Στης Σοφοκλέους τα παιχνίδια

Θα πείτε τώρα -και με το δίκιο σας ενδεχομένως- πως το… μαγαζί δείχνει ασταμάτητο, οι 5.000 μονάδες μπορούν άνετα να προσεγγιστούν με ημερήσιες διακυμάνσεις του δείκτη άνω της μίας ποσοστιαίας μονάδας και εν τέλει όλοι, ή σχεδόν όλοι, οι εμπλεκόμενοι δείχνουν να έχουν πάρει στα σοβαρά τον ρόλο τους. Οι επιχειρηματίες βρίσκονται σε «οργασμό» στρατηγικών κινήσεων, ξένοι έρχονται φορτωμένοι δολάρια και εκφράζουν έμπρακτα την προτίμησή τους σε εταιρείες -όχι μόνο αγοράζοντας μετοχές, αλλά κυρίως με το να μπαίνουν στο μετοχικό κεφάλαιο εταιρειών ανεξαρτήτως μάλιστα κλάδου ή κεφαλαιοποίησης!

Δεν θα διαφωνήσω σε τίποτε από αυτά. Όντως είναι έως και αχαριστία να γκρινιάζει κανείς το τελευταίο διάστημα για τα τεκταινόμενα στην αγορά μας. Καιρό είχαμε να δούμε μαζεμένες τόσο σημαντικές ειδήσεις από την πλευρά των εισηγμένων, χρόνια είχαμε να δούμε τόσο πολλούς απλούς ανθρώπους να ρωτάνε, να ενδιαφέρονται, να το σκέφτονται να επαναδραστηριοποιηθούν… Αιώνες έχουν περάσει από τότε που στα πρωτοσέλιδα πολιτικών εφημερίδων είχε εμφανιστεί τίτλος που να αφορά στο Χρηματιστήριο ή σε εισηγμένη εταιρεία.

Πλην όμως δέον όπως τα παλαιότερα παθήματα μας γίνονται μαθήματα: όπερ σημαίνει πως ΔΕΝ πρέπει να ξεχνάμε ότι, εν μέσω γενικής ευφορίας των εμπλεκομένων με το ΧΑΑ, οι εισηγμένες ανακοινώνουν αποτελέσματα της χρήσης 2006. Και ήδη κάποιες μικροεκπλήξεις (π.χ. ΕΛΠΕ) ήρθαν.

ΔΕΝ πρέπει να ξεχνάμε πως πλείστες όσες ειδήσεις, business plans και μεγαλόσχημες υποσχέσεις μερικών – μερικών πρέπει τώρα κοντά να υλοποιηθούν. Ή να ΜΗΝ υλοποιηθούν, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για τα χαρτιά τους και τα λεφτά μας…

ΔΕΝ πρέπει να ξεχνάμε πως σημαντικά ζητήματα παραμένουν σε εκκρεμότητα και σε βάθος χρόνου (αυτή τη χρονιά πάντως) θα πρέπει να λυθούν. Ασφαλιστικό, αποκρατικοποιήσεις, επιτήρηση της οικονομίας και τα συναφή με τον έναν ή τον άλλον τρόπο θα πάρουν τον δρόμο τους. ΟΧΙ ΚΑΠΟΤΕ. ΤΩΡΑ ΚΟΝΤΑ!

Τέλος, ΔΕΝ πρέπει να ξεχνάμε πως για να είναι υγιής μια αγορά είθισται να αποδίδει κάποτε τις υπεραξίες της σε όσους έχουν στα χέρια τους χαρτιά με σημαντικά κέρδη. Κι αν προσέξετε την πορεία πάμπολλων τίτλων τους τελευταίους μήνες, αν θυμηθείτε πού έχουν από καιρό μπει οι περίφημοι πια ξένοι επενδυτές και συγκρίνετε τιμές της Σοφοκλέους με αντίστοιχες άλλων ευρωπαϊκών και όχι μόνο αγορών θα καταλάβετε πως ένα πιθανό «ξεφόρτωμα» ούτε παράλογο θα είναι ούτε φυσικά θα πρέπει να αιφνιδιάσει κανέναν.

Με αυτά η στήλη ΔΕΝ συντάσσεται με κάποιους που φοβούνται… Σαρακοστή για τη Σοφοκλέους.

Απλώς διερωτάται: Άδικα ή όχι ανησυχούν μερικοί; Θα δείξει η συνέχεια, κυρίως γιατί επαναλαμβάνω, τα αποτελέσματα των πρωταγωνιστών της αγοράς θα δώσουν τον τόνο. Θα είναι καλά; Ίσως κάποιοι τότε να μπουν στον πειρασμό να «ξεφορτώσουν» θέσεις αγορασμένες σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα και με υπεραξίες δεδομένες έως τώρα.

Θα είναι άραγε απογοητευτικά τα αποτελέσματα κάποιων; Συναγερμός ή πανικός; Ωραία ερωτήματα για να ξεκινάει κανείς περίοδο… νηστείας!

Υ.Γ.: Ακούσατε εξαγγελίες Αλογοσκούφη; Συνοπτικά ο υπουργός μάς είπε πως οι αποφάσεις για τη φορολογία στο ΧΑ πάνε για μετά τις εκλογές, άφησε να διαφανεί ως πιθανή την επίσπευση της μείωσης του φόρου στις πωλήσεις μετοχών και «θόλωσε» τα νερά όσον αφορά στις αποκρατικοποιήσεις. Τροφή για σκέψη όλα αυτά!

Υ.Γ. 2: Κανονικό «φακέλωμα» των νέων επενδυτών προβλέπει ο νέος κανονισμός του Χρηματιστηρίου Αξιών Αθηνών που θα τεθεί σε ισχύ από την 1η Μαρτίου. Εφεξής κάθε υποψήφιος επενδυτής που θα θελήσει να ανοίξει κωδικό σε χρηματιστηριακή εταιρεία θα πρέπει να προσκομίζει πλήθος δικαιολογητικών, μεταξύ των οποίων εκκαθαριστικό σημείωμα της Εφορίας, λογαριασμούς ΔEH και OTE, καθώς και δικαιολογητικά ταυτότητας που θα αποδεικνύουν την ταυτότητα, το επάγγελμά του, αλλά και την περιουσιακή του αυτοτέλεια. Η στήλη και πάλι ψηφίζει ΝΑΙ…


Σχολιάστε εδώ