Τεράστιο το οικονομικό πρόβλημα του δήμου

Μόλις προχθές στη ΔΕΠΑΠ «έσκασε» απλήρωτο ένταλμα 120.000 ευρώ και ο ιδιώτης που του το όφειλαν προχώρησε σε κατάσχεση η οποία όμως τελικά δεν έγινε, γιατί δεν βρήκε… τίποτα να πάρει!

Μόνο η ΔΕΠΑΠ για να εκπληρώσει τις στοιχειώδεις υποχρεώσεις της χρειάζεται αμέσως 500.000 ευρώ! Άλλα τόσα χρειάζονται και οι άλλες επιχειρήσεις του δήμου των οποίων το προσωπικό είναι απλήρωτο από τον Δεκέμβριο, με εξαίρεση τη ΔΗΡΑΠ, η οποία πλήρωσε το μηνιάτικο του Ιανουαρίου. Τα τακτικά έσοδα του δήμου από την κρατική επιχορήγηση και τα ανταποδοτικά τέλη που εισπράττει από τη ΔΕΗ, μόλις που φτάνουν για να πληρωθούν οι υπάλληλοι και να καλυφθούν τα Ταμεία τους. Το δώρο του Πάσχα δεν έχει… βρεθεί ακόμα και όλοι τώρα στον δήμο τρέχουν να βρουν χρήματα για να το καλύψουν, ώστε να μην κινδυνεύσουν με προσωποκράτηση οι αρμόδιοι!

Βέβαια για το χάλι αυτό σίγουρα δεν φταίει ο Π. Φασούλας. Φταίνε οι προηγούμενες δημοτικές αρχές. Όμως ο δήμαρχος από τον Οκτώβριο απ’ όταν και ήξερε ότι τον Γενάρη θα παραλάβει τον δήμο, έπρεπε να είχε προνοήσει να βρει λύσεις. Δεν είναι δυνατόν οι δημοτικές επιχειρήσεις να μην μπορούν να λειτουργήσουν και να απειλούνται ότι θα τους… κόψουν ακόμα τα τηλέφωνα, εκατοντάδες υπάλληλοί τους να κινδυνεύουν να κάνουν Πάσχα όντας απλήρωτοι από τα… Χριστούγεννα, αλλά και οι εργαζόμενοι στον δήμο να μη γνωρίζουν σίγουρα αν θα πάρουν δώρο και ο δήμαρχος να μην κάνει ούτε μια κίνηση για να βρει λεφτά.

Αν συνεχιστεί η κατάσταση μετά το Πάσχα θα υπάρχει πρόβλημα και στη μισθοδοσία του προσωπικού του δήμου, γιατί θα αρχίσουν να «τρέχουν» και οι δόσεις των παλαιών δανείων που προς το παρόν είναι «παγωμένα»!

Λύση στον… ορίζοντα δεν φαίνεται να υπάρχει, όπως δεν φαίνεται να γίνεται και καμία προσπάθεια για να αντιμετωπιστεί η κατάσταση. Το αντίθετο μάλιστα. Την περασμένη εβδομάδα η πλειοψηφία «πέρασε» θέμα για 250 νέες προσλήψεις! Ποιος θα πληρώσει αυτούς τους 250 νέους εργαζομένους; Το έχει σκεφτεί αυτό κανένας ή θα προστεθούν κι αυτοί σε εκείνους που… θα πολιορκήσουν οσονούπω με μαύρες σημαίες το δημαρχείο;

Ο Π. Φασούλας αυτήν τη στιγμή μοιάζει να είναι… πελαγωμένος. Αλλιώς τα περίμενε τα πράγματα και αλλιώς του «βγήκαν». Σκέφτεται να ζητήσει έκτακτη επιχορήγηση από τον Π. Παυλόπουλο ή να συνάψει κάποια δάνεια πριν μπει ο δήμος στο «κόκκινο» και δεν μπορεί να το κάνει ούτε αυτό. Όμως απόφαση ακόμα δεν έχει πάρει και η «θηλειά» στον Πειραιά σφίγγει επικίνδυνα.

// Επιχείρηση «σκούπα» κατά των τσιγγάνων που είχαν… κατασκηνώσει στα οικόπεδα της ΧΡΩΠΕΙ, έκανε την περασμένη εβδομάδα η Δημοτική Αστυνομία μαζί με την ΕΛΑΣ. Με την ευκαιρία να τονίσουμε ότι -επιτέλους- το κέντρο του Πειραιά «ελευθερώθηκε» από τα ΙΧ που πάρκαραν ασύδοτα όπου έβρισκαν, αφού οι περιπολίες της Δημοτικής Αστυνομίας έχουν ενταθεί. Μπορεί κάποιοι να δυσανασχετούν για τις κλήσεις που «τρώνε» αλλά τελικά τα πρόστιμα φαίνεται ότι… κάνουν δουλειά αφού άδειασαν οι δρόμοι. Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Τάκης Αβραμίδης όμως έχει και άλλους «άσους» στο μανίκι για να αποσυμφορήσει το κέντρο. Σκέφτεται να εφαρμόσει το σύστημα της ελεγχόμενης στάθμευσης ώστε να βρίσκουν εύκολα χώρο να παρκάρουν οι κάτοικοι του κέντρου, οι οποίοι τώρα ταλαιπωρούνται αφού στην πόρτα τους βρίσκουν παρκαρισμένα για μέρες οχήματα από διάφορες περιοχές του λεκανοπεδίου, αλλά και από την επαρχία!

Με το σύστημα της ελεγχόμενης στάθμευσης οι επισκέπτες θα… το σκέφτονται πολύ να αφήσουν για πολύ το όχημά τους στον Πειραιά, μια και θα είναι υποχρεωμένοι να πληρώνουν αδρά τις παραπάνω ώρες από τις… λογικές, οπότε θα… αφήνουν χώρο για τα ΙΧ των κατοίκων.

// Παρ’ όλο που ήταν άρρωστος από την ίωση που ταλαιπωρεί τη… μισή Ελλάδα και ψηνόταν στον πυρετό, ο πρόεδρος του ΔΗΡΑΠ Δημ. Βρόντος δεν έφυγε ούτε στιγμή από το πόστο του, καθώς -όπως λέει ο ίδιος- το εικοσιτετράωρο δεν αρκεί για να… μαζέψει τα ασυμμάζευτα στον δημοτικό ραδιοσταθμό.

// Από τους νέους δημοτικούς συμβούλους που έχουμε στον Πειραιά και τους έχει αναθέσει πόστα ο Π. Φασούλας, ξεχωρίζει η πρόεδρος της ΔΕΠΑΠ, Δάφνη Μπόκοτα. Δείχνει ότι γνωρίζει πού πατά και πώς να κινείται για να αποφύγει τα αδιέξοδα της πιο προβληματικής επιχείρησης του δήμου. Σίγουρα το αποτέλεσμα θα τη δικαιώσει γιατί όποιος γνωρίζει να δουλεύει παραγωγικά ποτέ δεν… χάνεται.

// Μια πολύ ενδιαφέρουσα επιχειρηματική παρουσίαση θα κάνουν αύριο στον συνεδριακό χώρο του ΟΛΠ, η ΔΕΠΑΠ, η ΔΕΠΕΠ και η ΔΗΡΑΠ που θα έχει τίτλο «Ο Πειραιάς σε ανάπτυξη». Οι επικεφαλής των τριών εταιρειών θα παρουσιάσουν τα «δυνατά» τους σημεία προκειμένου να βρουν τρόπους αξιοποίησής τους για να αποκτήσουν έσοδα τα οποία θα τους βοηθήσουν να πραγματοποιήσουν τους στόχους τους.

// Έργα ύψους 30 εκατ. ευρώ ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα στις Σπέτσες ο νομάρχης Γιάννης Μίχας, σε συζήτηση που πραγματοποιήθηκε στην Καποδιστριακή Στέγη στην οποία μετείχαν ο δήμαρχος Βαγγέλης Κονταξάκης, όλοι οι εκπρόσωποι των φορέων του νησιού και εκατοντάδες κάτοικοι.

Το κυριότερο έργο που ανακοινώθηκε ήταν η κατασκευή-ανάπλαση του λιμανιού, κάτι που θα αυξήσει κατακόρυφα την προσβασιμότητα στο νησί μια και το σημερινό λιμάνι μόνο ασφαλές δεν είναι…

Επίσης, όπως είπε ο Γ. Μίχας, θα κατασκευαστεί νέος δρόμος από την Ντάπια προς την Αναργύρειο Σχολή, θα γίνει ανάπλαση της πλατείας Ποσειδωνίου, θα μπουν κερκίδες στο γήπεδο, θα συνδεθούν οδικά οι Άγιοι Ανάργυροι με τον Άγιο Ανδριανό κ.λπ.

Σίγουρα το πρόγραμμα των έργων είναι μεγαλεπήβολο, αλλά αν ολοκληρωθεί -κάτι που δεν έχουμε λόγο να το αμφισβητήσουμε- θα αλλάξει την όψη του γραφικού και ιστορικού νησιού, το οποίο επί πολλά χρόνια βυθίζεται στα προβλήματά του.


Σχολιάστε εδώ