Στις ελληνικές καλένδες o τριπλός «γάμος» της Marfin
Ο Ανδρέας Βγενόπουλος υποχρεώθηκε να συνάψει «σύμφωνο μη επίθεσης» με τον Μιχάλη Σάλλα ως το τέλος του 2010 και απέκτησε έναντι 500 εκατ. ευρώ το 8% των μετοχών της Τράπεζας Κύπρου που ήλεγχε η Τράπεζα Πειραιώς, χωρίς να κατορθώσει να έλθει σε συμφωνία συγχώνευσης με τη διοίκηση του κυπριακού συγκροτήματος. Όμως, αμέσως μετά τη συμφωνία ο κ. Βγενόπουλος δεσμεύθηκε με δηλώσεις του ότι δεν θα αυξήσει το ποσοστό συμμετοχής του ομίλου του στην Τράπεζα Κύπρου πάνω από το 10%, που αποτελεί και το όριο για τη λήψη έγκρισης από την Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου και τόνισε ότι δεν σκοπεύει να προχωρήσει σε κίνηση επιθετικής εξαγοράς, ούτε καν να επιδιώξει την εκπροσώπηση του ομίλου του στο διοικητικό συμβούλιο της Τράπεζας Κύπρου. Σύμφωνα με πληροφορίες, στην Κύπρο έχουν αναπτυχθεί ισχυρές αντίρροπες δυνάμεις έναντι της προοπτικής ελέγχου και των δύο μεγάλων τραπεζών του νησιού (Κύπρου, Λαϊκή) από τον όμιλο της Marfin. Την αντίθεσή τους στον έλεγχο του τραπεζικού συστήματος από ξένους, τουλάχιστον πριν λυθεί το Κυπριακό, είχαν εκδηλώσει ανοικτά ο Δημήτρης Χρηστόφιας και ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος, που εκπροσωπεί και την Εκκλησία ως βασικό μέτοχο της Τράπεζας Κύπρου. Είναι ενδεικτικό των αντιστάσεων ότι αμέσως μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας Σάλλα – Βγενόπουλου η Επιτροπή Ανταγωνισμού της Κύπρου προειδοποίησε ότι θα προχωρήσει σε έλεγχο για ενδεχόμενη παραβίαση της νομοθεσίας περί ανταγωνισμού, εάν η MPB τοποθετήσει εκπρόσωπό της στο διοικητικό συμβούλιο της Τράπεζας Κύπρου, αφού με τον τρόπο αυτό θα συμμετέχει στη διοίκηση των δύο μεγαλύτερων τραπεζών.
Εξηγώντας γιατί κρίνει απαραίτητη τη συμμετοχή στην Τράπεζα Κύπρου, αφού δεν μπορεί να επηρεάσει τη διοίκησή της ή να προχωρήσει σε κίνηση επιθετικής εξαγοράς, ο κ. Βγενόπουλος προέβαλε το σενάριο του «λευκού ιππότη», υποστηρίζοντας ότι ως βασικός μέτοχος η Marfin θα μπορέσει να αποτρέψει κινήσεις ελέγχου της Τράπεζας Κύπρου από ξένη τράπεζα, προστατεύοντας με τον τρόπο αυτόν τα μερίδια αγοράς της Λαϊκής στη Μεγαλόνησο.
Μετά την ατυχή κατάληξη που είχε το εγχείρημα δημιουργίας της «μεγάλης» Marfin Bank, ο Ανδρέας Βγενόπουλος δήλωσε ότι θα επιδιώξει την εξαγορά τράπεζας στην Ουκρανία. Παράλληλα, θα προωθήσει τη μεγάλη αύξηση κεφαλαίου, ύψους 5,2 δισ. ευρώ, που προγραμματίζει η Marfin Financial Group, για να μετεξελιχθεί στη μεγαλύτερη επενδυτική εταιρεία της περιοχής. Υπενθυμίζεται ότι η Marfin έχει διαψεύσει πληροφορίες του Τύπου περί εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την εξαγορά της Τράπεζας Αττικής.