκτρονική Δευτερογενή Αγορά Τίτλων της Τράπεζας της Ελλάδος κυμαινόταν σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα, μεταξύ 99,93 και 100,05.

Από ποινική άποψη, σημείωναν στο «ΠΑΡΟΝ» έγκριτοι νομικοί, το πόρισμα παραπέμπει μεν σε ευθύνες της διοίκησης του Ταμείου, για αμέλεια στη διαχείριση, όχι όμως και σε πράξεις που έγιναν από δόλο, με σκοπό να ζημιωθεί το Ταμείο προς όφελος τρίτων, που θα παρέπεμπαν στο αδίκημα της απιστίας.

Στο ΤΕΑΔΥ πρόεδρος είναι ο Αγάπιος Σημαιοφορίδης, ενώ στο ΔΣ μετέχουν έξι εκπρόσωποι υπουργείων, πέντε εκπρόσωποι της ΑΔΕΔΥ και ένας εκπρόσωπος του Συλλόγου Συνταξιούχων, οι οποίοι κλήθηκαν να υποβάλουν τις παραιτήσεις τους.

Σημειώνεται ότι ο αντεισαγγελέας εφετών Αντώνης Λιόγας που διερευνά την υπόθεση, ήδη μελετά και τα δημοσιεύματα για τη μεταβίβαση σύνθετων τίτλων του ελληνικού Δημοσίου σε τέσσερα Ταμεία, μεταξύ των οποίων και το ΤΕΑΔΥ, επίσης από την «Ακρόπολις ΑΧΕΠΕΥ» και με υπερβολικό τίμημα.

Στον ίδιο δικαστικό λειτουργό κατέθεσε την Παρασκευή και ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Σπύρος Παπασπύρος, ο οποίος θα επανέλθει αύριο για να ολοκληρώσει την κατάθεσή του. Η ΑΔΕΔΥ, σύμφωνα με πληροφορίες, αρνείται ότι έχουν οποιαδήποτε ευθύνη οι εκπρόσωποί της στο ΔΣ του ΤΕΑΔΥ για την αγορά των υπερτιμημένων ομολόγων.

Άλλα 36 εκατ. ευρώ έβαλαν στο χέρι!

Πριν ολοκληρωθεί η έρευνα των επιθεωρητών του υπουργείου Απασχόλησης για το σκάνδαλο με τα υπερτιμημένα ομόλογα που αγόρασε από την Ακρόπολις ΑΧΕΠΕΥ το Επικουρικό Ταμείο των Δημοσίων Υπαλλήλων (ΤΕΑΔΥ), έρχεται στο φως άλλη μια υπόθεση διασπάθισης αποθεματικών τεσσάρων ταμείων, με πρωταγωνίστρια την ίδια χρηματιστηριακή και πολύ μεγαλύτερο οικονομικό αντικείμενο που ξεπερνά τα 30 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν γίνει γνωστά, οι τίτλοι αγοράσθηκαν από την Ακρόπολις σε τιμή όχι υψηλότερη από το 87 (βάση αποτίμησης στα ομόλογα είναι το 100) και μεταπωλήθηκαν στα ταμεία στο 100. Αυτή η διαφορά του 13%, σε μια έκδοση συνολικού ύψους 280 εκατ. ευρώ, αντιστοιχεί σε 36,4 εκατ. ευρώ, ποσό που ενθυλάκωσε η Ακρόπολις και η τύχη του παραμένει άγνωστη.

Τελικά αυτό που είναι προφανές είναι ότι «μπάζει» από παντού το σύστημα διαχείρισης των αποθεματικών των Ταμείων, έτσι που οι επιτήδειοι να μπορούν να νέμονται τεράστια ποσά, καθώς, εκτός από το ΤΕΑΔΥ, φαίνεται πως ανάλογα προβλήματα παρουσιάζονται και σε μερικά άλλα Ταμεία με δραστηριότητα κυρίως στην αγορά και εξαγορά ομολόγων. Και αυτό γιατί ούτε το υπουργείο Απασχόλησης ούτε η Τράπεζα της Ελλάδος, με βάση το θεσμικό πλαίσιο που ισχύει, έχουν αρμοδιότητα ελέγχου της διακίνησης των ομολόγων από Ταμεία και ασφαλιστικές εταιρείες.


Σχολιάστε εδώ