Αμφιβολίες για AGB

Οι μετρήσεις τηλεθέασης βρίσκονται εκ των πραγμάτων στο επίκεντρο των τηλεοπτικών εξελίξεων. Δυσαρέσκεια εκφράζουν και άλλα κανάλια, πρόσφατα μόλις από το Alter, ενώ και η τηλεόραση του ΣΚΑΪ, παρόλο που μπήκε στο σύστημα μέτρησης, δεν ανακοινώνει ποσοστά. Τα κανάλια επιλέγουν σε αυτήν τη φάση να κινηθούν με ποιοτικές δικές τους έρευνες. Σε αυτό το πλαίσιο έχουν μεγάλη σημασία οι επιμέρους έρευνες που κάνει η MRB για λογαριασμό συγκεκριμένων τηλεοπτικών σταθμών. Μια από τις τελευταίες ήταν για την κρατική τηλεόραση της ΕΡΤ. Ο κ. Ρουσόπουλος, απαντώντας σε ερώτηση στο πρες ρουμ, είπε: «Όπως σας είπα στη διαδικασία έχει εμπλακεί και το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, το οποίο έχει γνωμοδοτήσει σχετικά.

Στην παρούσα φάση ελέγχεται, από τις υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης, το περιεχόμενο της γνωμοδότησης σε ό,τι αφορά τα δικαιολογητικά και τη λειτουργία της AGB. Αν υπάρχει κάτι καινούργιο στην επόμενη φάση, θα σας ενημερώσω». Ο Τ. Σταματόπουλος επιμένει στην ερώτησή του: «Το Νομικό Συμβούλιο τι γνωμοδότησε;». Και ο υπουργός Επικρατείας απάντησε πως δεν θα ανακοινώσει δημοσίως τη γνωμοδότησή του». Όμως η γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου είναι ήδη γνωστή και εστάλη στον Τύπο πριν τουλάχιστον έξι μήνες. Η γνωμοδότηση έλεγε πως πρέπει να ελεγχθεί από τις υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας το διάστημα εκείνο κατά το οποίο η AGB δεν ήταν εγγεγραμμένη στο Μητρώο διαφάνειας αλλά οι μετρήσεις της λαμβάνονταν υπόψη.

Η επικαιρότητα που δίνεται στον έλεγχο της AGB δεν είναι διόλου τυχαία. Ο νέος νόμος για τη συγκέντρωση στο αρχικό του κείμενο περιελάμβανε το κριτήριο τηλεθέασης στον υπολογισμό της «συγκέντρωσης». Σύμφωνα με πληροφορίες του «Π», το θέμα δεν έχει λήξει. Αυτό που συζητείται έντονα είναι να εξαιρεθεί η μέτρηση τηλεθέασης από τα κριτήρια της συγκέντρωσης και να παραμείνει μόνο αυτό της διαφημιστικής απορρόφησης. Ενέργεια πολύ σημαντική τόσο για το καθεστώς των ίδιων των μετρήσεων όσο και για τα τηλεοπτικά κανάλια.

Σύμφωνα πάντα με πληροφορίες του «Π», έντονος προβληματισμός εκφράζεται για τις μετρήσεις και για έναν επιπλέον, τεχνητό, λόγο. Η ψηφιακή τεχνολογία που θα εφαρμοστεί στην ελεύθερη τηλεόραση, έστω και αργά, προσφέρει τη δυνατότητα συστημάτων on line μέτρησης της τηλεθέασης! Όλοι γνωρίζουν τι πρακτικά σημαίνει αυτό, αν δηλαδή κάθε σταθμός ή κάθε διαφημιστική εταιρεία θα μπορεί να έχει άλλο σύστημα μέτρησης τηλεθέασης στα τηλεοπτικά προγράμματα. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο η ευρεία αμφισβήτηση που εκδηλώνεται από την πλευρά τηλεοπτικών καναλιών και οι προσπάθειες άλλων εταιρειών να μπουν στον χώρο με ποιοτικές μετρήσεις παίζουν σημαντικό ρόλο.


Σχολιάστε εδώ