Στα 6 μέτρα όλοι για Παιδεία – επεισόδια

Αυτό που προκύπτει ως «ανάγνωση» της δημοσκόπησης είναι πως ο λαός παραμένει εξαιρετικά επιφυλακτικός έως και αρνητικός έναντι όλων των εμπλεκομένων στην κρίση στην Παιδεία. Τους κρίνει αυστηρά και δεν δείχνει καμιά εμπιστοσύνη στις… καλές τους προθέσεις. Αυτή η κρίση εμπιστοσύνης διαπερνά ουσιαστικά το σύνολο των απαντήσεων:

• Οι περισσότεροι εκ των ερωτηθέντων επιρρίπτουν, πρωτίστως, τη βασική ευθύνη για τα επεισόδια που συγκλόνισαν την τελευταία περίοδο την πρωτεύουσα και έλαβαν οριακές διαστάσεις στους «γνωστούς-αγνώστους» κουκουλοφόρους.
• Παράλληλα όμως θεωρούν περισσότερο υπεύθυνη την κυβέρνηση για τα προβλήματα στον χώρο της Παιδείας και εκτιμούν ότι αντιμετωπίζει τις κινητοποιήσεις με λάθος τρόπο.
• Ωστόσο πάλι οι περισσότεροι δηλώνουν πως αν το ΠΑΣΟΚ ήταν κυβέρνηση θα αντιμετώπιζε με χειρότερο τρόπο τις κινητοποιήσεις στον χώρο της Παιδείας!
• Επίσης κατά πλειοψηφία απορρίπτεται απ’ τους ερωτηθέντες η τακτική του προέδρου του ΣΥΝ Αλ. Αλαβάνου στο μείζον ζήτημα της Παιδείας και των κινητοποιήσεων.
• Ούτε, όμως, και τις αντιδράσεις των φοιτητών δικαιώνουν, παρά τα παραπάνω, οι ερωτηθέντες, αφού σε σχετικό ερώτημα οι μισοί τις θεωρούν δικαιολογημένες κι οι μισοί αδικαιολόγητες!
• Ενδεικτικό της εξαιρετικά μεγάλης καχυποψίας έναντι πάντων των εμπλεκομένων είναι και το ότι, όπως δείχνει η έρευνα, οι κινητοποιήσεις θεωρούνται υποκινούμενες από συνδικαλιστικούς φορείς, την εξωκοινοβουλευτική αριστερά, καθώς και από κυβέρνηση – ΣΥΝ – ΠΑΣΟΚ (κατά σειρά απαντήσεων). Αλλά παράλληλα επικρίνεται και η συμπεριφορά των ΜΑΤ στις κινητοποιήσεις και ζητείται η συνεργασία ΜΑΤ – διαδηλωτών για την περιφρούρηση των διαδηλώσεων!
• Επίσης, η πλειοψηφία των ερωτηθέντων καλεί την κυβέρνηση να προχωρήσει στις «μεταρρυθμίσεις» παρά τις αντιδράσεις και απορρίπτει τις πρόωρες εκλογές.
• Η πλειοψηφία επίσης απορρίπτει την τακτική των εμπλεκόμενων υπουργών Β. Πολύδωρα και Μαρ. Γιαννάκου.

Φταίνε οι κουκουλοφόροι –
έχει ευθύνες η κυβέρνηση

Στο ερώτημα (ΠΙΝΑΚΑΣ 1) για το ποιος φταίει κυρίως για τα επεισόδια που συγκλόνισαν την τελευταία περίοδο την Αθήνα, η πλειοψηφία των ερωτηθέντων και μάλιστα με πολύ μεγάλο ποσοστό, 52,9% απαντά ότι φταίνε οι «γνωστοί-άγνωστοι» κουκουλοφόροι. Έπονται η κυβέρνηση με ποσοστό 22,7%, τα κόμματα της αντιπολίτευσης με ποσοστό 7,1% και η ΕΛΑΣ με ποσοστό 6,7%. Αλλά στο ερώτημα για το ποιος ευθύνεται για τα προβλήματα που έχουν προκύψει στον χώρο της Παιδείας (ΠΙΝΑΚΑΣ 2) το 53,9% απαντά η κυβέρνηση. Σύμφωνα με το 14,2% ευθύνονται τα κόμματα της Αριστεράς, το 10,6% απαντά οι καθηγητές. Επίσης με πολύ μεγάλο ποσοστό 66% (ΠΙΝΑΚΑΣ 3), οι ερωτηθέντες απαντούν ότι η κυβέρνηση αντιμετωπίζει με λάθος τρόπο τις κινητοποιήσεις στον χώρο της Παιδείας και μόνο το 30% εκτιμά ότι τις αντιμετωπίζει με σωστό τρόπο.

Απορρίπτονται όμως
και ΠΑΣΟΚ – Αλαβάνος!

Ενώ όμως τα μαντάτα για την κυβέρνηση, όπως προκύπτει απ’ τις απαντήσεις στην έρευνα, είναι μαύρα, σε καμιά περίπτωση δεν ευνοούνται ούτε το ΠΑΣΟΚ ούτε ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλ. Αλαβάνος, ο οποίος έχει πρωτοστατήσει σε πολιτικό επίπεδο στις αντιδράσεις εναντίον της κυβερνητικής πολιτικής. Όχι μόνο δεν αποκομίζουν πολιτικά οφέλη, αλλά αντίθετα κιόλας οι επιλογές τους απορρίπτονται. Συγκεκριμένα:

• Στο ερώτημα (ΠΙΝΑΚΑΣ 4) αν θα αντιμετώπιζε καλύτερα ή χειρότερα το ΠΑΣΟΚ, αν ήταν κυβέρνηση, τις κινητοποιήσεις στον χώρο της Παιδείας, το 43,7% απαντά χειρότερα και μόνο το 28,8% απαντά καλύτερα.
• Επίσης, (ΠΙΝΑΚΕΣ 5 και 6) η στάση του Αλ. Αλαβάνου στο θέμα της Παιδείας κρίνεται κατά 54,9% λάθος και μόνον κατά 20,3% σωστή. Φαίνεται πως δικαιώνεται η έμμεση πλην σαφής κριτική που διατύπωσε για τους χειρισμούς Αλαβάνου ο τέως πρόεδρος του ΣΥΝ Ν. Κωνσταντόπουλος. Είναι δε χαρακτηριστικό ότι αυτή η απόρριψη της στάσης Αλαβάνου αν και με διακυμάνσεις ωστόσο υπάρχει μεταξύ των ψηφοφόρων όλων των κομμάτων…
• Μια κάποια «ισορροπία» πάντως φαίνεται ότι προκύπτει στο ερώτημα αν η επίσκεψη Αλαβάνου στην Ασφάλεια αποτελούσε παρέμβαση στη δικαιοσύνη. Το 45,7% απαντά ότι ήταν παρέμβαση, αλλά ένα 42,1% πιστεύει ότι δεν ήταν… (ΠΙΝΑΚΑΣ 7)

Υποκινούμενες πολιτικά οι
διαδηλώσεις!

Έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον η απάντηση στο ερώτημα αν οι διαδηλώσεις υποκινούνται πολιτικά. Και είναι οι απαντήσεις ενδεικτικές αυτού που προαναφέραμε, ότι δηλαδή διαπιστώνεται μια μεγάλη έλλειψη εμπιστοσύνης έναντι όλων των εμπλεκόμενων στο ζήτημα της Παιδείας και των φοιτητικών κινητοποιήσεων. Είναι χαρακτηριστικό (ΠΙΝΑΚΕΣ 8 και 9) ότι:

• Η μεγάλη πλειοψηφία των ερωτηθέντων, συγκεκριμένα ποσοστό 69%, απαντά πως θεωρεί τις διαδηλώσεις υποκινούμενες και μόνο το 27,9% δεν τις θεωρεί.
• Είναι επίσης ενδεικτικό το γεγονός ότι αυτή η άποψη, με μερικές μόνο διαφοροποιήσεις, εκπορεύεται απ’ τους ψηφοφόρους όλων των κομμάτων.
• Στο ερώτημα (ΠΙΝΑΚΑΣ 10) από ποιους υποκινούνται οι διαδηλώσεις, το 21,7% απαντά από συνδικαλιστικούς φορείς, το 16% απ’ την εξωκοινοβουλευτική Αριστερά, το 12,7% απ’ την κυβέρνηση, το 12,3% απ’ τον ΣΥΝ, το 11,7% απ’ το ΠΑΣΟΚ.
• Παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον η απάντηση στο ερώτημα, με ποιο τρόπο θα μπορούσε η αστυνομία να περιορίσει τα επεισόδια (ΠΙΝΑΚΑΣ 11). Το 36,5% ζητά συνεργασία αστυνομίας – διαδηλωτών (!) για την περιφρούρηση των διαδηλώσεων. Αλλά είναι αξιοσημείωτο ότι ένα 28,5% τάσσεται υπέρ προληπτικών μέτρων και ένα 19,3% ζητά πιο δυναμική αντιμετώπιση των διαδηλωτών! Τέλος το 11,1% ζητά να μην προκαλεί η αστυνομία τους διαδηλωτές.
• Ενδιαφέρον έχει επίσης (ΠΙΝΑΚΑΣ 12) η απάντηση στο ερώτημα, γιατί η ΕΛΑΣ δεν συλλαμβάνει τους υπαίτιους των επεισοδίων. Το 32,7% πιστεύει ότι δεν την αφήνει η κυβέρνηση, το 27% ότι φοβάται το κόστος από πιθανά θύματα, το 14,4% για να προκαλέσει την αγανάκτηση των πολιτών, το 10,6% επειδή δεν έχει την ικανότητα να το κάνει…
• Κατά πλειοψηφία οι ερωτηθέντες (ΠΙΝΑΚΑΣ 13) εκτιμούν (52,1%) ότι η συμπεριφορά των ΜΑΤ στις διαδηλώσεις «ξεπέρασε τα όρια», ενώ ένα αξιοσέβαστο 42,6% εκτιμά ότι είναι σωστή.
• Διχασμένες είναι επίσης οι εκτιμήσεις και για το αν είναι δικαιολογημένες οι αντιδράσεις των φοιτητών έναντι όσων προωθεί η κυβέρνηση (ΠΙΝΑΚΑΣ 14). Κυριολεκτικά, αφού το 48,5% τις θεωρεί δικαιολογημένες και το 48,4% αδικαιολόγητες!

Κατά Πολύδωρα
και Μαριέττας…

Με μεγάλη πλειοψηφία ο κόσμος απορρίπτει τις τακτικές τόσο του Β. Πολύδωρα όσο και της Μαρ. Γιαννάκου (ΠΙΝΑΚΕΣ 15 και 16). Το ποσοστό απόρριψης Πολύδωρα στο θέμα των διαδηλώσεων είναι 63,5% έναντι 26,2%. Αντίστοιχα το ποσοστό απόρριψης των χειρισμών της Μαρ. Γιαννάκου είναι 62% έναντι 31,8%.

… αλλά… υπέρ μεταρρυθμίσεων – κατά πρόωρων εκλογών!

Ενώ όμως απορρίπτονται οι κυβερνητικοί χειρισμοί, ωστόσο όταν μπαίνει η ερώτηση για το τι θα πρέπει να κάνει η κυβέρνηση σχετικά με την κρίση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, το 42,5% ζητά να επιμείνει στην εφαρμογή του νόμου παρά τις αντιδράσεις, το 35,4% να αποσύρει τον νόμο, ενώ ένα 17,5% ζητά να ακυρωθεί το πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων για την Παιδεία (ΠΙΝΑΚΑΣ 17).

Αλλά και συνολικά (ΠΙΝΑΚΑΣ 18) το 53,5% απαντά να προχωρήσει η κυβέρνηση στην υλοποίηση του προγράμματός της ανεξάρτητα από αντιδράσεις, έναντι του 43,7% που διαφωνεί μ’ αυτό. Τέλος (ΠΙΝΑΚΕΣ 19 και 20) οι ερωτηθέντες με μεγάλη πλειοψηφία τάσσονται κατά πρόωρων εκλογών με αφορμή το θέμα της Παιδείας. Οι δύο στους τρεις (63,3%) απαντούν αρνητικά και ο ένας στους τρεις (32,9%) απαντά θετικά. Μόνο μεταξύ των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ οι απαντήσεις είναι μοιρασμένες (48,4% ναι και 46,1% όχι). Οι ψηφοφόροι των άλλων κομμάτων τάσσονται κατά πρόωρων εκλογών για το μείζον θέμα της Παιδείας.


Σχολιάστε εδώ