Αναδιπλώθηκε άρδην ο Παναγόπουλος
Το θέμα της πορείας της ΕΤ3 (το αν δηλαδή θα διατηρεί τη θεσμικώς κατοχυρωμένη αυτονομία που έχει από τη μητρική της εταιρεία, το αν θα εισπράττει το 10% του ανταποδοτικού τέλους που πηγαίνει στα ταμεία της Αγίας Παρασκευής, το αν θα συνεχίσει να διοικείται από τη Διοικούσα Επιτροπή της), ήρθε στην επικαιρότητα από ενέργειες του Παναγόπουλου την προηγούμενη βδομάδα.
Ο πρόεδρος της ΕΡΤ ΑΕ, μετά τις διαμαρτυρίες της ΕΣΗΕΜ-Θ για την αθέτηση της υπόσχεσης επαναπρόσληψης των 14 μελών της των οποίων οι συμβάσεις είχαν διακοπεί προ διμήνου (στις θέσεις τους ήρθαν νεόκοποι δημοσιογράφοι των οποίων τα ονόματα προτάθηκαν από τα «γαλάζια» βουλευτικά γραφεία), αποφάσισε να πάρει επάνω του το θέμα και ήρθε στη Θεσσαλονίκη, για να… καθαρίσει.
Εμφανίστηκε λοιπόν στην Ένωση Συντακτών της Θεσσαλονίκης και αφού τους δήλωσε πως «αυτά που ήξεραν για αυτόνομη ΕΤ3 να τα ξεχάσουν», τους είπε πως ο ίδιος κατάρτισε τη λίστα των προσληφθέντων, πως δεν υπάρχουν θέσεις για να πάρει αυτούς που είχαν διωχτεί και πως η «ΕΡΤ είναι μία και το σύστημα διοίκησής της είναι προσωποπαγές -ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος- δηλαδή ο ίδιος».
Η αρχική αμηχανία του ΔΣ της ΕΣΗΕΜ-Θ
-λόγω ξαφνιάσματος και ευγένειας- έκανε τον Παναγόπουλο να θεωρήσει πως… «καθάρισε».
Η πραγματικότητα ωστόσο ήταν άλλη.
– Η ΕΣΗΕΜ-Θ σε επόμενη συνεδρίασή της αποφάσισε να αντιδράσει με σφοδρότητα. Να καταγγείλει τον Παναγόπουλο και να συγκαλέσει (για τη Δευτέρα 12 του μήνα) συνέλευση των δημοσιογράφων της ΕΤ3, προτείνοντας απεργία.
– Οι υπόλοιποι εργαζόμενοι (τεχνικοί κ.λπ.) ξεσηκώθηκαν και η οργή τους «φούσκωσε» τα κτίρια της ΕΤ3.
– Το θέμα έφτασε στη Βουλή, με ερώτηση της Χρύσας Αράπογλου (εκεί εργαζόταν μέχρι την εκλογή της).
Σε όλα αυτά, θα πρέπει να προστεθούν και δύο δημοσιεύματα σε κυριακάτικες εφημερίδες. Η «γνώμη» της «Κυριακάτικης Μακεδονίας» και το εκτενές σημείωμα της στήλης (να παινέψουμε και το σπίτι μας) που απεύθυνε το ερώτημα: «Θα υπερασπιστεί κανείς την αυτονομία της ΕΡΤ3;».
Θορυβήθηκε ο «άρχων της ΕΡΤ», που δεν ήθελε κι άλλο μέτωπο μετά από αυτά που έχει για τις Δρούζες και τα τρελά bonus, για τις…ζημίες που καταγράφει η ΕΡΤ. Περισσότερο θορυβήθηκε ο εποπτεύων υπουργός Θοδωρής Ρουσόπουλος, που σε καμιά περίπτωση δεν ήθελε «πόλεμο» με την
ΕΣΗΕΜ-Θ και κόντρες με τους… αδικημένους βορειοελλαδίτες.
Άρον άρον λοιπόν, ο Παναγόπουλος ανέβηκε στη Θεσσαλονίκη, για να δώσει συνέντευξη Τύπου και να ξεκαθαρίσει ότι: «Η αυτονομία της ΕΤ-3 εξακολουθεί να υπάρχει όπως αυτή διαμορφώνεται από τον ιδρυτικό της νόμο. Σεβόμαστε απόλυτα την αυτονομία της σε ό,τι αφορά τους στόχους και τη διαμόρφωση του προγράμματος».
Το γεγονός, πως στη συνέντευξη Τύπου τον πλαισίωναν ο πρόεδρος της ΔΕ και η γενική διευθύντρια της ΕΤ3 (Τσάμης και Ιωαννίδου), έδειξε εξαρχής ότι ο Παναγόπουλος ήρθε για να κλείσει το μέτωπο και να καταλαγιάσει τις αντιδράσεις.
Στη συνέντευξη, το παρών έδωσαν πολλοί εργαζόμενοι συνδικαλιστές, (τεχνικοί και δημοσιογράφοι), που δεν δίστασαν να πουν τη γνώμη τους, υπερασπιζόμενοι την αυτονομία της ΕΤ3.
Ο Παναγόπουλος είπε, επίσης, πως θα δει με «κοινωνική ευαισθησία και με βάση τα κοινωνικά χαρακτηριστικά της πόλης» το θέμα της επαναπρόσληψης των 14 μελών της ΕΣΗΕΜ-Θ, ενώ αναφερόμενος στο περίφημο 10% του ανταποδοτικού, είπε ότι για τη χρονιά 2006-2007 η ΕΤ3 θα πάρει 25 εκατομμύρια ευρώ (από τα 270 που παίρνει η ΕΡΤ από το ανταποδοτικό τέλος).
Σημείωσε, ωστόσο, πως το 2003-2004, η ΕΤ3 είχε πάρει μόλις 19 εκατομμύρια ευρώ, λησμονώντας βέβαια να υπενθυμίσει πως μετά έγινε η αύξηση κατά 33% του ανταποδοτικού.
Λησμόνησε επίσης να αναφέρει πόσα πήρε η ΕΤ3 την περυσινή χρονιά (το αν δηλαδή εισέπραξε τα 27 εκατομμύρια ευρώ που της αναλογούσαν εκ του νόμου ή έστω τα 25 που υποσχέθηκε για φέτος).
Την άλλη κιόλας ημέρα, οι 14 Ενωσίτες ειδοποιήθηκαν να προσέλθουν για να υπογράψουν νέες συμβάσεις και να ξεκινήσουν την εργασία τους στην ΕΤ3. Τέλος καλό όλα καλά, ή αλλιώς, «ο φόβος φυλάει τα έρημα».