πανταχού παρόν

Είδε και αποείδε ο πρωθυπουργός ότι οι δημόσιες και ιδιωτικές διαβεβαιώσεις που έδινε δεν ανέκοπταν το κλίμα της εκλογολογίας, και είπε να πάρει δραστικότερα μέτρα. Ζήτησε από όλους τους υπουργούς του συγκεκριμένη δουλειά, αλλά και απολογισμό για το πώς εφαρμόσθηκαν οι εντολές του και ποια τα αποτελέσματα της εφαρμογής τους. Το μυστικό δεν βρίσκεται στον όγκο της δουλειάς, αλλά στο ότι αυτή πρέπει να γίνει μέσα στο καλοκαίρι. Τα θέματα που έθεσε ο κ. Καραμανλής είναι θέματα καθημερινότητας, από την οποία δεν μπορεί να αποδράσει κανένας υπουργός, όσο κι αν το επιθυμεί. Η οδηγία του πρωθυπουργού έγινε δεκτή χωρίς διαμαρτυρίες, πλην μίας περιπτώσεως, όταν ένας υπουργός ρώτησε: «Εμείς δεν θα πάρουμε άδεια, δεν θα ξεκουραστούμε;». Αλλά, φρονίμως ποιών, δεν επέμεινε. Ως αξιοσημείωτο αναφέρεται και το γεγονός ότι αυτήν τη φορά δεν βρέθηκε υπουργός να θέσει θέμα εκλογών.
****

Πρόσφατα ο κ. Καραμανλής έγινε δέκτης παραπόνων υπουργού της κυβέρνησης ο οποίος κατηγορεί υφυπουργό ότι του «έκλεψε» τη φίλη με την οποία διατηρούσε μακροχρόνιο δεσμό. Υπουργός και υφυπουργός πάντως διατηρούσαν στενή φιλία δύο τουλάχιστον δεκαετιών, η οποία διαταράχθηκε ύστερα από τα συμβάντα και σήμερα τα δύο κυβερνητικά στελέχη ανταλλάσσουν μια καλημέρα και αυτή με το ζόρι. Το πρόβλημα είναι ότι ο υπουργός δεν έχει συγχωρήσει τον παλιό του φίλο, αλλά όχι μόνον αυτό. Εξακολουθεί να αποζητά τη συντροφιά της κυρίας. Σε πολύ παλαιότερες εποχές, όταν δύο μητέρες διεκδικούσαν το ίδιο παιδί, ο βασιλιάς Σολομών διέταξε να τεμαχιστεί το παιδί και κάθε γυναίκα να πάρει το μισό από το σώμα του. Από τότε πέρασαν πολλά χρόνια, οι συνήθειες άλλαξαν και, τέλος πάντων, δεν είμαστε ίδιοι. Γι’ αυτό και ο κ. Καραμανλής, όταν του αναφέρθηκε το περιστατικό, ρώτησε για τον υφυπουργό: «Έχει πάρει διαζύγιο;». Στην αρνητική απάντηση που έλαβε σχολίασε: «Και πώς τα καταφέρνει ο αθεόφοβος;». Τώρα, αν αυτό ήταν μια ειλικρινής απορία ή αν επρόκειτο για υπαρκτό ενδιαφέρον για το δίπορτο, είναι κάτι που κανείς δεν είναι σε θέση να το πει. Ωστόσο δεν είναι η πρώτη φορά που πρωθυπουργός αναγκάσθηκε να ασχοληθεί με θέματα της προσωπικής ζωής κυβερνητικών στελεχών. Είχε προηγηθεί ο Κώστας Σημίτης, στον οποίο είχε προσφύγει σύζυγος υπουργού του, από τη βόρεια Ελλάδα, η οποία είχε ζητήσει μέχρι και την απόλυση του συζύγου της από την κυβέρνηση… λόγω απιστίας.
****

Η «επιχειρηματική δραστηριότητα» του κ. Λιάπη στην Αίγυπτο είχε ορισμένες πτυχές οι οποίες δεν συνάδουν προς τις αρχές του νεοφιλελευθερισμού και του λιγότερου κράτους, καθώς κινούνται στη σφαίρα των αντιλήψεων της «Λαϊκής Δεξιάς». Κατά την παραμονή του στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα υπέγραψε συμφωνία, η οποία, αν μη τι άλλο, θα προκαλέσει εκνευρισμό στον Πέτρο Δούκα, ο οποίος προσπαθεί να πουλήσει την «Ολυμπιακή». Ο κ. Λιάπης, με τις ευλογίες του οποίου οι Ολυμπιακές Αερογραμμές ανανεώνουν τον στόλο τους, υπέγραψε συμφωνία για την αύξηση των πτήσεων της εταιρείας Αθήνα – Κάιρο και Κάιρο – Αθήνα. Για να μη μείνει παραπονεμένος ο ιδιωτικός τομέας, ο υπουργός Μεταφορών «δούλεψε» και για την AEGEAN, με στόχο να έχει η εταιρεία οκτώ πτήσεις την εβδομάδα προς την αιγυπτιακή πρωτεύουσα και τανάπαλιν. Αλλά το μπαμ στον τομέα των αερομεταφορών το έκανε η προσφορά του υπουργού Μεταφορών για αγορά του αεροδρομίου του Σινά, που βρίσκεται δίπλα στη Μονή της Αγίας Αικατερίνης. Για να κάνει την προσφορά ο κ. Λιάπης ήρθε, προηγουμένως, σε συμφωνία με την εταιρεία που διαχειρίζεται το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος». Οι Αιγύπτιοι δέχθηκαν πολύ θετικά την πρόταση, υπό την προϋπόθεση ότι οι αγοραστές θα αναλάβουν και τα έξοδα για την ανακαίνιση του αεροδρομίου.
****

Ο υποδειγματικός τρόπος με τον οποίο ασκεί αποτελεσματική αντιπολίτευση το ΠΑΣΟΚ εμφανίσθηκε στη διάρκεια της συνεδρίασης της μόνιμης διακομματικής επιτροπής ΄Ερευνας και Τεχνολογίας της Βουλής. Στην τελευταία συνεδρίαση της Επιτροπής, στην έδρα του προέδρου βρισκόταν ο βουλευτής Λάρισας της ΝΔ Γιώργος Γαρουφαλλιάς. Οι ΠΑΣΟΚοι -μέλη της Επιτροπής ξεσήκωσαν τον κόσμο και με επικεφαλής τον βουλευτή Σερρών Μάρκο Μπόλαρη διαμαρτυρήθηκαν έντονα, γιατί, απόντος του προέδρου Νίκου Λέγκα, δεν προήδρευε ο αντιπρόεδρος, δηλαδή ο κ. Μπόλαρης, αλλά ο κ. Γαρουφαλλιάς. Ενώ διαρκούσαν οι αντεγκλήσεις ανοίγει η πόρτα της αίθουσας στην οποία συνεδρίαζε η Επιτροπή και μπαίνει ο κ. Λέγκας. Αμέσως οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ απηύθυναν σε εκείνον τις διαμαρτυρίες τους. Ο βουλευτής Τρικάλων αντέδρασε με χαμόγελο και κάθισε στα έδρανα των βουλευτών. Εμβρόντητοι οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης τον ρώτησαν γιατί δεν ανεβαίνει στη θέση του προέδρου. Και τότε πληροφορήθηκαν ότι πριν από δύο μήνες άλλαξε ο πρόεδρος της Επιτροπής.
****

Εκτός Κοινοβουλίου πάντως οι ΠΑΣΟΚοι φαίνεται να τα πηγαίνουν καλύτερα. Για παράδειγμα στις κινητοποιήσεις των αγροτών της ΝΔ, που κινητοποιήθηκαν υπό τις διαταγές του Θανάση Κοκκινούλη, κανένας αγρότης που θα μπορούσε να «χρεωθεί» στο Κίνημα δεν πήρε μέρος. Η λήξη του αποκλεισμού της εθνικής οδού Αθήνας – Θεσσαλονίκης βρήκε τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ να πανηγυρίζουν, για δύο λόγους. Πρώτον, γιατί εκτίμησαν ότι η κινητοποίηση ήταν υποκινούμενη από τη ΝΔ και δεύτερον, γιατί ο «γαλάζιος» αγροτοσυνδικαλιστής παροπλίζεται. Η τακτική χαράχθηκε από τον Τομέα Συνεταιριστικού, επικεφαλής του οποίου είναι ο Γιάννης Κουτσούκος, και στον οποίο μετέχουν οι Φώτης Χατζημιχάλης και Γιάννης Δριβελέγκας, αλλά και ο «σκιώδης» υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αργύρης. Η τετράδα, η οποία εφαρμόζει την τακτική της επίσκεψης στα καφενεία και της συζήτησης πρόσωπο με πρόσωπο με τους αγρότες, ανέλαβε και την ευθύνη της διοργάνωσης της επίσκεψης του προέδρου του ΠΑΣΟΚ στη Θεσσαλία, με δεδομένες όλες τις δυσκολίες που συνεπάγεται η απροσδιοριστία του προγράμματος του κ. Παπανδρέου, αλλά και τις πολλές εισηγήσεις που δέχεται, με αποτέλεσμα να καθυστερεί και ο ίδιος να πάρει τις σχετικές αποφάσεις. Για παράδειγμα η περιοδεία ήταν αρχικά να γίνει Σαββατοκύριακο. Στη συνέχεια προσδιορίσθηκε για την Κυριακή και τη Δευτέρα. Τελικά, το επιτελείο του προέδρου κατέληξε σε μια τετραήμερη περιοδεία, από το Σάββατο μέχρι την Τρίτη. Η προαναφερθείσα τετράδα, η οποία γνωρίζει πολύ καλά τα αγροτικά θέματα, δίνει πολύ μεγάλη σημασία στη συνάντηση που θα έχει ο κ. Παπανδρέου αύριο στη Λάρισα με νέους αγρότες, φιλοδοξώντας να εμφανίσουν το πρότυπο του σύγχρονου αγρότη-παραγωγού, ο οποίος μπορεί να λειτουργήσει μέσα στο πλαίσιο της νέας ΚΑΠ, αλλά και μετά από αυτή.
****

«Άνεργα» έχουν μείνει τα μέλη της Επιτροπής Προγράμματος του ΠΑΣΟΚ, μετά την παρουσίαση των θέσεων του Κινήματος την εβδομάδα που πέρασε. Κανένας δεν έχει κληθεί να συνεισφέρει σε κάτι άλλο, παρότι το ΠΑΣΟΚ χρειάζεται τα στελέχη αυτά τόσο για την προβολή του προγράμματος όσο και για την αντιπαράθεση με τα στελέχη της ΝΔ στα τηλεοπτικά παράθυρα. Η Άννα Διαμαντοπούλου πήρε όλα τα εύσημα, ακόμα και για τα μέλη της Επιτροπής χωρίς τη συμβολή των οποίων δεν θα υπήρχε πρόγραμμα, τουλάχιστον με τη μορφή που δόθηκε στη δημοσιότητα. Για παράδειγμα στο κείμενο που ετοίμασε, ως τελικό, δεν είχε καμία αναφορά στην Τουρκία, για να ακούσει το σχόλιο ότι «αυτό το κείμενο θα το υπέγραφε και η Ντόρα», ενώ έλειπε και η αναφορά στο Κυπριακό. Η κυρία του προγράμματος δέχθηκε να περιληφθούν αυτές οι δύο αναφορές, αλλά δεν δέχθηκε την αναφορά περί «μονοπολικού κόσμου» και ότι το ΠΑΣΟΚ τάσσεται υπέρ ενός «πολυπολικού κόσμου» στον οποίο πρωταγωνιστικό ρόλο θα έχει η Ευρωπαϊκή ΄Ενωση. Αλλά και για την ίδια την κ. Διαμαντοπούλου δεν εξελίχθηκαν όλα όπως θα τα ήθελε. Στη συγκέντρωση που διοργάνωσε στο σπίτι της με προσκεκλημένους τα μέλη της Επιτροπής δεν προσήλθε ο πρόεδρος του κόμματος, παρά τις διαβεβαιώσεις που είχε δώσει η ίδια στους δημοσιογράφους.
****

Μικρή διακοπή των περιοδειών του στην Ελλάδα θα κάνει, αυτήν την εβδομάδα, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου κι αυτό για να είναι συνεπής στα διεθνιστικά του καθήκοντα και σε εκείνα του προέδρου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς. Το επόμενο Σάββατο, 17 Μαρτίου, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ «θα πεταχτεί» μέχρι τη Στοκχόλμη, όπου γίνεται το Συνέδριο των σουηδών σοσιαλιστών. Ήρθε η ώρα της αποχώρησης του Γκόραν Πέρσον από την ηγεσία του Σοσιαλιστικού Κόμματος, μετά και την ήττα στις τελευταίες εκλογές. Οι σουηδοί σοσιαλιστές, οι οποίοι θεωρούνται πρωτοπόροι στο ζήτημα της συμμετοχής των γυναικών στα κοινά, δεν είχαν μέχρι σήμερα γυναίκα πρόεδρο του κόμματος. Η «φαλλοκρατική» αυτή παράδοση αναμένεται να σπάσει στο επικείμενο Συνέδριο, καθώς η πρώην υπουργός Εργασίας Μόνα Σαλίν είναι το αδιαφιλονίκητο φαβορί για το αξίωμα ενός από τα ισχυρότερα σοσιαλιστικά κόμματα παγκοσμίως, με μεγάλη αντοχή στον χρόνο. Το ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι οι Σουηδοί Σοσιαλιστές αναμένεται να αναδείξουν στην ηγεσία του κόμματος μια πολιτική, η οποία αναγκάστηκε να παραιτηθεί όταν χρησιμοποίησε την κομματική πιστωτική κάρτα για να αγοράσει προϊόντα πολύ μικρής αξίας από το σούπερ μάρκετ. Οι Σουηδοί δεν αστειεύονται με τέτοια πράγματα και η κ. Σαλίν αναγκάσθηκε σε παραίτηση. Είναι όμως τόσο δημοφιλής στη χώρα της και θεωρείται τόσο ικανή, ώστε οι συμπατριώτες της, και όχι μόνο οι σοσιαλιστές, της συγχώρησαν το ατόπημα, αφού άλλωστε δεν επρόκειτο παρά για αγορές για τις οποίες ξοδεύτηκε ένα ευτελές ποσό. Σήμερα η κ. Σαλίν εμφανίζεται, από τις δημοσκοπήσεις, ως το φαβορί όχι μόνο για την ηγεσία των Σοσιαλιστών, αλλά και για να κερδίσει τις επόμενες εκλογές. Δεν αποκλείεται επομένως η επίσκεψη του κ. Παπανδρέου να έχει και μια άλλη παράμετρο. Να μάθει πώς τα καταφέρνουν οι σουηδοί ομοϊδεάτες του να εφαρμόζουν το σενάριο της «δεξιάς παρένθεσης». Διότι, κάθε φορά που οι Σοσιαλιστές στη Σουηδία χάνουν τις εκλογές, μένουν εκτός εξουσίας για τέσσερα χρόνια και επανέρχονται για θητεία μερικών, έως πολλών, τετραετιών. Ένα τέτοιο μάθημα μπορεί να αποδειχθεί χρήσιμο στον κ. Παπανδρέου, εκτός κι αν δεν είναι μόνο θέμα ηγεσιών αλλά και λαού.

…παντεπόπτης


Σχολιάστε εδώ