βυζάντιον
Λέω, επίσης, να καταπιώ και ένα viagra, για να δω πώς είναι, καθώς, απ’ ό,τι κατάλαβα, άπαντες στα δελτία παριστάνουν την πάπια και δεν έχουν άποψη επί του θέματος. Και επειδή το θέμα είναι, πρωτίστως, ηθικό, οι προμήθειες του ΙΚΑ δεν έχουν καμία σημασία μπροστά στο διαζύγιο του ζευγαριού, σκέφτομαι να εγείρω από αυτό το βήμα ένα καίριο ηθικό ερώτημα. Ο Κύριος, όταν παρέδωσε εις τον Μωυσή (ελλείψει Χριστόδουλου) τις Δέκα Εντολές, είπε το εξής: «Μην επιθυμήσεις τη γυναίκα του πλησίον σου». Δεν διευκρίνισε, όμως, τι συμβαίνει αν σε επιθυμήσει εκείνη. Σκεφτείτε το πριν τοποθετηθείτε ηθικά επί του θέματος. Μήπως ο Κύριος αφήνει ένα μικρό παράθυρο στην ελεύθερη βούληση;
Προσπαθώ, λοιπόν, να γράψω κάτι για την υπόθεση. Είναι εύκολο και γεμίζει ωραία η στήλη. Θα μπορούσα να παραθέσω ένα σεξπιρικό τσιτάτο, μία ατάκα από τον Οθέλλο, για παράδειγμα. Αλλά τι θα μπορούσε να σταθεί με αξιώσεις μπροστά στο μέγα ερώτημα που έθεσε ο Νίκος Κακαουνάκης; «Έκανε έρωτα η κυρία το μοιραίο απόγευμα;» Δηλαδή τι να αντιτάξεις τώρα εσύ; Το «Να ζει κανείς ή να μη ζει» έχει πλέον εύκολη απάντηση. Φέρτε μου το ξυράφι και έχετε από δίπλα την πετσέτα, θα λερώσω. Ει δυνατόν, την ίδια πετσέτα από του Ζωγράφου…
••••
Όλα αυτά βέβαια μας αποπροσανατολίζουν από τα μεγάλα θέματα. Η Τάμτα αλλάζει την ενορχήστρωση του κομματιού της για τη Eurovision, η κυβέρνηση παρουσίασε κάτι για τα ΑΕΙ, ο Γιάννης από τη Φάρμα κατηγορείται για φόνο, η Ρούλα από το The Wall παντρεύτηκε έναν νεαρό Αλβανό, κοινώς γίνεται χαμός και ασχολούμεθα με τα επουσιώδη. Κάπως έτσι φτάσαμε σήμερα στην απονομή των Oscar και δεν προλάβαμε να διαμορφώσουμε άποψη. Εδώ το ωραίο είναι πως διάφοροι διοργανώνουν κοσμικά event για την παρακολούθηση της τελετής από την τηλεόραση φυσικά απαιτώντας επίσημο ένδυμα. Οι επώνυμοι που θα σπεύσουν θυμίζουν, πράγματι, φανατικούς κινηματογραφόφιλους -αυτούς που βλέπουν τσόντα και φαντάζονται ότι συμμετέχουν στη σκηνή. Είναι ακριβώς το ίδιο πράγμα…
••••
Κυρ Τάσσο, γέμισέ το, ρίξε μια ματιά στα λάδια και στα λάστιχα! Εννοείται πως όταν αντλήσουμε το πετρέλαιο από τη Μεσόγειο εμείς στην εφημερίδα θα πάρουμε άδεια για πρατήριο της Tassos Oil και θα γεμίζουμε τα ρεζερβουάρ μόνο από εκεί. Εγώ, ας πούμε, ξέρω ότι θα τοποθετηθώ στο πλυντήριο αυτοκινήτων. Εκεί δεν θα απασχολούμε, πάντως, Πακιστανούς, αλλά παιδιά Τουρκοκυπρίων από τα κατεχόμενα, για να δώσουμε το μήνυμα της συνεργασίας. Και επειδή υποθέτω πως η εφημερίδα θα καλύπτει με συνέπεια το θέμα, να σας πω τι έχω μαζέψει εγώ. Πρώτον: ήδη άρχισαν να δημοσιεύονται αγγελίες στον ειδικό διεθνή Τύπο για την προσέλκυση στελεχών, εξειδικευμένων μηχανικών δηλαδή που θα κληθούν να εργαστούν στις έρευνες. Η τεχνική εκτίμηση προβλέπει έρευνες για διάστημα τριών ετών, ενώ θα χρειαστούν άλλα τόσα χρόνια για την εμπορική αξιοποίηση. Πάντως τα προσφερόμενα συμβόλαια προς μηχανικούς είναι διετή. Δεύτερον, σε εμπιστευτικά ενημερωτικά δελτία που εκδίδονται από ξένες πρεσβείες στη Λευκωσία, επισημαίνεται ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι δυσαρεστημένη. Να σας το πω και κατά λέξη; «Ο πρωθυπουργός Καραμανλής είναι προβληματισμένος για τη στάση της κυπριακής κυβέρνησης». Σιγά το νέο, θα μου πείτε. Στην καλύτερη περίπτωση θα αντλήσουμε το πετρέλαιο και μετά θα αυτοπυρποληθούμε. Πάντως πρέπει να διευκρινίσω ότι η Ντόρα δεν έλαβε πρόσκληση στο δείπνο αυστηρά για λόγους ασφαλείας. Υπήρχε έκδηλη ανησυχία μην κάτσει κάτι στο λαιμό του Τάσσου… Πρόβλημα έχω και εγώ, θα το εξομολογηθώ. Δεν τον αντέχω, ηδονίζομαι να του κάνω πλάκα και ταυτοχρόνως παραδέχομαι ότι είναι ο σοβαρότερος, ο καλύτερος που πέρασε ποτέ από το προεδρικό μέγαρο της Λευκωσίας. Βέβαια αυτό μπορεί να διαβαστεί και ανάποδα: αν ο Τάσσος είναι ο καλύτερος που είχαμε εδώ και τόσα χρόνια, τότε όντως έχουμε μεγάλο πρόβλημα.
••••
Αισθάνομαι ευτυχής, που η Σεγκολέν δεν τα πάει καλά στη Γαλλία. Έτσι και κερδίσει τις εκλογές, πάρει και η Χίλαρι το χρίσμα, τότε η Ντόρα θα μπουκάρει στου Μαξίμου. Μαζί με τον μπαμπά της και τα τανκς…
••••
Την προηγούμενη Κυριακή, εφημερίδα με υψηλή κυκλοφοριακή επίδοση δημοσίευσε στην πρώτη της σελίδα μία αποκλειστική είδηση σχετικά με το ελληνικό σχέδιο για την ανάπτυξη πυρηνικού σταθμού με σκοπό την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Το δημοσίευμα της εφημερίδας μετέφερε τη σχετική έκθεση στελέχους του υπουργείου Εξωτερικών. Πολύ ωραία και σωστά. Ο Προκόπιος, δηλαδή εγώ, είχε γράψει για το θέμα εδώ και δύο μήνες, πριν καν η υπόθεση περιέλθει προς μελέτη στο υπουργείο Εξωτερικών. Ασφαλώς ο συντάκτης της εφημερίδας που δημοσίευσε την είδηση δεν ήταν υποχρεωμένος να το γνωρίζει. Όπως απεδείχθη δεν το γνώριζε ούτε ο δικός μου εκδότης. Τείνω, τελικά, να πιστέψω πως ο λόγος που απολαμβάνω πλήρους ελευθεροστομίας είναι η απελπισία του εκδότη μου, κοινώς δεν αντέχει πλέον να διαβάζει τη στήλη. Έτσι, όμως, χάνει ειδήσεις. Τέλος πάντων, να σας δώσω μία ολοκληρωμένη εικόνα επί του θέματος. Η ιδέα για την ανάπτυξη πυρηνικού σταθμού υπάρχει εδώ και μερικούς μήνες στο υπουργείο Ανάπτυξης, το οποίο έχει δώσει την άδεια για την εκπόνηση της σχετικής μελέτης. Ωστόσο το θέμα θα κινηθεί στα σοβαρά μόνο αν η Τουρκία λάβει αντίστοιχη απόφαση και προχωρήσει στην κατασκευή σταθμών πυρηνικής ενέργειας.
••••
Τα πουλάκια μου! Ο άνθρωπός μου στον ΟΔΔΥ με ενημέρωσε για νέες παραλαβές μοντέλων που δυστυχώς δεν θα δείτε ποτέ στη βιτρίνα. Εδώ και μερικές μέρες, σε ένα κλειστό υπόστεγο του Οργανισμού, αναπαύεται μια επιβλητική Μπέντλεϊ, μια Φεράρι, μια ταπεινή Λαμποργκίνι και δύο Μερσέντες. Αν νομίζετε ότι θα βγουν σε δημοπρασία, κάνετε λάθος. Ήδη άρχισαν οι κρούσεις από διάφορα υπουργεία που ενδιαφέρονται να εντάξουν τα κομμάτια στον στόλο τους. Δεν ξέρω σε τι μπορεί να χρησιμεύσει μια Φεράρι σε υπουργείο. Εκτός και αν υπάρχει ανάγκης διαφυγής του υπουργού. Η Μπέντλεϊ, πάντως, μάλλον θα δεσμευτεί για τη μετακίνηση υψηλών προσκεκλημένων…
••••
Άλλο ωραίο και σχετικό είναι η ανακοίνωση του Αρμάνι για πώληση του ομίλου του. Και εδώ χάνουμε ευκαιρίες. Το μαγαζί εμείς το χτίσαμε, αυτό δεν μπορεί να το αμφισβητήσει κανείς.
Δεν «σκοτώνουμε» τον ΟΤΕ καλύτερα για να αποκτήσουμε την Αρμάνι; Τουλάχιστον δεν θα φεύγει και τόσο χρήμα στην Ιταλία. Λέγεται πως ο Τζόρτζιο ήθελε να πολιτογραφηθεί Έλληνας, στο Περιστέρι, να ψηφίζει ΠΑΣΟΚ στη Β’ Αθηνών μήπως και βγάλει την υποχρέωση…
••••
Θέλω να αγιάσω και δεν με αφήνουν. Όχι, δεν αναφέρομαι στις βέβηλες τοιχογραφίες που θα συνεχίσω να αποκαλύπτω, αλλά στην κριτική για το βιβλίο ιστορίας της ΣΤ’ Δημοτικού. Τι είπε, πάλι, ο Αρχιεπίσκοπος; «Είναι δυνατόν να μιλάμε για διατήρηση της εθνικής μας συνείδησης, χωρίς να αναφερόμαστε στον ρόλο της Εκκλησίας;» Πολύ ωραία. Απλά μαθήματα βυζαντινής ιστορίας.
Ακόμα και τα ψάρια του Βοσπόρου γνώριζαν πως η Εκκλησία, με επικεφαλής τον πατριάρχη Γεννάδιο Σχολάριο, συναινούσε στο δόγμα του Μέγα Λογοθέτη Λουκά Νοταρά που έλεγε πως προτιμά το σαρίκι του σουλτάνου από την τιάρα του Πάπα. Πιο απλά, το συμφέρον της ορθοδόξου εκκλησίας βρισκόταν στη συνύπαρξή της με τους Οθωμανούς και όχι στην ενσωμάτωσή της στην εκκλησία της Ρώμης. Κατανοητό αυτό; Η σχέση αυτή εκφράζεται πολύ ωραία στην κεντρική είσοδο του Πατριαρχείου, όπως μπαίνεις στα αριστερά, όπου απεικονίζεται ο Μωάμεθ ο Πορθητής να παραδίδει τα προνόμια στον Γεννάδιο Σχολάριο, τον οποίο ο Παλαιολόγος θεωρούσε επικίνδυνο και τον είχε θέσει υπό περιορισμό. Τώρα κατά πόσο οι Οθωμανοί καταπίεζαν τους ελληνόφωνους και τη θρησκεία τους, ενώ παραλλήλως διατήρησαν όχι μόνο το Πατριαρχείο, αλλά και τις περιουσίες των ορθοδόξων μοναστηριών, είναι ένας γρίφος που μόνο ο Αρχιεπίσκοπος μπορεί να λύσει. Και για να μην προκαλώ άλλο το αναγνωστικό μας κοινό, απευθύνω μία προτροπή: μετρήστε πόσες βυζαντινές εκκλησίες σώζονται στον ελλαδικό χώρο και πόσα τζαμιά. Ίσως έτσι, με απλή αριθμητική, να καταλάβουμε ποιος σεβάστηκε περισσότερο τη θρησκεία του άλλου. Σταματώ εδώ.
••••
Άλλος αγαπημένος πελάτης της παρούσας στήλης είναι ο υπουργός της Ναυτιλίας. Και επειδή αρκετοί έχουν καταλάβει την αδυναμία που διατηρώ, δείτε τι μου έστειλαν οι αθεόφοβοι. Όλα αυτά θα μπορούσα να τα προσφέρω σε πακέτο ξεχωριστού ρεπορτάζ, αλλά μετά θα απαιτούσα μπόνους και θα μπλέκαμε. Το υπουργείο, λοιπόν, ανακοινώνει ότι η χωρητικότητα του ελληνικού στόλου σημείωσε αύξηση τη χρονιά που πέρασε. Προσέξτε τη λεπτομέρεια: η χωρητικότητα, όχι ο στόλος. Διότι ο στόλος μειώθηκε τουλάχιστον κατά 1,1%. Πού οφείλεται αυτό; Ξέρω ότι ανησυχείτε για τα προβλήματα της συμπαθούς τάξης των εφοπλιστών και σπεύδω να σας εξηγήσω. Το 2006 η Λιβερία υποδέχθηκε στο νηολόγιό της 150 ελληνικά πλοία. Θέλετε και το καλύτερο; Ο εκπρόσωπος της Λιβερίας εμφανίστηκε ευτυχής στον Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό. Ποιον είχε δίπλα του να χτυπάει παλαμάκια; Τον Έλληνα γενικό γραμματέα του Οργανισμού. Μπλουμ!
••••
Ο ελληνικός πολιτισμός συμπλήρωσε έναν χρόνο με τον Γιώργο Βουλγαράκη στη θέση του πολιτικού προϊσταμένου. Φρονώ πως είναι λαμπρή ευκαιρία να διεκδικήσουμε ακόμα έναν θεσμό. Μετά την πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης, ας διεκδικήσουμε και την πολιτιστική Χιροσίμα του κόσμου. Δεν το λέω μόνο εγώ, το επισημαίνει και ο Παπανώτας στο «Κους κους»: πάμε στη Eurovision χωρίς κανένα τραγούδι να έχει ελληνικό ήχο. Σωστός. Είναι να απορείς πώς ο αρμόδιος υπουργός δεν πρότεινε να εκπροσωπηθούμε από ringtone της Vodafone…
Προκόπιος