νέος πολίτης
Το οργανωτικό μοντέλο που έχει στην ουσία προαποφασιστεί είναι ένας συγκερασμός των δύο μοντέλων που ακολουθήθηκαν στο παρελθόν: τμήμα του ΠΑΣΟΚ και αυτόνομη Νεολαία. Η μόνη ουσιώδης αλλαγή που υπάρχει είναι το καθεστώς των σχέσεων και η οργάνωση της ΠΑΣΠ, της φοιτητικής παράταξης του ΠΑΣΟΚ. Γενικά πάντως φαίνεται ότι η αλλαγή περιορίστηκε στο να σπάσουν οι ισχυροί μηχανισμοί της νεολαίας: τώρα πια έχουμε πολλά καπετανάτα που συμφωνούν μεταξύ τους κατά περίπτωση σε ζητήματα ή υποψηφιότητες. Για να δούμε τι θα βγει…
Πάντως οι μεγάλοι ομαδάρχες της νεολαίας ΠΑΣΟΚ, με τους αντίστοιχους ανθρώπους τους, τρέχουν και δεν φθάνουν… Το κόμμα τους υποχρέωσε σε εσωκομματικές εκλογές αντιπροσώπων σε συνέδριο σε λιγότερο από μήνα (18 Μαρτίου). Το κυνήγι ψήφων και επηρεασμού εκπροσώπων είναι απίστευτο. Δεν τους φθάνουν 24 ώρες την ημέρα, αφήστε τους καφέδες και τα ποτά που καταναλώνουν… Τους έχει στρώσει και ο Σκανδαλίδης με συνεδριάσεις της Κεντρικής Οργανωτικής Επιτροπής Συνεδρίου και της σχετικής Γραμματείας, οπότε… Καλά, πόσοι δουλεύουν από όλους αυτούς και πότε τα προλαβαίνουν όλα;
Εκδήλωση με θέμα «Ο ρόλος των πολιτικών Νεολαιών στην Ευρωπαϊκή Ολοκλήρωση» οργάνωσε η ΟΝΝΕΔ την περασμένη Παρασκευή, στο αμφιθέατρο του υπουργείου Εξωτερικών, με αφορμή τη συμπλήρωση 50 ετών από τη συνθήκη της Ρώμης. Στο συνέδριο μίλησαν ο Σταύρος Δήμας, ευρωπαίος επίτροπος της Ελλάδας, ο Νορβηγός David Hansen, Πρόεδρος της Νεολαίας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, εκπρόσωποι ευρωπαϊκών πολιτικών νεολαιών, φυσικά ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ, Γιώργος Παπανικολάου, και ο Γιάννης Σμυρλής, υπεύθυνος διεθνών σχέσεων της ΟΝΝΕΔ. Παρότι ο κόσμος ήταν αρκετός, δεν θύμιζε σε αριθμό άλλες κεντρικές εκδηλώσεις. Ίσως έφταιγε η ώρα, ίσως έφταιγε το θέμα, αλλά τελικά οι ενδιαφερόμενοι δεν ήταν και τόσο πολλοί. Μήπως όμως η εκδήλωση έγινε για να «φανεί» ο υπεύθυνος διεθνών της ΟΝΝΕΔ, που έχει προεδρικές φιλοδοξίες;
Διότι μην νομίζετε ότι στην ΟΝΝΕΔ είναι ήρεμα τα πράγματα. Μεγάλο αγώνα δίνουν οι φιλόδοξοι να εξασφαλίσουν «προεδρική» προοπτική, με κάθε τρόπο. Αγώνα επίσης δίνουν όσοι θέλουν να πλασαριστούν στην «ηγετική» ομάδα (δεν ξέρουν ακόμη τον ηγέτη…), οι ομαδάρχες και οι ενδιαφερόμενοι για μια θέση στην ΚΕ του κόμματος. Απλώς αυτοί έχουν περισσότερο χρόνο σε σχέση με τους συναδέλφους της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ… Ακούμε πολλά βέβαια, αλλά προσπαθούμε να τα επιβεβαιώσουμε πριν τα γράψουμε, οπότε κάντε λίγη υπομονή… Άντε να δούμε τι θα βγάλει η ζύμωση…
Ωραίες οι προτάσεις της κυβέρνησης για τις αλλαγές στο Λύκειο και τις Πανελλήνιες εξετάσεις που «διέρρευσαν» αυτήν την εβδομάδα. Κάτι μας θύμιζαν όμως και είπαμε να ρωτήσουμε για να μάθουμε. Από τον κύκλο του ΓΑΠ μας είπαν ότι δεν είναι κάτι καινούργιο. Μάλιστα ο ίδιος είχε παραλάβει τις ίδιες προτάσεις όταν ήταν υπουργός Παιδείας από… πολιτική Νεολαία. Ξέρετε ποια; Από τη Νεολαία της Άνοιξης (Σαμαράς), που πριν από 10-11 χρόνια τις είχε προτείνει, μαθαίνουμε, στο 1ο της Συνέδριο. Αντιγραφείς λοιπόν οι επιτελείς της κυβέρνησης; Ή μήπως υπάρχει δάκτυλος Σαμαρά στο υπουργείο Παιδείας και στο Μαξίμου; Διότι αυτοί οι σαμαρικοί ακούμε ότι είναι πολύ «χωμένοι»…
Για παράδειγμα, οι τότε εισηγητές των ανωτέρω αλλαγών στο Συνέδριο της Νεολαίας της Άνοιξης είναι σε θέσεις ευθύνης. Ένας (ο κύριος εισηγητής) είναι τεχνικός σύμβουλος στο υπουργείο Ανάπτυξης για θέματα ενέργειας. Άλλος είναι εκλεγμένος στη διοίκηση του Εθνικού Συμβουλίου Νεολαίας. Τρίτος είναι διορισμένος στη Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία. Για τους υπόλοιπους το κοιτάμε ακόμη, αλλά θα επανέλθουμε…
Η ΟΝΝΕΔ και η ΔΑΠ συνεχίζουν να πανηγυρίζουν (το ζητήσαμε – το πετύχαμε) για πολλές από τις διατάξεις του νέου νόμου για τα πανεπιστήμια. Επισημαίνουν όμως και πολλές διαφωνίες ή επιφυλάξεις τους. Όσο πλησιάζουν μάλιστα οι φοιτητικές εκλογές, τόσο θα συζητούνται περισσότερο οι διαφωνίες αυτές. Πάντως πρέπει να επισημάνουμε ότι με τη συνταγματική αναθεώρηση και τον νέο νόμο, η ΔΑΠ χάνει πολλά από τον διεκδικητικό της λόγο, καθόσον υλοποιούνται πολλές επιδιώξεις της. Αν σκεφτείτε μάλιστα ότι τις προτάσεις αυτές τις έχουν πολλά χρόνια, θα δείτε ότι είναι αναγκαία μια νέα στρατηγική, με νέα ζητούμενα. Θα τα καταφέρει η ΔΑΠ να προτείνει νέα πολιτική στους φοιτητές; Θα ξεπεράσει τον σκόπελο των φετινών φοιτητικών εκλογών; Θα βρεθούν τα στελέχη που με όραμα και φαντασία, όπως άλλοι παλαιότερα, επιδίωξαν συγκεκριμένες κυβερνητικές αποφάσεις; Θα παίξουν όλα αυτά ρόλο στις εσωκομματικές εξελίξεις ενόψει συνεδρίου; Ίδωμεν…
Το κλίμα που υπάρχει αυτήν την περίοδο στα αμφιθέατρα, κυρίως των μεγάλων σχολών, έχει χαράξει την πορεία προς τις φοιτητικές εκλογές. Η αντιπαράθεση των παρατάξεων θα γίνεται μέχρις εσχάτων. Οι εικόνες που είδατε στα δελτία ειδήσεων, με ξυλοδαρμούς έξω από τη Νομική, είναι καθημερινότητα σε πολλές σχολές. Απλώς δεν υπάρχουν κάμερες. Λειτουργεί και το σύστημα των μεταφερόμενων οπαδών/στελεχών από αμφιθέατρο σε αμφιθέατρο, για να μπορέσει η κάθε παράταξη να ελέγξει τις γενικές συνελεύσεις. Ποιοι νομίζετε ότι ψηφίζουν, οι φοιτητές της κάθε σχολής; Μπορεί να είναι πολλοί, αλλά το σώμα κάθε συνέλευσης σχεδόν πάντα αλλοιώνεται… Η κάθε παράταξη συγκαλεί γενικές συνελεύσεις, σε σχολές που «ελέγχει», όποτε της αρέσει, και νομίζει ότι θα πλειοψηφήσει. Αν δεν μπορέσει, διαλύει, αν είναι δυνατό, τη συνέλευση. Και το θέατρο του παραλόγου συνεχίζεται. Και μετά ρωτάτε πώς θα μπορέσουν να τα βρουν στην ΕΦΕΕ. Λοιπόν, δεν θα μπορέσουν. Γι’ αυτό υπάρχουν κινήσεις παράκαμψης της ΕΦΕΕ, όχι τόσο ανυστερόβουλες, τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Θα σας ενημερώνουμε…