Σενάριο συγκυβέρνησης βλέπει ο Πάγκαλος!

Eχει δίκιο ο Κίμων Κουλούρης που λέει ότι το διάστημα που είναι αρμόδιος για την εξωτερική πολιτική ο Πάγκαλος, ποτέ δεν εκφράστηκε εναντίον της και η επισήμανση του Κίμωνα έδωσε τροφή για πολλά σχόλια στη Χαριλάου Τρικούπη.

Ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ έχει ξεκαθαρίσει ότι είναι η τελευταία φορά που ανέχεται τον Θεόδωρο Πάγκαλο. Την επόμενη φορά που ο πληθωρικός Πάγκαλος θα παραστρατήσει, ο κ. Παπανδρέου θα του δείξει την πόρτα. Θα πάρει τον δρόμο του Κίμωνα Κουλούρη που, για μια ακόμη φορά, φάνηκε ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τον έδιωξε αδίκως από την Κοινοβουλευτική Ομάδα για χάρη του Πάγκαλου.

Έτσι, μετά τη νέα τρικυμία που προκάλεσε με την επίθεσή του στην Αριστερά, στο ΠΑΣΟΚ προβληματίζονται όχι μόνο για το πώς θα χειριστούν τον πρώην υπουργό, αλλά κυρίως για τη μεθόδευση της εξόδου του από το ΠΑΣΟΚ, αν δώσει νέα αφορμή.

Τα ερωτήματα για την ασυλία του

Αναλύοντας το φαινόμενο Πάγκαλου, αρκετά στελέχη δεν βγάζουν από το μυαλό τους ότι ο ρόλος του πρώην υπουργού δεν είναι καθόλου τυχαίος. Και μάλλον αυτό που τον σώζει κάθε φορά είναι αυτό που λέει ένας εκ των στενών συνεργατών του Γιώργου, «έχει την ασυλία του έξυπνου»! Και συμπίπτει αυτό απόλυτα με εκείνους που λένε ότι ο Πάγκαλος δεν είναι χαζός, ξέρει τι κάνει…

Ωστόσο, εκείνο που παραξενεύει αρκετούς στο ΠΑΣΟΚ είναι πως παρ’ όλα αυτά ο Πάγκαλος μένει πάντα έξω από τη δίνη του κυκλώνα, που έχει προκαλέσει ο ίδιος.

• Είναι βαλτός;

• Η ασυλία και η ανοχή που απολαμβάνει πού οφείλεται; Κρατάει κανέναν κορυφαίο στο ΠΑΣΟΚ;

• Είναι «Δούρειος Ίππος», όπως λένε… σύντροφοί του, βουλευτές;

• Στηρίζει τον Καραμανλή μέσω συγκεκριμένων επιχειρηματικών συμφερόντων, εκτιμώντας ότι εξ αντικειμένου μ’ αυτά που λέει εργάζεται υπέρ της ΝΔ. Είτε ηθελημένα είτε αθέλητα.

Τι από όλα αυτά ισχύει; Και γιατί να μην ισχύουν και όλα αυτά μαζί… λένε οι αναλυτές του φαινόμενου που λέγεται Πάγκαλος.

Όπως επισημαίνουν στελέχη του ΠΑΣΟΚ, η ζημιά που κάνει ο Πάγκαλος είναι τεράστια. Και εξηγούν: Φίλοι μάς λένε ότι πώς να μας πείσετε να ψηφίσουμε ΠΑΣΟΚ όταν δεν μπορείτε να πείσετε το κορυφαίο στέλεχός σας;

Η απαξίωση του Πάγκαλου

Οι συνεργάτες του κ. Παπανδρέου, που γνωρίζουν εκ των έσω το… προεδρικό κλίμα που αφορά τον πρώην υπουργό, αναφέρουν στο «Π» ότι «ο πρόεδρος για να διαγράψει τον Πάγκαλο θα πρέπει να έρθουν τα πάνω κάτω». Μάλιστα ένας εκ των πολύ στενών συμβούλων του Γιώργου έλεγε πως «τον σώζει η ασυλία του έξυπνου. Ό,τι και να λέει ο Πάγκαλος, όπως και να το κάνουμε είναι πρωτοκλασάτο στέλεχος και με την έννοια αυτή ενδεχόμενη διαγραφή του από το ΠΑΣΟΚ θα ωφελήσει τον ίδιον και όχι εμάς. Άλλωστε σιγά σιγά απαξιώνεται και αν εμείς τον διαγράψουμε θα χάσουμε τη σοβαρότητά μας».

Το έμπειρο αυτό στέλεχος με άλλα λόγια λέει ότι δεν μπορεί ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ να κάνει κάτι για τον Θεόδωρο και είναι αναγκασμένος να υπομένει τις «ανταρσίες» και τις… μικρές του επαναστάσεις.

Στην πολιτική όμως και μάλιστα στις ημέρες μας τίποτα δεν μπορεί να θεωρηθεί αθώο και τίποτα τυχαίο. Έτσι οι περισσότεροι μέσα στο ΠΑΣΟΚ -και φάνηκε αυτό στην τελευταία συνεδρίαση του Κοινοβουλευτικού Συμβουλίου- άδειασαν τον Πάγκαλο, ενώ ο κ. Παπανδρέου έμεινε μόνο σε τυπικές κουβέντες.

Τα σενάρια μη αυτοδυναμίας και η Θεοδώρα

Ορισμένα στελέχη του ΠΑΣΟΚ πιστεύουν ότι ο Θόδωρος δεν πρέπει να κινείται από μόνος του και τα κίνητρά του δεν είναι ρηχά. Υπάρχουν όμως και εκείνοι που θεωρούν ότι όλα ξεκινάνε από την αγωνία του για την προσωπική πολιτική του επιβίωση, όπως επισημαίνει άλλο παλαιό και έμπειρο στέλεχος δίπλα στον κ. Παπανδρέου με θεσμική λειτουργία στη Βουλή.

Ωστόσο, εκείνο που προκρίνουν άλλα στελέχη κοντά στον κ. Παπανδρέου είναι ότι ο Πάγκαλος ενδεχομένως να οδηγείται από ορισμένους άλλους κύκλους στη διαμόρφωση ενός νέου πολιτικού περιβάλλοντος, που θα προκύψει μετά τις εκλογές αν τα δύο μεγάλα κόμματα δεν καταφέρουν να συσπειρώσουν τους ψηφοφόρους τους και δεν «βγάλουν» αυτοδυναμία με αποτέλεσμα να οδηγηθούμε σε συγκυβέρνηση με τη ΝΔ σε κυβέρνηση μεγάλου συνασπισμού, όπως στη Γερμανία, Συντηρητικών και Σοσιαλιστών. Σε μια τέτοια περίπτωση, ο Πάγκαλος φαίνεται να έχει επιλέξει τους συμμάχους. Επειδή ο ίδιος κινείται προς το κέντρο, ενδεχομένως θα μπορούσε, όπως λένε στο ΠΑΣΟΚ, να τα βρει με την Ντόρα (αν δεν τα έχει βρει ήδη απ’ ό,τι φαίνεται), γιατί την έχει στο απυρόβλητο, δεν την έχει στοχοποιήσει, όπως για παράδειγμα τον προκάτοχό της κ. Π. Μολυβιάτη και τον κ. Καραμανλή, ούτε για την κατάσταση στο Κόσοβο ούτε για το Κυπριακό ούτε για τα ευρωτουρκικά.

Μιλιά για όλα αυτά τα ακανθώδη ζητήματα από τον κ. Πάγκαλο τώρα που η Θεοδώρα είναι υπουργός Εξωτερικών. Φυσικά δεν είναι τυχαίο… Όταν, αντίθετα, μιλά για θέματα που δεν είναι της αρμοδιότητάς του… Πάντως αν δεν του βγει το όνειρο της συγκυβέρνησης, τότε ο Πάγκαλος αν τεθεί θέμα ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ είναι σίγουρο ότι θα βάλει υποψηφιότητα. Και αυτό δεν το έκρυψε στη συνέντευξή του στο «Βήμα» την περασμένη Κυριακή.

Η δημοσκόπηση-φάντασμα του ΠΑΣΟΚ

Παράλληλα, εκτός της τρικυμίας Πάγκαλου στη Χαριλάου Τρικούπη, φτάνουν συνεχώς μηνύματα από διάφορες πλευρές για μια έρευνα της κοινής γνώμης που διενεργείται σε διάφορους νομούς της χώρας από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο της Αθήνας.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες μας, η δημοσκόπηση διενεργείται μόνο για τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και αυτό έχει βάλει σε υποψίες πολλά από τα στελέχη του. Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Π. Ευθυμίου έχει γίνει αποδέκτης πολλών μηνυμάτων, αλλά μέχρι στιγμής δηλώνει ότι δεν γνωρίζει τίποτε το συγκεκριμένο… Ούτε κανείς άλλος -έτσι τουλάχιστον ισχυρίζονται- από τους συνεργάτες του κ. Παπανδρέου. Το περίεργο είναι ότι η προσωπική τηλεφωνική συνέντευξη διαρκεί περίπου δέκα λεπτά και βάζουν τους ερωτηθέντες να βαθμολογήσουν, από το 1 μέχρι το 5, την απόδοση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ σε κάθε νομό, όπως στα Τρίκαλα, τη Χίο, τη Φθιώτιδα, την Άρτα, τη Θεσσαλονίκη και αλλού. Ρωτούν για θέματα παιδείας, οικονομίας για την πολιτική της κυβέρνησης, και αντίστοιχα για το ΠΑΣΟΚ και στο τέλος ρωτούν για τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ μόνο. Αυτό το θεωρούν οι βουλευτές «ύποπτο» και επιρρίπτουν τις όποιες ευθύνες στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, γιατί, όπως λένε, μπορεί να έχει στηθεί ένας «μηχανισμός» εκτός των διαδικασιών που προβλέπει το καταστατικό για την ανάδειξη και αξιοποίηση των βουλευτών ώστε την ώρα της κατάρτισης των ψηφοδελτίων ο κ. Παπανδρέου να γνωρίζει και από άλλη πηγή ποιους θα αφήσει έξω και ποιους θα προωθήσει…

Η απάντηση βέβαια της Χαριλάου Τρικούπη τους προσγειώνει απότομα. Σύμφωνα με τον κ. Π. Γερουλάνο, που έχουν φτάσει και στ’ αυτιά του οι πληροφορίες για την έρευνα του Οικονομικού Πανεπιστημίου, τίποτα δεν προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ: Αν ήταν από εμάς η έρευνα, δεν θα ρωτάγαμε μόνο για τους δικούς μας βουλευτές, αλλά και για της ΝΔ, για να δούμε τις δυνατότητές μας.

Άλλοι πάλι από τους βουλευτές δεν τα βλέπουν τόσο απλά τα ζητήματα. Θεωρούν ότι επειδή ο αδερφός του κ. Παπανδρέου, ο Αντρίκος, έχει σχέση με το Οικονομικό Πανεπιστήμιο, ίσως σε συνεννόηση με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να έχει βάλει το χεράκι του. Και πάλι όμως, όπως μας διαβεβαιώνουν από τη Χαριλάου Τρικούπη, τίποτα τέτοιο δεν υφίσταται και μαζί με εμάς ψάχνουν να δουν όχι μόνο τι ακριβώς συμβαίνει, αλλά, το σπουδαιότερο, ποια είναι τα ευρήματα των ερευνών αυτών στους διάφορους νομούς της χώρας.


Σχολιάστε εδώ