Με τους «νταβατζήδες» τα ʼβαλε ο Γιώργος

Και, οι εχθροί του είναι οι βαρόνοι των μίντια. Αυτοί θέλουν να τον ποδηγετήσουν, να τον ελέγξουν, να τον εμποδίσουν να γίνει… μη ελεγχόμενος πρωθυπουργός. Αυτό είναι και θα είναι από δω και στο εξής το επικοινωνιακό του σωσίβιο-σλόγκαν. Αρχής γενομένης απ’ την ομιλία του στο ΣΕΦ της περασμένης Κυριακής, ο υπό διαρκή αμφισβήτηση αρχηγός του ΠΑΣΟΚ για όλη την -μακρά- προεκλογική περίοδο θα «παίξει» με αυτό το θέμα.

Γνωρίζει άλλωστε πως κάτι τέτοιο μπορεί να τον κάνει συμπαθή. Και ακριβώς αυτό τον συμβούλεψαν αμερικανοί σύμβουλοι (βλ. σχετικό ρεπορτάζ και στη σελ. 6). Στο κάτω-κάτω είναι δοκιμασμένη η συνταγή. Την ίδια έχει χρησιμοποιήσει και ο Κ. Καραμανλής, τόσο όταν ήταν στην αντιπολίτευση, κηρύσσοντας τον πόλεμο κατά της διαπλοκής, όσο κι όταν έγινε πρωθυπουργός, τότε που μίλησε κατά των «νταβατζήδων» γινόμενος «πατέρας» του σχετικού όρου απ’ του Μπαϊρακτάρη…

Του μεν Καραμανλή «του βγήκε». Το αν θα «του βγει» και του Γιώργου, είναι συνάρτηση πολλών και διάφορων παραγόντων. Αλλά, όπως μας υπογράμμισε στενός του συνεργάτης, στην ουσία αποτελεί την ύστατη απέλπιδα προσπάθειά του να συσπειρώσει το κόμμα του, να πολώσει, να «μην πάει άκλαυτος», να μπορέσει να ελέγξει τις εσωκομματικές εξελίξεις σε περίπτωση εκλογικής ήττας ή ακόμα και να περιορίσει το μέγεθος της επαπειλούμενης ήττας.

Κατά τον ίδιο πολύ στενό του συνεργάτη, ο Γιώργος θα ακολουθήσει και μια κλιμακούμενη διαβάθμιση σε αυτό το επικοινωνιακό παιχνίδι. Και μάλιστα αξιοποιώντας ανάλογες κινήσεις, στο παρελθόν, τόσο του παππού του όσο και του πατέρα του. Άλλωστε οι συνειρμοί και οι μνήμες και απ’ την αποστασία του ’65 κατά του παππού του και από συνωμοσίες προς ανατροπή του πατέρα του παραμένουν ισχυρά επιχειρήματα και συγκινούν ακόμα…

Πέραν όμως τούτων, μια «ανένδοτη» μάχη κατά «συμφερόντων», διαπλεκομένων, «νταβατζήδων», βαρόνων των ΜΜΕ, μπορεί υπό προϋποθέσεις να έχει και άλλα θετικά για τον Γιώργο αποτελέσματα:

• Να φοβίσει τους εσωκομματικούς (κατά την εκτίμησή του…) αντιπάλους και να αποτρέψει την πέριξ αυτών συσπείρωση βουλευτών και στελεχών. Ιδιαίτερα κάτι τέτοιο τον φοβίζει για τον Β. Βενιζέλο, αφού διαπιστώνει πως όλο και περισσότερο γύρω απ’ αυτόν συσπειρώνονται ακόμα και ιστορικά στελέχη, αλλά και της νεότερης γενιάς (π.χ. απ’ τον Άκη μέχρι τον Λοβέρδο…). Όμως ο ίδιος φόβος τον διακατέχει και για την Α. Διαμαντοπούλου…

• Με την απειλή της καταγγελίας αποστασίας και αποστατών, να αποτρέψει φυγόκεντρες τάσεις αποσυσπείρωσης…

«Εχθροί» Λαμπράκης-Μπόμπολας και ALPHA!

Αλλά με αυτή την τακτική πιστεύει πως μπορεί να εξουδετερώσει τις εις βάρος του -όπως πιστεύει ή θέλει να πιστεύει- μηχανορραφίες των εκδοτών (οι εις βάρος και των εταιρειών δημοσκοπήσεων επιθέσεις αποσκοπούν στο να εκβιαστούν και να βγάλουν έρευνες που να τον ευνοούν!).

Και πιο συγκεκριμένα ο εκφοβισμός εκδοτών έχει στόχο τους Λαμπράκη, Μπόμπολα και ALPHA. Σύμφωνα με απόλυτα έγκυρες πληροφορίες μας, στο στενό επιτελείο του Γιώργου και σε αλλεπάλληλες συσκέψεις που πραγματοποιήθηκαν όλες στις προηγούμενες ημέρες πριν από την ομιλία του στο ΣΕΦ, στοχοποιήθηκαν οι δύο παραδοσιακά φιλικοί στο κόμμα του εκδότες με ό,τι αυτό σημαίνει (εφημερίδες τους και ο τηλεοπτικός σταθμός MEGA) καθώς και ο τηλεοπτικός σταθμός ALPHA!

Εκτιμήθηκε πως με συγκεκριμένες κινήσεις τους υπονομεύουν τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και επιχειρούν να ακυρώσουν τις πρωτοβουλίες του, ορισμένες δε φορές φτάνουν ακόμα και να προβοκάρουν!

Διατυπώθηκαν σε αυτές τις συσκέψεις συγκεκριμένες αιτιάσεις και κατά δημοσιογράφων, όπως κατά του Γ. Πρετεντέρη, της Ε. Στάη, της Ο. Τρέμη. Ιδιαίτερα για την παρουσίαση της δημοσκόπησης της GPO και τα σχόλια που έκαναν οι παραπάνω δημοσιογράφοι. Μάλιστα έγινε και το επιθετικό σχόλιο ότι «δεν θα μας πουν ο Πρετεντέρης, η Τρέμη, η Στάη ποιον θα έχουμε αρχηγό»!

Σε ό,τι αφορά τον ALPHA ο θυμός πήγασε απ’ το γεγονός της παρουσίασης δημοσκόπησης άλλης εταιρείας, της MRB, επίσης βέβαια αρνητικής για το Γιώργο και το ΠΑΣΟΚ, την ημέρα που παρουσίασαν το πρόγραμμα…

Αλλά στην πρεμούρα τους να βρουν εχθρούς, σε ΜΜΕ και μάλιστα παραδοσιακά φιλικά προς το ΠΑΣΟΚ καθώς και σε εταιρείες δημοσκοπήσεων, ήρθαν σε μεγάλη σύγχυση.

Συγκεκριμένα στελέχη τα οποία είναι… φιλικά διακείμενα προς τα συγκροτήματα τα οποία ο Γιώργος κατήγγειλε όχι μόνο μπερδεύτηκαν, μα κυριολεκτικά συγχύστηκαν!

Σύμφωνα μάλιστα με αποκλειστικές μας πληροφορίες, μετά την ομιλία του αρχηγού 5-6 στελέχη, μεταξύ αυτών οι Π. Ευθυμίου, Χρ. Πρωτόπαπας, Α. Διαμαντοπούλου, συζήτησαν για το… πού το πάει ο Γιώργος. Και μέσα στη σύγχυσή τους, αλλά και στην πρεμούρα τους να «αθωώσουν» συγκεκριμένα εκδοτικά συγκροτήματα, αποφάσισαν να ερμηνεύσουν αυθεντικά τον Γιώργο!

Έτσι την επομένη ο πρώην υπουργός Τύπου Χρ. Πρωτόπαπας βγήκε και έκανε την… αυθεντική ερμηνεία ότι εννοούσε τον… Αλαφούζο! Σημειώνεται, πως το στενό επιτελείο του Γιώργου έχει «χρεώσει» τον μεν Βενιζέλο στον Λαμπράκη, τη δε Διαμαντοπούλου στον Μπόμπολα! Kαι… πόλεμος ερμηνείας Μπόμπολα-«Καθημερινής»!

Αλλά στο παρασκήνιο που προαναφέρθηκε, έχει ξεσπάσει και άλλος πόλεμος μεταξύ των συγκροτημάτων Μπόμπολα και Αλαφούζου! Όλα ξεκίνησαν την περασμένη Κυριακή. Τότε με ένα «περίεργο» δημοσίευμα, μάλλον πρωτοσέλιδο σχόλιο, η «Καθημερινή» απαντώντας στο ερώτημα «Ποιους πολιτικούς στηρίζει η «Καθημερινή» τόνιζε μεταξύ άλλων και τα εξής:

• «Η «Κ» δεν ασχολείται με μικροπολιτικές αντιπαραθέσεις. Παρά μόνο σε μία περίπτωση: όταν εξωθεσμικά κέντρα προσπαθούν να χειραγωγήσουν τα κόμματα και να επιβάλουν αλλαγές στη στελέχωση ή ακόμα και την ηγεσία τους». Ως εδώ καλά, θα πείτε. Τα περίπου αυτονόητα λέει η εφημερίδα. Όμως με άλλη πρωτοσέλιδη αναφορά της η εφημερίδα παρέπεμπε σε ενδιαφέρον ρεπορτάζ του δημοσιογράφου Στ. Λυγερού σύμφωνα με το οποίο «σενάριο αποκαθήλωσης του Γ. Παπανδρέου σε περίπτωση εκλογικής ήττας του ΠΑΣΟΚ απεργάζονται εξωθεσμικοί παράγοντες που θέλουν να χειραγωγήσουν το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης»! Οι συνειρμοί σαφείς. Το ίδιο και οι υπαινιγμοί…

Και ποιος αντέδρασε, ανακαλύπτοντας προφανώς εαυτόν στα όσα η «Καθημερινή» καταμαρτυρούσε;

Το… συγκρότημα Μπόμπολα!

Έτσι την επομένη ακριβώς -και στα πλαίσια της… ερμηνείας Πρωτόπαπα, επισημαίνουμε- στο κύριο άρθρο του «ΤΟ ΕΘΝΟΣ» κατήγγειλε «ιερατείο το οποίο δυναστεύει το πολιτικό σύστημα και ανεβοκατεβάζει τους εκπροσώπους του χάριν της εξυπηρέτησης ιδιοτελών συμφερόντων» και υπογράμμιζε:

• «… δημοσιεύματα μέσω των οποίων επιχειρείται να διαμορφωθεί μηχανισμός επηρεασμού της πολιτικής ζωής και χειραγώγησης των πολιτικών κομμάτων. Αξιοσημείωτο είναι μάλιστα ότι η όλη προσπάθεια οικοδομείται πάνω στο υποκριτικό ενδιαφέρον για το πολιτικό μέλλον του ΠΑΣΟΚ και του αρχηγού του, τη στιγμή που είναι τοις πάσι γνωστό ότι τα συγκεκριμένα εξωθεσμικά κέντρα πρωταγωνιστούν εδώ και καιρό στις προσπάθειες αποδόμησης του ηγετικού προφίλ του Γιώργου Παπανδρέου»…

Η μάχη για το… ποιος είναι εξωθεσμικός μόλις ξεκίνησε!


Σχολιάστε εδώ