XΡΗΜΑτιστήριο

Ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης υποχώρησε κατά 0,71%, ο μεσαίας σημείωσε απώλειες σε ποσοστό 2,28%, ενώ ο FTSE/ASEsmallcap 80 παρουσίασε πτώση 2,63%. Την επομένη οι επενδυτές, έστω και για τεχνικούς λόγους, προχώρησαν σε αγορές με αποτέλεσμα ο γενικός δείκτης τιμών να κλείσει στις 4.406,55 μονάδες, σημειώνοντας άνοδο 1,42%. Τη μεγαλύτερη ποσοστιαία άνοδο σημείωσαν οι μετοχές των εταιρειών Κεραμεία Αλλατίνη, Γιουρομπρόκερς και Κλωνατέξ (κο) ενώ τις μεγαλύτερες απώλειες οι Κλωστήρια Ναούσης, ΑΕΓΕΚ (πο) και Βιοσώλ (κο). Ακολούθησε μια ακόμη συνεδρίαση κατά την οποία ο γενικός δείκτης τιμών έκλεισε στις 4.470,73 μονάδες, παρουσιάζοντας κέρδη κατά 1,46%. Από τους επιμέρους κλαδικούς δείκτες ανοδικά κινήθηκαν αυτοί των Τηλεπικοινωνιών και Πετρελαίου, ενώ με απώλειες έκλεισαν εκείνοι των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας και Χημικών. Την επομένη επικράτησαν εκ νέου ανοδικές τάσεις, καθώς το επενδυτικό ενδιαφέρον στράφηκε στους περισσότερους κλάδους της αγοράς, με αποτέλεσμα ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης να κλείσει στις 4.533,35 μονάδες, σημειώνοντας άνοδο 1,40%, ενώ η συνολική αξία των συναλλαγών ανήλθε σε 391,65 εκατ. ευρώ εκ των οποίων 96,6 εκατ. ευρώ αφορούσαν μεταβιβάσεις πακέτων. Από τις μετοχές που άλλαξαν χέρια, 185 ενισχύθηκαν, 69 σημείωσαν πτώση και 46 παρέμειναν αμετάβλητες.

Για να δούμε αν η περίφημη «Επιτροπή Ανταγωνισμού», με τους πολλούς και καλούς νομικούς της συμβούλους πράξει το αυτονόητο, καταθέσει δηλαδή όλα εκείνα τα στοιχεία που θα αποδείξουν την ύπαρξη καρτέλ γάλακτος;

Συρρίκνωση τζίρου και discount τιμών χαρακτηρίζουν την αγορά παραγώγων όταν οι πολυδιαφημισμένοι καθηγητάδες της, με τους παχυλούς μισθούς, κρύβονται.

Όλα έγιναν για το «πρεστίζ» και τις προμήθειες, καθώς Τράπεζα Ελλάδος και Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ερίζουν από καιρό τόσο για την εποπτεία των ομολόγων όσο και για τον έλεγχο των χρημάτων που αλλάζουν χέρια, μέσω αυτών. Οι «κόντρες» πάντως συνεχίζονται, καθώς ο ΣΜΕΧΑ υποστήριξε ότι το σχέδιο των προτάσεων της Επιτροπής της Τράπεζας, για τις επενδύσεις και την αξιοποίηση της περιουσίας των Ασφαλιστικών Οργανισμών, στρεβλώνει την έννοια της διαχείρισης των διαθεσίμων.

Τι είδους προσαρμογές, στις πρακτικές διαχείρισης κινδύνων, μπορεί να είναι αυτές, για να οδηγούν σε τόσο μεγάλες αποκλίσεις-ζημίες; Άλλες πρακτικές και αρχές διέπουν τους ξένους, π.χ. της Credit Agricole και άλλες τους έλληνες, π.χ. της πρώην Εμπορικής; Και όλα αυτά όταν τόσο ο πρόεδρος όσο και ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας χαρακτήρισαν τον ισολογισμό άκρως υγιή, ενώ δήλωσαν ότι το μεγαλύτερο μέρος των προβλέψεων έχει ήδη γίνει.

Αυτή τη φορά το παράκαναν! Είναι δυνατόν να επιβάλλεται φόρος αυτομάτου υπερτιμήματος ακόμα και σε περιπτώσεις όπου ο αγοραστής πληροί τα κριτήρια απόκτησης πρώτης κατοικίας;

Ελαφρά μεν, μείωση δε, παρουσίασε το ενεργητικό των αμοιβαίων κεφαλαίων για τον μήνα Φεβρουάριο, γεγονός που θα έπρεπε να προβληματίζει τους όποιους αρμόδιους παράγοντες της κεφαλαιαγοράς μας.

Το πελατειακό παιχνίδι μεταξύ ΕΤΕ και Citigroup συνεχίζει να προκαλεί, καθώς η δεύτερη έχει γίνει ο καλύτερος υποστηρικτής της πρώτης, τόσο στη διατήρηση της τιμής στόχου όσο και στις προοπτικές της «Finansbank».

Είμαστε ενάντια σε κάθε είδους κατευθυνόμενες δηλώσεις οι οποίες με πρόσχημα τη διαφάνεια των συναλλαγών εμπλέκουν την ποιότητα των επενδυτικών υπηρεσιών, με το μέγεθος των ΑΧΕΠΕΥ. Ακόμα και κάτω απ’ αυτές τις συνθήκες υπάρχουν κάποιοι που προσπαθούν να αβαντάρουν τις τραπεζικές, έναντι των ιδιωτικών ΑΧΕΠΕΥ.

«… Τα ανωτέρω σε συνδυασμό με προγενέστερες σοβαρές παραβάσεις της χρηματιστηριακής νομοθεσίας στις οποίες έχει υποπέσει η εν λόγω ΑΕΠΕΥ…», η ανακοίνωση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς για την υπόθεση-σκάνδαλο της Ακρόπολις αποτελεί από μόνη της κόλαφο για τους ελεγκτικούς μηχανισμούς της χρηματαγοράς μας, οι οποίοι όχι μόνο δεν παρεμβαίνουν προληπτικά, προς όφελος των επενδυτών, αλλά φαίνεται να ακολουθούν μονίμως τις εξελίξεις, υπέρ των κάθε λογής επιτηδείων… ρΑπό ό,τι φαίνεται τα επεισόδια στις γενικές συνελεύσεις αποτελούν σύνηθες φαινόμενο! Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η πρόσφατη έγκριση της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Αττικής.

Τι μπορεί να σημαίνει η φαινομενική ειρήνη μεταξύ Πειραιώς και Marfin Popular Bank; Συμφωνία κυρίων ή κίνηση αναγκαιότητας λόγω παρέμβασης τρίτων; Ποιος θα πληρώσει τις όποιες ζημιές των μικροεπενδυτών;

Από ό,τι φαίνεται η έκρηξη των κερδών και η βελτίωση των οικονομικών δεικτών οδήγησαν σε αυξήσεις των κονδυλίων «συναλλαγών, αμοιβών και απαιτήσεων» των Διευθυντικών της στελεχών! Περί «Αγροτικής Ασφαλιστικής» ο λόγος! Και κάτι ακόμα, αν και εισηγμένη έχει να ελεγχθεί φορολογικά από το 2001, όταν η μη εισηγμένη χρηματιστηριακή εταιρεία του Ομίλου έχει ελεγχθεί ήδη δύο φορές.

Για μια ακόμη φορά στη Σοφοκλέους ισχύει το δόγμα… αγοραστές οι ξένοι, πωλητές οι Έλληνες! Τον μήνα Φεβρουάριο η συμμετοχή των πρώτων ανήλθε στο 49,56%, όταν οι εκροές των δεύτερων άγγιξαν τα 1,253 δισ. ευρώ.

Στάχτη στα μάτια προσπαθεί να ρίξει το οικονομικό επιτελείο φέρνοντας από το πουθενά για διαβούλευση με τους αρμόδιους της χρηματαγοράς ένα ακόμη νομοσχέδιο που έχει να κάνει με τη διαφάνεια των αγορών.

Μέχρι σήμερα ξέραμε ότι η ΕΧΑΕ αδυνατούσε να ελέγξει σωστά τα εγχώρια πιστωτικά ιδρύματα, γιατί ήταν βασικοί της μέτοχοι, τώρα μαθαίνουμε ότι κάτι ανάλογο συμβαίνει και με τους ξένους θεσμικούς επενδυτές οι οποίοι κατέχουν περισσότερο από το μισό του μετοχικού της κεφαλαίου.

Τι σχέση μπορεί να έχει η διοικητική αναδιάρθρωση, με τη συρρίκνωση των καταστημάτων του δικτύου της Τράπεζας της Ελλάδος; Καμία απολύτως έτσι δεν είναι, κ. Γκαργκάνα;

Και με την βούλα της ΕΣΥΕ λοιπόν, ο ΦΠΑ ή καλύτερα ο κυβερνητικός χειρισμός του αποδείχτηκε αποκλειστικά υπεύθυνος για τη μείωση κατά 70,2% της οικοδομικής δραστηριότητας τον περασμένο Δεκέμβριο.

Μέχρι πρότινος, για υποθέσεις που είχαν να κάνουν με κατασπατάληση δημοσίου χρήματος, οι εισαγγελικές αρχές παρέμβαιναν αυταπάγγελτα, σήμερα όμως για τις όποιες ελάχιστες επείγουσες προκαταρκτικές έρευνες χρειάζονται μηνυτήριες αναφορές από τρίτους.

Καιρός ήταν… Οι κάτοχοι ομολόγων και άλλων χρεωστικών τίτλων θα έχουν πλέον το δικαίωμα να μετέχουν μέσω αντιπροσώπων στις γενικές συνελεύσεις των εισηγμένων εταιρειών.

Για να δούμε, μετά τη φορολόγηση των αποθεματικών της, με πόσα εκατομμύρια ευρώ θα επιβαρυνθούν τα οικονομικά αποτελέσματα της ATEbank;

Μπορεί η πιστωτική επέκταση των δανείων των νοικοκυριών, για τον μήνα Δεκέμβριο, να παρουσίασε μικρή μείωση, η αντίστοιχη όμως των καταναλωτικών, εμφάνισε αισθητή αύξηση. Και όλα αυτά όταν αυξάνεται εκ νέου το κόστος δανεισμού από την ΕΚΤ…

Ας μην πάμε και στην άλλη πλευρά! Ξαφνικά λοιπόν, λόγω του κλίματος των ημερών, ορισμένοι επενδυτές, μετά από περίπου τέσσερα χρόνια, συνειδητοποίησαν ότι εξαπατήθηκαν και στράφηκαν τόσο κατά μιας χρηματιστηριακής όσο και ενός υπαλλήλου της. Έλεος!

Πόσο ανεξάρτητη μπορεί να είναι η επικείμενη έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος, για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, από τη στιγμή που αποτελεί θέμα διαβούλευσης μεταξύ των κυρίων Γκαργκάνα και Αλογοσκούφη;

Από ποιους μπορεί να προέρχονται οι εκτεταμένες εξωτερικές επεμβάσεις που εκδηλώνονται σε όλα τα επίπεδα της ΔΕΗ; Κύριε Αθανασόπουλε, τα ίδια έλεγε ένας ακόμη από τους προκατόχου σας και πήγε γρήγορα σπίτι του.

Αυτό σημαίνει κεφαλαιαγορά λαϊκής βάσης, καθώς στο κινεζικό χρηματιστήριο το retail κατέχει περίπου το 80% των ενεργών χρηματιστηριακών κωδικών!


Σχολιάστε εδώ