«Γιώργο χάνουμε»

Αντίθετα, οι θέσεις του ΠΑΣΟΚ και του Γιώργου Παπανδρέου προσωπικά επιδεινώνονται ραγδαία.

Αποδοκιμάζονται και μάλιστα με μεγάλα ποσοστά όλες οι επιλογές του προέδρου του ΠΑΣΟΚ την τελευταία περίοδο (αποχώρηση απ’ τη διαδικασία της συνταγματικής αναθεώρησης, κατάθεση πρότασης μομφής, καταψήφιση του νομοσχεδίου για την Παιδεία, ακόμα και η διαγραφή του Κίμωνα Κουλούρη) αδυνατίζει ακόμα περισσότερο το ηγετικό του προφίλ και ανοίγει ακόμα περισσότερο η ψαλίδα με τη ΝΔ στην πρόθεση ψήφου, ενώ η διαφορά στην παράσταση νίκης διευρύνεται και παραμένει… χαώδης.

Τα παραπάνω, εξόχως ανησυχητικά για το ΠΑΣΟΚ και τον Γιώργο, δίχως αυτό βέβαια να σημαίνει επιβράβευση της κυβέρνησης, της οποίας η εικόνα συνεχίζει να είναι εξαιρετικά αρνητική, αλλά με δικαίωση των θέσεών της στο θέμα της Παιδείας, προκύπτουν από πανελλαδική τηλεφωνική δημοσκόπηση της εταιρείας RASS για «ΤΟ ΠΑΡΟΝ», που ολοκληρώθηκε την Παρασκευή (διεξήχθη σε δείγμα 1.201 ατόμων, από 20-23 Φλεβάρη, με δείγμα σταθμισμένο). Περιλαμβάνει δηλαδή και τις αντιδράσεις για το νομοσχέδιο για τα ΑΕΙ, καθώς και το πρώτο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο μετά την κατάθεση του νομοσχεδίου.

Γεγονός είναι και προκύπτει ανάγλυφα απ’ τη δημοσκόπηση της RASS ότι σε μια περίοδο εξαιρετικά κρίσιμη πολιτικά, ίσως και καθοριστική για τις μελλοντικές εξελίξεις:

• Η μεν κυβέρνηση κι ο Καραμανλής εμφανίζονται μεν αναξιόπιστοι και φθαρμένοι, αλλά με δικαιωμένες τις επιλογές τους στο μείζον θέμα της Παιδείας.

• Το δε ΠΑΣΟΚ κι ο Γιώργος όχι απλώς αδυνατούν πλήρως να αξιοποιήσουν την κυβερνητική φθορά, αλλά εμφανίζονται σε χειρότερη κατάσταση απ’ την κυβέρνηση. Επιπλέον αποδοκιμάζονται οι βασικές επιλογές του Γιώργου και η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών, ανάμεσά τους το 35% των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ, πιστεύουν πως ο Γιώργος δεν μπορεί να ξανακάνει το ΠΑΣΟΚ κυβέρνηση!

Πρόκειται για ένα ηχηρό χαστούκι αποδοκιμασίας για τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ. Και επειδή σύμφωνα με αποκλειστικές μας πληροφορίες παρόμοιες έρευνες είναι και στα χέρια του Γ. Παπανδρέου, η εκτίμηση είναι πως αναμένονται ξανά ραγδαίες εξελίξεις στον χώρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Βυθίζονται Γιώργος – ΠΑΣΟΚ!

Πιο συγκεκριμένα, στην πρόθεση ψήφου (ΠΙΝΑΚΑΣ 1), η ΝΔ συγκεντρώνει το 36,7% έναντι του 33,9% του ΠΑΣΟΚ. Η ψαλίδα δηλαδή της μεταξύ τους διαφοράς έχει ανοίξει στο 2,8% έναντι του 2,5% που ήταν τον Δεκέμβρη (Π. 2).

Το ΚΚΕ είναι στο 5,8%, ενώ είναι σημαντικό να επισημανθεί ότι:

• Σε αυτήν την έρευνα για πρώτη φορά μετά από μήνες φαίνεται να μη συγκεντρώνουν το 3% της εισόδου στη Βουλή ούτε ο ΣΥΝ ούτε ο ΛΑΟΣ (2,8 και 2,7% αντίστοιχα).

• Οι συσπειρώσεις των κομμάτων είναι 78,1% για τη ΝΔ και 72,8% για το ΠΑΣΟΚ (Π. 3). Το ΠΑΣΟΚ έχει μια υπεροχή στο «ισοζύγιο διαρροών» (6,5% έναντι 6,1%), αλλά αυτή είναι αδύνατο να οδηγήσει σε ανατροπές, πολύ περισσότερο που το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει σοβαρές διαρροές προς ΣΥΝ και ΚΚΕ. Αντίστοιχα η ΝΔ έχει σοβαρές διαρροές προς τον ΛΑΟΣ.

• Η παράσταση νίκης (Π. 4) είναι συντριπτική υπέρ της ΝΔ και φτάνει στις 47,5 μονάδες (68,7% έναντι 21,2%).

• Σε σχετικό ερώτημα το 58,4% απαντά ότι ο Γ. Παπανδρέου δεν μπορεί να ξανακάνει το ΠΑΣΟΚ κυβέρνηση, ενώ μόνο το 36,1% πιστεύει το αντίθετο (Π. 5 και 6). Είναι δε χαρακτηριστικό πως ακόμα και το 34,9% των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ είναι απογοητευμένο και δεν πιστεύει ότι ο Γιώργος μπορεί να οδηγήσει το Κίνημα ξανά στην εξουσία!

• Σε μια πολύ ενδιαφέρουσα σειρά ερωτημάτων για τις ηγετικές ικανότητες Καραμανλή και Παπανδρέου (Π. 7) ο πρωθυπουργός υπερτερεί με μεγάλες έως και συντριπτικές διαφορές στα εξής χαρακτηριστικά: Δυναμικός, με ηγετικές ικανότητες, ικανός να κυβερνήσει τον τόπο, αυτός που μπορεί να φέρει επενδύσεις στη χώρα, αυτός που μπορείς να εμπιστευτείς, που μπορεί να κάνει τη χώρα να λειτουργεί με αξιοκρατία, που κρατά τις υποσχέσεις του, που μπορεί να τα βάλει με τα μεγάλα συμφέροντα. Αντίθετα ο Γιώργος υπερτερεί στα: Είναι ευγενής, νοιάζεται για ανθρώπους σαν και σας…

Χάλια η κυβέρνηση…

Τα παραπάνω, επαναλαμβάνουμε, κάθε άλλο παρά σημαίνουν πως η εικόνα της κυβέρνησης είναι… θελκτική. Απλώς «διασώζεται» εξαιτίας της χειρότερης εικόνας του ΠΑΣΟΚ. Ενώ παραμένει το ισχυρό της χαρτί ο Κ. Καραμανλής.

Συγκεκριμένα:

• Το 61,2% των ερωτηθέντων (Π. 8) θεωρεί λίγο ή καθόλου πετυχημένο το έργο της κυβέρνησης και μόνο το 38% το θεωρεί αρκετά ή πολύ πετυχημένο.

• Το «ισοζύγιο» αρνητικής-θετικής γνώμης για την κυβέρνηση (Π. 9) είναι σαφώς αρνητικό, αφού το 50,7% έχει αρνητική γνώμη και το 41,9% θετική.

• Σε ό,τι αφορά τις κυβερνητικές προτεραιότητες, η πλειοψηφία των ερωτηθέντων (Π. 10) πιστεύει πως η κυβέρνηση θα πρέπει να ασχοληθεί (κατά σειρά) με την υγεία, την παιδεία, την καθημερινότητα.

• Ωστόσο η κυβέρνηση έχει ένα αντικειμενικό «σύμμαχο», αν πραγματικά επιθυμεί να προχωρήσει στις μεταρρυθμίσεις. Το 65,2% καλεί την κυβέρνηση να υλοποιήσει το πρόγραμμά της παρά τις όποιες αντιδράσεις, έναντι του 32,1% που διαφωνεί (Π. 11).

• Πάντως το… σεμνά και ταπεινά πάει περίπατο! Το 59,5% των ερωτηθέντων (Π. 12) πιστεύει ότι δεν ισχύει και μόνο το 36,5% πιστεύει πως ισχύει.

… και ακόμα χειρότερα το ΠΑΣΟΚ!

Ωστόσο αυτή η πολύ κακή κυβερνητική εικόνα δεν κοστίζει τελικά στην κυβέρνηση, επειδή η εικόνα του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι πολύ χειρότερη!

Και μάλιστα με μεγάλη πλειοψηφία ο λαός φαίνεται να αποδοκιμάζει όλες τις επιλογές του Γιώργου της τελευταίας περιόδου, κάνοντας ακόμα δυσχερέστερη τη θέση του. Συγκεκριμένα:

• Το 56,8% (Π. 13) πιστεύει ότι έχασε πολιτικά απ’ την αποχώρησή του απ’ τη διαδικασία της αναθεώρησης του Συντάγματος και την πρόταση μομφής. Μόνο το 27,4% πιστεύει πως κέρδισε. Μεταξύ όσων πιστεύουν ότι έχασε είναι και η πλειοψηφία των οπαδών ΚΚΕ και ΣΥΝ (Π. 14) αλλά και περίπου ο ένας στους τρεις ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ (το 31,8%).

• Αποδοκιμάζεται (Π. 15 και 16) ακόμα και η διαγραφή του Κίμωνα Κουλούρη. Το 53,3% τη θεωρεί λάθος και μόνο το 30,8% σωστή. Ακόμα και οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ τη θεωρούν λάθος κατά πλειοψηφία (46,3% έναντι του 40,7% που τη θεωρεί σωστή)!

• Ακόμα χειρότερη απ’ την εικόνα της κυβέρνησης είναι η εικόνα του ΠΑΣΟΚ ως αντιπολίτευσης (Π. 17). Το 74,6% τη θεωρεί λίγο ή καθόλου καλή και μόνο το 24,4% τη θεωρεί πολύ ή αρκετά καλή! Μάλιστα κατά πλειοψηφία (Π. 18) 60,6% έναντι 39,2% την ίδια αρνητική εικόνα έχουν και οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ!

• Συνολικά τώρα (Π. 19) αρνητική γνώμη για το ΠΑΣΟΚ έχει το 51,7% και θετική το 36,1%.

Υπέρ νομοσχεδίου Μαριέττας!

Είναι επίσης εντυπωσιακά τα ποσοστά συμφωνίας με τις βασικές ρυθμίσεις του νομοσχεδίου για τα ΑΕΙ. Και μάλιστα διακομματικά!

Και εδώ αφενός προκύπτει αποδοκιμασία της επιλογής του Γιώργου να καταψηφίσει το νομοσχέδιο και αφετέρου πλήρης δικαίωση των θέσεων Παγκάλου για το άσυλο!

Ωστόσο το σημαντικότερο είναι πως η κυβέρνηση φαίνεται να συγκεντρώνει μια ευρύτερη συναίνεση στις επιλογές της και αυτό τη βοηθά πολιτικά και επικοινωνιακά. Συγκεκριμένα:

• Το 69% (Π. 20) πιστεύει πως θα πρέπει η Αστυνομία να έχει τη δυνατότητα να μπαίνει ελεύθερα στους πανεπιστημιακούς χώρους και να επιβάλλει την τάξη όταν εκεί συντελούνται παράνομες πράξεις και μόνο το 27,8% διαφωνεί. Μάλιστα με μεγάλη πλειοψηφία (Π. 21) 63,2% έναντι 32,8% συμφωνούν και οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ, κόντρα στις επιλογές της ηγεσίας, αλλά… σε συμφωνία με όσα έχει πει ο Πάγκαλος. Ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι και οι ψηφοφόροι ακόμα του ΚΚΕ εμφανίζονται μοιρασμένοι…

• Έχει εξαιρετική σημασία πως με μικρότερη έστω πλειοψηφία, 47,9% έναντι 43,1% (Π. 22) οι ερωτηθέντες θεωρούν τις καταλήψεις ως κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου! Με μοιρασμένες μάλιστα επ’ αυτού (Π. 23) τις απόψεις και των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ!

• Με συντριπτική επίσης πλειοψηφία 64% έναντι 28,7% (Π. 24) οι ερωτηθέντες υιοθετούν μια ακόμα κυβερνητική θέση, ότι δηλαδή η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στα πανεπιστήμια δεν εκφράζει την πλειοψηφία των φοιτητών, αλλά τους συνδικαλιστές…

• Τέλος (Π. 25) το 48,2% συμφωνεί με την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων, έναντι του 44,5% που διαφωνεί.


Σχολιάστε εδώ