ΕΡΤ: … Ανασκευάσαμε για τις φραπελιές

Πράγματι σε εκπομπή που μεταδόθηκε στις 29.1.07, οι ως άνω ισχυρισμοί ανασκευάσθηκαν και αποδυναμώθηκαν», γράφει ο Γ. Χουλιάρας.

Η απάντηση έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς ο εντεταλμένος σύμβουλος της ΕΡΤ προσπαθεί να δημιουργήσει μια ιδεολογική πλατφόρμα για τον λόγο που η ΕΡΤ πρέπει να φιλοξενεί ριάλιτι. «Η δημόσια τηλεόραση οφείλει και πρέπει να έχει όλα τα είδη προγραμμάτων», αναφέρει, «από τα πιο δημοφιλή, μέχρι τα πιο σπάνια», χωρίς να προσδιορίζει πού εντάσσει το συγκεκριμένο πρόγραμμα. Στο Down Town της περασμένης βδομάδας το ίδιο πρόσωπο σε συνέντευξή του δήλωνε πως «η εκπομπή της κ. Δρούζα ούτε καθορίζει ούτε προσδιορίζει το προφίλ της ΕΡΤ. Είναι άλλωστε μόνο δύο ώρες την ημέρα μέσα σε ένα 24ωρο».

Στην ερώτησή του ο Στέλιος Ματζαπετάκης έκανε λόγο για «εκπομπές – σκουπίδια της Κρατικής Τηλεόρασης», η οποία «δυστυχώς, παρότι βάλλεται επί μήνες με σκληρές και ειρωνικές κριτικές από σύμπαντα τον Τύπο, συνεχίζει, αυταρχικά και προκλητικά, θεωρώντας τσιφλίκι της την ΕΡΤ, να μεταδίδει καθημερινώς ακριβοπληρωμένη εκπομπή, εκπομπή που προσβάλει το ήθος και τη νοημοσύνη των τηλεθεατών». «Το αποκορύφωμα απετέλεσαν οι τελευταίες εκπομπές περί απαγωγών από UFO και περί… φραπελιάς που θεραπεύει τον καρκίνο!» Είναι προφανές πως αναφέρεται στην εκπομπή της Ά. Δρούζα, αλλά ο εντεταλμένος σύμβουλος αποφεύγει να την αναφέρει.

Ο βουλευτής ρωτούσε «ποιος έχει εξουσιοδοτήσει τη διοίκηση της ΕΡΤ να σκορπάει ανεξέλεγκτα, να πριμοδοτεί στην ουσία, το χρήμα των φορολογουμένων» και «γιατί το υπουργείο αδιαφορεί προ της γενικής κατακραυγής; Ποιος προστατεύει την ΕΡΤ στην ασυδοσία της» και «τι πρόκειται να πράξει επί του προκειμένου;». Συγκεκριμένα απάντηση δεν δίνεται παρά μόνο η επίκληση της ετήσιας πρόσκλησης ενδιαφέροντος που κάνει η κρατική τηλεόραση.

Στην απάντηση του Γιώργου Χουλιάρα, η οποία προωθείται στον υπουργό Επικρατείας Θ. Ρουσόπουλο, δηλώνεται ότι η ΕΡΤ, με βάση τις «εκάστοτε ανάγκες της σε προγράμματα, κατά θεματικές ενότητες και στα πλαίσια των αποφάσεων του ΔΣ της εταιρείας, καλεί τους δημιουργούς με «πρόσκληση ενδιαφέροντος» (κατά εφαρμογή του κανονισμού προμήθειας -ΦΕΚ 335/17.3.2000-), που δημοσιεύεται στον Τύπο και στην ιστοσελίδα της ΕΡΤ, να καταθέσουν τις προτάσεις τους προκειμένου να κριθούν και να ενταχθούν στο πρόγραμμά της. Είναι σε αυτήν τη λίστα και η εκπομπή της Ά. Δρούζα;

Σε ερώτηση της Μαρίας Δαμανάκη για τη δημόσια προκήρυξη διαγωνισμού που αφορά προμήθεια προγράμματος τη σεζόν 2005-2006, η οποία προκήρυξη είχε καταληκτική ημερομηνία την 28η Φεβρουαρίου 2005, η ΕΡΤ έδωσε λίστα των προγραμμάτων που εγκρίθηκαν. Από αυτήν προκύπτει ότι η εκπομπή της Ά. Δρούζα «Η ζωή είναι παιχνίδι» κατατέθηκε στις 8 Ιουλίου 2005! Άρα έγινε απευθείας ανάθεση κατ’ εξαίρεσιν του νόμου. Το ίδιο ισχύει και για το τηλεπαιχνίδι «Τοις μετρητοίς», που ήταν για ανανέωση και κατατέθηκε στις 29 Μαΐου 2005.


Σχολιάστε εδώ