Για χάρη των ΗΠΑ η Ντόρα τινάζει στον αέρα τις σχέσεις με τη Ρωσία

Και μάλιστα για εντελώς εξωφρενική αφορμή που αποδείκνυε πέρα από κάθε αμφιβολία ότι κάποια άλλη σκοπιμότητα κρυβόταν πίσω από την κίνηση της Ντόρας: το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών με ανακοίνωση του εκπροσώπου του έκανε επίθεση εναντίον του Κρεμλίνου επειδή αυτό αντιδρά εντονότατα στην απόφαση της κυβέρνησης Μπους να εγκαταστήσει αντιπυραυλικό σύστημα στρεφόμενο εναντίον της Ρωσίας πολύ κοντά στα σύνορά της, στην Πολωνία, με τα ραντάρ του συστήματος αυτού να προορίζονται για εγκατάσταση στην Τσεχία. Έγιναν έξω φρενών οι Ρώσοι. Έκαναν δηλώσεις ο υπουργός Εξωτερικών τους, ο υπουργός Άμυνας κ.λπ., ενώ ο διοικητής των πυραυλικών δυνάμεων της Ρωσίας στρατηγός Νικολάι Σολοφτσόφ είπε το αυτονόητο: Όποια χώρα αποφασίσει να δεχτεί στο έδαφός της τέτοιο πυραυλικό σύστημα οφείλει να γνωρίζει ότι καθίσταται στόχος των στρατηγικών πυραύλων της Ρωσίας και ότι σε περίπτωση εχθροπραξιών οι συνέπειες θα είναι βαρύτατες και για τις δύο πλευρές.

Οι Γερμανοί κατά Μπους, η Ντόρα υπέρ

Ο ρώσος στρατηγός όμως είχε λογαριάσει χωρίς την Ντόρα! «Δηλώσεις οι οποίες στρέφονται κατά των συγκεκριμένων κρατών (σ.σ.: Πολωνίας και Τσεχίας) δεν βοηθούν και επηρεάζουν αρνητικά τον διάλογο ΝΑΤΟ – Ρωσίας» άστραψε και βρόντηξε το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών με ανακοίνωσή του.

Δεν πίστευε στα μάτια της η ρωσική πρεσβεία στην Αθήνα. Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, που χρειάζεται κανά… μήνα για να κάνει κάποια κίνηση π.χ. προς το ΝΑΤΟ ακόμη και όταν τα τουρκικά μαχητικά αεροπλάνα φτάνουν στην Εύβοια, αποφάσιζε ξαφνικά να παρέμβει σε μια παγκοσμίων διαστάσεων διαμάχη ΗΠΑ – Ρωσίας!

Και μάλιστα σε ένα θέμα στο οποίο πέραν της «σκυλίτσας του Μπους» (όπως αποκαλεί ο βρετανικός Τύπος τον Τόνι Μπλερ), όλοι οι άλλοι Ευρωπαίοι διαφωνούν ριζικά με τη στάση της Ουάσινγκτον, την οποία θεωρούν προκλητικά εχθρική εναντίον της Μόσχας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το Βερολίνο, που είναι παραδοσιακά πολύ επιφυλακτικό σε οποιαδήποτε επίκριση κατά των Αμερικανών σε στρατιωτικά θέματα, είχε σπεύσει να δημοσιοποιήσει την αντίθεσή του προς την αμερικανική πυραυλική εγκατάσταση. Τόσο ο σοσιαλδημοκράτης υπουργός Εξωτερικών όσο και ο χριστιανοδημοκράτης υπουργός Άμυνας του κυβερνητικού «μεγάλου συνασπισμού» της Γερμανίας βγήκαν με συνεντεύξεις τους και δήλωσαν ευθέως ότι ο Μπους είχε την υποχρέωση να συζητήσει εκ των προτέρων με τη Ρωσία και να πετύχει κάποια συμφωνία μαζί της, αφού θέλει να εγκαταστήσει νέους πυραύλους τόσο κοντά στα ρωσικά σύνορα.

Προβοκάτσια των ΗΠΑ κατά της Ευρώπης

Οι Γερμανοί δεν διαφωνούν φυσικά με τους Αμερικανούς από υπερβολικά φιλειρηνικά αισθήματα. Δεν είναι όμως χαζοί. Αντιλαμβάνονται ότι η κυβέρνηση Μπους εγκαθιστά τους πυραύλους αυτούς με στόχο να προκαλέσει κρίση στις σχέσεις της Ευρώπης με τη Ρωσία!

Μπορεί οι κυβερνήσεις της Πολωνίας και της Τσεχίας να είναι εντελώς αμερικανόδουλες και να δέχονται ευχαρίστως να δράσουν ως όργανα της κυβέρνησης Μπους, δυστυχώς όμως ανήκουν πλέον στην ΕΕ. Έτσι, κάθε ρωσικό αντίμετρο εναντίον τους, όσο απολύτως δικαιολογημένο και αν είναι, έχουν τη δυνατότητα να το φέρουν στα όργανα της ΕΕ και του ΝΑΤΟ και να εξαναγκάσουν τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, θέλοντας και μη, να τους συμπαρασταθούν σε κάποιο βαθμό, έχοντας φυσικά και τη στήριξη και καθοδήγηση των Αμερικανών.

Όπως και να το κάνει κανείς, τέτοιες εξελίξεις μόνο αρνητικές επιπτώσεις μπορούν να έχουν στις σχέσεις της Ευρώπης με τη Ρωσία. Αυτός άλλωστε είναι και ο στόχος των ακροδεξιών νεοσυντηρητικών που κυβερνούν στην Ουάσινγκτον. Βλέποντας ότι αναπτύσσονται οι ευρω-ρωσικές σχέσεις επιχειρούν να τις υπονομεύσουν με κάθε τρόπο και τώρα εγκαθιστούν πυραύλους νέου τύπου στο κατώφλι της Ρωσίας.

Σε αυτό το βρώμικο και αντιευρωπαϊκό παιχνίδι του Μπους, λοιπόν, έσυρε τη χώρα μας η Ντόρα Μπακογιάννη με την απαράδεκτη ανακοίνωση του υπουργείου της!

Ύποπτα παιχνίδια με τον αγωγό

Εξηγήσεις για τη στάση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών ζήτησε από τον γενικό γραμματέα Χ. Ροκανά ο ίδιος ο ρώσος πρεσβευτής Αντρέι Βντοβίν, ο οποίος είχε κατ’ ιδίαν συζήτηση για το θέμα και με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Εξωτερικών Γ. Κουμουτσάκο, στο περιθώριο εκδήλωσης της τιμηθείσης από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κ. Παπούλια κυβερνήτου της Αγίας Πετρούπολης και πρώην πρέσβειρας της Ρωσίας στην Αθήνα Βαλεντίνα Ιβάνοβα Ματβιένκο.

Φυσικά, αφού έπαιξε τον ρόλο της, η Ντόρα προσπάθησε να προωθήσει στα ΜΜΕ την εκτίμηση πως το θέμα δήθεν έχει κλείσει. Παραμύθια! Προφανώς το περιστατικό τελείωσε, η ζημιά όμως που έγινε στις ελληνορωσικές σχέσεις δεν διαγράφεται επειδή έτσι θα βόλευε τώρα την Ντόρα!

Από τους κύκλους της επιχειρήθηκε επίσης να διοχετευθεί στον Τύπο και τα ΜΜΕ η σχετικά ανώδυνη εξήγηση πως αυτή η υπερβολική επίδειξη φιλοαμερικανισμού της Ντόρας, με «παράπλευρη απώλεια» τις ελληνορωσικές σχέσεις, οφειλόταν απλώς στην επιθυμία της να εξασφαλίσει συνάντηση με την αμερικανίδα ομόλογό της Κοντολίζα Ράις κατά τη διάρκεια επίσκεψής της στις ΗΠΑ στα τέλη του μήνα.

Η θυσία του συμφέροντος της χώρας προκειμένου να ικανοποιηθούν οι προσωπικές φιλοδοξίες της Ντόρας όμως έχει και άλλες συνέπειες. Ιδίως στην περίπτωση του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολης, όπου συμβαίνουν πολλά ύποπτα πράγματα.

Αμερικανική υπονόμευση

Είναι γνωστό πως οι Αμερικανοί προωθούν την κατασκευή ενός πετρελαιαγωγού από το Μπουργκάς της Βουλγαρίας στον Αυλώνα της Αλβανίας, μέσω του βουλγαρικού, σκοπιανού και αλβανικού εδάφους. Ο αγωγός αυτός είναι ευθέως ανταγωνιστικός με τον αγωγό Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολης, τον οποίο καθόλου δεν καλοβλέπουν οι Αμερικανοί, αν και δημόσια δεν φέρνουν αντίρρηση στην κατασκευή του.

Υπογείως όμως δουλεύουν σε διάφορα μέτωπα για να τον υπονομεύσουν ή να τον καθυστερήσουν όσο μπορούν περισσότερο. Στη Βουλγαρία, για παράδειγμα, αποδείχτηκε ότι ένας κορυφαίος βούλγαρος διαπραγματευτής στον αγωγό Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολης, ο οποίος παρίστανε τον «σκληρό» απέναντι στους Ρώσους και οδηγούσε τις ρωσοβουλγαρικές διαπραγματεύσεις για το θέμα σε αδιέξοδο, ήταν… εξαγορασμένος από τους Αμερικανούς και του είχαν τάξει μεγάλα κέρδη και θέση στον αγωγό Βουλγαρίας – Σκοπίων – Αλβανίας! Όταν τον πήραν χαμπάρι στη Σόφια και ουσιαστικά τον καθαίρεσαν, αμέσως λύθηκαν τα περισσότερα από τα ρωσοβουλγαρικά προβλήματα και έτσι έγινε δυνατή η ανακοίνωση της συμφωνίας για την κατασκευή του αγωγού Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολης.

Η ανακοίνωση της Ντόρας εναντίον της Ρωσίας σίγουρα χαροποίησε αυτούς τους κύκλους και ενόχλησε τους Ρώσους. Είναι χαρακτηριστικό πως ενώ η συμφωνία υποτίθεται πως είναι προγραμματισμένη να υπογραφεί την Τρίτη, μεθαύριο, μέχρι προχτές οι Ρώσοι δεν είχαν καν απαντήσει αν και ποιος θα έρθει για την υπογραφή της συμφωνίας!

Ελάχιστες ήταν πλέον οι πιθανότητες να πάρει η τελετή της υπογραφής τον πανηγυρικό χαρακτήρα που οραματίζονταν προ δεκαπενθημέρου οι Πρόεδροι της Ελλάδας και της Βουλγαρίας, Παπούλιας και Παρβάνοφ, με την παρουσία τη δική τους και του ρώσου ομολόγου τους Βλαντιμίρ Πούτιν, κάτι που θα είχε ιδιαίτερη πολιτική σημασία και υψηλό συμβολισμό.

Η Ντόρα έβαλε το χεράκι της για να συνεισφέρει στο να μη γίνει εφικτό κάτι τέτοιο, όπως δείχνουν τα πράγματα.

«Σφαλιάρα» από Αμερική και ΝΑΤΟ

Θεαματική επισφράγιση της αποτυχίας της πολιτικής της Ντόρας προς τις ΗΠΑ σε ό,τι αφορά τα εθνικά συμφέροντα υπήρξαν τα γεγονότα στο Αιγαίο.

Ειδικότερα, η απόφαση του αμερικανού πτέραρχου Μακφάν, αεροπορικού αρχηγού της νότιας περιοχής του ΝΑΤΟ, να υιοθετήσει την τουρκική θέση ότι δήθεν το νησί του Άη Στράτη είναι αποστρατιωτικοποιημένο από τις συνθήκες και στη βάση αυτή να ακυρώσει νατοϊκή άσκηση που συμπεριλάμβανε τον εναέριο χώρο πάνω από το νησί!

Η Ντόρα μπορεί να αξιοποιεί άριστα τη θέση της υπουργού Εξωτερικών για να πλασάρει τον εαυτό της στους διεθνείς πολιτικούς κύκλους ως… «πρωθυπουργό σε αναμονή», αλλά τα ελληνικά συμφέροντα στο μεταξύ καταβαραθρώνονται. Πρώτη φορά η Τουρκία αισθάνθηκε ότι υπάρχει τέτοιο κενό, που βρήκε το θράσος, να συμπεριλάβει -με επιτυχία και στήριξη των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, αυτό έχει σημασία- στις «γκρίζες ζώνες» και τον Άη Στράτη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από το καλοκαίρι -στις 26 Αυγούστου 2006 για την ακρίβεια- ο γερμανός στρατηγός Ράινερ Σούβιρτ ζητούσε με έγγραφό του προς όλη τη δομή του ΝΑΤΟ να εξαιρούνται μόνιμα από τις ασκήσεις του η Λήμνος και όλα τα νησιά του Αιγαίου για τα οποία η Τουρκία ισχυρίζεται ότι είναι αποστρατιωτικοποιημένα.

Φυσικά, δεν είναι η Ντόρα υπεύθυνη πολιτικά για την άμυνα της χώρας (ευτυχώς!), αλλά οι πάντες γνωρίζουν ότι είναι πρωτίστως η εξωτερική πολιτική και ο τρόπος που ασκείται, που θωρακίζουν ή όχι μια χώρα από τις ξένες επιβουλές. Στον τομέα αυτό το έργο της Ντόρας είναι ανύπαρκτο.


Σχολιάστε εδώ