Όχι στο αντάρτικο των πόλεων

Είναι φράσεις του υπουργού Δημόσιας Τάξης Βύρωνα Πολύδωρα, που τις τελευταίες μέρες, βρίσκεται στη δίνη του κυκλώνα και στο στόχαστρο διαδηλωτών και κομμάτων της αντιπολίτευσης. Ο Βύρων Πολύδωρας μιλάει αποκλειστικά στο «ΠΑΡΟΝ», για την αγριότητα της επίθεσης στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη, για τις αντοχές τις δικές του και των αστυνομικών, για το πώς βλέπει τους κουκουλοφόρους, «μολοτοφορρίπτες» και «βιτρινοθραύστες», όπως χαρακτηριστικά τους ονομάζει και για τις «ισορροπίες ελευθεριών» που θέλει, επειδή «δεν μπορούν εκατό άτομα να παραλύουν την οικονομική και κοινωνική ζωή μιας πόλης…». Αναφέρεται και στην «Αστυνομία της Οικολογίας», όπως αρέσκεται να ονομάζει την Αγροφυλακή, που θα στελεχωθεί από 5.000 άτομα.

Ο Βύρων Πολύδωρας «ανοίγεται» στο «ΠΑΡΟΝ», όπως δεν έχει μιλήσει αλλού πουθενά τον τελευταίο καιρό και να οι απαντήσεις που έδωσε στον συντάκτη μας Θάνο Σιαφάκα:

• Η θέση που υπηρετείτε σήμερα, κύριε υπουργέ, χαρακτηρίζεται ηλεκτρική καρέκλα και ήδη έχετε «γευθεί» αντιδράσεις και κριτική. Πώς αντιδράτε σε όλα αυτά;

– Είναι το υπουργείο «διαχείρισης κρίσεων», εξ ορισμού. Η παραδοσιακή δουλειά της Αστυνομίας, να αντιμετωπίζει το έγκλημα, να αποτρέπει την κλασική εγκληματικότητα, να προστατεύει τη ζωή και να φυλάσσει την περιουσία των πολιτών είναι το ένα μέρος. Το άλλο είναι οι ασύμμετρες απειλές, η τρομοκρατία, το trafficking, το οργανωμένο έγκλημα. Μπορώ να πω ότι τα δύσκολα είναι πρόκληση για να σώσουμε τον καλύτερο εαυτό μας. Πώς αντιδρώ στην κριτική, έστω και την άδικη; Με υπομονή και αντοχή. Επιμένοντας στο σωστό, κάνοντας όσο γίνεται πιο καλά τη δουλειά μου. Ως Αστυνομία προασπίζουμε τις περιουσίες των πολιτών. Μαχόμεθα καθημερινά για την ηρεμία στην πόλη. Δίνουμε μάχες με τους «αντάρτες των πόλεων». Άμυνας καθηλωτικής. Και δεν έχουμε τη συμπαράσταση σχεδόν κανενός, παρά μόνον της πλατιάς κοινωνίας. Ούτε κόμματος (της αντιπολίτευσης) ούτε κάποιου διαμορφωτού της κοινής γνώμης.

• Υπάρχει ένα απλό ερώτημα από τους πολίτες. Γιατί η Αστυνομία δεν μπορεί να αποτρέψει τις καταστροφές από ορισμένες ομάδες στο κέντρο της πρωτεύουσας; Την Πέμπτη άγνωστοι πυρπόλησαν ακόμη και το Φυλάκιο στον «Άγνωστο Στρατιώτη». Πώς το σχολιάζετε;

– Συστηματικά δουλεύουμε για ένα ήρεμο κέντρο της Αθήνας. Το κυνηγητό και το κρυφτούλι των αστυνομικών με τους μολοτοφορρίπτες και βιτρινοθραύστες δεν μπορεί να συνεχίζεται επ’ άπειρον. Να σημειώσουμε ότι 485 συγκεντρώσεις-διαδηλώσεις και πορείες έλαβαν χώρα από 1/1/2006 στο κέντρο της Αθήνας. Σχεδόν κάθε μέρα και μία διαδήλωση. Ιδού το κόστος της οικονομίας σε εργατοώρες που χάνονται. Αν το υπολογίσει κανείς σε συνολικές απώλειες, θα βρει μεγέθη που θα εκάλυπταν όλη τη διαφορά στη σύγκλιση με τον κοινοτικό μέσο όρο. Δεν θα έπρεπε να κλείνει ο δρόμος για 50, 100 ή 200 διαδηλωτές εν πορεία. Σε αυτό το σημείο ήρθα και πρότεινα οι μικρές διαδηλώσεις να γίνονται σε μία λωρίδα. Δεν θα θίγεται το δικαίωμα στη διαδήλωση και στο συλλαλητήριο, στην έκφραση και στο συνέρχεσθαι. Ισορροπίες ελευθεριών θέλω. Να συνεννοηθούμε για να έχουμε «ισορροπίες ελευθεριών». Δεν μπορούν εκατό και διακόσια άτομα να παραλύουν την οικονομική και κοινωνική ζωή μιας πόλης.

Η Αστυνομία δεν έχει βεντέτα με κανέναν. Η βία των αντιεξουσιαστών αποτελεί μονομερή δράση που δεν έχει στέρεο σκεπτικό. Έχει αποκρουστέο και απορριπτέο σκεπτικό η βία των αντιεξουσταστών εναντίον στόχων της Αστυνομίας. Είναι ένα φαινόμενο το οποίο αντιμετωπίζει η Αστυνομία στη βάση ότι η Ελλάδα είναι μια ειρηνική χώρα. Μια ειρηνική κοινωνία. Δεν θέλει ούτε λογικές «αντάρτικου των πόλεων» να ισχύσουν στον τόπο (πηγαίνει καλά ο δημόσιος βίος).

Δεν χρειάζονται τέτοια πειράματα το 2006-2007 σε αυτή την κοινωνία. Την Κοινωνία της Ευρωπαϊκής Ελλάδας. Παιδιά μας είναι και αυτοί, δεν θέλουμε να τους δούμε ποτέ οριστικά ως «απολωλότα όντα». Στρέφεται και σε αυτούς η σκέψη και η προσοχή μας, ενώ οι παντοειδείς στρατολόγοι τους δεν τους σκέπτονται και αδιαφορούν για τις δυσμενείς συνέπειες. Για τα γεγονότα της Πέμπτης, παρατηρώ: Ήταν πρωτοφανής η σφοδρότητα της επίθεσης. Η αγριότητα φαίνεται από το γεγονός ότι επιτέθηκαν στο Ιερό Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη. Κάτι τέτοιο συμβαίνει για πρώτη φορά στα 32 χρόνια της Μεταπολίτευσης. Το σχέδιο της Αστυνομίας ήταν επιτυχημένο και πολύ καλές οι αντοχές των αστυνομικών που δέχτηκαν τις επιθέσεις.

• Ο κόσμος αναρωτιέται πότε θα δει τους αστυνομικούς στις γειτονιές.

– Η θεσμοθέτηση του αστυνόμου της γειτονιάς είναι γεγονός. Η δράση μας κινείται σε ένα πεντάπτυχο δράσεων. Πρώτον, με τις πεζές περιπολίες οι οποίες έχουν ξεκινήσει στη γειτονιά, στις πλατείες, στα εμπορικά κέντρα. Δεύτερον, με τις περιπολίες στους δρόμους της συνοικίας με μηχανές μικρού κυβισμού οι οποίες θα επιτρέπουν ευέλικτα γρήγορα και αποτελεσματικά παρουσία του αστυνομικού στο συμβάν. Τρίτον, με τη λειτουργία κινητών αστυνομικών τμημάτων στις πολυσύχναστες πλατείες για την εξυπηρέτηση κυρίως των πολιτών επί θεμάτων Αστυνομίας. Τέταρτον, με τις μοτοσικλέτες που περιπολούν στις λεωφόρους και πέμπτον, με τις υπηρεσίες τροχονομικής αστυνόμευσης των αυτοκινητοδρόμων. Βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη το νέο σύστημα αστυνόμευσης. Σύμφωνα με τις οδηγίες που έχουν δοθεί στόχος στην τελική εφαρμογή του Σχεδίου Αστυνόμευσης θα είναι η έξοδος στους δρόμους του Λεκανοπεδίου για περιπολίες 25 ζευγών μοτοσικλετιστών και 30 αυτοκινήτων της ταχυκίνητης Υπηρεσίας Άμεσης Δράσης όλο το 24ωρο. Η επιδίωξη είναι το σύνολο των οχημάτων να βρίσκεται σε διαρκή κίνηση και με εναλλασσόμενα δρομολόγια, όχι όμως σε τυχαία χάραξη. Για παράδειγμα η συχνότητα της διέλευσης δεν θα μπορεί να είναι η ίδια στις περιοχές με χαμηλή επικινδυνότητα, όπως λ.χ. η Φιλόθεη και ο Χολαργός σε σχέση με άλλες όπως το Μενίδι και τα Μεσόγεια.

Οι περιπολίες, εκτός από τη δυνατότητα της επέμβασης, θα λειτουργούν ως κώδωνες κινδύνου προκειμένου να διαβιβάσουν σε πρώτο χρόνο την ύπαρξη της απειλής ή την επισήμανση ενός περιστατικού και ανάλογα με την αξιολόγησή του θα δίνεται η εντολή για την ενίσχυση, από κινητές Μονάδες, μικρών πολυθέσιων αυτοκινήτων (VAN) στα οποία θα επιβαίνουν 8 έως 10 αστυνομικοί και θα επεμβαίνουν δυναμικά. Έχω να εισφέρω ακόμη δυο παρατηρήσεις. Παρατήρηση πρώτη: Όταν μετέχω στο Συμβούλιο Υπουργών, ομολόγων μου της Ε.Ε., λαμβάνω συγχαρητήρια για το επίπεδο της Ελληνικής Αστυνομίας σε συγκεκριμένη βάση. Είμαστε πολύ ψηλά στο επίπεδο της αντιμετώπισης-απόκρουσης του οργανωμένου εγκλήματος και ειδικότερα είμαστε πολύ ψηλά στα κεφάλαια του trafficking και της εγκληματικότητας. Εξουδετερώνουμε, αποκρούουμε το trafficking, δηλαδή την εμπορία ανθρώπων και ανθρωπίνων μελών και τη βαριά εγκληματικότητα. Η δεύτερη παρατήρησή μου, είναι ότι τα εκπαιδευτικά προγράμματα σπουδών, της Ακαδημίας της Ελληνικής Αστυνομίας δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτα από τα προγράμματα των Ακαδημιών Αστυνομίας Αμερικής και Ευρώπης. Σας το λέω να το συνειδητοποιήσετε για την ανώτερη ποιότητα των σπουδών που λαμβάνουν οι αστυνομικοί σε μια ανακυκλούμενη διαρκή εκπαίδευση.

Θα γίνουν 500 προσλήψεις στην Αγροφυλακή

• Η επανίδρυση της Αγροφυλακής ανακοινώθηκε πριν από καιρό, αλλά μέχρι σήμερα δεν έγινε τίποτα. Πότε αναμένεται να κατατεθεί το νομοσχέδιο και να γίνουν οι προσλήψεις;

– Η προεκλογική δέσμευσή μας για την επανίδρυση της Αγροφυλακής πραγματοποιήθηκε. Εγώ το επέσπευσα. Το σχέδιο νόμου έχει λάβει όλες τις υπογραφές των συναρμοδίων Υπουργών και είναι κατατεθειμένο στη Βουλή. Περιμένει τη σειρά του κατά τη νομοθετική διαδικασία.

Οι πρώτοι που θα κληθούν να υπηρετήσουν είναι οι επιτυχόντες αγροφύλακες στον διαγωνισμό του 1993», των οποίων η πρόσληψη είχε ματαιωθεί τόσα χρόνια, άδικα και αδικαιολόγητα, εξαιτίας των πολιτικών αδυναμιών και αβελτηριών που είχε επιδείξει η αυθαιρετούσα, τότε, κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ. Οι επιτυχόντες είχαν μείνει στην «κατάψυξη». Ο διαγωνισμός διατηρήθηκε σε ισχύ όλα αυτά τα δώδεκα χρόνια και ήρθε η ώρα της δικαίωσης. Οι περίπου χίλιοι αδικημένοι αγροφύλακες θα στελεχώσουν τη σύγχρονη Αγροφυλακή, την «Αστυνομία της Οικολογίας», όπως μου αρέσει να την ονομάζω. Θα αναλάβουν την εποπτεία του αγρού και του περιβάλλοντος στην ύπαιθρο χώρα. Την εποπτεία των οικοσυστημάτων, των δασών και της υδρονομίας. Στη συνέχεια, το επόμενο έτος, θα ακολουθήσουν άλλες πεντακόσιες προσλήψεις αγροφυλάκων, οι οποίοι θα πληρούν τις απαραίτητες προϋποθέσεις γνώσεων και ικανοτήτων που απαιτούνται ώστε η Αγροφυλακή να ανταποκριθεί στον ρόλο της.

Στόχος μας είναι σε βάθος χρόνου, η «Αστυνομία της Οικολογίας» να στελεχώνεται από περίπου 5.000 άτομα, τα οποία επισημαίνω ότι θα προσληφθούν με αξιοκρατικά κριτήρια.

• Έχουν περάσει τρία χρόνια από τότε που η ΝΔ ανέλαβε την εξουσία. Είστε ευχαριστημένος από το έργο που έκανε η κυβέρνηση;

– Πολλά αλλάζουν, σιγά σιγά. Είμαστε σε καλό δρόμο. Στην Οικονομία έχουμε αναπτύξει και εμπεδώσει τη δημοσιονομική πειθαρχία με προφανείς και ορατές τις ωφέλειες, οι πραγματοποιούμενες επενδύσεις βοηθούν την ανάπτυξη, ο ρυθμός της είναι ικανοποιητικός, η δε απορροφητικότητα των κοινοτικών κονδυλίων έχει επιτέλους αυξηθεί. Στους θεσμούς αναστρέψαμε τη θεσμική έκπτωση. Με την πρωτοβουλία μας για τη νέα αναθεώρηση του Συντάγματος που είναι η κορυφαία μεταρρύθμιση κινούμεθα σε αυτή την κατεύθυνση, που είναι ο θεσμικός εξοπλισμός. Στα εξωτερικά, εργαζόμαστε για να πάρει η χώρα μας τη θέση που της αξίζει στον σύγχρονο κόσμο, με κεντρικό ειδικότερο στόχο τον πυρήνα και την πρωτοπορία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.


Σχολιάστε εδώ