Το Κινεζικόν Σύνδρομον (*)

Ως εκ τούτου, τ’ αμερικανικά χρηματιστήρια αξιών υπέστησαν την μεγαλυτέρα πτώσι των από της επιθέσεως της 11ης Σεπτεμβρίου στη Νέα Υόρκη, χάνοντας στην συνεδρίασι του χρηματιστηρίου της Γουόλ Στριτ την «Μαύρη Τρίτη» 400 μονάδες ή 3,2%. Εν συνεχεία όμως ανέκαμψαν…

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια υπέστησαν αμέσως την κινεζικοαμερικανική πίεσι, επί τη βάσει της αρχής των συγκοινωνούντων δοχείων, υποχωρώντας σημαντικά μέχρι τέλους της εβδομάδος και η δική μας Σοφοκλέους απέδειξε, διά μίαν εισέτι φορά, ότι είναι στο έλεος των ξένων θεσμικών κερδοσκόπων, που «ξεπούλησαν» ακόμη και την μετοχή της Εθνικής Τραπέζης, παρά τις αισιόδοξες διακηρύξεις του «προέδρου» της κ. Τ. Αράπογλου, εν Λονδίνω με το πολλά υποσχόμενον «μπίζνες πλαν» του. Συνολικά στο Χρηματιστήριο Αθηνών χάθηκε κεφαλαιοποίησι 17 δισ. ευρώ περίπου μέχρι τέλους της εβδομάδος και πολλοί χαζοχαρούμενοι κλαίνε την ευπιστία των.

– Αλλά διατί «ένα φτερούγισμα πεταλούδας» στη… Σαγκάη προκαλεί «καταιγίδες» στη Νέα Υόρκη, στο Λονδίνο και στη Φραγκφούρτη, κατά την έννοια των χαοτικών μαθηματικών;

– Διότι χαοτική είναι η κατάστασι των «παγκοσμιοποιημένων» χρηματαγορών κεφαλαίου!

Εν πρώτοις, ήταν η έλλειψις επαρκούς προσφοράς μετοχών στο Χρηματιστήριο της Σαγκάης και τα ηλίθια «μέτρα» της κομμουνιστικής κυβερνήσεως. Το κινεζικό χρηματιστήριο συναντά μεγάλη ζήτησι και ανεπαρκή προσφορά μετοχών από κινέζους και ξένους θεσμικούς μ’ αποτέλεσμα την άνοδό του κατά 150% την τελευταία τριετία. Αντί ν’ αυξήσουν την προσφορά οι κινέζοι καπιταλοκομμουνιστές επέβαλον μέτρα περιορισμού της ζητήσεως μετοχών, γεγονός που συνέβαλε επιπροσθέτως στο «ξεπούλημα» των υπετιμημένων κινεζικών μετοχών.

Δεύτερον, η έρπουσα ύφεσις στις Ηνωμένες Πολιτείες και οι σχετικές δηλώσεις του «προφήτου» Άλαν Γκρίνσπαν, πρώην διοικητού της Αμερικανικής Ομοσπονδιακής Τραπέζης, «τρόμαξαν» όσους ήθελαν να «τρομάξουν» στη Γουόλ Στριτ, για να βγουν από την αγορά συναποκομίζοντες σημαντικά κέρδη…

Τρίτον, στα δικά μας, η συνεχής ανατιμητική τάσις που εξηνάγκασε ακόμη και τους συντηρητικούς συνήθως Πιλάβιον και Αλογοσκούφη να προειδοποιήσουν το «επενδυτικό κοινό» (προ της «Μαύρης Τρίτης») να είναι προσεκτικόν, επέτρεψε στους ξένους θεσμικούς να μας «χώσουν» τις υπερτιμημένες -τραπεζικές κυρίως μετοχές, για να καλύψουν τα νώτα των στα ξένα χρηματιστήρια. Εις μάτην όμως! Ο τζόγος θέλγει τους Νεοέλληνες περισσότερον παντός άλλου πειρασμού.

Τέταρτον, τα κέρδη των εισηγμένων επιχειρήσεων, πλην εξαιρέσεως το 2007, θα είναι σαφώς χαμηλότερα του «πλουσίου 2006» και η αναμενομένη άνοδος των επιτοκίων στην Ιαπωνία και την «ηνωμένη» Ευρώπη και η πιθανανολογουμένη μείωσί των στην Αμερική τερματίζει το «αρμπιτράζ» τόκων, γνωστόν ως carry trade, που επιτρέπει στους κερδοσκόπους να δανείζονται εις νομίσματα χαμηλού επιτοκίου, ως το γιεν ή το ελβετικό φράγκο, και να «παίζουν» εις μετοχάς που υπόσχοντο σημαντικά κέρδη κεφαλαίου. Η υποχώρησι του δολαρίου έναντι του ευρώ και του ιαπωνικού νομίσματος υπήρξεν εις επιπλέον παράγων των «χαοτικών» λογαριασμών στα διεθνή «ιδιωτικά κεφάλαια». Η εντεύθεν πτώσι στις «αναδυόμενες» αγορές ως λ.χ. της γείτονος ήταν δραματική (το Χρηματιστήριον της Κωνσταντινουπόλεως έχασε 5% και την τουρκική λίρα «την πήρε ο διάολος»).

Μην πανικοβαλλόμεθα όμως. Η «διόρθωσις» θα είναι παροδική. Οι τζίροι είναι υψηλοί. Η τεραστία διεθνής ρευστότης, τα μεγάλα κέρδη των πετρελαιοεξαγωγικών χωρών (το πετρέλαιο επανήλθε στα 62 δολάρια το βαρέλι) και η αύξησι της προσφοράς χρήματος (εις δολάρια, γιεν και ευρώ, υπό των ανοήτων κεντρικών τραπεζών) θα επαναφέρουν την ζήτησι στα διεθνή χρηματιστήρια και συνεπώς στη Σοφοκλέους, που υδρεύεται απ’ αυτά και μόνον (οι εγχώριοι «θεσμικοί» απουσιάζουν).

Μόνη επιφύλαξις εκφράζεται από το σκοτείνιασμα του πολιτικού ορίζοντος στον Περσικό Κόλπον, όπου οι τρεις «παλαβοί εξίσου» (ο Μπους, ο Αχμεντινετζάντ και ο Ολμέρ) ετοιμάζονται για πόλεμον. Αν κλείσουν τα Στενά του Ορμούζ, τότε το πετρέλαιον θα πάει στα 150 δολλάρια το βαρέλι και η «παγκοσμιοποιημένη οικονομία» θα υποστεί σοβαρόν κλονισμόν. Όσο διά την ιδική μας, ασχολείται με τις «εκλογές στην ώρα τους»!

(*) Σύνδρομος: ο τρέχων προς το αυτό μέρος. Συμπίμπτων. «Σύνδρομοι πέτραι». Λεξικόν Α. Ν. Γιάνναρη.


Σχολιάστε εδώ