Τι μέλλει γενέσθαι

Τούτο σημαίνει ενιαίος στόχος και ενιαία δράση – κι εδώ ακριβώς εστιάζεται το πρόβλημα των προβλημάτων για το ΠΑΣΟΚ, καθότι ένα μειοψηφικό κομμάτι του πολιτικού προσωπικού κάνει ό,τι μπορεί για να αποδείξει πως «ο Γιώργος δεν μπορεί…». Προσωρινά οι «μειοψηφούντες σώπασαν», όμως κανείς δεν είναι σε θέση να αποκλείσει το ενδεχόμενο να επανέλθουν και να τινάξουν τα όποια «κέρδη» στον αέρα.

• Το παράδοξο είναι ότι το «πρόβλημα» του ΠΑΣΟΚ θα καθορίσει το «πότε» των εθνικών εκλογών. Με άλλα λόγια, εάν το ΠΑΣΟΚ περιπέσει εκ νέου στον κύκλο της εσωστρέφειας και της πολιτικής αδράνειας, τότε η κρατούσα κατάσταση θα τείνει να εξαντλήσει την κυβερνητική θητεία της, ενώ σε αντίθετη περίπτωση έρχονται προ των πυλών οι πρόωρες εκλογές. Και εξηγούμεθα, σήμερα ο Κώστας Καραμανλής και η ΝΔ διαθέτουν σαφές εκλογικό προβάδισμα έναντι του Γιώργου Παπανδρέου και του ΠΑΣΟΚ. Ωστόσο εάν το ΠΑΣΟΚ συσπειρωμένο και συστρατευμένο συνεχίσει να βελτιώνει την αξιοπιστία του, ως εναλλακτική λύση διακυβέρνησης, τότε αύριο μπορεί η «βέβαιη νίκη» της κρατούσας κατάστασης, είτε να γίνει «μη νίκη», είτε να γίνει και «μη ήττα», αν και το τελευταίο φαίνεται μάλλον δύσκολο αφού το εκλογικό σώμα έχει την τάση να δίνει «δεύτερη ευκαιρία» σε κάθε νέα διακυβέρνηση.

• Όταν λέμε «μη νίκη» εννοούμε μια «πύρρειο νίκη» της ΝΔ με ποσοστό κάτω των 2 μονάδων, ενώ το «μη ήττα» παραπέμπει σε διαφορά μικρότερη του ±1. Ουσιαστικά, λοιπόν, το «πότε» θα στηθούν οι κάλπες εξαρτάται απ’ το αν θα προκύψει εσωστρέφεια ή όχι στο ΠΑΣΟΚ. Σε κάθε περίπτωση μετά την 28η Μαρτίου, οπότε τελειώνουν οι ψηφοφορίες στη Βουλή για τη Συνταγματική Αναθεώρηση, ο πρωθυπουργός θα αναζητεί την κατάλληλη πολιτική συγκυρία για «εκλογικό αιφνιδιασμό» και φυσικά θα φορτώσει το κόστος των πρόωρων εκλογών στο «ανεύθυνο ΠΑΣΟΚ». Τα περί «χρονοδιαγράμματος τετραετίας» λέγονται για να μην παραλύσουν τα πάντα. Ο πρωθυπουργός, όντας ικανότατος τακτικιστής, με το που θα δει το προβάδισμα της ΝΔ να δείχνει τάσεις συρρίκνωσης θα «στήσει κάλπες», αντίθετα αν μείνει ακέραιο, πράγματι θα ολοκληρώσει τη συνταγματική θητεία του.


Σχολιάστε εδώ