νέος πολίτης

Η στήλη είναι αφιερωμένη στη Νεολαία ΠΑΣΟΚ, που διοργανώνει σήμερα τις εκλογικές διαδικασίες ανάδειξης εκπροσώπων για το ιδρυτικό συνέδριο της νέας μορφής της οργάνωσής τους! Σε όλη την Ελλάδα ψηφίζουν σήμερα οι νεολαίοι του Κινήματος, μέλη και φίλοι, για να αναδείξουν ποιοι 3.000 σύντροφοί τους θα τους εκπροσωπήσουν σε αυτό που ελπίζουν να είναι «το συνέδριο που τους αξίζει για μια νέα γενιά που κερδίζει».

Η Νεολαία ΠΑΣΟΚ λοιπόν επανιδρύεται! Μετά από πολλές παλινωδίες, προβληματισμούς και αποτυχημένες προσπάθειες, το ΠΑΣΟΚ αποφάσισε, λίγο καιρό πριν από τις εθνικές εκλογές, ότι τώρα θα φτιάξει την… καινούργια νεολαία του. Ο Κώστας Σκανδαλίδης, ως υπεύθυνος του Τομέα Νεολαίας στο Πολιτικό Συμβούλιο και ο Νίκος Αθανασάκης, ως γραμματέας του Κινήματος, φαίνεται ότι πετυχαίνουν εκεί που απέτυχαν πριν από αυτούς άλλα στελέχη (Ξενογιαννακοπούλου, Παπαχρήστος κ.λπ). Για το κόμμα, η ουσία είναι να έχει έτοιμο τον μηχανισμό της νεολαίας ανά την Ελλάδα για τις εκλογές, χωρίς προβλήματα. Για την ηγεσία του Κινήματος, το ζήτημα είναι να φτιάξει μια διαφορετική από το παρελθόν νεολαία που να προσφέρει στον εσωκομματικό διάλογο και να έχει στενές σχέσεις με την κοινωνία, κυρίως τους νέους, αλλά χωρίς τους προβληματικούς για τον πρόεδρο μηχανισμούς. Για τους ίδιους τους νέους του ΠΑΣΟΚ, το ζητούμενο είναι να προχωρήσουν επιτέλους σε μια νέα Νεολαία ΠΑΣΟΚ, με οργανωτική συγκρότηση και παρέμβαση, διότι ο ρόλος τους τόσο στην κοινωνία όσο και στα πανεπιστήμια ήταν για 1,5 χρόνο προβληματικός.

Ειδικότερα πολλοί φοιτητές και στελέχη της ΠΑΣΠ επιθυμούν επίσης μια ανεξάρτητη και αυτόνομη φοιτητική παράταξη, με χαλαρή διασύνδεση με τη Νεολαία ΠΑΣΟΚ. Η έλλειψη κεντρικής δομής λήψης αποφάσεων, ως αποτέλεσμα της διάλυσης που ανακοίνωσε ο Γιώργος Παπανδρέου στις 3 Σεπτέμβρη 2005, ήταν εμφανής, αλλά στα θετικά της περιλαμβάνεται και η ωρίμανση πολλών στελεχών και οι κινήσεις αυτοοργάνωσης που προέκυψαν. Πρέπει να θυμίσουμε ότι στο διάστημα αυτό, για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια, ομάδες και τάσεις στη νεολαία ΠΑΣΟΚ διαλύθηκαν και ξαναοργανώθηκαν στη βάση όμως πολιτικών προβληματισμών και ιδεολογικών κατευθύνσεων. Είναι ενδεικτικό, μάλιστα, ότι στον δρόμο προς το Συνέδριο οι διαπραγματεύσεις γίνονται κυρίως στη βάση αυτών των νέων ομάδων και όχι των παλαιών προσωπικών μηχανισμών.

Οι σημερινές εκλογές θα σηματοδοτήσουν σε μεγάλο βαθμό τη δύναμη που θα συγκεντρώσουν οι κυρίαρχες ομάδες και την τελική κατεύθυνση που θα πάρουν οι αλλαγές. Ανοιχτή δικτυακή πολιτική νεολαία, αριστερή στροφή ή εκλογικός-προσωπικός μηχανισμός; Αυτά είναι τα ζητούμενα των ομάδων. Τα αποτελέσματα από αύριο και τελικά σε μία εβδομάδα, όποτε και επισήμως θα ανακοινωθούν από το κόμμα. Το συνέδριο άλλωστε γίνεται στην Αθήνα από 29 έως και 31 Μαρτίου. Για τις δυνάμεις και τις συμφωνίες θα σας ενημερώσουμε μέχρι το Συνέδριο, διότι όλα εξαρτώνται από τις σημερινές εκλογές…

Πάντως για να ξέρετε με ποιους πρέπει να συζητάτε, την οργανωτική και πολιτική ευθύνη των διαδικασιών και του Συνεδρίου επανίδρυσης την έχουν (πλέον των Σκανδαλίδη-Αθανασάκη) τα εξής στελέχη της Νεολαίας και του κόμματος: Ανδρουλάκης Νίκος, Βούρδας Θάνος, Γιαννακοπούλου Νάντια, Γκορίτας Άγγελος, Δημαράς Γιάννης (Βουλευτής), Δούναβη Αντιγόνη, Θελούδης Αλέξανδρος, Θεοδωράκος Αλέξανδρος, Καρρά Άγκαθα, Κασιμάτη Νίνα, Κοσυφίδης Νίκος, Κοτσώνη Κατερίνα, Κουμανιώτη Ντίνα, Λογοθέτης Βασίλης, Μουσιώνης Άρης (Βουλευτής), Μπαλαμάτση Αίγλη, Μωραΐτης Θέμος, Νικολάου Άννα, Ντεντιδάκη Έλλη, Πανταζής Κώστας, Πέππα Σοφία, Ράπτης Γιάννης, Τάσσος Τάσος, Τζαγκρή Θεοδώρα (Βουλευτής), Τόγιας Βασίλης (Βουλευτής), Τριαντάφυλλος Κώστας και Χατζόπουλος Αλέξανδρος. Όλους τους ανωτέρω μπορείτε να τους βρείτε στα γραφεία του κινήματος, στο τηλέφωνο 2103896901-9 και στην ιστοσελίδα www.kinimaneon.gr, την οποία επιτέλους, έπειτα από 9 μήνες, ανανεώσανε!

Ο κ. Τριαντάφυλλος, νυν πρόεδρος της ΚΕΔΗΝΟΣΥΝΕ, που από πολλούς φέρεται ως ο επικρατέστερος υποψήφιος για το αξίωμα του επικεφαλής της νέας Νεολαίας ΠΑΣΟΚ, πιστεύει ότι πρέπει «να πλησιάσει η Νεολαία τους νέους ανθρώπους με παρέμβαση ακτιβιστική και πολιτική», με την έννοια του πολιτικού ακτιβισμού. Στοχεύει μάλιστα να γίνει το ιδρυτικό συνέδριο της νέας Νεολαίας ΠΑΣΟΚ ένα μεγάλο πανηγύρι, μια γιορτή της δημοκρατίας. Ο κ. Πανταζής, επίσης φερόμενος ως υποψήφιος επικεφαλής, δήλωνε ότι συζητήθηκαν όλα τα «ζητήματα οργανωτικής φύσεως και πολιτικών θέσεων». Συμπλήρωνε ότι για το ΠΑΣΟΚ «το κλίμα έχει αλλάξει, υπάρχει πρόγραμμα, δεσμεύσεις και πολιτική ατζέντα» και σημείωνε ότι η νεολαία πρέπει να πάρει τον ρόλο που της αναλογεί στην προσπάθεια του Κινήματος. Ο κ. Χατζόπουλος, υποψήφιος με τη Φώφη Γενημματά στις τελευταίες εκλογές, ελπίζει να γίνει ένα συνέδριο μαζικής εκπροσώπησης που θα αναδείξει πολιτικές «θέσεις και θεσμούς και όχι πρόσωπα και όργανα». Ο κ. Ελευθεριάδης, επίσης ισχυρός ομαδάρχης, θεωρεί ότι θα υπάρξουν πολιτικές και ιδεολογικές συγκρούσεις μέσα όμως σε ένα πλαίσιο που ορίζεται από την ηθική και πολιτική συμφωνία που μεταξύ τους έχουν κάνει όλα τα στελέχη της νεολαίας ΠΑΣΟΚ. Ο κ. Τζήμας, εκλεγμένος εκπρόσωπος στο Εθνικό Συμβούλιο Νεολαίας, θεωρεί ότι υπάρχει κλίμα ενότητας, θα γίνει ένα παραδοσιακό οργανωτικό συνέδριο το οποίο όμως χρειάζεται πολλή και σοβαρή πολιτική δουλειά πριν και έπειτα από αυτό, για να αποκατασταθεί το κύρος της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ στην κοινωνία. Ο κ. Ζεκεντές πιστεύει ότι ο χώρος της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ «απαξιώθηκε, λοιδορήθηκε και καταγγέλθηκε. Τώρα πρέπει να αλλάξει η εικόνα». Επιδιώκει ένα συνέδριο «όχι τελικού ξεκαθαρίσματος αλλά τελικής σύνθεσης», για να βοηθήσουν το κόμμα απέναντι στη ΝΔ. Ο κ. Τάσσος τονίζει ότι στόχος πρέπει να είναι τα στελέχη της Νεολαίας να πάνε σε κάθε γωνιά και να πουν στους νέους ότι μπορούν μαζί να αλλάξουν τη χώρα. Ο κ. Τσοπαλάς θεωρεί ότι χρειάζεται ένα συνέδριο με καθαρές απόψεις και λύσεις που θα είναι οργανωτικός καθρέφτης των συσχετισμών στη Νεολαία ΠΑΣΟΚ. Χρειάζεται, λέει, «στροφή προς τα αριστερά».

Τριήμερο δράσεων στο Σύνταγμα (στον χώρο του μετρό και στην πλατεία) έχουν προγραμματίσει το Εθνικό Συμβούλιο Νεολαίας και η Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς. Στα πλαίσια της καμπάνιας του Συμβουλίου της Ευρώπης «όλοι διαφορετικοί όλοι ίσοι» (για την οποία σας έχουμε πολλάκις ενημερώσει), μας καλούν όλους από την Παρασκευή μέχρι και σήμερα Κυριακή το βράδυ, σε ένα τριήμερο με διάφορες εκδηλώσεις, δώρα, δρώμενα και άλλα πρωτότυπα, όπως ζωντανές βιβλιοθήκες (!), διαδραστικά κρουστά και μουσικές, περίεργα βαψίματα (!), αποτυπώματα κ.ά. Ακούμε ότι έχουν πείσει και πολλούς νεαρούς επώνυμους και τηλεοπτικούς να περάσουν για να συμμετέχουν, χωρίς τυμπανοκρουσίες… Όλα οργανώνονται, μας είπαν, εθελοντικά από οργανώσεις νέων, μεταναστών και άλλων κοινωνικών ομάδων. Καλό θα ήταν να δούμε από κοντά τι μας προτείνουν…

Παρατηρήσαμε όμως στην ιστοσελίδα του Εθνικού Συμβουλίου Νεολαίας ότι οι μόνες οργανώσεις που αντιπροσωπεύονται στη διοίκηση ανελλιπώς από την ίδρυσή του είναι η ΟΝΝΕΔ, η ΕΝΒΗ και η ΕΣΔΗΝ (νυν ΕΔΗΝ). Τώρα αυτό είναι καλό για την ΟΝΝΕΔ; Δηλαδή είναι στην ίδια κατηγορία με τους… ανύπαρκτους; Σημειώνουμε βέβαια ότι οι πληροφορίες αναφέρουν πως όλα αυτά τα χρόνια και οι 3 οργανώσεις βρίσκονται στο ίδιο στρατόπεδο, λόγω συμμαχιών και προσωπικών σχέσεων. Ισχύει;


Σχολιάστε εδώ