Επικαιρότητα

1 Οι οργανώσεις μίσους και ρατσιστικών διακρίσεων, όπως για παράδειγμα η παγκόσμια γνωστή παρακρατική οργάνωση Κου Κλουξ Κλαν με τις λευκές κουκούλες, αυξάνονται και πληθαίνουν. Πολλοί αναλυτές της πολιτικής ζωής των ΗΠΑ προβλέπουν ότι η απόφαση του νέγρου γερουσιαστή Μπάρακ Ομπάμα να διεκδικήσει το χρίσμα του Δημοκρατικού Κόμματος για την προεδρία στις επικείμενες εκλογές του 2008 θα ξεσηκώσει τις πολυάριθμες, παλιές και νέες, ρατσιστικές οργανώσεις και θα θεριέψει το μίσος τους εναντίον των νέγρων. Εξάλλου, και η πιθανότητα να διεκδικήσει την προεδρία ο μεξικανός κυβερνήτης του Νέου Μεξικού Μπιλ Ρίτσαρντσον τροφοδοτεί επιθέσεις μίσους εναντίον των λατινοαμερικανών μεταναστών από τις οργανώσεις που αντιδρούν βίαια στη μετανάστευση. Οργανώσεις νεο-ναζί, ενώσεις προτεσταντών (εκμεταλλευτές του θρησκευτικού φανατισμού) και κάθε μορφής κατακαθιών της άκρας δεξιάς, που εμφανίζονται με την ονομασία «Ιππότες του κόσμου» ή «Εθνικοί ιππότες» κ.λπ., όργωσαν και οργώνουν τα δύο τελευταία χρόνια τις αμερικανικές πολιτείες και διαδηλώνουν προκλητικά στους δρόμους, κρατώντας σημαίες με σβάστικες και πανό με συνθήματα μίσους, όπως «Ξεφορτωθείτε τους Μεξικανούς»!

Τώρα με τις υποψηφιότητες των Ομπάμα και Ρίτσαρντσον, αυτές οι παρακρατικές οργανώσεις του εγκλήματος συντονίζουν τη δραστηριότητά τους ενάντια στους ταλαίπωρους νέγρους και στους λατίνους μετανάστες. Σύμφωνα με στοιχεία, που παρουσίασαν οι οργανώσεις που μάχονται τις ρατσιστικές διακρίσεις (όπως για παράδειγμα η γνωστή «Anti-Defamation League»), από το 2000 μέχρι σήμερα στις ΗΠΑ έχουν ιδρυθεί εκατοντάδες νέες οργανώσεις μίσους, με αποτέλεσμα τα μέλη τους να παρουσιάσουν αύξηση κατά 35%. Η πλέον πολυπληθής οργάνωση είναι η Κου Κλουξ Κλαν με περίπου 8.000 μέλη σε όλη τη χώρα. Την τελευταία 5ετία η οργάνωση αυτή κατάφερε να στρατολογήσει 4.500 νέα μέλη. Είναι ίσως η μοναδική περίπτωση παρακρατικής εγκληματικής οργάνωσης που μέλη της κατέχουν υψηλές θέσεις στον κρατικό μηχανισμό, αλλά και στην πολιτική. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο δημοκρατικός γερουσιαστής της δυτικής Βιρτζίνια Ρόμπερτ Μπάιρντ αποτελεί εξέχον μέλος της Κου Κλουξ Κλαν. Φανταστείτε αυτούς τους κουκουλοφόρους εγκληματίες να εκστρατεύσουν εναντίον της υποψηφιότητας του νέγρου γερουσιαστή Μπάρακ Ομπάμα. Το έγκλημα στην υπηρεσία της πολιτικής. Ό,τι επαχθέστερο!

2 Η ύπαρξη παρακρατικών οργανώσεων με πλούσια εγκληματική δραστηριότητα είναι σημάδι κοινωνικής παρακμής. Έτσι σήμερα οι ΗΠΑ παρουσιάζουν έκδηλα σημεία έντονης κοινωνικής, οικονομικής και πολιτικής παρακμής που έχουν υποβαθμίσει τρομερά το διεθνές κύρος της χώρας αυτής, που διεκδικεί την παγκόσμια κυριαρχία.

Στον κοινωνικό τομέα οι οργανώσεις μίσους, που πολλαπλασιάζονται αντί να εξαρθρώνονται και να εξαφανίζονται, απειλούν θανάσιμα όχι μόνο την κοινωνική συνοχή, αλλά και αυτήν ακόμη την ομαλή λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος. Ο ρατσισμός και ο θρησκευτικός τυφλός φανατισμός αποτελούν επικίνδυνη εκρηκτική ύλη στα θεμέλια της υγιούς κοινωνικής συμβίωσης. Και όταν οι παρακρατικές αυτές οργανώσεις του μίσους και του εγκλήματος διαθέτουν και πολιτικά ερείσματα, η λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος καθίσταται έντονα προβληματική. Έτσι η χώρα οδηγείται σε κοινωνική παρακμή, με προεκτάσεις στην ομαλή πολιτική πορεία. Αυτά τα σημάδια υπάρχουν σήμερα στις ΗΠΑ. Στον οικονομικό τομέα, το τεράστιο δίδυμο έλλειμμα (δημοσιονομικό και εμπορικό) άρχισε να επηρεάζει αρνητικά την οικονομία των ΗΠΑ.

Αύξηση του δημοσίου χρέους, υπερκατανάλωση, υπερδανεισμός επιχειρήσεων και νοικοκυριών, μείωση της ισοτιμίας του δολαρίου και αύξηση της εισαγωγικής διείσδυσης έχουν πείσει πολλούς οικονομολόγους ότι η ύφεση χτυπάει την πόρτα της μοναδικής προς το παρόν υπερδύναμης. Στον τομέα των εξωτερικών σχέσεων των ΗΠΑ με τις άλλες χώρες τα πράγματα είναι χειρότερα! Οι συνεχείς αποτυχίες της εξωτερικής πολιτικής έχουν μειώσει αισθητά το κύρος της χώρας αυτής ως υπερδύναμης. Αποτυχημένη εισβολή στο Αφγανιστάν, αιμορραγία στο Ιράκ χωρίς τέλος, υποχωρήσεις στον «άξονα του κακού» (Ιράν και βόρεια Κορέα) αναγκάζουν τις ΗΠΑ να μετέρχονται μέσα μιας απολίτιστης χώρας. Προσπαθεί τις αποτυχίες της να τις καλύψει με την οργάνωση και χρηματοδότηση εμφυλίων πολέμων σε ξένες χώρες με «εχθρικά» προς τις ΗΠΑ καθεστώτα, με πιέσεις προς τις συμμαχικές κυβερνήσεις για παροχή συνδρομής στις τυχοδιωκτικές επιλογές της και με προκλήσεις σε βάρος των χωρών που ασκούν αυτόνομη πολιτική. Έτσι Ρωσία και Κίνα κερδίζουν έδαφος.

Παίζουν έξυπνα στη διεθνή σκακιέρα. Κάπως έτσι αρχίζει η παρακμή και η κατάρρευση των αυτοκρατοριών. Το όραμα της «pax americana», που για αρκετά χρόνια είχε ξεφτίσει και ξαναζωντάνεψε από τους τρεις τελευταίους αμερικανούς προέδρους (τους δύο Μπους και τον Κλίντον), γρήγορα θα σβήσει, θύμα των πολλαπλών ανομημάτων της αμερικανικής κοινωνίας και της πολιτικής ηγεσίας της χώρας αυτής.


Σχολιάστε εδώ