Υπόθεση Πάγκαλου

Σαφώς έχουμε εισέλθει σ’ αυτό που ονομάζεται «προεκλογικός κύκλος», με την κυβέρνηση Καραμανλή να επιδιώκει να μεταφέρει το σύνολο της πολιτικής αντιπαράθεσης στην αναταραχή στον χώρο της Παιδείας, με στόχο τη ρυμούλκηση των «νοικοκυραίων» στο έδαφος της εκλογικής της επιρροής -αν και ο αστάθμητος παράγοντας που ονομάζεται ριζοσπαστισμός της σπουδάζουσας νεολαίας απειλεί ευθέως τους εκλογικούς σχεδιασμούς της κρατούσας κατάστασης. Την ίδια ώρα το ΠΑΣΟΚ, με όπλο το κυβερνητικό του πρόγραμμα, πασχίζει να ανατρέψει το σαφές εκλογικό προβάδισμα της ΝΔ και με αυτόν τον στόχο εξορμά στην περιφέρεια ο κ. Παπανδρέου.

• Μέσα σ’ αυτήν την πολιτική συγκυρία παρεμβαίνει δύο φορές και μάλιστα μέσα σε τρεις μέρες ο κ. Πάγκαλος, μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ. Πρώτα, Κυριακή 11 Μαρτίου, με συνέντευξή του στην εφημερίδα «Το Βήμα» εισάγει προς συζήτηση «σενάρια ήττας» του κόμματός του και επισημαίνει πως εάν έλθει η ήττα, τότε πρέπει «το ΠΑΣΟΚ να θέσει υπό αμφισβήτηση και κριτική το παρελθόν του» και σ’ αυτή τη συζήτηση «όλες οι προτάσεις είναι θεμιτές», ακόμα και «να κάνουμε άλλο κόμμα». Ουσιαστικά λοιπόν το κορυφαίο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ ανοίγει εν μέσω προεκλογικού κύκλου μια συζήτηση του «τι θα γίνει αν ηττηθούμε…» και προφανώς εμμέσως καλεί κι άλλα στελέχη να καταθέσουν τις «θεμιτές προτάσεις τους» για τη διαχείριση της ήττας, έστω κι αν προηγουμένως πρέπει να δοθεί η εκλογική μάχη και να… χαθεί. Για το τελευταίο πασχίζει ο κ. Πάγκαλος.

• Κίνηση δεύτερη: Ο κ. Πάγκαλος, με συνέντευξή του στη ΝΕΤ, τα βάζει με ΚΚΕ και ΣΥΝ, καθώς και με το κίνημα της σπουδάζουσας νεολαίας στα ΑΕΙ. Έτσι, πρώτον σπρώχνει ακόμα πιο ψηλά την αναταραχή στην Παιδεία στην ημερήσια διάταξη της επικαιρότητας. Δεύτερον, ανοίγει μέτωπο με τα κόμματα της Αριστεράς, καθώς και με το κίνημα στα ΑΕΙ. Τρίτον, επαναφέρει το ΠΑΣΟΚ στον κύκλο της εσωστρέφειας, σε προεκλογική περίοδο.

ΥΓ. 1: Ο κ. Παπανδρέου πιστεύει στα σοβαρά ότι μπορεί να κερδίσει τις εκλογές με τέτοια κορυφαία στελέχη; Καλά δεν βλέπει ότι ο Πάγκαλος επιζητεί τη διαγραφή του για να ηγηθεί του «άλλου» ΠΑΣΟΚ;

ΥΓ. 2: Ο κ. Καραμανλής θα πρέπει να εξετάσει το ενδεχόμενο να γίνει ο πρώτος πρωθυπουργός που θα σπάσει τον «κύκλο της επταετίας», κερδίζοντας τρίτη συνεχόμενη τετραετία -θα φροντίσουν γι’ αυτό τα κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ που θα κληθούν να διαχειριστούν την επερχόμενη ήττα. Και κάτι άλλο, τώρα δεν χρειάζεται να βιαστεί μπορεί άνετα και χαλαρά να εξαντλήσει την πρώτη τετραετία του, δεν απειλείται!


Σχολιάστε εδώ