Αντεπίθεση με νέα μέτωπα!

Γεγονός είναι ότι αν, πράγματι και τελικά, ο Καραμανλής εξαντλήσει την τετραετία και κάνει εκλογές τους πρώτους μήνες του 2008, θα είναι η πρώτη φορά στην ιστορία της μεταπολίτευσης που πρωθυπουργός εξαντλεί την τετραετία αν και θεωρείται βέβαιο πως αν πήγαινε σε εκλογές ακόμα κι έναν χρόνο νωρίτερα θα τις κέρδιζε «περπατώντας»!

Και μάλιστα ρισκάροντας, θα προσθέταμε, αφού ποιος μπορεί να είναι σίγουρος ότι σε έναν χρόνο το κλίμα θα είναι τόσο ευνοϊκό για τον Καραμανλή και για την κυβέρνηση;

Σε κάθε περίπτωση, ο πρωθυπουργός θέλει να φανεί ότι εννοεί το «οι εκλογές θα γίνουν στην ώρα τους». Και ενάντια στην προσπάθεια να δημιουργηθεί ξανά κλίμα εκλογών, έστειλε ξεκάθαρα μηνύματα και την εβδομάδα που πέρασε.

Συγκεκριμένα σε υπουργούς και σε ανώτατα κομματικά στελέχη με τα οποία συναντήθηκε και συζήτησε τις προηγούμενες ημέρες, σαφώς και πέρασε το κλίμα ότι οι εκλογές θα πάνε όσο πιο πίσω γίνεται, χωρίς να αποκλείεται ακόμα και ο Μάρτης του ’08!

Είναι, μάλιστα, χαρακτηριστικό των προθέσεών του ότι επέλεξε και κυβερνητικά στελέχη τα οποία περιλαμβάνονται μεταξύ αυτών που έχουν εισηγηθεί πρόωρες εκλογές ως το καλοκαίρι, προκειμένου να περάσει αυτό το μήνυμα, όπως τους Αβραμόπουλο και Βουλγαράκη…

Στις προθέσεις του πρωθυπουργού, μάλιστα, είναι όχι μόνο να επιμηκύνει την προεκλογική περίοδο, αλλά… να τη γεμίσει κιόλας.

Πώς;

Ανοίγοντας μέτωπα και θέματα.

Βλέποντας ότι -προς το παρόν τουλάχιστον…- οι δημοσκοπήσεις ευνοούν και τον ίδιο προσωπικά και όσες μεταρρυθμιστικές προσπάθειες έχει κάνει (Π.χ. Παιδεία, που είναι και θέμα της τρέχουσας επικαιρότητας), ο Καραμανλής θέλει να επιβάλει μια πολιτική ατζέντα μεταρρυθμίσεων για όλη την επόμενη περίοδο, φέρνοντας μάλιστα σε ακόμα πιο δύσκολη θέση τον Γιώργο Παπανδρέου, ο οποίος αναγκάζεται να αρνείται τον «μεταρρυθμιστή» εαυτό του για να κάνει ακραία αντιπολίτευση, χάνοντας, όμως, σε αξιοπιστία και ποσοστά… Μάλιστα και σύμφωνα με συνομιλητή του δεν αποκλείεται ακόμα και το ασφαλιστικό να ανοίξει, ένα θέμα-ταμπού το οποίο ουδείς αγγίζει μπροστά στον φόβο του πολιτικού κόστους!

Θέλει, μας υπογράμμισε άλλος συνομιλητής του, να ξεφύγει απ’ τα καθιερωμένα, να επιβάλει μια νέα πολιτική κουλτούρα «κόντρα στο ρεύμα». Επιπλέον, όπως έχει γράψει το «ΠΑΡΟΝ», πιστεύει ότι ο χρόνος τρέχει επ’ ωφελεία του και όσο τρέχει, η διαφορά του με το ΠΑΣΟΚ και τον Γιώργο θα διευρύνεται…

Βέβαια άλλος συνομιλητής του διατείνεται, πως βλέπει μεσοπρόθεσμα, όχι βραχυπρόθεσμα, αλλά ούτε και μακροπρόθεσμα…

Ανασχηματισμός ή… έκπληξη;

Επειδή όμως η πολιτική δεν είναι ένας σχεδιασμός επί χάρτου και επειδή ποτέ δεν μπορεί να είναι κανείς σίγουρος ούτε να κάνει ασφαλείς προβλέψεις για διάστημα μάλιστα, ενός έτους, δεν λείπουν και εντός του κυβερνητικού στρατοπέδου οι εκτιμήσεις σύμφωνα με τις οποίες οι εξελίξεις μπορεί να καθοριστούν και από μια απρόσμενη συγκυρία. Οπότε… συμβουλεύουν:

• Ναι μεν εμμονή στη «θεσμική» συμπεριφορά, αλλά… ας κρατήσουμε και το ενδεχόμενο του «απρόοπτου»…

Το οποίο απρόοπτο μπορεί να ‘ναι πρόωρες εκλογές υπαγορευμένες από ένα γεγονός μη προβλεπόμενο σήμερα, αλλά σοβαρότατο. Για παράδειγμα, -αν και μετά τις κινητοποιήσεις τις τωρινές για το νόμο-πλαίσιο για τα ΑΕΙ, που μπορεί κάποια στιγμή να τελειώσουν- τι γίνεται αν η νέα σχολική χρονιά τον Σεπτέμβρη βρει πάλι τα σχολεία κλειστά;

Ή τι θα γίνει, αν στις τωρινές κινητοποιήσεις συμβεί το δραματικό απρόοπτο που δεν θέλει κανείς να αναφέρει καν;

Αλλά και πέραν τούτων. Και ας πούμε ότι αποφεύγονται. Μπορεί να αγνοηθεί το γεγονός ότι και παρά τις πρωθυπουργικές διαβεβαιώσεις, οι μεν υπουργοί αδρανούν προσβλέποντας στις εκλογές, οι δε βουλευτές έχουν… εξαφανιστεί δουλεύοντας για τις εκλογές;

Και πώς γίνεται να ξεπεραστεί αυτό το κλίμα του δυνάμει εκλογικού πυρετού που δεν υπακούει σε ευθύγραμμες αναλύσεις και εκτιμήσεις;

Μα… με έναν ανασχηματισμό, απαντούν συνεργάτες και συνομιλητές του Καραμανλή. Έναν ανασχηματισμό, προσθέτουν, που μπορεί να γίνει εκεί λίγο πριν από το καλοκαίρι. Που δεν θα είναι βέβαια κάτι θεαματικό, αφού οι βασικοί υπουργοί, οι πρωτοκλασάτοι, δεν πρόκειται να αλλάξουν. Θα είναι βασικά ένας ανασχηματισμός υφυπουργών. Αλλά έστω κι έτσι θα σταματήσει την εκλογολογία…

Οι εκτιμήσεις για τον Γιώργο…

Μέσα βέβαια στην εκλογική ενασχόληση και ανάλυση δεν λείπουν και οι εκτιμήσεις για το τι μέλλει γενέσθαι στο ΠΑΣΟΚ.

Η εκτίμηση που κυριαρχεί είναι πως ο Γιώργος ζητά εκλογές, ακριβώς επειδή θέλει να τις κάψει. Και ότι, συμπληρωματικά, εκλογές στην πραγματικότητα ζητούν όσοι απ’ το ΠΑΣΟΚ θέλουν να τελειώνουν με τον Γιώργο, μετά από μια εκλογική ήττα.

Όπως έχουμε γράψει, ο πρωθυπουργός είναι οργισμένος με τον Γιώργο, όχι εξαιτίας της πρότασης μομφής, αλλά λόγω της αποχώρησής του απ’ τη διαδικασία της συνταγματικής αναθεώρησης. Και λέει ότι «θα τον λαχανιάσει και θα τον σαπίσει» πηγαίνοντας τις εκλογές όσο γίνεται πιο πίσω.

Αλλά… υπάρχουν -όπως πάντοτε γίνεται- και δεύτερες σκέψεις. Που έχουν να κάνουν με την απάντηση στα ερωτήματα:

• Και μετά τον Γιώργο ποιος;

• Ποιος είναι καλύτερος αντίπαλος για τη ΝΔ και τον Καραμανλή;

Καθότι, όπως γίνεται αντιληπτό, η εκλογική ανάλυση και λογική δεν υπακούει σε μαθηματικά αξιώματα…


Σχολιάστε εδώ