ο Δαίμονας των δημαρχείων


Αυτό ομολογώ ότι το έχω δει λίγες φορές. Ο νέος δήμαρχος Περάματος, Γιάννης Γλύκας, μάζεψε όλους τους φορείς της πόλης, που φυσικά ήταν και απλοί κάτοικοι, και τους ανέλυσε την οικονομική κατάσταση που παρέλαβε. Όχι λόγια να τα παίρνει ο αέρας, αλλά επίσημα στοιχεία, νούμερα και αποφάσεις. Με δυο κουβέντες, ο δήμος είναι στο απόλυτο χάος. Τριάντα εκατομμύρια ευρώ χρωστάει το μαγαζί. Μετά τον δήμο Άνω Λιοσίων, που το χρέος του ξεπερνά τα διακόσια εκατομμύρια ευρώ, το δεύτερο βραβείο μαύρης τρύπας το παίρνει το Πέραμα. Όσο σκέφτομαι τις επιστολές που έστελνε στην εφημερίδα ο πρώην τοπάρχης Λαγούδιος, όπως τον λένε οι φίλοι του, διαμαρτυρόμενος για την άθλια οικονομική κατάσταση που περιγράφαμε εδώ και χρόνια, ακόμη γελάω, αλλά πάντα θυμάμαι τον σοφό παππού μου, «το ψέμα έχει κοντά ποδάρια», μου έλεγε.

Άμεση ήταν η απάντηση από τη διοίκηση του πνευματικού κέντρου του δήμου Αγίου Δημητρίου σχετικά με το σχόλιο της προηγούμενης εβδομάδας για το πόσο στοίχισε η φετινή διοργάνωση του καρναβαλιού. Ο αντιπρόεδρος του ΔΣ του πνευματικού κέντρου, Θεόφιλος Αναστασιάδης, μας είπε ότι: «Τα χρήματα που δαπανήσαμε ήταν 45.000 ευρώ έναντι 100.000 ευρώ που στοίχιζε κάθε χρόνο αυτή η εκδήλωση κατά την προηγούμενη δημοτική αρχή». Ομολογώ ότι ο φίλτατος Θεόφιλος μας έστειλε αναλυτικό κατάλογο με τα έξοδα και τα έσοδα από χορηγούς που βοήθησαν την εκδήλωση και αυτό είναι προς τιμήν του. Πράγματι, υπήρχε μεγάλη διαφορά στην κοστολόγηση, προς το φθηνότερο εννοώ, στη φετινή διοργάνωση. Άντε παιδιά και του χρόνου.

Η αυτονομία που προσπάθησε να επιβάλει για τις ενέργειές της η δημοτική σύμβουλος του δήμου Γαλατσίου και πρόεδρος της δημοτικής επιχείρησης τής στοίχισε πολύ ακριβά. Πριν ακόμα στεγνώσει το μελάνι του διορισμού της με την υπογραφή του δημάρχου, με ομόφωνη απόφαση όλων των δημοτικών συμβούλων της διοίκησης του δήμου απεμακρύνθη από τη θέση της. Αιτία ήταν η τοποθέτηση ως γενικού διευθυντή στην επιχείρηση ενός προσώπου που δεν ήθελε ο δήμαρχος. Το ποτήρι όμως ξεχείλισε όταν η πρόεδρος, αγαπητή κ. Κάζαγλη, έδωσε άδεια για να λειτουργήσει λούνα παρκ στο άλσος Βεΐκου, παρά την αρνητική εισήγηση της νομικής υπηρεσίας του δήμου. Μετά την αποπομπή της ήδη, όπως μου είπαν, έστειλε επιστολή ανεξαρτητοποίησης από τον συνδυασμό της δημοτικής αρχής. Λεβέντες, εκεί στο Γαλάτσι, να θυμάστε ότι ο Τσίρος μπορεί να έχει χίλια μειονεκτήματα, αλλά σε ζητήματα ήθους, νομιμότητας και διαφάνειας δεν συμβιβάζεται ούτε με τον εαυτό του.

Δύο μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, ο δήμαρχος Αλίμου φίλτατος Ορφανός προσπαθεί να μαζέψει τα ασυμμάζευτα και δεν μπορεί. Οι αντιπαλότητες και οι δικαστικές αντιπαραθέσεις υπαλλήλων, κυρίως στην τεχνική υπηρεσία, έχουν νεκρώσει τη λειτουργία του δήμου. Οι απευθείας αναθέσεις έργων σε συγκεκριμένους εργολάβους έχουν πάρει μορφή επιδημίας. Οι ανείσπρακτες οφειλές από δημοτικά τέλη που έπρεπε να πληρώνουν μεγαλομαγαζάτορες της παραλίας φτάνουν τα δεκάδες εκατομμύρια ευρώ. Ο άνθρωπος πάει πρωί και φεύγει βράδυ από το δημαρχείο. Του τηλεφώνησα προκειμένου να ενημερωθώ για το τι παρέλαβε. «Απορώ πώς λειτουργεί ο δήμος. Χρωστάμε σε όποιον μιλάει ελληνικά. Η διαφθορά είχε μόνιμο στέκι τους διαδρόμους του δημαρχείου. Εγώ φαντάσματα δεν θα κυνηγήσω. Όποιος όμως δεν καταλάβει γρήγορα ότι άλλαξε η δημοτική αρχή, τον περιμένει ο εισαγγελέας». Αυτά μου είπε μεταξύ άλλων ο νέος τοπάρχης.

Μετά την απώλεια της Ένωσης Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων για τη Χαριλάου Τρικούπη, να δείτε που θα έχουν σειρά η ΤΕΔΚΝΑ και η ΚΕΔΚΕ. Σε επιτελική συνάντηση στη Ρηγίλλης αποφασίστηκε, με σχεδόν οριστική κατάληξη, ότι μόνο δύο πρόσωπα θα μπορούσαν να κερδίσουν αυτές τις ενώσεις. Για την Κεντρική Ένωση προορίζεται ο Νικήτας Κακλαμάνης και για την Ένωση Δημάρχων Αττικής ο Δημήτρης Καλογερόπουλος από το Αιγάλεω. Αν σκεφτεί κανείς ότι ο Καλογερόπουλος κέρδισε από την πρώτη Κυριακή έναν δήμο όπου η Νέα Δημοκρατία δεν περνάει ούτε με ελικόπτερο, μάλλον η επιλογή είναι η καλύτερη που θα μπορούσε να γίνει. Αφήστε τον Κακλαμάνη. Περίπατο θα κάνει. Και τα «πράσινα» συντρόφια μαζεύτηκαν όμως προχθές προκειμένου να μετρήσουν τα κουκιά τους, αλλά δεν κατέληξαν πουθενά. Οι περισσότεροι ρωτούσαν να μάθουν για τα δικαιολογητικά που πρέπει να καταθέσουν για να πάρουν σύνταξη, αφού η αίθουσα ήταν γεμάτη από πρώην τοπάρχες. Ο δήμαρχος Καλλιθέας, Ασκούνης, με μολύβι και χαρτί έδειχνε να το παίζει αρχηγός, αλλά, όπως μου είπε ένας «πράσινος» σύντροφος, μάλλον θα απογοητευτεί.

Οι πρώτες διαφωνίες, που δεν αποκλείεται να πάρουν και μορφή παραίτησης ή ανεξαρτητοποίησης από τον συνδυασμό του δημάρχου Κηφισιάς, Νίκου Χιωτάκη, δεν θ’ αργήσουν. Οι γκρίνιες μεταξύ των συμβούλων αλλά και οι υπερβολικές υποσχέσεις που δόθηκαν από τον ίδιο τον δήμαρχο για δήθεν αξιοποίηση κάποιων σε διοικητικές θέσεις είναι μόνον η αφορμή.

Ακόμη περιμένουμε τον απολογισμό για τα ελλείμματα του δήμου Ν. Ηρακλείου, αλλά και για τις δημοτικές επιχειρήσεις του, από τον νέο δήμαρχο Σταύρο Γεωργόπουλο. Ο ίδιος μάς τηλεφώνησε και είπε πως θα τα στείλει. Πριν από πέντε εβδομάδες όλα αυτά. Δήμαρχε, σιγά σιγά. Μη βιάζεσαι. Εδώ θα είμαστε εμείς. Εξάλλου το έργο αυτό το έχουμε ξαναδεί.

Ακόμη δεν μπορεί να πιστέψει ο πρώην δημοτικός σύμβουλος Γλυφάδας Μάκης Φιλόπουλος ότι έγινε η αιτία για να γίνουν δημοτικοί σύμβουλοι ένας πατέρας με τον γιο του και αυτός να μείνει εκτός συμβουλίου. Ο Φιλόπουλος μέχρι τελευταία στιγμή ήταν για να κατέβει υποψήφιος δήμαρχος στη Γλυφάδα. Κουβέντα στην κουβέντα τον έπεισε ο Σπονδυλίδης, πρώην δήμαρχος και παλιά καραβάνα, και κατέβηκε αυτός ως επικεφαλής. Ο συνδυασμός έβγαλε δύο συμβούλους τελικά. Τον Σπονδυλίδη ως επικεφαλής και τον γιο του. Ο Φιλόπουλος ήρθε δεύτερος. Μάκη μου, δεν ήξερες δεν ρώταγες;

Άτεγκτος εμφανίζεται ο Γιαννάκης ο Τσαπαρλής στον ρόλο του επικεφαλής της συμπολίτευσης στο δημοτικό συμβούλιο. Τον ακούει ο τοπάρχης Ευσταθιάδης και γελάει. Παρακολούθησα πριν από λίγες ημέρες το δημοτικό συμβούλιο και δεν μετάνιωσα καθόλου που ενώ είχα πρόθεση να πάω να δω τον Τσιβιλίκα στο θέατρο δεν το έκανα. Πεταγόταν ο Τσαπαρλής κάθε λίγο και λιγάκι για να υπερασπιστεί τα «έργα και τις ημέρες του». Ουδέν σχόλιο. Άλλα λόγια ν’ αγαπιόμαστε. Πάει ο Γιαννάκης, είναι παρελθόν. Την ποιότητα όμως του λόγου αλλά και τις τοποθετήσεις σε διάφορα θέματα από τον Δημήτρη Ευσταθιάδη δεν μπορώ να μην τα σχολιάσω. Ο άνθρωπος έχει την αυτοδιοίκηση στο αίμα του. Εκεί λοιπόν έμαθα και κάτι πολύ σοβαρό. Με εντολή του δημάρχου εξετάζονται δεκατρείς συμβάσεις που υπεγράφησαν επί των ημερών του Τσαπαρλή και πολύ σύντομα θα έχουμε νέα επ’ αυτών. Προς το παρόν τις μελετούν δύο ικανότατοι δικηγόροι.

Μου έκανε εντύπωση, γι’ αυτό το γράφω. Παρά την καταρρακτώδη βροχή, όλοι οι δημότες της Μεταμόρφωσης είχαν βγει στον δρόμο για να γιορτάσουν τις απόκριες την προηγούμενη Κυριακή. Τόσο κόσμο σε παρόμοια εκδήλωση δεν έχω ξαναδεί. Η χαρά του κόσμου δεν περιγράφεται. Το σημαντικό όμως, γιατί έχει και αυτό την αξία του, είναι ότι η δαπάνη του δήμου περιορίστηκε σε μερικές χιλιάδες ευρώ. Τα δημοτικά δρώμενα της πόλης τα παρακολουθώ πολλά χρόνια. Ο τοπάρχης Δημήτρης Τζίτζιφας έχει οδηγήσει τον δήμο σε άλλους δρόμους. Η μιζέρια και η κακομοιριά αποτελούν παρελθόν. Μπράβο, δήμαρχε.

Έντονα δυσαρεστημένη είναι η πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου του δήμου Αμαρουσίου, Ρένα Χαλιώτη, εξαιτίας των συχνών παρεμβάσεων που κάνει ο δήμαρχος, προκειμένου να τη διορθώσει όταν ασκεί τα καθήκοντά της. Η Χαλιώτη είναι μια πολύ δραστήρια και ικανή σύμβουλος, που ομολογουμένως την προηγούμενη τετραετία που πρωτοεξελέγη, είχε δείξει αξιόλογη δράση. Φαίνεται όμως ότι ο δήμαρχος θυμάται την παλιά του ιδιότητα (του προέδρου στο ΔΣ του δήμου Πεύκης) και επιμένει να ασκεί και αυτά τα καθήκοντα και τώρα. Απ’ ό,τι όμως μου λένε, η πρόεδρος δεν θα ανεχθεί για πολύ αυτήν την κατάσταση.

Λυτούς και δεμένους βάζει ο δήμαρχος Π. Φαλήρου, Διονύσιος Χατζηδάκης, για να πείσει τον δημοτικό σύμβουλο Τρύφωνα Μπουγά να συνεργαστεί μαζί του. Ο Τρύφωνας είχε κατέβει υποψήφιος δήμαρχος και στο δημοτικό συμβούλιο εξελέγη ως επικεφαλής παράταξης, όμως δεν έχει πρόθεση για καμία συνεργασία. Εδώ που τα λέμε όμως στην πολιτική ποτέ μη λες ποτέ. Σοφή κουβέντα.

Ο Εξορκιστής

ΥΓ.: Πάλι κτίσανε βιλίτσες κάποιοι διοργανωτές καρναβαλοπαρελάσεων. Λεφτά με το τσουβάλι. Δεν πειράζει. Πλήρωνε δημότη και μη μιλάς.


Σχολιάστε εδώ