«Σαπίζει» το ΠΑΣΟΚ

– Όσο ο χρόνος περνάει θα «σαπίζει» – και θα τον λαχανιάσω, πηγαίνοντάς τον σε εκλογές όσο πιο αργά γίνεται, ακόμα και στο τέλος της τετραετίας!

Ωστόσο αυτό που προκύπτει απ’ τις γοργά εξελισσόμενες πολιτικές διεργασίες, μάλλον και μέχρι στιγμής τουλάχιστον δεν χρειάζεται να κάνει σχεδόν τίποτα ο πρωθυπουργός προς την προαναφερθείσα κατεύθυνση. Από μόνος του ο Γιώργος εμφανίζει τόσες και τέτοιες αυτοκαταστροφικές τάσεις, ώστε να βυθίζεται το πλοίο κι ο ίδιος να εμφανίζεται ιδανικός αυτόχειρας, να υπογράφει σχεδόν καθημερινά τη διαδικασία αποκαθήλωσής του μετά τις εκλογές, που ως τον Νοέμβρη δεν φαίνονται παρά τις περί του αντιθέτου «εμβριθείς» και… έγκυρες βεβαίως αναλύσεις!

Άλλωστε ο θυμωμένος με τον Γιώργο πρωθυπουργός, επειδή του χάλασε τη «μεταρρυθμιστική» και μάλιστα διά συναινέσεως πορεία, δεν έχει και πολλές δυνατότητες να του δημιουργήσει προβλήματα, καθώς σχεδόν καθημερινά και με ελάχιστες εξαιρέσεις πρέπει να καταναλώνει τη δυναμική του για τη θεραπεία της εικόνας του κυβερνητικού (του) τσίρκου…

Αυτοκαταστροφικές-οπερετικές εικόνες…

Αρκεί όμως να αναλαμβάνει κάποιες πολιτικές πρωτοβουλίες η κυβέρνηση, έστω αμφιλεγόμενες, έστω ημιτελείς και άτολμες, έστω ανεπαρκείς, για να αναδεικνύεται κάθε φορά η οπερετική εικόνα του ΠΑΣΟΚ και του Γιώργου, σε συνδυασμό με την εμφανέστατη ηγετική ανεπάρκεια του αρχηγού της Χαρ. Τρικούπη, τόση και τέτοια ώστε να είναι κάτι παραπάνω από εμφανής και η… αυτοκαταστροφική του τάση!

Τα όσα οπερετικά συνέβησαν στη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου την Τετάρτη για το μείζον θέμα της Παιδείας αυτό ακριβώς ανέδειξαν, αυτές τις διαπιστώσεις επιβεβαίωσαν. Αυτή η συνεδρίαση (μάλλον και αυτή η συνεδρίαση) περισσότερο προς μάθημα ψυχοθεραπείας περιφερόμενου τσίρκου έφερνε παρά προς σοβαρή πολιτική διαδικασία ενός κόμματος εξουσίας και μάλιστα για ένα ζήτημα, υποτίθεται, προνομιακό για τον αρχηγό του, αφού έχει θητεύσει στο υπουργείο Παιδείας και (υποτίθεται ότι) έχει θέσεις και μάλιστα «πρωτοποριακές», «προοδευτικές», «μεταρρυθμιστικές»…

Αλλά για άλλη μια φορά το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έδειξε παντελώς ανίκανο να επενδύσει σε ένα μείζον θέμα της πολιτικής επικαιρότητας.

Ακόμα χειρότερα;

Για ένα ζήτημα το οποίο, σύμφωνα και με την ανάλυση του ίδιου του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ, μπορεί ακόμα και σε εκλογές να οδηγήσει!

Στην πραγματικότητα και για άλλη μια φορά ο Γιώργος εμφανίστηκε και έδειξε όμηρος απολίτικων, παραλυτικών ισορροπιών και μιας αντιπολιτευτικής στρατηγικής αδιέξοδης, λαϊκίστικης.

Συνολικά ΠΑΣΟΚ και Γιώργος έδειξαν απίστευτη (;) ελαφρότητα σε ένα θέμα το οποίο θα μπορούσε υπό άλλες συνθήκες να (τους) είναι προνομιακό. Κι αντί γι’ αυτό, τους γύρισε μπούμερανγκ!

Έτσι «ξεκατινιάστηκαν» για το αν έχουν πρόγραμμα ή όχι. Για να… διαπιστώσουν πως δεν έχουν!

Επίσης «ξεκατινιάστηκαν» για το αν θα πρέπει να ψηφιστούν ή όχι ορισμένες απ’ τις ρυθμίσεις του επίμαχου κυβερνητικού νομοσχεδίου. Κι αφού «ξεκατινιάστηκαν», κατέληξαν ομόφωνα (!) στην καταψήφιση!

Χειρότερη, πιο παρακμιακή, πιο οπερετική εικόνα κόμματος αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν έχουμε ματαδεί απ’ τη μεταπολίτευση και μετά!

Ας σημειωθεί επιπλέον και τούτο. Το ΠΑΣΟΚ έπεσε στην παγίδα που πήγε επικοινωνιακά να στήσει στην κυβέρνηση.

Τι ισχυρίζονταν όλη την προηγούμενη περίοδο;

Ότι η κυβέρνηση δεν τολμά να προχωρήσει σε μια μεταρρύθμιση αναγκαία, επειδή είναι συντηρητική, ευθυνόφοβη και τρέμει μπροστά στο πολιτικό κόστος. Και κάνανε τη… βαθυστόχαστη πρόβλεψη ότι ή δεν θα τολμήσει να φέρει νομοσχέδιο ως τη λήξη αυτής της Βουλής ή αν το κάνει, θα το κάνει προς το καλοκαίρι ή και ακόμα αργότερα.

Μόλις λοιπόν η κυβέρνηση τους αιφνιδίασε, γιατί αυτό ακριβώς έγινε, κατέρρευσαν επικοινωνιακά και πολιτικά. Τέτοια ετοιμότητα για… εκλογές, τις οποίες είτε αναμένουν, λέει, ή τις ζητούν!

… και ο πήχης του 2,5%!

Κακά τα ψέματα. Εγκλωβισμένος στα αδιέξοδά του και όμηρος του τμήματος εκείνου του ΠΑΣΟΚ, το οποίο υποτίθεται ότι ήρθε για να γκρεμίσει, ο Γιώργος περιμένει απλώς το μοιραίο. Και ετοιμάζεται για τη μάχη διατήρησής του στην ηγεσία ακόμα και μετά από μια νέα εκλογική ήττα.

Στην πραγματικότητα και όλα τα κορυφαία και «ενδιαφερόμενα» στελέχη του ΠΑΣΟΚ περιορίζονται στο να έχουν στραμμένο το βλέμμα στην επομένη των εκλογών ημέρα. Απ’ τον αρχηγό μέχρι τον Βενιζέλο και τη Διαμαντοπούλου. Αυτός πλέον είναι ο ορατός πολιτικός τους στόχος. Γι’ αυτόν προετοιμάζονται.

Σε ό,τι αφορά ειδικότερα τον Γιώργο, όπως μας υπογράμμισε πολύ στενός του συνεργάτης, το επιτελείο του έχει θέσει «στόχο ασφαλείας», προκειμένου να μην αμφισβητηθεί μετά από μια νέα εκλογική ήττα, το 2-2,5% ποσοστό διαφοράς. Πιστεύουν ότι, αν χάσουν με μια τέτοια διαφορά, δεν θα κινδυνέψει η ηγεσία του Γιώργου. Και εκεί στοχεύουν. Οπότε είναι αναγκαία η μέγιστη δυνατή κομματική συσπείρωση. Προς τούτο θα συνεχιστεί η στρατηγική της ακραίας πόλωσης, αναγκαία όσο κι αν απωθεί τους ψηφοφόρους του «Κέντρου»…

Διαφορετική βέβαια είναι η προσέγγιση άλλων στελεχών, κυρίως των «ενδιαφερόμενων» να τον διαδεχτούν. Αυτοί εκτιμούν πως αν το ΠΑΣΟΚ υποστεί νέα ήττα και ανεξάρτητα απ’ το ποσοστό διαφοράς, ο Γιώργος δεν θα μπορέσει να σταθεί. Θα αναπτυχθεί μια τέτοια δυναμική, που δεν θα μπορέσει να την αποκρούσει, υπογραμμίζουν.

Γεγονός είναι, ότι τον Γιώργο θα τον βόλευε μια εκλογική αναμέτρηση όσο πιο σύντομα γίνεται. Σε μια τέτοια περίπτωση ευκολότερα θα πετύχαινε τον προαναφερθέντα στόχο. Σε αυτήν την εκτίμηση συμφωνούν άπαντες. Αντίθετα, όσο πιο μακριά πάνε οι εκλογές τόσο δυσκολότερα θα γίνονται τα πράγματα για τον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ. Με ό,τι αυτό συνεπάγεται…

Αλλά ο χρόνος διεξαγωγής των εκλογών εξαρτάται απ’ τον Καραμανλή ο οποίος, όπως προαναφέραμε, φέρεται αποφασισμένος να μην πάει σε εκλογές πριν από το φθινόπωρο. Ίσως και για να… προχωρήσει περισσότερο το «σάπισμα», να κάνει δυσκολότερη τη θέση του Γιώργου. Οπότε…


Σχολιάστε εδώ