Έκανε το πρώτο βήμα ο Παπαθεμελής και έπεται συνέχεια…

Η εξαγγελία της ανασυγκρότησης της «Δημοκρατικής Αναγέννησης» και η ανακοίνωση της σύνθεσης της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος είναι το αποτέλεσμα σχεδόν καθημερινών επαφών, ζυμώσεων, συζητήσεων που είχε επί μήνες ο Στ. Παπαθεμελής με προσωπικότητες του δημόσιου βίου, πρώην υπουργούς και βουλευτές, ανθρώπους του πνεύματος και της επιστήμης, απόστρατους αξιωματικούς, καθηγητές, επιχειρηματίες, πρέσβεις. Συζητήσεις που έγιναν με επιτυχία.

Ο ίδιος μας δήλωσε αισιόδοξος για παραπέρα προσχωρήσεις, ορισμένες απ’ τις οποίες θα αποτελέσουν έκπληξη. Αλλά φάνηκε κυρίως αισιόδοξος για την εμβέλεια και συνολικότερη απήχηση του εγχειρήματος.

Μάλιστα δεν απέκλεισε, αντίθετα θεωρεί σχεδόν βέβαιη, τη συνεργασία-σύμπραξη και με άλλες προσωπικότητες, όπως οι Παν. Κρητικός, Κ. Ασλάνης, Λ. Βερυβάκης, Στ. Γιώτας κ.ά. ακόμα και πολιτικές ομάδες που δεν επιθυμούν την ένταξη στη «Δημοκρατική Αναγέννηση» αλλά βλέπουν θετικά τη συνεργασία.

Απ’ την άλλη μεριά βέβαια και εξαιτίας της απήχησης του εγχειρήματος Παπαθεμελή υπάρχει έκδηλη ανησυχία στον ΛΑΟΣ του Γ. Καρατζαφέρη. Και ήδη απ’ τον τηλεοπτικό σταθμό «ΤΗΛΕΑΣΤΥ» έχουν ξεκινήσει οι πρώτες βολές…

Η προσωρινή Π.Γ. αποτελείται απ’ τους Στ. Παπαθεμελή, Μ. Μεγαλοκονόμο (πρέσβη επί τιμή), Μ. Δελιβάνη (πρ. πρύτανη Πανεπιστημίου Μακεδονίας), Ν. Ουζούνογλου (καθηγητή ΕΜΠ), Ηλ. Μπαστέα (αρχίατρο ε.α.), Μελ. Μελετόπουλο (Δρα. Φιλοσοφίας), Φ. Πλατανίδη (έμπορο), Γ. Σπανό (επιχειρηματία), Γ. Παπαδόπουλο (εκπαιδευτικό), Β. Τσέκο (ιδ. υπάλληλο), Αλ. Αρβανιτάκη (διεθνολόγο).

Στον δρόμο του πατριωτισμού…

Στην ομιλία του ο Στ. Παπαθεμελής τόνισε και τα εξής, μεταξύ άλλων, δίνοντας το στίγμα του πολιτικού εγχειρήματος του οποίου ηγείται:

«Για μας είναι σημαντικό να ξαναφέρουμε τον κόσμο στην πολιτική. Η δημοκρατία μας κινδυνεύει από ένα σαράκι, ένα σαράκι που της κατατρώει τα θεμέλια. Το σαράκι της αδιαφορίας, του «δε βαριέσαι αδελφέ, δεν μπορώ, δεν με νοιάζει, είμαι αδύναμος, εγώ θα αλλάξω τον κόσμο;» και η απάντηση είναι: ναι, εσύ θα αλλάξεις τον κόσμο, μαζί θα αλλάξουμε τον κόσμο. Το μήνυμα της σημερινής εκδήλωσης μας είναι η πρόσκληση-πρόκληση για κινητοποίηση. . .

Η Ευρώπη δεν είναι το τέλος των εθνικών κρατών, είναι σύγκλιση των εθνικών συμφερόντων. Η προτεραιότητα στα εθνικά συμφέροντα δεν σημαίνει απομόνωση και εγκατάλειψη διεθνών συμμαχιών και ερεισμάτων. Σημαίνει δραστήρια αναζήτηση συμμάχων για προώθηση κοινών στόχων, για την εξουδετέρωση κοινών απειλών. Πολλαπλασιασμό των δυνατοτήτων της χώρας και ελαχιστοποίηση των απειλών που δέχεται. Αξιοπιστία στα μάτια των φίλων, σεβασμό από τους αντιπάλους, αξιοπρέπεια στο λαό. Η εξωτερική πολιτική που βασίζεται στο εθνικό συμφέρον αποτελεί τον ουσιωδέστερο και αμεσότερο εκσυγχρονισμό της χώρας.

Και κάτι ακόμα: Ο δρόμος του πατριωτισμού, του πραγματικού του πατριωτισμοί), δεν είναι ο δρόμος του εθνικισμού, των ανερμάτιστων ακροτήτων, των βερμπαλιστικών ακροβασιών, της υπερβολής που εκμηδενίζει. Είναι ο δρόμος του θουκυδίδειου ρεαλισμού και της αριστοτελικής μεσότητας και αυτόν ακολουθούμε…».


Σχολιάστε εδώ