Στης Σοφοκλέους τα παιχνίδια

Συνεπώς είτε οι αισιόδοξοι της παρέας των αναλυτών «βλέπουν» πιο μακριά από το σύνολο των υπολοίπων είτε κάποιοι προσπαθούν να καλλιεργήσουν κλίμα, προκειμένου να κρατήσουν ανοιχτούς «δρόμους διαφυγής» στην περίπτωση που η διόρθωση συνεχισθεί ή και ενταθεί ακόμη!

Πριν βιαστεί κανείς να κατηγορήσει τη στήλη για συνωμοσιολογία, να διευκρινίσουμε μερικά δεδομένα. Δεδομένα – παραδοχές που ήδη έχουν δει το φως της δημοσιότητας μεσοβδόμαδα.

Πρώτον, ακόμα και τώρα, μετά τη διόρθωση των 200 και πλέον μονάδων Τετάρτη και Πέμπτη, η αποτίμηση του ελληνικού χρηματιστηρίου παραμένει υψηλότερη από το μέσο ιστορικό του όρο. Με δυο λόγια σήμερα η Σοφοκλέους είναι ακριβότερη απ’ ό,τι τα προηγούμενα χρόνια, ακόμα και από πέρσι με τις συγκριτικά λιγότερες πιέσεις τέτοια εποχή περίπου.

Δεύτερον, επιφανείς οίκοι του εξωτερικού ΠΟΥ ΔΙΑΤΗΡΟΥΝ ΘΕΣΕΙΣ ΣΤΟ ΧΑ, όπως η Morgan Stanley, «βλέπουν» διόρθωση έως και 15% για τους επόμενους 3 με 6 μήνες. Μας λένε κι αυτοί δηλαδή πως η Σοφοκλέους είναι ολίγον ακριβούτσικη τώρα.

Τρίτον, άλλοι οίκοι -λέγε με UBS- χαρακτηρίζουν «αγοραστική ευκαιρία» την τελευταία διόρθωση των αγορών παγκοσμίως.

Διαλέξτε στρατόπεδο και τοποθετηθείτε αναλόγως…

Ένα είναι σίγουρο. Το ότι η αγορά μας δεν μπορεί να απαγκιστρωθεί από παλαιές της συνήθειες. Και δεν μιλάμε φυσικά για το γεγονός ότι επί σειρά ημερών κινήθηκε πτωτικά την ώρα που ακόμα και οι μεγαλύτερες αγορές του κόσμου αντιδρούσαν άσχημα στα νέα από την Κίνα και την καταστροφική συνεδρίαση της Τρίτης. Εκείνο που ψέγουμε είναι η… συνήθης υπερβολή στις αντιδράσεις όλων των εμπλεκομένων. Πτώση μεν, αλλά τι πτώση…

Κανείς φυσικά δεν μπορεί να προβλέψει με ακρίβεια τι θα συμβεί στο άμεσο μέλλον. Εκείνο που είναι σίγουρο πάντως είναι πως η «διόρθωση» στοίχισε μέχρι ώρας σχεδόν 2 δισ. ευρώ κεφαλαιοποίησης της αγοράς με τα περισσότερα από αυτά -δυστυχώς- να αποτελούν κεφάλαια μεγάλων ξένων επενδυτών που προφανώς προσπάθησαν με ρευστοποιήσεις στο δικό μας μαγαζί να αντισταθμίσουν απώλειες σε τρίτες αγορές. Επομένως αν κάποιος ισχυρισθεί πως τα λεφτά που έφυγαν από τη Σοφοκλέους δύσκολα θα επιστρέψουν σύντομα εντός των δικών μας τειχών, ποιος θα τον αμφισβητήσει;

Τεχνικά πολλοί είναι εκείνοι που θεωρούν πως η αγορά θα σταθεροποιηθεί στα επίπεδα πέριξ των 4.300 μονάδων. Μόνο που οι ίδιοι αφήνουν ένα παράθυρο για διαφορετική εξέλιξη εφόσον οι δρομολογούμενες από καιρό επιχειρηματικές κινήσεις «εκβιάσουν» τον δείκτη να κινηθεί υψηλότερα.

Μη ρωτήσετε κατά πόσον οι αναλυτές θεωρούν τις ανακοινώσεις εταιρικών αποτελεσμάτων ικανό παράγοντα για άμεση και δραστική μεταστροφή του κλίματος. Η απάντηση είναι ΟΧΙ. Διότι ούτε μια ενδεχόμενη αυξημένη κερδοφορία των μεγάλων εταιρειών ούτε καν τα business plan των μεγάλων ομίλων μπορούν από μόνα τους να αλλάξουν τις υφιστάμενες ισορροπίες, καθώς λίγο έως πολύ η αγορά τα έχει προεξοφλήσει. Συνεπώς, ή θα έχουμε εκπλήξεις με τη μορφή επιχειρηματικών deals ή πάμε έτσι και βλέπουμε…


Σχολιάστε εδώ