επί του πιεστηρίου

Από πότε, αγαπητέ Γιώργο Αλογοσκούφη, οι φοροφυγάδες και οι λαθρέμποροι απολαύουν της απόλυτης προστασίας του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών, με τη μη αποκάλυψη των ονομάτων τους; Γιατί η Νομαρχία δίνει στη δημοσιότητα τα πλήρη στοιχεία των επιχειρήσεων, ακόμη και σουβλατζίδικων, που πουλάνε αλλοιωμένα τρόφιμα ή δεν τηρούν τους κανόνες υγιεινής, και το υπουργείο στο δελτίο Τύπου της 20ής Φεβρουαρίου δεν αποκαλύπτει το όνομα του παράνομου αποχρωματιστηρίου πετρελαίου που πιάστηκε στη Μάνδρα Αττικής, όπως και του άλλου που ανακαλύφθηκε στο Μαρούσι. Ονόματα, κύριε υπουργέ! Γιατί τους καλύπτετε; Για να συνεχίσουν το άθλημα της φοροδιαφυγής;

Και μια περί ελέγχων ο λόγος, στην Αθήνα και στον Πειραιά γίνονται, στην επαρχία άραγε τα συνεργεία των Νομαρχιών κάνουν ελέγχους και τι αποτελέσματα έχουν; Ρωτάμε, γιατί έχουμε πληροφορίες ότι οι κύριοι νομάρχες ούτε έναν παράνομο δεν πιάνουν για να μην χάσουν ψήφους! Έτσι όμως την πληρώνει ο πολίτης, τόσο από πλευράς ακρίβειας όσο και από πλευράς ποιότητας.

Ίσως η λύση είναι η δημιουργία ενός Σώματος Ελεγκτών, ανάλογου με εκείνο του ΣΔΟΕ, που θα υπάγεται στον υπουργό και θα δραστηριοποιείται σε κάθε γωνιά της χώρας… Μόνον έτσι θα προστατευθεί ο πολίτης, τόσο από την ακρίβεια όσο και από την ποιότητα αυτών που τρώει, τα περισσότερα των οποίων είναι για πέταμα. Μόνο από τον περιορισμό της αισχροκέρδειας τα νοικοκυριά θα κερδίσουν χρήματα.

Είναι γεγονός πάντως ότι η ασυδοσία στην αγορά δεν θα υπήρχε αν είχε δημιουργηθεί ένα ισχυρό και ασυμβίβαστο καταναλωτικό κίνημα με τέτοια δύναμη που θα μπορούσε να ταρακουνήσει οποιαδήποτε μεγάλη επιχείρηση. Να ευχηθούμε να βρεθούν κάποιοι και να πάρουν στα χέρια τους την ίδρυση ενός σοβαρού καταναλωτικού κινήματος.

Τη σημαία της Ευρώπης σήκωσε ο διεκδικητής της Προεδρίας της Γαλλικής Δημοκρατίας κ. Σαρκοζί. Και κλείνει την πόρτα στην Τουρκία. Είμαστε μαζί του.

Συνέχεια του αποκλειστικού ρεπορτάζ μας στο προηγούμενο φύλλο: Σάλλας – Βγενόπουλος πάνε για συμφωνία. Η Marfin αγόρασε το Χίλτον της Κύπρου και παίρνει και την Τράπεζα Κύπρου!

Δεν μπορεί ξαφνικά οι «κουκουλοφόροι» να ξύπνησαν ένα ωραίο πρωινό και να είπαν πάμε να χτυπήσουμε τα γραφεία της ΓΣΕΕ. Κάποιοι πρέπει να βρίσκονται πίσω από τους «κουκουλοφόρους». Κανένας ελεύθερος πολίτης δεν υιοθετεί τέτοιους παλικαρισμούς, που ευθέως στρέφονται κατά της δημοκρατίας μας.

Ο Χριστόδουλος τους ενοχλεί, ο Σεραφείμ που τον έκανε Αρχιεπίσκοπο ο αποκαλούμενος «Σκύλος της ΕΣΑ», ο βασανιστής Ιωαννίδης, όχι μόνο δεν τους πείραζε αλλά συναγελάζονταν μαζί του εκεί στην «Ελευθεροτυπία» και μάλιστα τον πρόβαλαν συχνά. Έτσι για να μην ξεχνάμε…

Κρίσεις στην Αστυνομία πρόκειται να γίνουν αυτήν την εβδομάδα. Οι πληροφορίες λένε ότι δεν πρόκειται να υπάρξουν αλλαγές στην κορυφή. Άλλωστε δεν τα έχουν πάει και άσχημα. Ιδιαίτερα ο Γενικός Επιθεωρητής Βασίλης Τσιατούρας, που έχει σημαντικές επιτυχίες, όπως την εξιχνίαση της δολοφονίας των πέντε κυνηγών στον Αγρίνιο.

Πολύ καλή και σωστή η επιλογή του καθηγητή Γιώργου Μέργου για τη θέση του διοικητή του ΙΚΑ. Ως γενικός γραμματέας στο υπουργείο Οικονομίας έκανε έργο. Αθόρυβος, χαμηλών τόνων, εργατικός και με αναγνωρισμένες ικανότητες, είναι σίγουρο ότι ανοίγει μια νέα σελίδα για το ΙΚΑ. Οι χιλιάδες εργαζόμενοι και συνταξιούχοι δικαιούνται να προσβλέπουν σε καλύτερες μέρες.

Θα κλείσω σήμερα τη στήλη με ένα απόσπασμα από το νέο βιβλίο που πρόσφατα κυκλοφόρησε ο καλός φίλος, ο Λευτέρης Κουσούλης, γνωστός επικοινωνιολόγος με πολλές επιτυχίες, ιδιοκτήτης της εταιρείας «Λέγειν και Πράττειν». Τίτλος του βιβλίου «Κείμενα για την πολιτική και την επικοινωνία». Από το κείμενο με τίτλο «Με το όπλο του αδυνάτου», που αναφέρεται στον απίστευτο θρίαμβο της Εθνικής Ελλάδος στη Λισσαβώνα όπου κατέκτησε το Ευρωπαϊκό Κύπελλο παραθέτω την τελευταία παράγραφο:

«Όταν ο αδύνατος αποκτά συνείδηση των δεδομένων, εμψυχώνεται από τον στόχο, αποκτά σχέδιο που αναπτύσσει με βάση την παρατήρηση και το ξεδιπλώνει με υπομονή, έχει στρατηγική – τότε μπορεί να είναι και αήττητος. Να ανατρέψει τα δεδομένα και να φτάσει, μέσα από τον μακρύ και μυστικό δρόμο της στρατηγικής, στην επιτυχία.

Η στρατηγική είναι το όπλο του αδυνάτου. Επαληθεύεται, νομίζω και από τον θρίαμβο της Εθνικής στην Πορτογαλία. Και αυτό μπορεί να είναι μια αλήθεια διδακτική. Για όλους. Και για τους ισχυρούς και για τους αδύνατους. Ιδιαίτερα για την Ελλάδα που μπορεί να προχωράει, να προσπαθεί και να κερδίζει».

Συμφωνούμε και προσυπογράφουμε, Λευτέρη.

Αυτή είναι η απάντηση σ’ εκείνους που μοιρολογούν, που φοβούνται να υψώσουν τη φωνή και σκύβουν το κεφάλι, με τη δικαιολογία είμαι αδύναμος, είμαι μικρός, θα φάω καρπαζιά αν φωνάξω. Κι όμως η Εθνική μας το 2004 και η Κύπρος απέδειξαν ότι και οι μικροί μπορούν τα μεγάλα.


Σχολιάστε εδώ