Ανατροπή της Συμφωνίας της Μέκκας θέλουν ΗΠΑ – Ισραήλ

Σε ένα ατελείωτο μπαράζ πιέσεων προς τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς, επιδόθηκε η αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, Κοντολίζα Ράις, με αφορμή την επίσκεψή της την εβδομάδα που πέρασε στη Μέση Ανατολή. Στόχος των πιέσεών της ήταν να άρει την
υπογραφή του ο Αμπάς από τη Συμφωνία της Μέκκας, την οποία υπέγραψε με τη Χαμάς και προβλέπει το σχηματισμό συμμαχικής κυβέρνησης μεταξύ των δύο οργανώσεων.

Το Ισραήλ απέρριψε ρητά τη συμφωνία δηλώνοντας όχι μόνο ότι δεν πρόκειται να τη σεβαστεί, εφ όσον περιλαμβάνει τη συμμετοχή της Χαμάς στην κυβέρνηση, αλλά, επίσης, ότι παύει να διαπραγματεύεται και με τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής για όσο διάστημα αυτός την αποδέχεται και δεν την καταγγέλλει! Φαίνεται έτσι ότι το κράτος-τρομοκράτης του Ισραήλ εκμεταλλεύεται την κρίση που το ίδιο δημιουργεί, με απώτερο σκοπό να αμφισβητήσει την ίδια την Παλαιστινιακή Αρχή και τα διεθνώς αναγνωρισμένα επίσημα θεσμικά πολιτειακά όργανα του παλαιστινιακού λαού. Στην ίδια γραμμή κινήθηκε και η Κοντολίζα Ράις, πιέζοντας τον Αμπάς να τινάξει στον αέρα τη συμφωνία που για πρώτη φορά το τελευταίο διάστημα φέρνει κοντά τις δύο κορυφαίες οργανώσεις της Παλαιστίνης, αποτρέποντας την κλιμάκωση του εμφυλίου.
Το γεγονός αυτό, ότι απομακρύνθηκε η πιθανότητα ενός αδελφοκτόνου πολέμου στο εσωτερικό της Παλαιστίνης, είναι που πιθανά απογοήτευσε τους Αμερικανούς από τη Συμφωνία της Μέκκας, ωθώντας τον εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου να δηλώσει την έκπληξη και τη δυσφορία της Ουάσινγκτον από αυτήν την εξέλιξη.
Η στάση των Αμερικανών, στον βαθμό που οι ίδιοι πίεζαν για τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης, αποκαλύπτει ότι το ζητούμενο του εβραϊκού κράτους είναι να πάψουν να έχουν επίσημο λόγο οι οργανώσεις της παλαιστινιακής αντίστασης, όπως η Χαμάς – κι ας εκφράζουν την πλειοψηφία του λαού. Ο βρόμικος ρόλος των Αμερικανών αποκαλύπτεται επίσης και από τις συνεχείς προσπάθειές τους να υποδαυλίσουν τον εμφύλιο. Την εβδομάδα που πέρασε κονδύλι ύψους 86 εκατ. δολαρίων που ενέκρινε η Ουάσινγκτον για τις δυνάμεις ασφαλείας του Αμπάς μπλοκαρίστηκε από τον εκπρόσωπο των Δημοκρατικών στο Κογκρέσο, μέχρι να δεσμευτεί ο Μπους ότι θα χρησιμοποιηθεί για στολές ή μέσα επικοινωνιών και όχι για όπλα. Διαφορετικά θα όπλιζε τις ομάδες του Αμπάς φέροντας πιο κοντά τον εμφύλιο. Η στάση που θα κρατήσουν απέναντι στη Συμφωνία της Μέκκας δημιούργησε ρήγματα ακόμη και στο πλαίσιο του Κουαρτέτου, όπως λέγεται η διαπραγματευτική ομάδα ΗΠΑ, ΕΕ, ΟΗΕ και Ρωσίας που προσπαθεί να διαδραματίσει έναν ενδιάμεσο διαμεσολαβητικό ρόλο.
Ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών διαφοροποιήθηκε από την αδιάλλακτη ισραηλινή γραμμή που εκφράζουν οι Αμερικάνοι, υποστηρίζοντας ότι πρέπει να σταματήσει το οικονομικό εμπάργκο και να πάψει να προβάλλεται εκβιαστικά ο ατιμωτικός όρος να αναγνωρίσει η Χαμάς το Ισραήλ. Να αρκεστούν αντίθετα στην παραχώρηση που κάνει η Χαμάς, δηλώνοντας ότι θα σεβαστεί τις συμφωνίες που έχει υπογράψει η Παλαιστινιακή Αρχή να σταματήσουν τη συλλογική τιμωρία του παλαιστινιακού λαού και να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για τη δημιουργία ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους.


Σχολιάστε εδώ