Όλα στους σταθμούς εθνικής εμβέλειας!

Όλα αυτά υπό την προϋπόθεση πως η προκήρυξη θα γίνει ως τον Απρίλιο – Μάιο και πως το ΕΣΡ θα καταφέρει να χορηγήσει άδειες ως το 2008, ώστε να υπάρξει τελική ψηφιακή αδειοδότηση το 2013. Αναλυτικά:

Η κυβέρνηση θέλει να κάνει την έκπληξη και να ανακοινώσει πως χορηγεί και ψηφιακές μαζί με τις αναλογικές άδειες. Κάθε ψηφιακή συχνότητα έχει 4 κανάλια. Όμως, παρά την αύξηση του αριθμού των συχνοτήτων, το φάσμα χωράει μετά βίας όλους τους τηλεοπτικούς σταθμούς που εκπέμπουν στη χώρα. Γι’ αυτό, για να εκπέμψουν όλοι, όπως έχουμε ξαναγράψει, οι τοπικοί και οι περιφερειακοί σταθμοί, σύμφωνα με το σχέδιο του υπουργείο Μεταφορών θα πρέπει να εκπέμψουν απευθείας ψηφιακά. Και μόνον αυτή η προοπτική φαίνεται να αναστατώνει τους ιδιοκτήτες των επαρχιακών σταθμών…

Το μεγάλο ερώτημα είναι πόσες άδειες πανελλαδικής εμβέλειας θα δοθούν. Ως τώρα το σχέδιο περιλαμβάνει 6 άδειες, αλλά δεν είναι οριστικό, καθώς οι μνηστήρες είναι πολύ περισσότεροι: Mega, ANT1, Alpha, Star, Alter, ΣΚΑΪ, MAD, Μακεδονία, 902 και Multichoice, μέχρι τώρα.

Οι ιδιωτικοί τηλεοπτικοί σταθμοί εθνικής εμβέλειας θα έχουν ένα σημαντικό προβάδισμα, αφού όσοι προκριθούν από το ΕΣΡ θα εκπέμπουν ταυτόχρονα και με τους δύο τρόπους: Με 3 αναλογικές συχνότητες σε όλη τη χώρα και με δύο ψηφιακά κανάλια. Σε αυτά τα δύο κανάλια θα μπορούν να έχουν το κανονικό τους πρόγραμμα, αλλά και ένα επιπλέον, διαφορετικό, το οποίο ενδέχεται να είναι και κωδικοποιημένο. Δηλαδή, για παράδειγμα ο ΑΝΤ1 θα φτάνει αναλογικά σε όλη την Ελλάδα και θα μπορεί να χρησιμοποιεί το ένα ψηφιακό κανάλι για το ίδιο πρόγραμμα και το άλλο για να μεταδίδει κωδικοποιημένα τον ΑΝΤΕΝΝΑ Gold. Στα άλλα δύο κανάλια που περισσεύουν ανά ψηφιακή συχνότητα μπορούν να χωρέσουν δύο τοπικά ή περιφερειακά, αλλά και εδώ υπάρχει ένα μυστικό: Η ΕΙΤΗΣΕΕ έχει ζητήσει να είναι πάροχος δικτύου αίτημα που φαίνεται η κυβέρνηση να κάνει δεκτό. Έτσι ενδέχεται οι τοπικοί σταθμοί να πληρώνουν για τη μεταφορά του σήματός τους, όχι στο κράτος, αλλά στους ιδιωτικούς σταθμούς εθνικής εμβέλειας, δηλαδή στους μεγαλοϊδιοκτήτες.

Η ΕΡΤ βγαίνει κι αυτή κερδισμένη από τη διαδικασία, καθώς θα είναι σε θέση να δημιουργήσει ένα δικό της μπουκέτο με 12 κανάλια (3 ψηφιακές συχνότητες). Σ’ αυτές τις 12 θα εκπέμπουν τα κανάλια ΕΤ1, ΝΕΤ, ΕΤ3, Πρίσμα +, Σινέ +, Σπορ+, η Βουλή, η Εκκλησία και κάποια ακόμη που θέλει να δημιουργήσει η κρατική τηλεόραση. Υπάρχει μια εκκρεμότητα με τα δορυφορικά δίκτυα (CNN, TV 5), που έχουν συμφωνίες με την ΕΡΤ για την ελεύθερη μετάδοσή τους από τα UHF, ενώ το μεγάλο ερωτηματικό αφορά την τύχη των προγραμμάτων της Multichoice Hellas. Ως τώρα τα κανάλια της Multichoice (FilmNet, SuperSport) εκπέμπουν κωδικοποιημένα στα UHF, βάση της συμφωνίας του 1995, χρησιμοποιώντας συχνότητες της ΕΡΤ. Γι’ αυτήν τη χρήση η Multichoice πληρώνει ενοίκιο στην ΕΡΤ και είναι ένας από τους καλύτερους πελάτες της κρατικής τηλεόρασης Οι επαφές της εταιρείας με την κυβέρνηση για επέκταση της συνεργασίας και στην ψηφιακή εποχή δεν είχαν ως τώρα αποτέλεσμα και έτσι η Multichoice θα διεκδικήσει εξ αρχής άδεια από το ΕΣΡ για εκπομπή κωδικοποιημένου σήματος στην επίγεια ψηφιακή τηλεόραση.

Οι χαμένοι της υπόθεσης είναι οι τοπικοί και οι περιφερειακοί σταθμοί. Έτσι, για παράδειγμα, στην Αθήνα οι περιφερειακοί σταθμοί θα εκπέμψουν εξ αρχής μόνο ψηφιακά, όπως και οι περιφερειακοί ή οι τοπικοί στη Θεσσαλία ή τη Θεσσαλονίκη. Και αυτό είναι ένα σημείο τριβής, γιατί η κυβέρνηση πρέπει να αποφασίσει ποιους θα δυσαρεστήσει. Τους ιδιοκτήτες των μεγάλων σταθμών ή εκείνους της περιφέρειας. Το κλειδί είναι η ομαλή ψηφιακή μετάβαση. Δηλαδή, όταν θα χορηγηθούν οι ψηφιακές άδειες, να είναι η Ελλάδα σε θέση να κάνει τη μετατροπή από την αναλογική στην ψηφιακή τηλεόραση. Αν δεν γίνει αυτό σωστά, τότε η κυβέρνηση κινδυνεύει να δεχθεί ποταμό επιθέσεων από τους τηλεθεατές, ότι σταμάτησε τη μετάδοση των τηλεοπτικών προγραμμάτων. Ως τώρα η μεγάλη αλήθεια είναι πως έχουν γίνει ελάχιστα για το λεγόμενο switch over και υπάρχει η δυσοίωνη εκτίμηση του προέδρου του ΙΟΜ, Ρ. Μορώνη, πως με αυτούς τους ρυθμούς ούτε το 2035 δεν θα γίνει η μετατροπή του σήματος. Κι αυτό διότι θα πρέπει το σύνολο του πληθυσμού να πειστεί να αγοράσει ως το 2012 αποκωδικοποιητές. Υπάρχει λοιπόν η αίσθηση πως πρέπει να ιδρυθεί σύντομα ένας φορέας, υπεύθυνος για το εγχείρημα, που θα αναλάβει το δύσκολο έργο, ενώ ταυτόχρονα το ΕΣΡ (άραγε με ποια σύνθεση;) θα πρέπει να αρχίσει να ασχολείται με το ζήτημα. Τέλος, δύο ζήτημα πρέπει να λύσει η κυβέρνηση. Πρώτον, ποιος θα εκχωρεί τις συχνότητες, το υπουργείο Μεταφορών, που έχει σήμερα την αρμοδιότητα, ή η ΕΕΤΤ και το δεύτερο στοιχείο είναι το τι θα γίνει με το ανταποδοτικό τέλος υπέρ ΕΡΤ, στην ψηφιακή εποχή.


Σχολιάστε εδώ