ο Δαίμονας των δημαρχείων

Τι έγινε; Μάθετε λοιπόν. Με τη δημοτική αρχή εξελέγη η σύμβουλος Νατάσα Γεωργίου. Επειδή όμως, προφανώς όταν μοιράστηκαν οι έμμισθες θέσεις, η φίλτατη Νατάσα έμεινε εκτός, ανεξαρτητοποιήθηκε. Στις εκλογές λοιπόν που έγιναν για την ανάδειξη εκλεκτόρων η διοίκηση του δήμου «χρέωσε» τη Γεωργίου στην αντιπολίτευση με προφανή σκοπό να μειώσει τον αριθμό εκλεκτόρων από τη Νέα Δημοκρατία. Ο Χατζόπουλος προσέφυγε στην περιφέρεια και ακύρωσε τη διαδικασία εκλογής. Την προηγούμενη Πέμπτη έγιναν νέες διαδικασίες και η τάξη αποκαταστάθηκε όπως έπρεπε!

Όπως φαίνεται στα δικαστήρια θα οδηγηθεί η καταγγελία του πρώην ολυμπιονίκη Χρήστου Παπανικολάου που έχει κάνει εις βάρος του δημάρχου Φιλοθέης. Στην καταγγελία που έχω στα χέρια μου ο πρώην ολυμπιονίκης αναφέρει ότι εργάσθηκε στον δήμο με σύμβαση έργου και ο δήμαρχος αρνείται να τον πληρώσει, αφού ο αρμόδιος επίτροπος δεν ενέκρινε το σχετικό κονδύλι, εξαιτίας λάθους των παραπεμπτικών εγγράφων που είχε στείλει ο δήμος. Δεκαοκτώ χιλιάδες ευρώ ζητάει ο πρώην ολυμπιονίκης για μισθούς ενός χρόνου. Δεν ξέρω ποιος έχει δίκιο ή άδικο, αλλά πραγματικά είναι κρίμα ένας ολυμπιονίκης που έχει δοξάσει τη χώρα μας να έχει τέτοια αντιμετώπιση την ώρα που τα εκατομμύρια μοιράζονται δεξιά κι αριστερά άσκοπα.

Οι αγωγές και οι μηνύσεις μεταξύ συμβούλων στον δήμο Αγίας Βαρβάρας πάνε σύννεφο. Δημοτικοί σύμβουλοι πλακώνονται στις μπουνιές με συγγενείς συναδέλφων τους και καταλήγουν κάθε μέρα στο τμήμα της περιοχής. Έχω μαζέψει είκοσι δικογραφίες που αφορούν τις αντεγκλήσεις στον πολύπαθο δήμο. Κρίμα. Το κλίμα είναι πολύ οξυμμένο και κάθε άλλο παρά παράγεται ο πολιτικός διάλογος στα δημοτικά συμβούλια. Η δημόσια ζωή της πόλης έχει μετακομίσει στις αίθουσες των δικαστηρίων. Εξαίρεση που πρέπει να σημειωθεί είναι η στάση της επικεφαλής στην αντιπολίτευση Τζένης Παπανδρέου, που αν και είναι δικηγόρος μένει μακριά από αυτές τις διαμάχες, θέλοντας να επαναφέρει όσο μπορεί την πολιτική ηρεμία στον δήμο. Μάταια όμως, αφού οι μπουνιές, ακόμα και μεταξύ υπαλλήλων, πέφτουν βροχή καθημερινά.

Εκεί που είπαμε ότι με την αλλαγή της δημοτικής αρχής στη Σαλαμίνα θα ηρεμήσουν τα πράγματα, αρχίζουν και γίνονται χειρότερα. Μόνιμη αιτία είναι οι καταγγελίες, με σοβαρά υπονοούμενα του πρώην δημάρχου Θανάση Μακρή, που αφορούν τη δημοπράτηση του έργου αποχέτευσης. Είκοσι τέσσερα εκατομμύρια ευρώ είναι ο προϋπολογισμός του έργου. Και ενώ οι συγκεκριμένες καταγγελίες με σοβαρά υπονοούμενα δίνουν και παίρνουν, έμαθα ότι δημιουργήθηκε επίσης τεράστιο οικονομικό ζήτημα με τον εργολάβο που έχει αναλάβει το έργο της αποχέτευσης. Όπως μου λένε δημοτικοί σύμβουλοι, ο εργολάβος προχωράει στην εκτέλεση του έργου, ανεξάρτητα από την εγκριθείσα μελέτη της ΕΥΔΑΠ, προφανώς για να μειώσει το κόστος κατασκευής. Έτσι μου λένε οι σύμβουλοι, έτσι σας λέω κι εγώ. Μόνο ο νέος δήμαρχος είναι αρμόδιος να μας πει τι ακριβώς συμβαίνει. Με χαρά θα δημοσιεύσουμε την άποψή του.

Να λοιπόν που για μια ακόμη φορά δικαιωθήκαμε πλήρως. Θυμάστε που γράφαμε ότι οι προεκλογικές εξαγγελίες του νέου δημάρχου Αμαρουσίου για δήθεν καταγγελίες που αφορούν οικονομικά σκάνδαλα στον δήμο θα είναι χωρίς ονοματεπώνυμο; Λόγια έτσι για να λέγονται. Κάτι ξέραμε και ίσως κάτι παραπάνω από κάποιους άλλους. Είπε λοιπόν ο νέος δήμαρχος στο προχθεσινό δημοτικό συμβούλιο: «Εγώ δεν πρόκειται να επισκεφθώ τον Εισαγγελέα για κανέναν λόγο. Δεν θα κυνηγήσω ευθύνες του παρελθόντος». Μη φαντασθείτε ότι πήραμε πτυχίο μέντιουμ. Προεκλογικές συζητήσεις και πολιτικές συμφωνίες είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε. Έτσι απλά…

Διαδημοτική συνεργασία πραγματοποιήθηκε μεταξύ των δήμων Νέας Πεντέλης και Μελισσίων. Σε κοινή συνεδρίαση των δημοτικών συμβουλίων την προηγούμενη Τρίτη αποφασίστηκε η κοινή δράση για την εκταμίευση προγραμμάτων και περιφερειακών κονδυλίων. Φυσικά η συνεργασία των δύο δήμων δεν θα σταματήσει εκεί, αφού τα κοινά προβλήματα είναι πολλά. Όπως αποφασίστηκε, θα ιδρυθούν δύο κοινές εταιρείες που θα ρυθμίσουν όλες τις ενέργειες των δύο δήμων. Κατ’ αρχήν ακούγεται καλό. Κάτι μου λέει όμως, επειδή ξεκίνησαν ήδη οι γκρίνιες για τα ΔΣ και τα προεδρεία, ότι όλο το «έργο» θα καταλήξει σε βολεψάκηδες και θεσάκηδες. Μακάρι να κάνω λάθος εκτίμηση.

Φάγανε τον γάιδαρο. Ζητάνε και τα ρέστα. Η παροιμία είναι σωστή και σοφή. Τα ληξιπρόθεσμα χρέη που κληρονόμησε η νέα διοίκηση του δήμου Πεύκης έχουν βγει από τα παράθυρα. Ζήτησε λοιπόν ο δήμαρχος Γιάννης Θεοδωρακόπουλος από το δημοτικό συμβούλιο να εγκρίνει ένα δάνειο ύψους τριών εκατομμυρίων ευρώ, προκειμένου ο δήμος να μπορεί να σταθεί στα πόδια του. Ξέρετε ποιοι ψήφισαν όχι; Η παράταξη του τέως. Μάλιστα, κύριε. Χρέωσαν τον δήμο και αρνούνται κάθε βοήθεια. Φυσικά το δάνειο αυτού του ύψους δεν εγκρίθηκε αφού χρειαζόταν αυξημένη πλειοψηφία. Προφανώς, ο τέως προσπαθεί να δημιουργήσει λειτουργικά προβλήματα στην καθημερινότητα του δήμου. Μάταια όμως, αφού ο Θεοδωρακόπουλος βρήκε τρόπο να ξεπεράσει και αυτό το πρόβλημα.

Οι πρώτες εσωπαραταξιακές διαφωνίες στη διοίκηση Πατούλη στο Μαρούσι άρχισαν να φαίνονται και μάλιστα έντονα. Οι αντιδήμαρχοι Γιαννακόπουλος και Τσιπουράκης διαφοροποιήθηκαν με σαφή τρόπο, σε συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, εξαιτίας κάποιας φιλικής διάθεσης που έδειξε ο δήμαρχος προς την αντιπολίτευση, αποσύροντας από την ημερήσια διάταξη ένα θέμα. Ο Πατούλης αναγκάσθηκε να επικαλεστεί την παραταξιακή πειθαρχία, προκειμένου να περιορίσει την αντίδρασή τους. Κάποιοι που γνωρίζουν πολλά μου λένε ότι το επόμενο διάστημα αναμένονται ακόμη και ανεξαρτητοποιήσεις συμβούλων από την πλειοψηφία, εάν ο δήμαρχος επιμείνει στις αποφάσεις του για κάποια πολύ σοβαρά θέματα που απασχολούν τον δήμο. Ίδωμεν.

Διαβάσαμε στον τοπικό Τύπο του Αμαρουσίου όλα τα ονόματα αυτών που θα στελεχώσουν τις εταιρείες καθώς και τα διοικητικά συμβούλια των ΝΠΔΔ του δήμου.

Στο πολιτιστικό τμήμα του δήμου, την προεδρία του οποίου έχει κρατήσει ο ίδιος ο δήμαρχος Γιώργος Πατούλης (!) αναφέρεται ως μέλος του διοικητικού συμβουλίου και η κυρία Μαρίνα Σταυράκη.

Και όλοι στο Μαρούσι αναρωτιούνται: Καλά, ο δήμαρχος αποφάσισε να βάλει στο δισ. τη γυναίκα του, ήταν όμως ανάγκη να τη βάλει με το πατρικό της όνομα; Δεν γνωρίζει ότι δεν θα έμενε για πολύ καιρό κρυφό; Γιατί δεν είπε από την αρχή την αλήθεια για να μη δώσει λαβές για σχόλια;

Σοβαρή παρεξήγηση παραλίγο να γίνει προχθές έξω από το γραφείο του δημάρχου Αμαρουσίου, κατά τη διάρκεια επίσκεψης στο δημαρχείο του υφυπουργού Εργασίας Γεράσιμου Γιακουμάτου.

Ενώ ο φίλος Γιώργης είχε καλέσει (!) τηλεφωνικά όλους τους εκλεγμένους δημοτικούς συμβούλους να παραστούν στη συνάντηση με τον υφυπουργό και βουλευτή της Β΄ Αθήνας, ξαφνικά πήρε αγκαζέ τον Γεράσιμο και άφησε έξω από το γραφείο του όλους τους άλλους να περιμένουν αμανάτι.

Και δεν έφτανε μόνο αυτό, αλλά όταν κάποιοι δημοτικοί σύμβουλοι εξέφρασαν το παράπονο «γιατί αφού μας κάλεσαν δεν μας αφήνουν να μπούμε μέσα;», οι… φουσκωτοί (!) και των δύο πλευρών μπήκαν μπροστά τους και τους είπαν ότι «αυτές τις εντολές έχουμε!

Τη λύση έδωσε όμως η πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Ρένα Χαλιώτη που… βάζοντας μπροστά τα στήθη της (!) έσπρωξε τους φουσκωτούς στην άκρη και με το έτσι θέλω μπήκε στο γραφείο του δημάρχου. Όχι για τίποτ’ άλλο αλλά για να δείξει στον δήμαρχο ότι δεν… μασάει!

Η καραμέλα πολλών δημάρχων ότι παρέλαβαν καμένη γη είναι η μόνιμη δικαιολογία για να έχουν άλλοθι για τις άστοχες κινήσεις που ενδεχομένως να κάνουν. Φυσικά σε μερικές περιπτώσεις έχουν απόλυτο δίκιο. Για παράδειγμα, στην Αργυρούπολη, στον Κορυδαλλό ή την Πεύκη δεν τίθεται θέμα. Είναι όμως δικαιολογία για τους δήμους του Ηρακλείου και των Άνω Λιοσίων, την ώρα που χρηματοδοτούν με νέα δάνεια τις ανύπαρκτες και προβληματικές δημοτικές επιχειρήσεις; Είναι δυνατόν;

Ανέφερα την προηγούμενη βδομάδα για κάποιον μεγαλοεργολάβο και τις διάφορες συναλλαγές του με δημάρχους. Όνομα δεν έγραψα, αλλά το αρχιλαμόγιο κατάλαβε ότι επρόκειτο γι’ αυτόν. Για να μη σας κουράζω με λεπτομέρειες, δώσαμε ραντεβού και ήπιαμε καφέ. Μου είπε λοιπόν για έναν συγκεκριμένο δήμαρχο ότι τον αδικώ από τη στήλη μου. Μου λέει: «Σε πληροφορώ ότι αυτός είναι το καλύτερο παιδί. Ποτέ δεν μου ζητάει. Του δίνω ό,τι θέλω». Μου είπε και άλλα πολλά για πολλούς. Μιλάγαμε δύο ώρες. Δυστυχώς μου μίλησε και για φίλους μου που θεωρούσα ότι είναι έντιμοι και ηθικοί. Μου είπε και γι’ αυτούς που τον πέταξαν με τις κλοτσιές από το γραφείο τους. Ευτυχώς υπήρχαν και αυτοί. Αν ο εκδότης μου αποφασίσει να βάλει ένθετο κασέτα στην εφημερίδα ίσως μάθετε και εσείς τι ειπώθηκε σ’ αυτήν τη συνάντηση.

Άκρα σιωπή για το θέμα των τριών εκατομμυρίων ευρώ που «έκαναν φτερά» από τον δήμο Αχαρνών, χωρίς καμία αρμόδια εντολή. Ποιος πήρε τα λεφτά, ρε παιδιά; Ο νέος αντιδήμαρχος Οικονομικών Υπηρεσιών Κολετζάκης, που αποκάλυψε και το ζήτημα ερευνά αυτήν την ιστορία, αλλά, όπως μαθαίνω, δεν βρίσκει πρόθυμους τους υπαλλήλους ώστε να του δώσουν στοιχεία που θα οδηγήσουν στον μακρυχέρη. Με διάφορες νομότυπες δικαιολογίες η έρευνα βρίσκεται ακόμη στο μηδέν. Τον τελευταίο καιρό όμως και ο ίδιος λέει σε συνεργάτες του ότι έχει πιο σοβαρά ζητήματα ν’ ασχοληθεί! Εγώ τον αναζήτησα πριν από δύο εβδομάδες, προκειμένου να μάθω τι έχει απογίνει. «Θα σε πάρω αύριο», μου είπε. Ακόμα περιμένω.

Φαίνεται ότι η αποδοχή του αντιδημάρχου Δάφνης, Νίκου Ντίνου, από τους δημότες της πόλης αλλά και τα καλά λόγια που ακούγονται για το έργο του, ως υπεύθυνου της Τεχνικής Υπηρεσίας, δεν αρέσουν στους συναδέλφους του, αλλά και στον ίδιο τον δήμαρχο. Ο φίλτατος Ντίνος δεν κρύβει τη φιλοδοξία του να είναι υποψήφιος δήμαρχος την επόμενη τετραετία, αφού αυτό αποτελεί αίτημα πολλών συνδημοτών του, με κάθε ευκαιρία. Βλέποντας όμως ο νυν τοπάρχης αυτήν την αποδοχή προσπαθεί να δημιουργήσει «κλίμα» εις βάρος του. Ο Ντίνος σεμνά και αθόρυβα δεν απαντάει στις προκλήσεις, αλλά, όπως λέει, όλα έχουν τα όριά τους.

Ο Εξορκιστής

ΥΓ.: Με χορηγό μια αυτοκινητοβιομηχανία «κάνει παιχνίδι» ένας τοπάρχης βορείων προαστίων που διεκδικεί μια θέση στον ήλιο για την ΤΕΔΚΝΔ. Μεγάλε, εγώ θέλω τετράπορτο, του λένε οι εκλέκτορες. Ανέκδοτο έχει γίνει η περίπτωση.


Σχολιάστε εδώ