Κάθοδος μυρίων…

Βέβαια δικαιωματικά πλέον περνούν ελεύθερα και χωρίς καμία διατύπωση επιδεικνύοντας μόνο την αστυνομική τους ταυτότητα, επειδή έτσι επιτάσσει η σχετική συνθήκη περί ελεύθερης διακίνησης πολιτών εντός των συνόρων των κρατών μελών της ΕΕ.

Οι… Τούρκοι οι οποίοι μέχρι τώρα έμπαιναν στη Βουλγαρία χωρίς διατυπώσεις μετά την πρώτη του Γενάρη είναι για τη Βουλγαρία «πολίτες τρίτης χώρας» και εμποδίζεται πλέον η χωρίς διατυπώσεις είσοδό τους σύμφωνα με τη συνθήκη του Σένγκεν.

Οι βούλγαροι πολίτες, από την άλλη μεριά, μπορούν έτσι απλά να ταξιδεύουν στην Ελλάδα, μόνο με την αστυνομική τους ταυτότητα, αλλά όχι και για εργασία. Θα πρέπει να περάσουν ακόμη δύο χρόνια για να έχουν και το δικαίωμα της ελεύθερης εγκατάστασης και εργασίας. Αυτό που συμβαίνει όμως τώρα είναι άκρως εξωφρενικό. Έρχονται ως τουρίστες, αλλά δουλεύουν στα χωράφια για ένα διάστημα, όσο τους επιτρέπεται να μείνουν. Οι έλληνες αγρότες όμως βρίσκουν φθηνά εργατικά χέρια και μάλιστα… ανασφάλιστα! «Τρία με πέντε ευρώ είναι το μεροκάματο για ανασφάλιστη εργασία για έναν Βούλγαρο, αφού τόσα παίρνουν και στην πατρίδα τους», λένε οι αστυνομικές αρχές των παραμεθορίων περιοχών, για να προσθέσουν χαρακτηριστικά: «Σκεφθείτε ότι 200 ευρώ είναι ένας πολύ καλός μισθός για έναν Βούλγαρο. Τόσα θα έπαιρνε και στη χώρα του, και λιγότερα».

Το πρόβλημα όμως δεν εξαντλείται απλώς στην ανασφάλιστη εργασία (εισφοροδιαφυγή από τους Έλληνες κλ.π.), αλλά φαίνεται να είναι μεγαλύτερο. Οι «επισκέπτες», αφού περάσουν τον Προμαχώνα και το Σιδηρόκαστρο, και συγκεντρωθούν για λίγο στην πρώτη μεγάλη πόλη, τις Σέρρες, «διαχέονται» κατόπιν στη νότιο Ελλάδα, τα νησιά, κυρίως τη Θεσσαλονίκη και την Αθήνα. Αλλά και στις Σέρρες μπορεί κανείς να δει καθημερινά δεκάδες Βούλγαρους συγκεντρωμένους στην κεντρική πλατεία να περιμένουν για μεροκάματο των 5 ευρώ. Οι πληροφορίες όμως των ελληνικών αστυνομικών αρχών, που συνεργάζονται στενά με τις αντίστοιχες βουλγαρικές, μιλούν για γυναίκες από την γειτονική μας χώρα που προωθούνται στα διάφορα κακόφημα μπαρ της Ελλάδας για να δουλέψουν. Ανεξέλεγκτα και, όπως είπαμε, χωρίς διατυπώσεις Αλλά να ήταν μόνο αυτό;

Υπάρχει και κάτι άλλο που ίσως δημιουργήσει μεγάλα προβλήματα όχι μόνο στην ελληνική γεωργία και κτηνοτροφία, αλλά και σε τελική ανάλυση στον έλληνα καταναλωτή: Παραδείγματος χάριν, Σερραίος (και όχι μόνο) αγρότης ή έμπορος «πετάγεται» μέχρι τη Βουλγαρία, αγοράζει το αρνί με 2 ευρώ το κιλό και το φέρνει στην Ελλάδα χωρίς διατυπώσεις. Τα γεωργικά φάρμακα επίσης στη Βουλγαρία είναι πάμφθηνα. Μόνο στο 1/4 της τιμής τους στην Ελλάδα πωλούνται εκεί και γιατί να τα…αγοράσει από τον τόπο του ο έλληνας αγρότης που είναι καταχρεωμένος στις τράπεζες;

Τελικά, το «αλισβερίσι» που γίνεται στα σύνορα, τώρα που δεν υπάρχουν ούτε οι χαρακτηριστικές μπάρες των τελωνείων, είναι χοντρό. Παίζεται μεγάλο και κυρίως ανεξέλεγκτο παιγνίδι με τα τρόφιμα, με τις γυναίκες, με τα φάρμακα, με την ανασφάλιστη εργασία. Και όλα αυτά επειδή οι ελληνικές αρχές βρέθηκαν ανέτοιμες να αντιμετωπίσουν αυτήν την «εισβολή» των γειτόνων μας.


Σχολιάστε εδώ