πανταχού παρόν
Στην προσπάθειά της αυτή εντάσσονται τα γεύματα στα οποία επιδίδεται τελευταία. Και ήδη έχει γευματίσει με τον Γιώργο Σουφλιά, τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη και τον Γιώργο Αλογοσκούφη. Στην κ. Μπακογιάννη καταλογίζεται ότι έχει παραδοθεί στους φιλοατλαντιστές, γιατί πιστεύει ότι μπορούν να επηρεάσουν αποφασιστικά και τις εσωκομματικές εξελίξεις, όταν έρθει η ώρα. O πρωθυπουργός καταφεύγει συχνά στον Πέτρο Μολυβιάτη! Ο κ. Καραμανλής, εκτός του κ. Μολυβιάτη, έχει πολύ στενή συνεργασία με τους διπλωματικούς του συμβούλους, τον πρέσβη Αλέκο Σάνδη και τον Κωνσταντίνο Μπίτσιο (γιο του αείμνηστου Δημητρίου Μπίτσιου).
Στην Ντόρα καταλογίζεται ότι είχε πολύ χλιαρή έως ανύπαρκτη αντίδραση στο θέμα της εξαίρεσης του Άη Στράτη από τη νατοϊκή άσκηση. Γι’ αυτό και η κυβέρνηση, έστω και με μεγάλη καθυστέρηση, επιστράτευσε τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ Παναγιώτη Χηνοφώτη, για να υπάρξει μια στοιχειώδης αντίδραση. Η κ. Μπακογιάννη θυμίζουμε ότι κατόρθωσε να εξοργίσει τους Ρώσους με τη δήλωσή της για τους πυραύλους, αλλά και πολλές ευρωπαϊκές χώρες οι οποίες δεν έχουν αποφασίσει να ταυτιστούν με τις επιλογές της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής. Της καταλογίζεται επίσης ότι έκανε μεγάλων διαστάσεων γκάφα επισκεπτόμενη τη Θράκη και εξαγγέλλοντας μέτρα για τη μειονότητα, ενώ τα θέματα αυτά είναι αρμοδιότητα του Προκόπη Παυλόπουλου. Της καταλογίζουν επίσης απόλυτη ευθύνη για τις πολύ μεγάλες δυσκολίες που παρουσιάζονται το τελευταίο διάστημα στις ελληνοκυπριακές σχέσεις.
****
Οι κινήσεις αυτές της υπουργού Εξωτερικών αποδίδονται, εν μέρει, και στην επιθυμία της να έχει καλές σχέσεις με την Κοντολίζα Ράις, με την οποία επιδιώκει να συναντηθεί και πάλι, σε ταξίδι που προγραμματίζει στις Ηνωμένες Πολιτείες, για να κάνει τις δημόσιες σχέσεις της. Η κ. Μπακογιάννη πάντως το παίζει δίπορτο, καθώς έχει καλή επαφή και με την πρόεδρο της Γερουσίας Νάνσι Πελόζι, του Δημοκρατικού Κόμματος. Είναι επίσης γνωστές οι σχέσεις της οικογένειας Μητσοτάκη με την οικογένεια Μπους. Ο Τζορτζ Μπους, ο πρεσβύτερος, ο οποίος είχε επιδείξει αδυναμία στην Ντόρα, όταν είχε επισκεφθεί τις ΗΠΑ με τον Πρωθυπουργό πατέρα της, έχει φιλοξενηθεί στα Χανιά ως Πρόεδρος, αλλά και μετά τη θητεία του. Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης εξακολουθεί να στέλνει και σήμερα τενεκέδες με κρητικό λάδι στον τέως πλανητάρχη.
****
Η κ. Μπακογιάννη έχει σοβαρό πρόβλημα με τις καταγγελίες για εξαγορά ψήφων για να κερδίσει την έδρα της Ευρυτανίας όπως αποκαλύφθηκε στην εκπομπή του Μάκη Τριανταφυλλόπουλου και πλαγιοκοπείται και από το δίδυμο που συγκροτούν ο διάδοχος και ο προκάτοχός της στον δήμο της Αθήνας.
****
Στη γωνία περίμεναν τον Θόδωρο Ρουσόπουλο οι εσωκομματικοί του αντίπαλοι και εκείνος τους έδωσε την ευκαιρία να τον πλήξουν. Πριν από λίγες μέρες, ο υπουργός Επικρατείας πέρασε από τη Βουλή το νομοσχέδιο για τα περιφερειακά μέσα ενημέρωσης, όπου περιλαμβάνονται και διατάξεις για το ποια έντυπα, ημερήσια, εβδομαδιαία κ.λπ., μπορούν να δημοσιεύουν διαγωνισμούς και προκηρύξεις. Στην περιοχή της Περιφέρειας Αττικής (πρώην Υπόλοιπο Αττικής) κυκλοφορούν καμιά σαρανταριά τέτοιες εφημερίδες, οι οποίες, όπως λένε ο ιδιοκτήτες τους, διανέμονται δωρεάν. Με τον νόμο του κ. Ρουσόπουλου υποχρεώνονται, για έχουν το δικαίωμα της καταχώρησης, να εμφανίζουν πωλήσεις ή συνδρομές της τάξεως των 750 φύλλων. Και όχι μόνο να τα εμφανίζουν, αλλά να έχουν πληρώσει και τον ΦΠΑ που αντιστοιχεί στις πωλήσεις από τις οποίες δεν θα έχουν εισπράξει ούτε λεπτό. Ορισμένοι ιδιοκτήτες εφημερίδων υποστηρίζουν ότι οδηγούνται στο κλείσιμό τους, ενώ άλλοι, πιο εύρωστοι οικονομικά, μιλούν για χαράτσι. Σε κάθε περίπτωση τα έχουν βάλει με τον υπουργό Επικρατείας, λέγοντας ότι θα πληρώσει γι’ αυτό στις εκλογές. Και θεωρούν ότι θα βρουν συμμάχους τους βουλευτές της ΝΔ στην περιοχή και ανταγωνιστές του, Απόστολο Σταύρου και Γιώργο Βλάχο. Οι οποίοι θα βρουν έναν τρόπο να πλήξουν τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, αλλά, βέβαια, δεν πρόκειται να προβούν σε δημόσιες ενέργειες όπως η αποστολή επιστολής στις εφημερίδες. Αυτό το έχουν αφήσει για τον συνάδελφό τους από το ΠΑΣΟΚ Βασίλη Οικονόμου.
****
Στην Αθήνα βρίσκεται αυτές τις μέρες ο γνωστός παράγων της ομογένειας της Αμερικής Άγγελος (ή Άντζελο) Τσακόπουλος, ο οποίος ήταν μεταξύ των προσώπων που παρασημοφορήθηκαν από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια. Την Τετάρτη το πρωί, στο «Βυζαντινό» του Χίλτον, όπου κατέβηκε να πάρει το πρωινό του και να πιει τον καφέ του, έπεσε (κυριολεκτικά) πάνω στον υπουργό Υγείας Δημήτρη Αβραμόπουλο, ο οποίος είχε εκεί κάποιο ραντεβού, αλλά και στον πρώην υπουργό του ΠΑΣΟΚ Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, ο οποίος επίσης βρέθηκε πρωί-πρωί στο κεντρικό ξενοδοχείο. Ο ελληνοαμερικανός μεγαλοεπιχειρηματίας συναντήθηκε και συνομίλησε και με τους δύο, αλλά φάνηκε πως άλλον, τον κ. Χρυσοχοΐδη, περίμενε και όχι τον κ. Αβραμόπουλο. Ο κ. Τσακόπουλος, ο οποίος παραμένει ένας απλός και προσηνής άνθρωπος, συνομίλησε και με άλλους που βρέθηκαν στον ίδιο χώρο, στους οποίους ανέφερε ότι οι ομογενείς, στην πλειοψηφία τους, υποστηρίζουν τους Δημοκρατικούς και ειδικότερα την Χίλαρι Κλίντον, ενώ θεωρεί διάττοντα αστέρα τον μαύρο υποψήφιο Ομπάμα και πιστεύει ότι όσο περνάει ο καιρός θα υποχωρεί η δημοτικότητά του. Ανέφερε επίσης ότι έχει πάρα πολύ καλές σχέσεις με την άλλη ισχυρή κυρία της αμερικανικής πολιτικής, την Πρόεδρο της Γερουσίας Νάνσι Πελόζι, και είναι φαν της ιδέας να βρεθούν δύο γυναίκες (Χίλαρι και Νάνσι) σε κορυφαία αξιώματα της υπερδύναμης.
****
Στο «Βυζαντινό», την ίδια ώρα, βρέθηκε και η Άννα Διαμαντοπούλου, υπεύθυνη για το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ (η οποία, ως γνωστόν, είχε δηλώσει ανεπαρκής για να υπερασπιστεί τις θέσεις του Κινήματος στα τηλεοπτικά παράθυρα) συντροφιά με δημοσιογράφο μεγάλης εφημερίδας, για να φροντίσει τις δημόσιες σχέσεις και την προβολή της όπως αποδείχθηκε. Η κ. Διαμαντοπούλου είχε την ευκαιρία να ανταλλάξει χειραψία και να έχει σύντομη συνομιλία με τον κ. Τσακόπουλο, για να επιστρέψει βιαστικά στη συνομιλία της. Το πόσο καλά φροντίζει για την προβολή της φάνηκε το ίδιο βράδυ. Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά. Γύρω στις 10 το βράδυ, οι δημοσιογράφοι που καλύπτουν το ρεπορτάζ του ΠΑΣΟΚ δέχθηκαν ένα SMS που έλεγε: «Σας στείλαμε επιστολή της Άννας Διαμαντοπούλου στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ». Πανικός στο ρεπορτάζ. Οι δημοσιογράφοι άνοιξαν το ηλεκτρονικό τους ταχυδρομείο και βρήκαν επιστολή της υπεύθυνης προγράμματος προς τον πρόεδρο του κόμματος με την οποία συνόδευε το σχέδιο προγράμματος. Όλα αυτά συνέβησαν την παραμονή της συνεδρίασης για το πρόγραμμα, σε μια ασυνήθιστη ώρα για τρέχοντα θέματα. Οπότε, τι συμβαίνει; αναρωτήθηκαν οι δημοσιογράφοι.
****
Τα σενάρια άρχισαν να κυκλοφορούν. Το πρώτο από αυτά έλεγε ότι υπάρχει πρόβλημα και ότι η κ. Διαμαντοπούλου έστειλε το πρόγραμμα με επιστολή, επειδή δεν τη δεχόταν ο Γ. Παπανδρέου σε συνάντηση για να του το παραδώσει ιδιοχείρως και ενώ την επόμενη μέρα θα παρουσιαζόταν σε κομματική συνεδρίαση. Η συνέχεια έλεγε ότι δεν αποκλείεται παραίτηση της βουλευτού Επικρατείας. Λεγόταν ακόμα ότι ο Παπανδρέου δεν ήθελε να τη συναντήσει, για να της δείξει ότι αποδοκιμάζει τη στάση της στη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου και τη δήλωσή της περί ανεπάρκειας. Η αλήθεια είναι ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δεν είχε συναντήσει την κ. Διαμαντοπούλου από τη συνεδρίαση του Π.Σ. μέχρι την περασμένη Τρίτη το απόγευμα, παρά τις προσπάθειές της, γεγονός που την ανησύχησε. Είχε, μάλιστα, εκμυστηρευθεί ακόμα και σε συνεργάτες του κ. Παπανδρέου ότι πέρασε τη χειρότερη εβδομάδα της ζωής της, καθώς φοβήθηκε αποκαθήλωση. Άλλωστε είχε απογοητεύσει και στο παρελθόν τον πρόεδρο του κόμματος, όταν απέτυχε ως εκπρόσωπος Τύπου.
****
Κανένα από τα δύο σενάρια δεν επιβεβαιώθηκε. Για το δεύτερο φρόντισε ο ίδιος ο Γιώργος Παπανδρέου, πλέκοντάς της το εγκώμιο στη συνεδρίαση της Πέμπτης. Όσο για τη βραδινή επιστολή και αυτό εξηγήθηκε. Η υπεύθυνη του προγράμματος, πριν το παρουσιάσει στους συντρόφους της, το είχε δώσει σε δύο εφημερίδες. Η μια είναι αυτή που έχει αναλάβει εργολαβικά την προβολή της ως τη διάδοχο του κ. Παπανδρέου. Στην άλλη το παρέδωσε στο «Βυζαντινό» του Χίλτον. Απλώς, γύρω στις 9.30 το βράδυ της Τετάρτης, δημοσιογράφος τρίτης εφημερίδας πληροφορήθηκε τη διαρροή και έκανε παράσταση στους αρμόδιους του ΠΑΣΟΚ, τους οποίους απείλησε με μέτρα, αν δεν είχε την επιστολή και το πρόγραμμα. Κατόπιν αυτού, επιστρατεύθηκε άρον-άρον ο Πέτρος Ευθυμίου, που βρισκόταν στον οδοντογιατρό του, για να συμμαζέψει το πρόβλημα που δημιούργησε η επιλεκτική διαρροή της κυρίας. Η ίδια, πάντως, έλεγε ότι η επιστολή δόθηκε στη δημοσιότητα με ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου, για να δοθεί δημοσιότητα στη συνεδρίαση της Πέμπτης. Τα δημοσιεύματα δεν την επιβεβαίωσαν.
****
Συνοδευόμενη από μια κουστωδία συμβούλων εμφανίσθηκε πριν από λίγες μέρες στη Βουλή η υπουργός Παιδείας Μαριέττα Γιαννάκου, η οποία έσπασε τη σιωπή της (δεν γινόταν βέβαια και αλλιώς) για να υπερασπιστεί το κατασκεύασμα για τα πανεπιστήμια, το οποίο αποκαλεί, κατ’ ευφημισμόν, μεταρρύθμιση. Η ίδια κουστωδία τη συνόδευε και όταν πέρασε, φουριόζα, από το καφενείο της Βουλής, χωρίς να μιλήσει σε κανέναν. Παριστάμενος βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, με μακρά θητεία στον χώρο των Μεταφορών και των Συγκοινωνιών, δεν έχασε την ευκαιρία και κάρφωσε την κ. Γιαννάκου ως ένα από τα πρόσωπα τα οποία ευθύνονται για τα ελλείμματα… των αστικών συγκοινωνιών. Διαπιστώνοντας τα απορημένα βλέμματα των συναδέλφων του, διευκρίνισε. Η υπουργός Παιδείας, τους πληροφόρησε, αρνείται να πληρώσει τις οφειλές του υπουργείου Παιδείας, οι οποίες ανέρχονται στο ύψος των 120 εκατομμυρίων ευρώ και οφείλονται στις δωρεάν μετακινήσεις μαθητών και φοιτητών. Κι όλα αυτά όταν στον προϋπολογισμό του υπουργείου Παιδείας έχουν εγγραφεί τα σχετικά κονδύλια τα οποία έχει εισπράξει από το υπουργείο Οικονομίας. Στη συνέχεια περιέλαβε και την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, το οποίο οφείλει 20 εκατ. ευρώ, για τις δωρεάν μετακινήσεις των ατόμων με ειδικές ανάγκες. Αθροιζόμενα τα δύο ποσά δίνουν, περίπου, το 45% του ελλείμματος των αστικών συγκοινωνιών. Το υπόλοιπο οφείλεται στην κοινωνική πολιτική του κράτους, ήτοι την επιδότηση του εισιτηρίου και την υποχρέωση του ΟΑΣΑ να διαθέτει μεταφορικά μέσα και στις άγονες γραμμές. Το συμπέρασμα όλων ήταν ότι η λύση για τις αστικές συγκοινωνίες δεν είναι η ιδιωτικοποίηση, αλλά η εκπλήρωση των υποχρεώσεων του κράτους.
****
Ένα νέο χόμπι ανακάλυψε ο Μιχάλης Λιάπης (μετά το χόμπι του υπουργού). Το νέο χόμπι είναι αυτό του δοκιμαστή τρένων. Πρόσφατα αποδέχθηκε πρόταση του ιάπωνα πρέσβη στην Αθήνα, να επισκεφθεί το Τόκιο και να «δοκιμάσει» ένα σύγχρονο τρένο το οποίο αναπτύσσει ταχύτητα 555 χιλιομέτρων την ώρα. Η πρόσκληση τον οδήγησε στην απόφαση να ενεργοποιήσει παλαιότερη πρόσκληση του γερμανού ομολόγου του, για να επισκεφθεί τη Βόννη και να «δοκιμάσει» ένα άλλο τρένο το οποίο αναπτύσσει ταχύτητα 435 χιλιομέτρων την ώρα. Στη συνέχεια ανακάλυψε δύο ακόμα υπερσύγχρονα τρένα και σκοπεύει να επισκεφθεί και την Κίνα για να δει. Το ένα από αυτά τα κινέζικα τρένα καλύπτει την απόσταση Πεκίνο – Σανγκάη και το δεύτερο την απόσταση Πεκίνο – Θιβέτ. Το δεύτερο, ενθουσίασε περισσότερο τον υπουργό μας, καθώς, όταν πλησιάζει στο Θιβέτ, λόγω μεγάλου υψομέτρου και αέρα με χαμηλή περιεκτικότητα σε οξυγόνο, από την οροφή πέφτουν μάσκες για τους επιβάτες, όπως ακριβώς στα αεροπλάνα. Το μέγα ερώτημα είναι αν προτίθεται να αγοράσει ένα τέτοιο τρένο. Γιατί σε αυτήν την περίπτωση θα χρειαστεί να συνεργαστεί με τον Γιώργο Σουφλιά, για να χαράξει γραμμή Καλάβρυτα – Παρνασσός – Όλυμπος – Σέλι – Καϊμακτσαλάν. Αλλά και πάλι, στα ελληνικά υψόμετρα, ο αέρας έχει κανονική, σχεδόν, πυκνότητα σε οξυγόνο και δεν θα πέφτουν οι μάσκες. Εκτός κι αν οι Κινέζοι εφεύρουν κάποια πατέντα για χάρη του Μισέλ.
****
Πολλές κινήσεις γίνονται από τα επιτελεία των κομμάτων, εν όψει των εκλογών, έστω κι αν αυτές γίνουν στο τέλος της τετραετίας. Μεγάλο ενδιαφέρον έχει η προσπάθεια διείσδυσης του ενός κόμματος στο άλλο και η αλίευση υποψηφίων βουλευτών. Μεταξύ εκείνων που ενδέχεται να πάρουν μεταγραφή από το ένα κόμμα στο άλλο είναι η Εύα Καϊλή, η οποία φλερτάρει με την ιδέα να δεθεί από κάθε άποψη με τη ΝΔ. Σε αυτό βοηθά η πικρία της από τη συμπεριφορά του ΠΑΣΟΚ και του προέδρου του. Η κ. Καϊλή εξελέγη βουλευτής Θεσσαλονίκης στις προηγούμενες εκλογές, αλλά είχε την ατυχία να πέσει πάνω στην επιλογή του Γιώργου Παπανδρέου να κρατήσει την έδρα της Θεσσαλονίκης, οπότε βρέθηκε εκτός Βουλής. Πρόσφατα είχε συνάντηση με τον γραμματέα της Κ.Ε. της ΝΔ Λευτέρη Ζαγορίτη, από τον οποίο ζήτησε τη γνώμη του για το τι πρέπει να κάνει. Η απάντηση που πήρε δεν πρέπει να την ικανοποίησε. Της είπε ότι πρέπει να παραμείνει στη δουλειά της, να γίνει επιτυχημένη και αν, τη μεθεπόμενη τετραετία, δεν τη θέλει το ΠΑΣΟΚ, «εδώ είμαστε εμείς». Τώρα, πόσο μετράει η άποψη του κ. Ζαγορίτη ή το θέμα της εμπίπτει σε αρμοδιότητα άλλου, θα φανεί.
****
΄Υστερα από πέντε μήνες διαπραγματεύσεων το υποβρύχιο που παρήγγειλε η Ελλάδα στη Γερμανία και για το οποίο έγιναν συζητήσεις ακόμα και σε επίπεδο πρωθυπουργών, δεν λέει… να πάρει από λόγια και συνεχίζει… να γέρνει. Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης διαμηνύει, προς κάθε κατεύθυνση, ότι δεν πρόκειται να το παραλάβει, όποιο κόστος κι αν έχει. Σε πρόσφατο ταξίδι του στη Γερμανία ο υπουργός Άμυνας εντυπωσιάστηκε από την τακτική που ακολούθησαν οι Γερμανοί. Κανένας από τους πολιτικούς με τους οποίους είχε επαφές δεν του έκανε καμία νύξη για το υποβρύχιο, για άρματα μάχης ή για ελικόπτερα και φρεγάτες. Απλώς εφάρμοσαν το εξής «κόλπο». Σε κάθε γεύμα ή δείπνο, στο οποίο ήταν προσκεκλημένος ο κ. Μεϊμαράκης, είχε δίπλα του κάποιον υπηρεσιακό παράγοντα, ο οποίος του μιλούσε είτε για τα ελικόπτερα ΝΤ 90 είτε για τα Γιουροφάιτερ, ή για άρματα μάχης και κορβέτες. Ο υπουργός Άμυνας, αν και εντυπωσιάστηκε από την τακτική, κράτησε την ψυχραιμία του. Και έλεγε στους συνομιλητές του, τηρώντας όλους τους κανόνες της ευπρέπειας, ότι οι προμήθειες στρατιωτικού υλικού στην Ελλάδα γίνονται κάτω από ορισμένες διαδικασίες που καθορίζει η κυβέρνηση και σύμφωνα με τις αντοχές της οικονομίας. Και διαβεβαίωνε ότι οι διαδικασίες θα τηρηθούν απαρέγκλιτα. Τώρα, γιατί οι Γερμανοί πίστευαν ότι αλλιώς γίνονται όλα αυτά στην Ελλάδα, παραμένει μια σημαντική απορία.
****
Το θέμα των φυγόστρατων όχι μόνο δεν έχει λήξει, αλλά, αντίθετα, έχει πάρει πολύ καλό δρόμο. Ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Γιάννης Λαμπρόπουλος, ο οποίος έχει ασχοληθεί πολύ με το θέμα, είχε μυστική συνάντηση με τον Εισαγγελέα Ισίδωρο Ντογιάκο, με τον οποίο συζήτησαν το θέμα σε όλες του τις λεπτομέρειες. Ο κ. Λαμπρόπουλος παρέδωσε στον εισαγγελέα και άλλους φακέλους με υποθέσεις φυγοστράτων. Από το ξεκαθάρισμα 6.000 υποθέσεων ο ελληνικός στρατός πρόσθεσε στο δυναμικό του 2.500 άτομα που κλήθηκαν να υπηρετήσουν τη θητεία τους, από την οποία είχαν απαλλαγεί παράνομα. Η συζήτηση μεταξύ των κ. Λαμπρόπουλου και Ντογιάκου περιέλαβε και το θέμα των ανυπότακτων, αλλά σε αυτό δεν προέκυψε κάτι σημαντικό, καθώς αφορούσε απλή ενημέρωση του εισαγγελικού λειτουργού. Το εντυπωσιακό στοιχείο που προέκυψε στη συνάντηση ήταν ότι στο διάστημα Μάρτιος 2006 – Μάρτιος 2007, λόγω της ανακίνησης του θέματος και της πίεσης που ασκήθηκε στους στρατεύσιμους, παρατηρήθηκε σημαντική αύξηση του ποσοστού εκείνων που στρατεύονται σε κάθε ΕΣΣΟ. Το ποσοστό αύξησης έφθασε στο 25%, καθώς όλοι αντιλήφθηκαν ότι με τέτοια θέματα δεν μπορεί να παίζει κανένας.
****
Τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ πάντως απασχολεί αυτό το διάστημα ένα άλλο σημαντικό θέμα. Θέλει να επισκεφθεί την Κύπρο, αλλά δεν θεωρεί ότι το κλίμα είναι κατάλληλο. Κι αυτό λόγω της στάσης που τήρησε στο δημοψήφισμα για το Σχέδιο Ανάν, καθώς είχε ζητήσει την υπερψήφισή του, ενώ οι Κύπριοι το απέρριψαν. Οι καλές σχέσεις που διατηρεί με τον Τάσσο Παπαδόπουλο και η στήριξη που παρέχει στην κυπριακή κυβέρνηση σε όλα τα διεθνή φόρουμ δεν θεωρεί ότι έχει ισορροπήσει την κατάσταση. Κι αυτό παρά το γεγονός ότι η παράδοση θέλει τους Κύπριους να θυμώνουν εύκολα, αλλά να ξεθυμώνουν με τον ίδιο τρόπο. Γι’ αυτό και ο κ. Παπανδρέου αποφάσισε να αναβάλει την επίσκεψή του και να στείλει στο Συνέδριο της ΕΔΕΚ τον Θόδωρο Πάγκαλο και την Πωλίνα Λάμψα. Την περασμένη εβδομάδα εξάλλου ήταν η επέτειος της επίσκεψης στην Κύπρο του Ανδρέα Παπανδρέου, ο οποίος είχε γίνει δεκτός από τους Κύπριους όπως περίπου ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος όταν επέστρεψε μετά το πραξικόπημα εναντίον του. Και ο Γιώργος Παπανδρέου δεν θα ήθελε να γίνουν συγκρίσεις. Γνωρίζει εξάλλου ότι για να γίνει κάποιος πρωθυπουργός στην Ελλάδα πρέπει να έχει καλές σχέσεις με την Κύπρο. Σχετικά πάντως με το θέμα των πετρελαίων ο κ. Παπανδρέου επικρίνει την ελληνική κυβέρνηση για τη στάση της και συντάσσεται με την άποψη που διατύπωσε ο Κων. Μητσοτάκης ότι η Τουρκία δεν έχει καμία δουλειά στην υπόθεση και ότι το δίκιο είναι 100% με το μέρος του κυπρίου Προέδρου.
…παντεπόπτης