Η Επιτροπή Κοστολόγησης εισηγήθηκε έξι μέρες μετά την υπογραφή της σύμβασης!

Θέμα ακόμη τίθεται και για την επιτροπή κοστολογίου. Σύμφωνα με το πλήρες κείμενο που έχουμε στα χέρια μας διαπιστώσαμε ότι:

• Η σύμβαση Νο 62 υπογράφηκε στις 15/9/06. Την προηγούμενη μέρα με την ΑΔΣ 788/14/9/06 (Θέμα 1ον) εξουσιοδοτείται ο πρόεδρος να διαπραγματευτεί τα της σύμβασης σύμφωνα με την απόφαση της Επιτροπής Κοστολογίου (βλέπε φωτοτυπία). Την επομένη όμως με αριθ. πρωτ. 2577/15-9-2006 κοινοποιείται η απόφαση στις υπηρεσίες της ΕΡΤ και υπογράφεται η σύμβαση αυθημερόν χωρίς διαπραγματεύσεις!

• Η Επιτροπή Κοστολογίου συνεδριάζει και εγκρίνει το κοστολόγιο στις 21-9-2006, όπως προκύπτει από το πρακτικό Νο 89 όπως ακριβώς το υποβάλλει η κυρία Δρούζα, όπως επιβεβαιώνεται αυτό με φαξ το κοστολόγιο που έστειλε στις 14-9-06 και ώρα 12.54 στην ΕΡΤ, δηλαδή δεν υπήρξε καμία διαπραγμάτευση, το παραμικρό παζάρι!

Κατόπιν αυτών γεννάται το ερώτημα για ποιον λόγο συνεδρίασε η επιτροπή. Για να επικυρώσει απλώς τα προαποφασισθέντα, αφού όλα ουσιαστικά είχαν τελειώσει στις 15-9-2006 και το ΔΣ τυπικά είπε το «ναι», αφού η σύμβαση είχε υπογραφεί; Ποιος ήταν εκείνες οι αόρατες και σκοτεινές δυνάμεις που ενήργησαν τόσο αστραπιαία και για ποιον λόγο; Ας απαντήσει η διοίκηση της ΕΡΤ…

• Μελετώντας προσεκτικά τις 16 σελίδες της σύμβασης το κοστολόγιο και τα πνευματικά δικαιώματα πέφτει πάνω σε… λαβράκια! Από τα χέρια μου έχουν περάσει δεκάδες συμβάσεις. Πρώτη φορά βλέπουμε τέτοια σύμβαση όπου όλα τα παίρνει η κυρία Δρούζα! Συγκεκριμένα:

– Όλα τα πνευματικά δικαιώματα εκχωρούνται στην κ. Δρούζα για 45 χρόνια!

– Η παραγωγή (της κ. Δρούζα) μπορεί να επιλέξει χορηγούς κυρίως όμως ΔΩΡΟΘΕΤΕΣ τους οποίους είναι υποχρεωμένη να προβάλλει η ΕΡΤ. (Αυτό σημαίνει έμμεση διαφήμιση και περισσότερο χρήμα.) Άρα η εκπομπή στοιχίζει ακριβότερα…

– Η ΕΡΤ μπορεί να ανεβάσει το κόστος με διαφημιστικό χρόνο από διαφημιστική εταιρεία που θα επιλέξει η ίδια με επιπλέον χρηματοδότηση 25%-30%.

– Η κ. Δρούζα μπορεί να μεταβιβάζει μέρος της παραγωγής ή ολόκληρη την παραγωγή σε θυγατρική της εταιρεία.

Ως το κοστολόγιο των 2.521.980 ευρώ, η σύγκριση με τις τιμές της αγοράς δημιουργεί ευθύνες τεράστιες σε εκείνους που την υπογράφουν (τεχνική επεξεργασία, στούντιο, προσωπικό κ.λπ.) για τα 90 λεπτά πρόγραμμα. Ζωντανό ή μαγνητοσκοπημένο, όπως αναφέρεται στη σύμβαση, δεν ξεπερνάει τα 160-200.000 ευρώ από 258.643,20 που προβλέπεται στη σύμβαση.

Όταν καταγγέλλουμε λοιπόν ότι στην ΕΡΤ κάποιοι τα τσεπώνουν -πληρώνονται «τοις μετρητοίς» πίνοντας στην «υγειά του λαουτζίκου»- «κάνουν τη ζωή παιχνίδι» με «λούφα και παραλλαγή», μια παρεούλα ψάχνει να βρει «πώς τον λέν’ τον ποταμό». Αυτή είναι η αλήθεια για την κρατική τηλεόραση.

Το παραμύθι ότι τα ιδιωτικά κανάλια πληρώνουν περισσότερα είναι για τους αρχάριους περί τα τηλεοπτικά και ξέρετε τι εννοούμε.

Πέτρος Κοντραφούρης
Παραγωγός-σκηνοθέτης,
Συνεργάτης της Bill Hays and
Morton International Productions.


Σχολιάστε εδώ