ο Δαίμονας των δημαρχείων

Κάτι όμως δεν πήγαινε καλά από την αρχή. Πολλά τα λεφτά. Η τότε αντιπολίτευση έκανε προσφυγή κατά της απόφασης και τελικά δικαιώθηκε. Η Περιφέρεια ακύρωσε την απόφαση. Η δημοτική αρχή όμως είχε προχωρήσει στη σύμβαση και τώρα ο νέος δήμαρχος καλείται να ελέγξει με μεγάλη προσοχή σελίδα προς σελίδα και παράγραφο προς παράγραφο την περιβόητη σύμβαση μη τυχόν από την ακύρωσή της έχει οικονομικές συνέπειες ο δήμος. Το θέμα είναι πολύ σοβαρό και θα επανέλθουμε.

Τις επόμενες ημέρες γίνονται οι εκλογές στους δήμους για την ανάδειξη εκλεκτόρων για τα όργανα της αυτοδιοίκησης (ΤΕΔΚΝΑ, ΚΕΔΚΕ κ.λπ.). Οι υπόγειες συμφωνίες έχουν ξεκινήσει. Τα όργανα αυτά είναι εντελώς άγνωστα ακόμη και σε πολλούς δημοτικούς συμβούλους. Άγνωστη επίσης είναι και η χρησιμότητα αλλά και η σκοπιμότητά τους. Πολλοί παίρνουν γραμμή από το κόμμα τους λόγω ασχετοσύνης. Οι πιο πονηρεμένοι όμως, γνωρίζοντας το περιεχόμενο της κατσαρόλας που ανακατεύουν οι εκάστοτε διοικούντες, κάνουν προσωπικές συμφωνίες. Έχουν λοιπόν εμφανιστεί φαινόμενα συμβούλων που κρατούν στα χέρια τους πραγματικό τιμοκατάλογο. Μιλάμε ότι η λαμογιά έχει ξεφύγει από κάθε όριο. Για τα τραπεζώματα ούτε λόγος. Αυτά είναι στην ημερήσια διάταξη. Θα έγραφα ονόματα αλλά προς το παρόν το αναβάλλω. Εξάλλου λίγο πολύ είναι γνωστά σε όλους.

Θυμάστε τις καταγγελίες που είχα γράψει ότι είχε κάνει ο νυν προϊστάμενος της τεχνικής υπηρεσίας του δήμου Αλίμου για άλλον συνάδελφό του; Μιλάμε για έγγραφες καταγγελίες που τις έστειλε και στη Δικαιοσύνη. Υπερτιμολογήσεις έργων, απευθείας αναθέσεις, μίζες και ό,τι άλλο μπορείτε να φανταστείτε. Αυτές οι καταγγελίες λοιπόν, που έγιναν επί ημερών της προηγούμενης δημοτικής αρχής, τις εξέτασε, όπως έμαθα, ο νυν δήμαρχος και έβγαλε το συμπέρασμα ότι είναι… αόριστες. Μάλιστα, κύριοι. Στο συρτάρι λοιπόν οι καταγγελίες. Μας το επιβεβαίωσε και ο ίδιος ο δήμαρχος σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαμε. «Κάλεσα στο γραφείο μου την υπάλληλο, που είναι η θιγόμενη πρωταγωνίστρια στις καταγγελίες αυτές και έβγαλα το συμπέρασμα πως ό,τι λένε εναντίον της δεν έχει βασιμότητα. Για μένα το θέμα έχει τελειώσει». Αυτά μας είπε ο φίλτατος Ορφανός και ο καθένας ας βγάλει το συμπέρασμά του.

Έμαθα και εγώ ότι θα ακουστούν σοβαρές καταγγελίες κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού στον δήμο Αμαρουσίου από τη νέα δημοτική αρχή και έτρεξα να πιάσω καρέκλα. Κάτι μου έλεγε μέσα μου ότι για μια ακόμη φορά θα αποδειχθεί σούπα η ιστορία, αλλά λέω δεν βαριέσαι. Τελικά όμως επιβεβαιώθηκα. Βαρύγδουπες δηλώσεις και μεγαλοστομίες του νέου δημάρχου Γ. Πατούλη, αλλά ούτε λέξη για εισαγγελέα. Αν δεν κάνω λάθος, εάν υπάρχουν στοιχεία για σκάνδαλα εκεί δεν στέλνονται οι φάκελοι; Άλλα λόγια να αγαπιόμαστε. Πάντως, για μια ακόμη φορά δεν κατάλαβα ποιος είναι ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου. Ο ίδιος ή η Ρένα Χαλιώτη; Προβλέπω ότι η Χαλιώτη θα τα παρατήσει και είναι μέρα μεσημέρι.

Τα μαχαίρια βγήκαν στο Μαρούσι. Δύο αντιδήμαρχοι (που πιστεύουν ότι ο δήμαρχος Γ. Πατούλης θα κατέβει ως βουλευτής στη Β΄ Αθήνας) «τρώγονται» για τον δημαρχιακό θώκο. Και αν συνεχίσουν, οι αναταράξεις στην πλειοψηφία θα είναι μεγάλες, αφού είναι και δύο… βαρέων βαρών. Άραγε ο δήμαρχος τι λέει για όλα αυτά; Θα τους αφήσει να παίζουν το παιχνίδι τους για πολύ ακόμα;

Αθώο έκρινε με ομόφωνη απόφασή του το Εφετείο Αθηνών τον δημοτικό σύμβουλο Αμαρουσίου Επαμεινώνδα Γαρδέλη. Όπως είναι γνωστό, ο κ. Γαρδέλης είχε πρωτόδικα καταδικαστεί σε φυλάκιση 8 μηνών, για χρήση πλαστού εγγράφου, μετά από μήνυση που είχε καταθέσει εναντίον του ο πρώην δήμαρχος Παναγιώτης Τζανίκος. Η απόφαση ικανοποίησε τη μαρουσιώτικη κοινωνία, η οποία στηρίζει τον κ. Γαρδέλη, τον οποίο εκλέγει επί σειρά πολλών ετών πρώτο σε σταυρούς δημοτικό σύμβουλο Αμαρουσίου.

Στο Οικουμενικό Πατριαρχείο βρέθηκε πριν από λίγες ημέρες ο τοπάρχης Αιγάλεω Δημήτρης Καλογερόπουλος. Ήταν ένα ταξίδι-αστραπή που έπρεπε να γίνει. Όπως έμαθα, η συνομιλία του δημάρχου με τον Οικουμενικό Πατριάρχη είχε πολλά ενδιαφέροντα ζητήματα για διάφορους δήμους της Αττικής για τους οποίους ζήτησε ενημέρωση ο Πατριάρχης.

Όσους δημοτικούς συμβούλους θέλουν να ξεφορτωθούν οι τοπαρχάρες, ύστερα από την πίεση για να αναλάβουν κάποια έμμισθη θέση, τους βάζουν προέδρους σε δημοτικές επιχειρήσεις. Φυσικά η παραμονή τους εκεί έχει ημερομηνία λήξεως αφού ήδη έχουν ξεκινήσει οι συγχωνεύσεις τους με τους δήμους, σύμφωνα με τη νέα υπουργική απόφαση. Η ουσία όμως είναι αλλού. Οι πρόεδροι των επιχειρήσεων θα χρεωθούν την τύχη των εργαζομένων, αφού θα πρέπει να υπογράψουν τις απολύσεις τους. Οι διαδικασίες που προβλέπονται είναι ξεκάθαρες. Μόνο οι αορίστου χρόνου θα μπορούν να ενσωματωθούν σε υπηρεσίες του κεντρικού οργανογράμματος του δήμου. Δυστυχώς η αρχή έγινε από το Μενίδι όπου απολύθηκαν διακόσιοι άνθρωποι. Σειρά έχουν το Ζεφύρι, τα Άνω Λιόσια, η Κηφισιά, το Πέραμα, το Γαλάτσι, ο Ασπρόπυργος και η Γλυφάδα, όπου οι επιχειρήσεις είναι καταχρεωμένες. Δεν τα λέω εγώ. Τα λέει έγγραφο της Περιφέρειας Αττικής, όπου αναφέρεται η λίστα με όλες τις επιχειρήσεις της Αττικής.

Μήνυση κατέθεσε ο δημοτικός σύμβουλος Φιλοθέης, Νίκος Παχύλας, κατά αγνώστων εξαιτίας ενός κατάπτυστου λιβελογραφήματος που έριξαν κάποιοι στην πόλη. Ο Παχύλας ανακοίνωσε στο δημοτικό συμβούλιο την ενέργεια αυτήν και όπως ήταν φυσικό είχε την πλήρη συμπαράσταση όλων των δημοτικών συμβούλων πλην του… δημάρχου. Απίστευτο κι όμως αληθινό. Αντιπολίτευση και σύμβουλοι της διοίκησης τοποθετήθηκαν καταδικάζοντας αυτήν την ενέργεια, αλλά ο τοπάρχης Οικονομίδης δεν είπε ούτε λέξη. Για τον Παχύλα, που είναι σύμβουλος της διοίκησης και πρόεδρος της δημοτικής επιχείρησης, όπως μου είπαν στενοί του συνεργάτες αυτή η στάση του δημάρχου αποτελεί την οριστική ρήξη στις σχέσεις τους. Είναι δυνατόν ο δήμαρχος να μη λέει ούτε μια κουβέντα για ένα τέτοιο γεγονός; Κάτι περίεργο συμβαίνει εδώ.

Όπως δείχνουν τα πράγματα, ο πρώην δήμαρχος Αγίου Δημητρίου, Παντελής Ειρηνάκης, είναι αποφασισμένος να ασκήσει σκληρή κριτική στη νυν δημοτική αρχή. Πολλές φορές όμως ξεφεύγει από τα όρια της πολιτικής ευπρέπειας χωρίς κανείς να μπορεί να εξηγήσει το γιατί. Πολλοί λένε ότι με αυτόν τον τρόπο θέλει να πολώσει το κλίμα για να μην αμφισβητηθεί ως επικεφαλής από τους συντρόφους του, κάτι που ήδη έχει ξεκινήσει να γίνεται. Η σύμβουλος Μαρία Ανδρούτσου φαίνεται ότι προωθείται από την τοπική κοινωνία του ΠΑΣΟΚ για επικεφαλής της παράταξης την επόμενη τετραετία. Αξίζει πάντως να επισημανθεί ότι η ευγένεια του νυν δημάρχου Νίκου Λαζαρόπουλου στις επιθέσεις του πρώην, δείχνει το ήθος και την ευπρέπεια που τον χαρακτηρίζουν. Πάντως μέχρι σήμερα, η δημοτική αρχή έχει δείξει πολύ καλά σημάδια σε αρκετούς τομείς. Οι δημοτικοί σύμβουλοι Χαμπεσής, Γεωργόπουλος, Αναστασιάδης μέχρι σήμερα παίρνουν άριστα στο έργο ευθύνης που τους έχει ανατεθεί.

Τελικά μερικοί εργολάβοι έχουν μεγάλη καρδιά και προπαντός είναι κουβαρντάδες. Συζητήθηκε πριν από λίγες ημέρες στη δημαρχιακή επιτροπή του δήμου Δάφνης η πρόθεση του εργολάβου που έχει αναλάβει την κατασκευή ενός σχολείου να κάνει δωρεά στον δήμο ένα γερανοφόρο αξίας 150.000 ευρώ. Η παράδοση του έργου δεν έχει γίνει ακόμα. Αυτό για την ιστορία. Ο δημαρχάρας επέμενε να γίνει δεκτή η προσφορά αυτή, αλλά όπως είναι φυσικό ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης, Γιώργος Δαουλάρης, ρώτησε το αυτονόητο: «Γιατί τόση μεγάλη φιλευσπλαχνία από τον εργολάβο, κύριε δήμαρχε; Ας παραλάβουμε πρώτα το έργο και μετά βλέπουμε». Αφού ο τοπαρχάρας έβλεπε ότι το θέμα δεν περνάει ομόφωνα, το ανέβαλε. Δεν πέρασαν λίγες ημέρες και τα γεγονότα δικαίωσαν πλήρως τον Δαουλάρη. Οι διευθυντές του σχολείου μιλούν για σοβαρές ελλείψεις. Πράγματα που προβλέπονται στη σύμβαση του εργολάβου δεν έχουν γίνει. Συμπέρασμα: Προσοχή στα κουβαρνταλίκια των εργολάβων. Εκτός και αν έχουν πρόθεση να εγκαταλείψουν τις μπουλντόζες και να γίνουν καλόγεροι στο Άγιον Όρος.

Μια βαλίτσα συμβάσεις με εργαζομένους που υπεγράφησαν κατά τις τελευταίες ημέρες της προεκλογικής περιόδου, κατήγγειλε ότι βρήκε ο νυν δήμαρχος Κορυδαλλού Στέφανος Κασσιμάτης. «Θα πρέπει να πάρω αποφάσεις που θα στενοχωρήσουν πολλούς. Ψέματα όμως δεν πρόκειται να πω σε κανέναν εργαζόμενο». Αυτά είπε στο δημοτικό συμβούλιο ο νέος δήμαρχος, καταγγέλλοντας την πρακτική της προηγούμενης δημοτικής αρχής. Αν καταλαβαίνω καλά, δυστυχώς έρχονται απολύσεις και στον Κορυδαλλό. Δυστυχώς.

Όπως μου γράφει ο δήμαρχος Παλαιού Φαλήρου Διονύσης Χατζηδάκης, «παρότι ο κ. Μπουγάς προτάθηκε από την αντιπολίτευση για τη θέση του αντιπροέδρου του δημοτικού συμβουλίου, καταψηφίστηκε από την παράταξή μας και δεν εξελέγη».

Ανακύκλωση «μαϊμού», που στόχο έχει το ροκάνισμα των επιδοτήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης προωθεί ο δήμος Βύρωνα, καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι του δήμου και κλιμακώνουν τις απεργιακές τους κινητοποιήσεις. Όπως αναφέρουν, είναι υπέρ της ανακύκλωσης, αλλά στην πηγή της, και έχουν κάνει κατά καιρούς συγκεκριμένες προτάσεις στη δημοτική αρχή χωρίς, όμως να εισακουστούν, και με το πρόγραμμα ανακύκλωσης που πάει να εφαρμοστεί το μόνο σίγουρο είναι ότι εξαπατάται ο κόσμος και γίνεται παραπέρα προσπάθεια ιδιωτικοποίησης των υπηρεσιών του δήμου Βύρωνα.

Ο Εξορκιστής


Σχολιάστε εδώ