Εκκαθαρίσεις στον «Ελεύθερο Τύπο»

Εν μέσω δραματικών εξελίξεων γύρω από την τύχη του «Ελεύθερου Τύπου» και διαφωνιών για το ύφος και το περιεχόμενο της νέας εφημερίδας που ετοιμάζει η ομάδα των Ισπανών, η ιδιοκτήτρια της εφημερίδας κάλεσε σε δείπνο τα επιτελικά δημοσιογραφικά στελέχη της εφημερίδας και τη διοίκηση. Στο εστιατόριο «Αλάτσι», το βράδυ της περασμένης Δευτέρας, δεν ειπώθηκε λέξη για το πρόγραμμα της εθελουσίας εξόδου, το οποίο ανακοινώθηκε την επομένη το πρωί. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Γιάννα Αγγελοπούλου ξεκαθάρισε στους συντονιστές ότι αυτό που θα εφαρμοστεί είναι το σχέδιο των Ισπανών. Και ήταν σαφής σε αυτό με τη φράση «όχι βεντετισμοί», κόβοντας με αυτόν τον τρόπο τις όποιες ενστάσεις και διαφωνίες. Όπως όλα δείχνουν, ο νέος «Ελεύθερος Τύπος» παίρνει το πράσινο φως για τον ερχόμενο Μάιο, αν και γι’ αυτό υπάρχουν πολλές ενστάσεις. Το νέο φύλλο θα έχει πρακτικά τέσσερις εκδοχές. Μια από Δευτέρα ως Πέμπτη και τρία άλλα φύλλα, της Παρασκευής, του Σαββάτου και της Κυριακής. Ετοιμάζονται πολλά ένθετα και δύο τουλάχιστον ακόμη περιοδικά, εκτός από το ποικίλης ύλης που φτιάχνει ο Πέτρος Κωστόπουλος.

Όμως τελικά οι κινήσεις της Γιάννας Αγγελοπούλου χαρακτηρίζονται προβλέψιμες. Η απόφασή της να ζητήσει εθελουσία έξοδο των εργαζομένων δεν προκάλεσε σχεδόν σε κανέναν έκπληξη, εντός της επιχείρησης, αφού διαρκώς ελάμβαναν αρνητικά μηνύματα, ότι «το προσωπικό δεν είναι αυτό που θέλουμε», ότι χρειάζεται περισσότερη δουλειά» κ.ά. Είναι εντυπωσιακό, αλλά 8 μήνες μετά την εξαγορά της εφημερίδας από τη γυναίκα που έκανε τους ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, η αβεβαιότητα και η ανασφάλεια στον «Ελεύθερο Τύπο» είναι αντίστοιχη με εκείνη που επικρατούσε πριν από την πώληση.

Τα ΜΜΕ στην Ελλάδα είναι ιδιαίτερες επιχειρήσεις, δεν διοικούνται εύκολα αν δεν υπάρχει όραμα και άνθρωπος με ικανότητες για να το εφαρμόσει. Οι σύμβουλοι που πρότειναν στη Γ. Αγγελοπούλου την εθελουσία έξοδο παρατήρησαν άραγε τις επιπτώσεις σε άλλα ελληνικά media όταν εφαρμόστηκε; Διότι συχνά έχει ως αποτέλεσμα την καλύτερη διοικητική λειτουργία, αφού μένουν κυρίως οι πιστοί στην επιχείρηση (ή οι άβουλοι), αλλά δημιουργεί ένα βασικό πρόβλημα, που είναι η αποδυνάμωση των μέσων.

Η πρώτη περίοδος των 8 μηνών της Γ. Αγγελοπούλου στον «Ελεύθερο Τύπο» θυμίζει τους πειραματισμούς της πρώτης περιόδου, όταν ανέλαβε την ηγεσία του Αθήνα 2004. Αλλαγές επί αλλαγών, μέχρι να βρεθεί το μοντέλο λειτουργίας. Στην περίπτωση του «Ελεύθερου Τύπου» ο κύβος ερρίφθη: Η γνώμη των Ισπανών είναι ο κανόνας και οι εργαζόμενοι του «Ελεύθερου Τύπου» αποτελούν τροχοπέδη, ωσάν εκείνοι να διοικούσαν ως τώρα. Αυτό που δεν έψαξαν οι επιτελείς της εφημερίδας είναι πώς κατάφερναν πριν οι εργαζόμενοι -χωρίς να ασκούν διοίκηση- να βγάζουν καθημερινά μια αξιοπρεπή εφημερίδα, με τη δαμόκλειο σπάθη του κλεισίματος πάνω από το κεφάλι τους, και τώρα, μέσα σε 8 μήνες, έγιναν «υλικό προς αντικατάσταση»; Και είναι οι ίδιοι που είπαν «όχι» στην πρόταση τριτανακοπής, με την οποία θα σταματούσε η διαδικασία πώλησης. Το στοιχειώδες αυτούς τους 8 μήνες θα ήταν να τους ρωτήσουν πώς επιτέλους λειτουργεί αυτή η εφημερίδα. Αντιθέτως είδαν να έρχονται άνθρωποι με μισθούς οκταπλάσιους από τους δικούς τους και να τους λένε ότι δεν ξέρουν πώς να δουλέψουν…

Κατάργηση της εθελουσίας ζητάει η ΕΣΗΕΑ

Την άμεση ανάκληση του προγράμματος εθελουσίας εξόδου που θέλει να επιβάλει η ιδιοκτησία της εφημερίδας «Ελεύθερος Τύπος», συμφερόντων του ζεύγους Αγγελοπούλου, απαίτησε το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ στη συνάντησή του με τον διευθυντή της εφημερίδας Λάμπρο Σμαΐλη. Η ΕΣΗΕΑ κάνει λόγο για «πρωτοφανείς διαδικασίες» που επιχειρεί να εισαγάγει στον χώρο της ενημέρωσης ο όμιλος του «Ελεύθερου Τύπου», που «οδηγούν στην ανατροπή των εργασιακών σχέσεων και των ατομικών συμβάσεων», αν και βέβαια είναι σε εξέλιξη εθελουσία έξοδος και στον Flash. Η ΕΣΗΕΑ, εκτός από τη συνέντευξη Τύπου, καλεί σε έκτακτη συνέλευση-συγκέντρωση την Πέμπτη, 8 Μαρτίου 2007, των μελών της ΕΣΗΕΑ και των συντακτών που εργάζονται στην εφημερίδα, «για τη συνολική αντιμετώπιση της καινοφανούς πρακτικής παραβιάσεως του νόμου για τις ομαδικές απολύσεις, τις οποίες επιδιώκει να πραγματοποιήσει με τη μέθοδο «οικειοθελών» αποχωρήσεων, που οδηγεί όμως σε μαζική απώλεια θέσεων εργασίας». Σημειώνεται πάντως ότι στην εθελουσία έξοδο που έγινε στον ΣΚΑΪ η ΕΣΗΕΑ δεν είχε αντιδράσει με την ίδια σφοδρότητα.


Σχολιάστε εδώ