Στης Σοφοκλέους τα παιχνίδια
Δεν μπόρεσε επίσης να κρύψει και τη βασανιστική διαδικασία των προηγούμενων ημερών, όχι μόνο για τον μέσο ιδιώτη επενδυτή, ιδίως εκείνον που είχε τοποθετηθεί εσχάτως σε τίτλους μεσαίας και μικρότερης κεφαλαιοποίησης, αλλά πρωτίστως -κι εδώ είναι το σοβαρό της υπόθεσης- για πολλούς διαχειριστές, εγχώριους και μη.
Δεν μπόρεσε επίσης να… «καλλωπίσει» τα φαινόμενα… αδειάσματος σε πολλούς τίτλους, ακόμα κι αν αυτά μεταφράστηκαν ως κινήσεις εξισορρόπησης των θέσεων σε τρίτες αγορές και άλλα τέτοια… τσιτάτα. Η αλήθεια είναι πως από την αγορά μας έφυγαν πάνω από 2 δισ. ευρώ μέσα σε λίγες ημέρες και πιθανότατα είτε δεν θα γυρίσουν ποτέ είτε θ΄ αργήσουν πολύ!
Εκείνο που έχει γίνει περισσότερο από εμφανές σε όλους είναι το γεγονός πως τουλάχιστον για το άμεσο μέλλον τα πάντα εξαρτώνται από τις διεθνείς αγορές και τα όσα θα συμβούν σε αυτές.
Κατά τα λοιπά, οι εμπλεκόμενοι με την καθημερινή ροή της αγοράς εκτιμούν στο σύνολό τους ότι εκείνο που προέχει δεν είναι τόσο η οποιασδήποτε μορφής τεχνική αντίδραση, αλλά η αποκατάσταση του κλίματος εμπιστοσύνης για τους επενδυτές. Οι ίδιοι οι αναλυτές λένε, βέβαια, πως η μέχρι τώρα διόρθωση ήταν εν πολλοίς επιθυμητή και έδωσε πολλές ευκαιρίες τοποθέτησης σε πλείστα όσα χαρτιά και σε επίπεδα ικανοποιητικά, αλλά ούτε ένας δεν μπορεί να ισχυρισθεί πως ο μέσος μικροεπενδυτής μπορεί να έχει τα αντανακλαστικά -και τις ευκαιρίες- για να αδράξει τις ευκαιρίες και τελικά να βγει κερδισμένος από την όποια κρίση, μικρή ή μεγαλύτερη.
Κάτι που αποδεικνύεται και στην πράξη, αφού μπροστάρηδες στην ανάκαμψη των δύο τελευταίων συνεδριάσεων ήταν οι τραπεζικοί τίτλοι (δύσκολα μπαίνει κανείς με πολλά κομμάτια σε τέτοια χαρτιά) και, δευτερευόντως, η μεσαία κεφαλαιοποίηση, όπου μάλιστα οι περισσότερες αγορές τίτλων έγιναν μαζικά και με συγκεκριμένες εντολές μεγάλων παικτών.
YΓ.1: Αναστέλλονται οι μετοχοποιήσεις εξαιτίας αβεβαιοτήτων στα χρηματιστήρια. Το σενάριο που διέρρεε τις προηγούμενες ημέρες από κύκλους του υπουργείου Οικονομίας κανέναν δεν εξέπληξε ούτε βέβαια τους μεγάλους επενδυτές που περισσότερο σκέπτονται τα πιθανά -ή τα ήδη δρομολογημένα- deals εισηγμένων παρά το τι και πότε θα αποφασίσει η κυβέρνηση να πράξει με τις ιδιωτικοποιήσεις των λεγόμενων «κρατικόχαρτων».
YΓ.2: «Στο 49,56% διαμορφώθηκε η συμμετοχή των ξένων στη Σοφοκλέους τον μήνα Φεβρουάριο, ενώ οι Έλληνες για μία ακόμη φορά εμφανίζονται ως πωλητές με συνολική αξία 1,253 δισ. ευρώ». Όποιος εξεπλάγη από την είδηση μάλλον ΔΕΝ πρέπει να ασχοληθεί στο μέλλον με το ΧΑΑ…