Η αθέατη μελανή όψη της Τουρκίας

Η δικαστική αυτή υπόθεση έρχεται να στηρίξει τις αποκαλύψεις της μεταφράστριας του Εφ Μπι Άι Σιμπέλ Έντμοντς, η οποία απολύθηκε από την αμερικανική ομοσπονδιακή αστυνομία όταν κατήγγειλε συνάδελφό της για κατασκοπεία υπέρ της Τουρκίας. Η δικαστική έρευνα των καταγγελιών της φιμώθηκε από την αμερικανική κυβέρνηση με κατάχρηση του δικαιώματός της για την προστασία κρατικών μυστικών, όπως αναφέρουν 30 οργανώσεις προστασίας της κρατικής ασφάλειας και του αμερικανικού Συντάγματος, οι οποίες σε ενιαίο διάβημά τους καλούν την αρμόδια επιτροπή του Κογκρέσου να αρχίσει ανάκριση καταγγελιών που περιλαμβάνουν: Δράση κατασκόπων στους κόλπους του Εφ Μπι Άι, του υπουργείου Αμύνης και του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Συγκάλυψη πληροφοριών πού σχετίζονται με την τρομοκρατική επίθεση στη Νέα Υόρκη, με το πρόσχημα της προστασίας ορισμένων διπλωματικών σχέσεων. Εσκεμμένα στρεβλή μετάφραση κρίσιμων μυστικών στοιχείων από μεταφραστές και διοίκηση του Εφ Μπι Άι και δωροδοκία ξένων παραγόντων σε κρατικούς αξιωματούχους και εκλεγμένους αντιπροσώπους.

Σε εκτενή έρευνά της, η τουρκικής καταγωγής πρώην υπάλληλος του Εφ Μπι Άι κατήγγελλε ότι «Από τη δεκαετία του ’50 η Τουρκία έπαιξε ρόλο-κλειδί στη διοχέτευση στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ ηρωίνης, παραγόμενης στο ”χρυσό τρίγωνο” Αφγανιστάν-Πακιστάν-Ιράν, σε επιχειρήσεις που ασκούνται από εγκληματικές ομάδες στενά ελεγχόμενες από την ΜΙΤ (τουρκική ΚΥΠ) και τον στρατό»

«Γνωρίζουμε -ανέφερε- ότι η Τουρκία είναι μείζων, αν όχι ο κορυφαίος, παίκτης στην μεταφορά, την επεξεργασία και τη διανομή όλων των ναρκωτικών που παράγονται από την παπαρούνα του Αφγανιστάν. Γνωρίζουμε ότι η κυριότερη πηγή χρηματοδότησης της Αλ Κάιντα και των Ταλιμπάν είναι η παράνομη πώληση ναρκωτικών. Κατά συνέπεια, η Τουρκία είναι μείζων χρηματοδότης της Αλ Κάιντα.

Η Έντμοντς ανέφερε στην έρευνά της ότι «Η τουρκική κυβέρνηση, η ΜΙΤ και οι τούρκοι στρατιωτικοί δεν επιτρέπουν απλώς, αλλά συμμετέχουν ενεργά και επιβλέπουν τις δραστηριότητες περί τα ναρκωτικά» και ότι τα τεράστια χρηματικά ποσά που αντλούνται από αυτήν την αφανή πηγή κρατικών εσόδων χρησιμοποιούνται για τις παραγγελίες οπλικών συστημάτων και τη δημιουργία ισχυρών φίλων της Τουρκίας στο αμερικανικό οικονομικό, στρατιωτικό και πολιτικό κατεστημένο.

(Οι αποκαλύψεις της Έντμοντς, που επέσυραν άγριες επιθέσεις στην Τουρκία και την ανάγκασαν να φέρει στις ΗΠΑ την αδελφή της, αξίζουν ιδιαίτερο άρθρο. Το παρόν επιστρέφει στη συγκλίνουσα υπόθεση που απασχόλησε τα τουρκικά δικαστήρια.)

Η δικαστική έρευνα στην Τουρκία αφορά τις δοσοληψίες του σαουδάραβα χρηματιστή Γιασίν Ελ Καντί με την Αλ Κάιντα, αλλά και με ισχυρούς τουρκικούς παράγοντες εμπλεκόμενους στη χρηματοδότηση της ισλαμικής τρομοκρατίας. Παράλληλη έρευνα στις ΗΠΑ αξιωματούχου του Εφ Μπι Άι, που όμως προσέκρουσε στην εχθρότητα προϊσταμένων και οδήγησε στην απομάκρυνσή του, συνδέει τον ίδιο χρηματιστή με εμπόριο ναρκωτικών και με επιχειρήσεις της CIA στη Βοσνία και στο Κόσοβο.

Στην τουρκική πτυχή της σκοτεινής υπόθεσης, την άκρη του μίτου προσφέρει η πρόσφατη απόφαση ειδικού τμήματος του τουρκικού Συμβουλίου της Επικρατείας που δεσμεύει τις καταθέσεις στην Τουρκία του σαουδάραβα χρηματιστή. Η απόφαση αυτή ακυρώνει απαλλακτική απόφαση άλλου αναρμοδίου τμήματος του ίδιου δικαστηρίου, που είχε θάψει μιαν έρευνα που άρχισε πριν 15 χρόνια, αλλά σκάλωνε σε διοικητικά και δικαστικά φράγματα.

Η αγγλική έκδοση του τουρκικού New Anatolian της 23ης Φεβρουαρίου ανέφερε ότι οι τουρκικές έρευνες σε σχέση με την Αλ Κάιντα παρεμποδίσθηκαν λόγω σύγκρουσης συμφερόντων, οικονομικών και άλλης φύσεως, μεταξύ υψηλόβαθμων τούρκων αξιωματούχων, κατά τους διαφωνούντες ερευνητές της υπόθεσης και άλλους αξιωματούχους. Άλλη τουρκική εφημερίδα, η Turkish Daily News, ανέφερε σχετικά ότι ο Γιασίν Ελ Καντί έχει ισχυρούς υποστηρικτές στην Τουρκία και ότι ο πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογκάν έχει καταγραφεί να δηλώνει στο δίκτυο ΝΤV στις 11 Ιουλίου 1966 «Τον ξέρω τον κ. Γιασίν και πιστεύω σ’ αυτόν όπως πιστεύω στον εαυτό μου».

Η ίδια εφημερίδα ανέφερε ότι ο αρχηγός της αντιπολίτευσης Ντενίζ Μπαϋκάλ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι εμποδίζει την έρευνα, λόγω των εταιρικών σχέσεων και συναλλαγών σημερινού οικονομικού συμβούλου του πρωθυπουργού, του Γκιουνέι Ζαψί με τον σαουδάραβα χρηματιστή στη δεκαετία του ’90.

Το New Anatolian ανέφερε ότι ο φάκελος για πρόσωπα ύποπτα χρηματοδότησης τρομοκρατικών οργανώσεων, περιλαμβανομένης της Αλ Κάιντα είχε κλείσει «ελλείψει στοιχείων», αλλά στην πραγματικότητα, όπως πολλοί πιστεύουν, λόγω ισχυρής πολιτικής πιέσεως στις ανακριτικές αρχές. Η ιστορία της υπόθεσης αρχίζει το 1991, όταν ο τότε πρωθυπουργός Ετσεβίτ διέταξε τους ελεγκτές του υπουργείου των Οικονομικών να ερευνήσουν τουρκικές διασυνδέσεις με την τρομοκρατία. Δύο ερευνητές με έκθεση που υπέβαλαν υποστήριζαν ότι ανακάλυψαν σημαντικά στοιχεία για κίνηση χρημάτων συνδεόμενη με τον Γιασίν Ελ Καντί στην Τουρκία, αλλά ότι η έρευνά τους εμποδίστηκε από ορισμένους γραφειοκράτες και πολιτικούς.

Οι δύο ελεγκτές πρόσθεταν ότι οι κινήσεις κεφαλαίων του σαουδάραβα χρηματιστή επικεντρώνονταν στο ισλαμικό χρηματιστικό ίδρυμα Αλμπαράκα Τουρκ, του οποίου ο σημερινός υπουργός των Οικονομικών Κεμάλ Ουνακιτάν ήταν μέτοχος και μέλος του διοικητικού συμβουλίου, προτού εκλεγεί βουλευτής το 2002.

Την αμερικανική άκρη του μίτου της σκοτεινής υπόθεσης, που συγκλίνει με τις αποκαλύψεις της Σιμπέλ Έντμοντς, φωτίζουν μαρτυρίες του πράκτορα του Εφ Μπι Άι Ρόμπερτ Ράιτ και άλλων μελών της μονάδας του, μετά την τρομοκρατική επίθεση στη Νέα Υόρκη, τις οποίες υπενθυμίζει αμερικανική δικτυακή εφημερίδα.

Ο Ράιτ είχε καταγγείλει δημόσια ότι έρευνες της μονάδας του για τις δραστηριότητες του Γιασίν Ελ Καντί στις ΗΠΑ μπλόκαραν κάτ’ επανάληψη από προϊσταμένους του. Μιλώντας στο δελτίο του δικτύου NBC το 2002 περιέγραψε τη σκηνή όπου ο επιθεωρητής του Εφ Μπι Άι «στάθηκε απέναντί μου και άρχισε να μου φωνάζει:

«Δεν θα αρχίσεις ανακριτική έρευνα. Το απαγορεύω σε όλους σας. Δεν θα αρχίσετε ποινική ανάκριση για όλα αυτά τα θέμα μυστικών υπηρεσιών».

Κατά τη διάρκεια της έρευνας του πράκτορα Ράιτ διεφάνη ότι ο Γιασίν Ελ Καντί βοηθούσε τη CIA στην Αλβανία, στο Κόσοβο και στις ίδιες τις ΗΠΑ. Ο Ελ Καντί ήταν ιδιοκτήτης μιας εταιρείας τεχνολογικών εφαρμογών, με αμυντικά συμβόλαια στη Μασαχουσέτη, που κατά πληροφορίες λειτουργούσε ως βάση παρανόμων επιχειρήσεων κατά το πρότυπο του μηχανισμού Ιράν -Κόντρας (διακίνηση ναρκοδολαρίων και όπλων μεταξύ Ιράν και αντεπαναστατών Κόντρας στη Νικαράγουα) το μετέπειτα σκάνδαλο του Ιρανγκέιτ.

Μέλη της επιχειρήσεως αυτής εντοπίστηκαν από ιδιωτικούς ντέντεκτιβ τηλεοπτικού δικτύου, σε περιοχή αποθηκών υπό τον έλεγχο της μαφίας, που όπως ανέφεραν, χρησιμοποιείτο ως σταθμός διαμετακόμισης ναρκωτικών.


Σχολιάστε εδώ