ο Δαίμονας των δημαρχείων

Δεν ψήφισε την πρόταση του δημάρχου Φιλοθέης, για τους εκλέκτορες στην ΤΕΔΚΝΑ και την ΚΕΔΚΕ ο σύμβουλος της πλειοψηφίας Νίκος Παχύλας. Το σχόλιο που είχαμε γράψει την προηγούμενη εβδομάδα επαληθεύτηκε πλήρως. Η ρήξη μεταξύ των δύο πρώην συνεργατών είναι οριστική. Στο δημοτικό συμβούλιο που έγινε την προηγούμενη Τετάρτη εξήγησε ότι η σιωπηρή στάση της διοίκησης του δήμου σε ό,τι αφορά στην αισχρή επίθεση που δέχθηκε με χυδαία υπονοούμενα, ενώ αντίθετα του συμπαραστάθηκε η αντιπολίτευση, αναγκαστικά τον οδηγεί σ’ αυτόν τον δρόμο, χωρίς άλλη επιλογή. Θυμηθείτε το. Ο φίλτατος Παχύλας θα είναι υποψήφιος δήμαρχος, είτε με χρίσμα είτε χωρίς.

Θυμάμαι ότι την προηγούμενη τετραετία, μόλις ο Μαντζουράνης είχε κερδίσει τις εκλογές από τον Αλούκο, σε κάθε δημοτικό συμβούλιο που γινόταν, επί τρεις μήνες, όλο για τον εισαγγελέα μιλούσε ο Μαντζουράνης. Επειδή όμως η πολιτική είναι περίεργο πράγμα, αυτές οι απειλές μετατράπηκαν σε ουσιαστική και έμπρακτη βοήθεια, κατά την πρόσφατη προεκλογική περίοδο, του Αλούκου προς τον Μαντζουράνη. Γιατί το αναφέρουν; Θα σας πω. Στην προχθεσινή συζήτηση του προϋπολογισμού στον ίδιο δήμο, στον Άλιμο, ο νέος δήμαρχος αγαπητός Ορφανός κατακεραύνωσε τον τέως για τα χρέη που άφησε στον δήμο. Πάλι για εισαγγελέα άκουσα καμιά δεκαριά φορές. Επειδή όμως είμαι παλιά καραβάνα, κάτι μου λέει ότι σε καμιά δεκαριά μήνες όλα θα είναι μέλι γάλα. Την πρώτη άφεση αμαρτιών στον τέως, ο νυν την έδωσε διά της τεχνικής υπηρεσίας. Ένα τσουβάλι καταγγελίες του νυν προϊστάμενου της τεχνικής υπηρεσίας έγινε τροφή στο τζάκι του δήμου, μου λένε.

Σε κάθε παράδοση από την τέως στην καινούργια δημοτική αρχή, σ’ όλους τους δήμους επικρατεί αλαλούμ. Όταν λέμε παράδοση, μιλάμε για μια υπογραφή. Οι επιτήδειοι, λοιπόν, φροντίζουν να εξαφανίζουν ό,τι μπορούν. Στη Γλυφάδα λοιπόν σειρά είχαν δύο υδροφόρες! Μιλάω πολύ σοβαρά. Δύο τεράστια οχήματα, σαν αυτά που είχαν οι νερουλάδες πριν από είκοσι χρόνια, έκαναν φτερά. Κανένας υπάλληλος δεν είπε κουβέντα. Η νέα διοίκηση το έμαθε όταν ο αρμόδιος αντιδήμαρχος, πριν από λίγες μέρες, έδωσε εντολή να καθαριστεί ένας δρόμος, στον οποίο πριν είχε γίνει λαϊκή αγορά. «Δεν έχουμε αυτοκίνητα κ. αντιδήμαρχε. Μας τα έχουν κλέψει». Αυτό του είπαν στο τηλέφωνο από το αμαξοστάσιο. Τώρα όλοι ψάχνουν να βρουν πού πήγαν τα οχήματα. Δήμαρχε, ρίξε και μια ματιά σε κανένα χωριό της Πελοποννήσου. Ξέρω εγώ τι λέω.

Με δώδεκα εκατομμύρια ευρώ έλλειμμα παρέλαβε τον δήμο Αργυρούπολης ο τοπάρχης Δημήτρης Ευσταθιάδης. Με μια εμπεριστατωμένη και αναλυτική αναφορά του ο νέος δήμαρχος, κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού, παρουσίασε όλα τα ελλείμματα που δημιούργησε η απελθούσα διοίκηση ανά τομέα. Κατά την προεκλογική χρονιά έγιναν έργα αξίας πέντε εκατομμυρίων ευρώ, μόνο και μόνο για άγρα ψήφων, χωρίς να υπάρχουν χρήματα στο ταμείο. Η μη απόδοση των ασφαλιστικών εισφορών στα διάφορα Ταμεία ξεπερνά το ένα εκατομμύριο ευρώ, χωρίς φυσικά να υπολογίζονται οι προσαυξήσεις και τα πρόστιμα. Μιλάμε ότι ο άνθρωπος ήταν νοικοκύρης. Όλα τα είχε τακτοποιημένα. Τον τέως εννοώ. Μπορεί να έκανε λάθος στους υπολογισμούς του ταμείου και ν’ άφησε ένα μικρό ψευτοελλειμματάκι δώδεκα εκατομμυρίων ευρώ. Σιγά τ’ αβγά. Θα μπορούσε να είχε αφήσει μεγαλύτερο.

Στον δήμο Βούλας ανήκουν κτιριακές και άλλες εγκαταστάσεις που νοικιάζονται σε ιδιώτες. Μερικές από αυτές είναι κέντρα διασκεδάσεως. Πρόκειται για το «La playa» και τις «Νύμφες». Δημοτικοί σύμβουλοι μου είπαν ότι οι υπηρεσίες του δήμου έχουν ξεχάσει να εισπράξουν τα μισθώματα εδώ και κάποια χρόνια. Οι ίδιοι μου είπαν ότι είναι ενημερωμένος και ο δήμαρχος. Περιέργως όμως δεν κινείται κανένας. Δήμαρχε, είναι αλήθεια όλα αυτά; Σε ρωτάω διά της στήλης, γιατί στο τηλέφωνο δεν μας τιμάς με τη φωνή σου, παρά τις επανειλημμένες κλήσεις μας.

Σοβαρότατη καταγγελία για απόπειρα δωροδοκίας του από μεγαλοεργολάβο της περιοχής έκανε ο δημοτικός σύμβουλος Δραπετσώνας Κώστας Αργύρης. Όπως ο ίδιος κατήγγειλε στο δημοτικό συμβούλιο, του πρόσφεραν χρήματα προκειμένου να ψηφίσει υπέρ του αποχαρακτηρισμού μιας έκτασης που διεκδικεί ο εργολάβος. Ο ίδιος σύμβουλος είπε ότι γνωρίζει ονόματα συναδέλφων του που έχουν πάρει τριακόσιες χιλιάδες ευρώ από τον ίδιο εργολάβο για το ίδιο ζήτημα. Μήπως θα πρέπει τα πρακτικά της συγκεκριμένης συνεδρίασης να τα ζητήσει ο εισαγγελέας για περαιτέρω αυτεπάγγελτη έρευνα; Αργυράκο, τόλμησες και έκανες την αρχή. Προχώρα. Αυτή η ρημάδα η αυτοδιοίκηση πρέπει κάποτε να ξεβρωμίσει. Μάζεψε αποδείξεις και πες ονόματα. Εγώ είμαι εδώ και δίπλα σου. Τόλμα.

Έντονα είναι τα παράπονα κατοίκων του δήμου Κερατσινίου για τις κλειστές πόρτες που βρίσκουν, όταν για διάφορα ζητήματα προσπαθούν να βρουν τον πρόεδρο της δημοτικής επιχείρησης Τζιώτη. «Είναι δυνατόν να μιλάμε με τον δήμαρχο, ακόμη και στο κινητό του, και ο συνεργάτης του να έχει αυτοκρατορική συμπεριφορά;». Αυτό μας είπε ένας ταλαίπωρος κάτοικος του Κερατσινίου που προσπάθησε τρεις φορές, όπως μας είπε, να τον συναντήσει. Αν πράγματι αυτό συμβαίνει, είναι κρίμα, γιατί ο νέος δήμαρχος Φώτης Μελάς, απ’ ό,τι είμαι σε θέση να γνωρίζω, κάθε άλλο παρά αυτές τις εντολές έχει δώσει. Φαίνεται ότι ορισμένοι νωρίς μέθυσαν από το άρωμα της εξουσίας.

Στο Ποικίλο Όρος «φύτρωσε» μια αυθαίρετη τσιμεντένια κατασκευή και ο δήμος Πετρούπολης δεν μπορεί να επέμβει γιατί το κτίσμα βρίσκεται λίγα μέτρα έξω από τα όριά του. Η σιωπή όμως από το δασαρχείο Αιγάλεω είναι πολύ περίεργη. Υπάρχουν περιπτώσεις που επενέβη αμέσως καταθέτοντας μηνύσεις. Τώρα γιατί κάνει ότι δεν βλέπει;

Μια περίεργη κίνηση του δημάρχου Κηφισιάς προσπαθούν να ερμηνεύσουν κάποιοι δημοτικοί σύμβουλοι της αντιπολίτευσης αλλά και της πλειοψηφίας. Στο προηγούμενο δημοτικό συμβούλιο ο τοπάρχης ζήτησε να συσταθεί μια επιτροπή για να διερευνήσει την αγορά κάποιων ακινήτων. Μιλάμε για μια βίλα που ανήκει στον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό και έναν παλιό κινηματογράφο. Η αξία των δύο αυτών ακινήτων είναι όχι μόνο απλησίαστη, αλλά μυθώδης. Μόνο με υπέρογκο δάνειο μπορεί να την πάρει ο δήμος. Ειδικά για τον παλιό κινηματογράφο έχει ενδιαφερθεί και γνωστός εργολάβος που έχει αγοράσει τη μισή Κηφισιά.

Το έλα να δεις έγινε προχθές στο δημοτικό συμβούλιο Νίκαιας, όπου ο πρόεδρος των εργαζομένων κατήγγειλε τον δημοτικό σύμβουλο της πλειοψηφίας Αντώνη Στρίγκο ότι εξαιτίας της λεκτικής επίθεσης που έκανε σε εργαζόμενο στα ΚΑΠΗ αυτός υπέστη εγκεφαλικό. Ο δημοτικός σύμβουλος, φυσικά, είπε τη δική του εκδοχή και είχε μάλιστα και την υποστήριξη του δημάρχου. Οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης ήταν ιδιαίτερα καυστικές για τον ασπρομάλλη δημοτικό σύμβουλο που προκαλεί τους πάντες, όπως είπαν.

Παραιτήθηκε από αντιδήμαρχος και αναπληρωτής δήμαρχος Περιστερίου ο δημοτικός σύμβουλος Θανάσης Βαθιώτης. Η παραίτηση οφείλεται στο ασυμβίβαστο που θέτει ο νέος κώδικας, μεταξύ της θέσεως του αντιδημάρχου και αυτής του μόνιμου γιατρού του ΙΚΑ. Ο φίλτατος Βαθιώτης παραμένει στην παράταξη Παχατουρίδη και, όπως ο ίδιος λέει, θεωρεί τον δήμαρχο ως την καλύτερη επιλογή που θα μπορούσαν να κάνουν οι Περιστεριώτες.

Το θέμα είναι πολύ σοβαρό. Έπεσε στα χέρια μου ένα υπόμνημα που κατέθεσε πριν από λίγες μέρες ο υπάλληλος της τεχνικής υπηρεσίας του δήμου Αλίμου Ευάγγελος Κάτσιος στην ανακρίτρια – 28η πταισματοδίκη Αθηνών και αφορά μια σειρά καταγγελιών που ερευνά η Δικαιοσύνη για τον δήμο Αλίμου. Σ’ αυτό το υπόμνημα λοιπόν, μεταξύ άλλων πολύ σημαντικών, ο υπάλληλος αναφέρει ότι ο δήμος χάνει κάθε χρόνο διακόσιες χιλιάδες ευρώ εξαιτίας του ότι η τεχνική υπηρεσία αντί για 1.470 τετραγωνικά μέτρα που καταλαμβάνει το δημοτικό αναψυκτήριο ΟΣΤΡΙΑ χρεώνει μόνο 360! Πήγα λοιπόν να πιω κι εγώ καφέ για να δω πόσα είναι επιτέλους αυτά τα περιβόητα τετραγωνικά. Χάζεψα. Ρε παιδιά, με τι μεζούρα μετρήσατε τον υπαίθριο χώρο; Τρία αεροπλάνα προσγειώνονται εκεί. Δήμαρχε, εσύ τι λες;

Στην Ένωση Ανταποκριτών Ξένου Τύπου έδωσε συνέντευξη ο δήμαρχος Αμαρουσίου για να πει τι παρέλαβε. Το μόνο που μου άρεσε ήταν τα κρακεράκια και η λεμονίτα. Για όλα τ’ άλλα, άσ’ τα να πάνε. Μια από τα ίδια, χωρίς ουσία. Πάντως πρώτη φορά στη ζωή μου είδα δήμαρχο ενός προαστιακού δήμου να δίνει συνέντευξη σε αίθουσα συντακτών, θέλοντας προφανώς να δώσει πανελλήνιο χαρακτήρα.

Μου ‘λεγαν ότι ο δήμος Κηφισιάς δεν θα επιτρέψει τη λειτουργία ενός πολυκαταστήματος παιχνιδιών, εν τούτοις το συγκεκριμένο κατάστημα έκανε προχθές τα εγκαίνιά του με τιμές και με δόξες. Είχε άδεια; Κι αν όχι, πώς άνοιξε;

Ακόμη ψάχνουν να βρουν ποιος εκταμίευσε οκτακόσιες χιλιάδες ευρώ, λίγες μέρες πριν από την ανάληψη των καθηκόντων της νέας δημοτικής αρχής στο Μενίδι, από λογαριασμό τραπέζης. Ο τέως δήμαρχος ισχυρίζεται ότι αυτός δεν έδωσε εντολή. Τελικά ποιος έστησε το κόλπο;

Σχεδόν τρία εκατομμύρια ευρώ χρωστάει ο δήμος Κερατέας στην ΕΥΔΑΠ. Απίστευτο πόσο. Σύμφωνα με έγγραφο της εταιρείας, θα πρέπει εντός των επόμενων ημερών να γίνει διακανονισμός του ποσού, διαφορετικά θα κατασχεθεί η περιουσία του δήμου. Στην καλύτερη όμως περίπτωση ο διακανονισμός δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερος από δώδεκα δόσεις. Δηλαδή πεντακόσιες χιλιάδες τον μήνα! Το πιο απίθανο όμως είναι ότι ο τέως δήμαρχος, αγαπητός Λεβαντής, είπε ότι δεν εισέπραξε τους λογαριασμούς από τους δημότες τους τελευταίους έξι μήνες γιατί είχαμε προεκλογική περίοδο! Τι να πω εγώ, ρε παλικάρια; Ο λαός ψηφίζει και είναι άξιος της μοίρας του.

Ο Εξορκιστής
ΥΓ.: Το μεγάλο παζάρι για την εκλογή του ΔΣ στις τοπικές ενώσεις και στην ΚΕΔΚΕ έχει αρχίσει. Με βαλίτσες πηγαινοέρχονται οι ενδιαφερόμενοι.


Σχολιάστε εδώ