πανταχού παρόν

Μάλιστα, σε ένα από αυτά, που δημοσιεύτηκε στη «Σαμπάχ», αναφέρεται ότι δήθεν ο Τάσσος Παπαδόπουλος, όταν συμμετείχε στον απελευθερωτικό αγώνα, ως μέλος της ΕΟΚΑ, είχε καταρτίσει σχέδιο εξόντωσης των Τουρκοκυπρίων. Το άρθρο έχει αναπαραχθεί σε πολλές τουρκικές εφημερίδες και έχει μεταδοθεί από πολλά τηλεοπτικά κανάλια. Είναι απορίας άξιο πώς λέγονται τέτοιες ανακρίβειες, όταν όλοι γνωρίζουν ότι ο κ. Παπαδόπουλος είχε τη νομική πτυχή του απελευθερωτικού αγώνα, η αποστολή του ήταν να προβάλλει το νομικό μέρος του στα διεθνή φόρουμ, να υπερασπίζεται τους κύπριους αγωνιστές τους οποίους καταδίκαζαν οι Εγγλέζοι με τη βοήθεια τουρκοκύπριων αστυνομικών-δημίων. Επιπλέον, μετά την απελευθέρωση και τον σχηματισμό της πρώτης κυβέρνησης, ο κ. Παπαδόπουλος, ως υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων του Προέδρου Μακαρίου, είχε άψογη συνεργασία με τον α΄ αντιπρόεδρο Κουτσούκ, προερχόμενο από τις τάξεις των Τουρκοκυπρίων (όπως προέβλεπε η συνθήκη της Λωζάννης) και τον οποίο «έφαγε», στη συνέχεια, ο Ραούφ Ντενκτάς.
****

Αν το ΠΑΣΟΚ απέφυγε τις εσωκομματικές τριβές στο θέμα της Κύπρου, δεν είναι βέβαιο ότι θα τις αποφύγει και όταν ανακοινώσει στο πρόγραμμά του την πρόθεσή του να επιφέρει ριζικές αλλαγές στο υπουργείο Εξωτερικών. Ο ευρωβουλευτής και μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ Πάνος Μπεγλίτης εισηγήθηκε στον Γιώργο Παπανδρέου να περιλάβει στο πρόγραμμα ριζικές αλλαγές στον κανονισμό του υπουργείου, από τον τρόπο εισαγωγής, εξέλιξης, μέχρι και την κατάληξη, για όλους τους υπαλλήλους. Οι αντιδράσεις, σε περίπτωση που ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κάνει δεκτή την εισήγηση, αναμένονται από τον κ. Πάγκαλο, ο οποίος έχει υπερηφανευθεί ότι ως υπουργός Εξωτερικών συμβιβάστηκε με το «δεξιό κατεστημένο» του υπουργείου, κρίνοντας ότι δεν μπορούσαν εκεί να γίνουν αλλαγές.
****

Τον τρόπο αντίδρασής του στα σχέδια της κυβέρνησης να δώσει ψήφο σε όλους τους εκτός της χώρας ΄Ελληνες, είτε πρόκειται για μετανάστες είτε για μέλη μειονοτήτων, ετοιμάζει το ΠΑΣΟΚ. Και μπορεί το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να προβληματίζεται έντονα για τη στάση που θα πρέπει να τηρήσει (αν θα πρέπει να δοθεί το δικαίωμα σε όλους ανεξαιρέτως, αν πρέπει να τεθούν χρονικά όρια απουσίας από την Ελλάδα κ.λπ.), δεν συμβαίνει όμως, το ίδιο και με όλους τους βουλευτές του. Ο βουλευτής Ιωαννίνων Μιχάλης Παντούλας, ο οποίος κατέλαβε την έδρα του Κάρολου Παπούλια, είναι από εκείνους που σκέπτονται και δρουν με βάση την παροιμία «των φρονίμων τα παιδιά πριν πεινάσουν μαγειρεύουν». ΄Ετσι άνοιξε γραφείο στην Αλβανία, προκειμένου να εξασφαλίσει τις ψήφους των μελών της ελληνικής μειονότητας. Βέβαια, αν δοθεί το δικαίωμα ψήφου στη μειονότητα, αυτό θα ισχύσει από τις μεθεπόμενες εκλογές. Αλλά όταν κάποιος είναι προνοητικός, δεν θα χαραμίσει μια τετραετία.
****

Σε μια άλλη περιοχή με μειονότητα, αυτήν τη φορά εντός συνόρων, το ΠΑΣΟΚ έχει να αντιμετωπίσει άλλου είδους προβλήματα. Στον νομό Ροδόπης ο Αχμέτ Χατζηοσακάν, θέλει να είναι υποψήφιος με το ΠΑΣΟΚ. Αλλά δεν είναι μόνο η επιθυμία του, είναι και ότι έχει αρχίσει να διαδίδει ότι έχει πάρει και το χρίσμα και εμφανίζεται ως επίσημος υποψήφιος. Ζώντας μακριά από τα κέντρα λήψης των αποφάσεων και μη έχοντας μεγάλη σχέση με το Κίνημα, δεν γνωρίζει ότι οι πρόωρες ανακοινώσεις υποψηφιοτήτων, χωρίς να εγκριθούν από τα αρμόδια κομματικά όργανα, εκνευρίζουν τον πρόεδρο του κόμματος. Αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Οι κινήσεις του έχουν προκαλέσει και τις αντιδράσεις του τοπικού ΠΑΣΟΚ. Ο κ. Χατζηοσακάν λέγεται ότι ανήκει στο μειονοτικό κόμμα ΚΙΕΦ, το οποίο ίδρυσε ο Σαδίκ Σαδίκ, ένας από τους πιο σκληρούς υποστηρικτές της θεωρίας ότι η μουσουλμανική μειονότητα είναι τουρκική. Όταν ο ιδρυτής απεβίωσε, όλοι έλεγαν ότι ο εμφανιζόμενος ως υποψήφιος του ΠΑΣΟΚ ανέλαβε την προεδρία του μειονοτικού κόμματος. Είναι το ίδιο σκληρός με τον αποβιώσαντα Σαδίκ, θεολόγος το επάγγελμα, και με τις κινήσεις του έχει καταφέρει να στρέψει εναντίον του και μεγάλο μέρος της μειονότητας, η οποία ζητεί από τον κ. Παπανδρέου να βάλει άλλον υποψήφιο από τις τάξεις της.
****

Χρειάστηκε η μεσολάβηση «εξωτερικού παράγοντα» προκειμένου να επέλθει συμφιλίωση μεταξύ του «λεγεωνάριου» στην Περιφέρεια Αττικής και πρωτάρη υποψήφιου, υπουργού Επικρατείας Θόδωρου Ρουσόπουλου, και του γραμματέα της Κ.Ο. της ΝΔ Απόστολου Σταύρου. Οι δυο τους βρέθηκαν σε εκδήλωση κοπής πίττας της Αδελφότητας Ηπειρωτών Νέας Μάκρης, προσκεκλημένοι του προέδρου της Δημήτρη Λώλη, ο οποίος, παρ’ όλα αυτά, δεν έκρυψε την έκπληξή του όταν είδε να προσέρχονται και οι δύο, καθώς έστειλε μεν την πρόσκληση, δεν περίμενε όμως να ανταποκριθούν και οι δύο. Σε ανάμνηση της κοινής τους παρουσίας, ο κ. Λώλης τούς χάρισε από μια ηπειρώτικη γκλίτσα. Είτε για να καθαρίσουν το τοπίο στην περιφέρεια Αττικής, όπως τους είπε, είτε για να μονομαχήσουν, αν το προτιμούν. Ο κ. Σταύρου πάντως λέει δεξιά (περισσότερο) κι αριστερά ότι οι σχέσεις του με τον κ. Ρουσόπουλο έχουν αποκατασταθεί πλήρως. Μάλιστα ο υπουργός Επικρατείας τον επισκέφθηκε στο γραφείο του για να συζητήσουν, λέει, σχετικά με το νομοσχέδιο για τον επαρχιακό Τύπο, θέμα για το οποίο ο κ. Σταύρου δεν έχει καμία αρμοδιότητα, εκτός κι αν το Υπόλοιπο Αττικής ανήκει στην ελληνική επαρχία. Ο γραμματέας της Κ.Ο. της ΝΔ θεωρεί ότι οι σχέσεις του με τον υπουργό Επικρατείας έχουν αποκατασταθεί σε τέτοιο βαθμό, ώστε δεν αποκλείει ακόμα και να κατέβουν ως δίδυμο στις επόμενες εκλογές. Και βέβαια διαψεύδει ότι είναι «σκιώδης» γραμματέας και ότι τον έχει αντικαταστήσει η Σοφία Βούλτεψη.
****

Ένα κομμάτι του παζλ όσων συζητήθηκαν στην τελευταία συνεδρίαση του Κοινοβουλευτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ την περασμένη Τρίτη είναι αυτό που αφορά της δραστηριότητες της AIR CIA. Το θέμα έθεσε ο Μιλτιάδης Παπαϊωάννου, με αφορμή όσα συνέβησαν στην Ιταλία, αλλά και την έκθεση των ευρωπαϊκών αρχών, οι οποίες εμπλέκουν και την Ελλάδα στην υπόθεση της παράνομης μεταφοράς παρανόμως κρατουμένων από τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες. Και ρώτησε τον Γιώργο Παπανδρέου αν τέτοιες ενέργειες γίνονταν και επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ. Ο πρόεδρος του Κινήματος απάντησε ότι δεν γνωρίζει αν χρησιμοποιήθηκε και τότε ελληνικό έδαφος για την παράνομη διακίνηση, αλλά πρόσθεσε ότι γνωρίζει πως τώρα που έχει ξεσηκωθεί μεγάλος θόρυβος η κυβέρνηση της ΝΔ δεν κάνει απολύτως τίποτα. Ο κ. Παπαϊωάννου είχε την ατυχία να είναι ο μόνος στη συνεδρίαση που έθεσε το θέμα, καθώς ο εκ των αρμοδίων «σκιωδών» υπουργών Αλέκος Παπαδόπουλος απουσίαζε λόγω ασθένειας. Ωστόσο λίγο μετά τη συνεδρίαση εμφανίσθηκε στη Βουλή για να πάρει μέρος στη συζήτηση του νομοσχεδίου για τα περιφερειακά μέσα ενημέρωσης, που θα γινόταν στην αρμόδια Επιτροπή. Δεν είπε αν θα προτείνει, στη νέα κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ, να υπαχθεί ο περιφερειακός Τύπος στο υπουργείο Δικαιοσύνης ή στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης. Το σίγουρο είναι ότι θεώρησε άνευ σημασίας τη συνεδρίαση του οργάνου, του οποίου αποτελεί μέλος, και πολύ μεγάλης σημασίας τη συζήτηση στην Επιτροπή για τον επαρχιακό Τύπο.
****

Ο πόλεμος κυριών που υπέβοσκε εδώ και καιρό, μαίνεται ήδη στο ΠΑΣΟΚ, όπως φάνηκε στις συνεδριάσεις τόσο του Κοινοβουλευτικού όσο και του Πολιτικού Συμβουλίου του Κινήματος. Η σπίθα άναψε την Τρίτη στο Κοινοβουλευτικό Συμβούλιο, όταν η Μαρία Δαμανάκη, υπεύθυνη για την κοινωνική πολιτική, κατηγόρησε την υπεύθυνη του Προγράμματος Άννα Διαμαντοπούλου ότι ευθύνεται για τη διαρροή σε εφημερίδα («΄Εθνος», με το οποίο διατηρεί πολύ φιλικές σχέσεις) ότι το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ περιλαμβάνει και μέριμνα για «κοινωνική σύνταξη» 500 ευρώ. Η κ. Διαμαντοπούλου διέψευσε με κατηγορηματικό τρόπο ότι εκείνη έκανε τη διαρροή, αλλά φαίνεται ότι δεν έπεισε ούτε τον Βαγγέλη Βενιζέλο, ο οποίος χρησιμοποίησε εκφράσεις που συνηθίζει να χρησιμοποιεί ο Θόδωρος Πάγκαλος για να χαρακτηρίσει τη στάση της υπεύθυνης προγράμματος.
****

Την επόμενη μέρα, στη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου, η κ. Διαμαντοπούλου «συνεπλάκη» με τη Συλβάνα Ράπτη, όταν η υπεύθυνη Προγράμματος έκανε λόγο για ανεπάρκεια των στελεχών τα οποία ανέλαβαν να αντιπαρατεθούν με την κυβέρνηση, στα τηλεοπτικά παράθυρα με αφορμή το νομοσχέδιο για τα πανεπιστήμια. Η κ. Ράπτη ήταν μεταξύ εκείνων που μετείχαν σε αυτές τις συζητήσεις. Η κόντρα των δύο κυριών ερμηνεύθηκε από ορισμένους ότι δεν έχει τόσο σχέση με διαφορές γύρω από θέματα εκπαίδευσης, όσο με τη μάχη στην Α΄ Αθήνας, περιφέρεια στην οποία εκλέγεται η κ. Ράπτη και στην οποία έχει ζητήσει και θα είναι υποψήφια η κ. Διαμαντοπούλου, η οποία εγκαταλείπει την περιφέρεια της Κοζάνης. Λέγεται ότι την απόφαση αυτή πήρε η κ. Διαμαντοπούλου ύστερα από συζητήσεις που έγιναν σε υψηλό επίπεδο, με τη συμμετοχή και μεγάλων οικονομικών παραγόντων και παραγόντων του Τύπου και των ΜΜΕ, οι οποίοι την προορίζουν για διάδοχο του Γιώργου Παπανδρέου, χρησιμοποιώντας ως εμβρυουλκό τον Βαγγέλη Βενιζέλο.
****

Άφωνοι έμειναν όλοι όσοι ήταν παρόντες, όταν η Άννα Διαμαντοπούλου, υπεύθυνη Προγράμματος του ΠΑΣΟΚ, στη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου δήλωσε ανεπάρκεια να υπερασπιστεί τις θέσεις του κόμματος για την Παιδεία. Απαντώντας στη Συλβάνα Ράπτη, την οποία είχε κατηγορήσει προηγουμένως για ανεπάρκεια, δήλωσε ότι και η ίδια δεν αισθανόταν επαρκής να υποστηρίξει τις θέσεις του Κινήματος. Η απάντηση αφορούσε στην ερώτηση της κ. Ράπτη αν θεωρεί ότι η δήλωση του προέδρου του κόμματος, με την οποία απαντούσε στον κ. Καραμανλή, για τις ανακοινώσεις του για την τριτοβάθμια εκπαίδευση δεν ήταν επαρκής. Αμέσως μετά τη δήλωση της κ. Διαμαντοπούλου, τα μέλη του Π.Σ. κοιτάχθηκαν μεταξύ τους. Κανένας δεν πίστευε στα αφτιά του, ότι η υπεύθυνη προγράμματος, μία εβδομάδα πριν από την επίσημη παρουσίαση του προγράμματος στα κομματικά όργανα και την κοινή γνώμη, δηλώνει ανεπαρκής. Ορισμένοι εκμυστηρεύθηκαν ότι θα περίμεναν από τον κ. Παπανδρέου να τη στείλει στο σπίτι της, αλλά κατανόησαν ότι κάτι τέτοιο θα δημιουργούσε σημαντικό εσωτερικό πρόβλημα. Η δήλωσή της, πάντως, εκνεύρισε τον «σκιώδη» υπουργό Παιδείας Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, ο οποίος έχει της έχει παραδώσει φάκελο με τις θέσεις για την Παιδεία. Το επεισόδιο επισημοποίησε τη ρήξη στις σχέσεις των δύο βουλευτών, οι οποίοι πριν από λίγο καιρό εμφανίζονταν ως το ισχυρό δίδυμο του εκσυγχρονισμού.
****

Ο κ. Χρυσοχοΐδης ήταν πάντως, ο περισσότερο δυσαρεστημένος από τις διαρροές που έγιναν από τους συντρόφους του, καθώς θεώρησε ότι τον αφορούσαν σε μεγάλο βαθμό και ταυτόχρονα τον αδικούσαν. Γι’ αυτό και παραπονέθηκε στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, από τον οποίο ζήτησε να διεξαχθεί έρευνα για να βρεθούν οι διαρροείς οι οποίοι «δημιουργούν το πρόβλημα στην εικόνα του Κινήματος». Ο κ. Παπανδρέου, ο οποίος φαίνεται να συμμερίστηκε την προσέγγιση του κ. Χρυσοχοΐδη, ζήτησε πράγματι να γίνει έρευνα. Η οποία είχε αποτέλεσμα να εντοπιστούν τέσσερα στελέχη που εκτιμάται ότι ευθύνονται για τις διαρροές. Τα στελέχη αυτά θα παρακολουθούνται προκειμένου να διαπιστωθεί αν επρόκειτο για ένα περιστασιακό γεγονός ή το κάνουν κατ’ εξακολούθησιν. Στη δεύτερη περίπτωση αναμένεται να ληφθούν μέτρα είτε αμέσως είτε στο μέλλον, με απομάκρυνσή τους από το όργανο στο οποίο μετέχουν.
****

Εκτός του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, το «εκσυγχρονιστικό» μπλοκ του ΠΑΣΟΚ είχε μια, ακόμα, μεγάλη απώλεια, αυτήν του εκπροσώπου τύπου Πέτρου Ευθυμίου, ο οποίος έχει ταχθεί στο πλευρό του προέδρου του κόμματος. Ο κ. Ευθυμίου, ο οποίος διετέλεσε υπουργός Παιδείας, ήταν από εκείνους οι οποίοι τάχθηκαν από την αρχή υπέρ της καταψήφισης του νομοσχεδίου της κυβέρνησης. Αυτό προκάλεσε τη σφοδρή επίθεση του Νίκου Μπίστη, ο οποίος θεωρείται ότι είναι ο πολιτικός καθοδηγητής των εκσυγχρονιστών. Μη δεχόμενος την επιχειρηματολογία του εκπροσώπου Τύπου επιτέθηκε εναντίον του και του καταλόγισε ότι και ο ίδιος ως υπουργός Παιδείας έκανε τα ίδια με τη Γιαννάκου. Η απάντηση ήρθε αμέσως από τον θιγόμενο, ο οποίος δήλωσε «ό,τι έκανα ως Πέτρος Ευθυμίου υπουργός Παιδείας, το έκανα με άλλο concept», κατηγορώντας, έτσι έμμεσα τους εκσυγχρονιστές ότι εκείνοι άλλαξαν θέσεις και προσέγγισαν εκείνες της κυβέρνησης.
****

Σε κέντρο μεγάλου επενδυτικού ενδιαφέροντος από ξένες χώρες τείνει να αναδειχτεί ο Πειραιάς. Μετά την επίσκεψη του αμερικανού πρέσβη Τσαρλς Ρις, στο δημαρχείο της πόλης, η οποία έγινε χωρίς την παρουσία διαδηλωτών και ΜΑΤ και χωρίς το κάψιμο της αμερικανικής σημαίας, ο Παναγιώτης Φασούλας ετοιμάζεται να υποδεχθεί (στις 8 Μαρτίου) τον ρώσο πρέσβη και στις 16 Μαρτίου τον ουκρανό πρέσβη. Στη συνάντησή του με τον κ. Ρις, ο Π. Φασούλας ανέφερε ότι ο Πειραιάς ενδιαφέρεται να δημιουργήσει ένα μεγάλο ενυδρείο. Ο αμερικανός πρέσβης τον πληροφόρησε ότι το καλύτερο ενυδρείο στις ΗΠΑ υπάρχει στη Βαλτιμόρη. Πριν από λίγες μέρες χτύπησε το τηλέφωνο στο γραφείο του δημάρχου Πειραιά. Στην άλλη άκρη του τηλεφώνου ήταν η δήμαρχος της Βαλτιμόρης, η οποία, προφανώς, ήθελε να ενημερώσει τον κ. Φασούλα για το ενυδρείο. Οι δύο δήμαρχοι δεν συνομίλησαν, αφού ο Φασούλας απουσίαζε στις ΗΠΑ (στο Μέμφις), όπου πήγε με τον γιο του, για να ελεγχθεί η πορεία αποκατάστασης της υγείας του, καθώς συμπληρώθηκε ένας χρόνος από τη νοσηλεία του. Όμως η δήμαρχος της Βαλτιμόρης ζήτησε το κινητό του και τα τηλέφωνά του στις ΗΠΑ και μίλησε μαζί του. Οι δύο δήμαρχοι ανανέωσαν το τηλεφωνικό τους ραντεβού για μια εκτενέστερη συνομιλία, όταν ο κ. Φασούλας θα επιστρέψει στον Πειραιά.

…παντεπόπτης


Σχολιάστε εδώ