Φερετζές… προπαγάνδας στα κέρδη της Finansbank

Μάλιστα, η Citigroup, της οποίας υπάλληλος υπήρξε ο κ. Αράπογλου, φέρεται να έχει ελέγξει ήδη εμμέσως σημαντικό ποσοστό του συνόλου των μετοχών που κατέχουν οι ξένοι θεσμικοί και είναι διάχυτη η φημολογία ότι αμέσως μετά τις εκλογές θα κάνει και επίσημα τις κινήσεις της για να αποκτήσει τον έλεγχο της Εθνικής.

Ο όμιλος της Citigroup κάνει ήδη κάθε προσπάθεια να ενισχύσει τον κ. Αράπογλου, «ντοπάροντας» ασύστολα τη μετοχή της Εθνικής με εκθέσεις που προκαλούν μόνο ειρωνικά μειδιάματα στους έμπειρους παρατηρητές της αγοράς. Είναι χαρακτηριστικό ότι η αμερικανική τράπεζα υπερκέρασε κάθε άλλο επενδυτικό οίκο σε υπερφίαλη αισιοδοξία για τη μετοχή της τράπεζας, τοποθετώντας την τιμή στόχο στο ύψος-ρεκόρ των 50 ευρώ.

Οι μισές αλήθειες…

Η παρουσίαση του κ. Αράπογλου, που σημειωτέον μεταδόθηκε μόνο μέσω διαδικτύου και μόνο στα αγγλικά (φαίνεται ότι οι έλληνες μικρομέτοχοι μόνο με εντατικά φροντιστήρια θα μπορούν στο εξής να ενημερώνονται για την Εθνική…), βρίθει προπαγανδιστικών τεχνασμάτων που αποσκοπούν στην πλήρη συσκότιση της πραγματικότητας όσον αφορά τα οικονομικά στοιχεία της Finansbank, ώστε να εμφανισθεί δικαιωμένος για την υπέρογκη δαπάνη εξαγοράς της τουρκικής τράπεζας, την ώρα μάλιστα που βρίσκεται σε εξέλιξη η σχετική εισαγγελική έρευνα.

Ο κ. Αράπογλου παρουσίασε τη Finansbank σαν τραπεζικό «διαμάντι» που απέφερε ήδη κέρδη 87 εκατ. ευρώ στην Εθνική στις 135 ημέρες που είχε την τύχη να ενσωματώνει στον ισολογισμό της το 56% των μετοχών της τουρκικής τράπεζας, ενώ συνολικά τα κέρδη της Finansbank υποτίθεται ότι έφθασαν στα 725 εκατ. λίρες το 2006, από 559 το 2005 και 319 το 2004.

Στο σκέλος της παρουσίασης του επιχειρησιακού σχεδίου που αφορά τη Finansbank, ο (αγγλομαθής) αναγνώστης θα βρει μια έκθεση ιδεών με ακατάσχετη εξύμνηση της οικονομικής πολιτικής της τουρκικής κυβέρνησης και εντυπωσιακότατες προβλέψεις για το μέλλον της τουρκικής οικονομίας, που αμφιβάλλουμε αν συμμερίζεται και ο πιο αισιόδοξος αναλυτής του τουρκικού υπουργείου Οικονομικών.

Δεν θα βρει, όμως, την παραμικρή αναφορά στο πλήθος πολιτικών, γεωστρατηγικών και οικονομικών κινδύνων της τουρκικής οικονομίας. Δεν θα βρει, επίσης, αφού ακόμη δεν έχει δημοσιευθεί, τον ισολογισμό της Finansbank για το 2006, ή οποιαδήποτε ποιοτική ανάλυση των κερδών της τουρκικής τράπεζας (αλήθεια, ο λαλίστατος κ. Αλέξης Πιλάβιος τι λέει γι’ αυτό το θέμα).

Κατά τα άλλα, περιλαμβάνονται προβλέψεις για υπερδιπλασιασμό των κερδών της Finansbank το 2009, αφού ο κ. Αράπογλου δεν φαίνεται να ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για την «απαγόρευση» που επέβαλε ο πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς στη δημοσίευση προβλέψεων για το μέλλον, που υποθέτουμε ότι θα έπρεπε να ήταν αυστηρότερη όταν πρόκειται για τράπεζες που λειτουργούν σε ασταθέστατες οικονομίες, όπως η τουρκική.

Και η αλήθεια των αριθμών

Η αλήθεια των αριθμών, όπως εμφανίζονται στην έκθεση αποτελεσμάτων 9μήνου της Finansbank, είναι πολύ διαφορετική από τις μισές αλήθειες του κ. Αράπογλου (θα ζητήσει, άραγε, εξηγήσεις γι’ αυτό ο κ. Πιλάβιος;). Τα ενοποιημένα κέρδη ήταν 595,6 εκατ. λίρες, αλλά το 67% αυτών προήλθαν από την… ίδια την Εθνική. Όπως διαβάζουμε στη σελίδα 56 της έκθεσης, ποσό 400 εκατ. λιρών έχει εγγράψει η Finansbank στα ενοποιημένα κέρδη της από την πώληση δύο θυγατρικών στη μητρική Fiba του Χοσνού Οζιεγκίν, η οποία με τη σειρά της πλήρωσε την εξαγορά (σωστά μαντέψατε…) με τα κεφάλαια που έλαβε από την Εθνική ως αντίτιμο για την εξαγορά της Finansbank.

Άλλα 96,8 εκατ. λίρες από τα κέρδη προήλθαν από συναλλαγματικές διαφορές, από τοποθετήσεις σε τίτλους με ρήτρα ξένου νομίσματος, ενώ 34,2 εκατ. λίρες προήλθαν από επιστροφή φόρων, μετά την ολοκλήρωση σχετικής αντιδικίας με το Δημόσιο. Δηλαδή, τα έκτακτα έσοδα ανήλθαν συνολικά σε 535,9 εκατ. λίρες, ενώ χωρίς αυτά τα «δώρα» η κερδοφορία θα ήταν μόλις 59,6 εκατ. λίρες, δηλαδή θα εμφάνιζε μείωση 82,7% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα!

Για να γίνει δε αντιληπτή η ποιότητα του ισολογισμού του «διαμαντιού», επισημαίνουμε ότι διατηρούσε στο 9μηνο λογαριασμούς εκτός ισολογισμού ύψους 31,1 δισ. λιρών, ενώ ο τακτικός ισολογισμός της ήταν μόλις 18,7 δισ. λίρες! Τα 15,4 δισ. λίρες, από το σύνολο των εκτός ισολογισμού λογαριασμών, αφορούσαν την έκθεση της τράπεζας στο «καζίνο» των αγορών παραγώγων! Με τέτοια στοιχεία, ευρωπαίος τραπεζίτης δύσκολα θα κοιμόταν τις νύχτες, αλλά ο κ. Αράπογλου είναι τόσο ευτυχής, ώστε μοιράζει μπόνους 50 εκατ. ευρώ στον εαυτό του και τους φίλους του…


Σχολιάστε εδώ