Αμερικανικοί αντιπύραυλοι και στην Ελλάδα;

Πρόκειται για το πρόγραμμα που εξαγγέλθηκε από τον Πρόεδρο Μπους πριν από την επίθεση στους δίδυμους πύργους και αποκλήθηκε παιδί του σχεδίου του «Πολέμου των Άστρων», του προκατόχου του Ρέιγκαν. Δύο κυβερνήσεις της «νέας Ευρώπης», η περίπου φασιστική της Πολωνίας και η δεξιά της Τσεχίας, έχουν δεχθεί την εγκατάσταση δέκα βαλλιστικών πυραύλων η πρώτη και προηγμένου συστήματος ραντάρ για την επισήμανση πυραύλων η δεύτερη. Αμφότερες αγνοούν την κρίση της κοινής γνώμης, που οι δημοσκοπήσεις την εμφανίζουν, κατά σημαντική πλειοψηφία, αντίθετη.

Το πρόγραμμα έχει προκαλέσει βίαιες αντιδράσεις της ρωσικής ηγεσίας και συναγερμό στις πρωτεύουσες της «παλαιάς Ευρώπης».

Το θέμα συμμετοχής της Ελλάδος αναδύθηκε την Τετάρτη, στην ενημέρωση του Τύπου από τον εκπρόσωπο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τομ Κέισι.

Σε ερώτηση έλληνα δημοσιογράφου, ο εκπρόσωπος είπε: «Είναι κάτι στο οποίο το ΝΑΤΟ δεσμεύεται μαζί μας. Πιστεύουμε ότι αυτήν την τεχνολογία και αυτό το σύστημα πρέπει και το μοιραζόμαστε πλήρως με τους συμμάχους μας… Τα συστήματα πυραυλικής άμυνας προορίζονται να προστατεύσουν όχι μόνο τις ΗΠΑ αλλά και τους ευρωπαίους συμμάχους μας από το ενδεχόμενο πυρηνικής επίθεσης κράτους-κακοποιού, είτε από τη Μέση Ανατολή είτε από αλλού… Τώρα, σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, εναπόκειται ασφαλώς στην ελληνική κυβέρνηση, εάν ενδιαφέρεται να συμμετάσχει με τις Ηνωμένες Πολιτείες, να δεχθεί στο έδαφός της ένα τέτοιο πρόγραμμα. Αλλά δεν γνωρίζω για οποιεσδήποτε πρωτοβουλίες γι’ αυτό».

Ο έλληνας ανταποκριτής ανέφερε ότι ανώνυμος αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Αμύνης τού είχε δηλώσει ότι η Ελλάδα, όπως και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, είχε ερωτηθεί εάν επιθυμεί να προστατευθεί από αυτούς τους αμερικανικούς συμβατικούς και πυρηνικούς πυραύλους και ζήτησε το σχόλιο του εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Ο κ. Κέισι απάντησε, έμμεσα, ότι «σχετικές συζητήσεις έχουν διεξαχθεί με όλους τους ευρωπαίους συμμάχους του ΝΑΤΟ» και ότι το θέμα αυτό απασχόλησε το Βορειο-Ατλαντικό Συμβούλιο την Τετάρτη, με τη συμμετοχή του αμερικανού συμβούλου Ασφαλείας Στίβεν Χάντλεϊ.

Ο κ. Χάντλεϊ μετέβη την Πέμπτη στη Μόσχα για να «καθησυχάσει τη ρωσική ηγεσία», με τη νιοστή επανάληψη της διαβεβαίωσης ότι τα αντιπυραυλικά συστήματα κοντά στα σύνορα της Ρωσίας δεν στρέφονται εναντίον της, αλλά προορίζονται για την προστασία από πυραύλους… του Ιράν -το οποίο είναι γνωστό ότι δεν διαθέτει πυραύλους τέτοιου βεληνεκούς. Παρόμοια επιχειρήματα δεν καταφέρνουν να πείσουν κανέναν στην Ευρώπη και όχι φυσικά τους Ρώσους.

Ο Πρόεδρος Πούτιν αναφέρθηκε ιδιαίτερα στο πρόγραμμα αυτό στην ομιλία του στο Μόναχο, όπου κατήγγειλε την επικίνδυνη πολιτική της κοσμοκρατορίας που ακολουθεί η Ουάσινγκτον. Ο επικεφαλής της αντιτρομοκρατίας άμυνας, Ανατόλι Σαφόνοφ, κατήγγειλε ότι το πρόγραμμα αποτελεί νέα παραβίαση της μεταψυχροπολεμικής υπόσχεσης του ΝΑΤΟ ότι δεν θα εγκαταστήσει βάσεις σε χώρες τέως μέλη του Συμφώνου της Βαρσοβίας. Ο αρχηγός των ρωσικών στρατηγικών πυραυλικών δυνάμεων, στρατηγός Νικολάι Σολότσοφ, προειδοποίησε ότι οι βάσεις στην Πολωνία και στην Τσεχία θα αντιμετωπισθούν ως νόμιμοι στόχοι. Και ο αρχηγός του ρωσικού στρατού, στρατηγός Γούρι Μπαλουγιέφσκι, προειδοποίησε ότι η Μόσχα μπορεί να αποχωρήσει από τη Συνθήκη του 1987 για τα πυρηνικά όπλα μέσου βεληνεκούς, όπως έκανε ο Πρόεδρος Μπους για τη Συνθήκη των Αντιβαλλιστικών Πυραύλων του Ι972, προκειμένου να προχωρήσει στον Πόλεμο των Άστρων. Ήδη η Ρωσία επιβεβαίωσε ότι εγκαθιστά και κατασκευάζει 120 διηπειρωτικούς βαλλιστικούς πυραύλους SS 20, ειδικά σχεδιασμένους για τη διάτρηση οποιασδήποτε αντιπυραυλικής ασπίδας.

Ας σημειωθεί ότι, παρά τη συμφωνία με τον Γκορμπατσόφ να μην εγκατασταθούν αμερικανικές βάσεις σε χώρες του άλλοτε σοβιετικού στρατοπέδου, τέτοιες βάσεις περιβάλλουν τώρα τη Ρωσία. Στα Βαλκάνια, επί παραδείγματι, αμερικανικές βάσεις φιλοξενούν τώρα η Ρουμανία και η Βουλγαρία, ενώ στο Κόσοβο λειτουργεί η βάση Bondsteel, μια από τις μεγαλύτερες αμερικανικές βάσεις στον κόσμο.

Το αμερικανικό αντιπυραυλικό πρόγραμμα και η ανταπόκριση των κυβερνήσεων της Πολωνίας και της Τσεχίας έχουν προκαλέσει έντονες ανησυχίες στην Ευρωπαϊκή Ένωση, που προφανώς βλέπει σ’ αυτό μια αμερικανική επιχείρηση όχι μόνο για την ανατροπή της «ισορροπίας του τρόμου» με τη Ρωσία, αλλά και για τη δημιουργία στρατηγικού και οικονομικού ρήγματος μεταξύ Ευρώπης και Ρωσίας, την αποκοπή της ΕΕ από τις ρωσικές πηγές ενέργειας, όσο και την αύξηση των εντάσεων μεταξύ παλαιών και νέων μελών της Ένωσης. Ήδη Γαλλία, Γερμανία και Ισπανία αμφισβητούν την ανάγκη παρουσίας των αμερικανικών βάσεων στην Ευρώπη, πολύ δε περισσότερο την εγκατάσταση των σχεδιαζομένων νέων αντιπυραυλικών, όπως σημείωνε ανταποκριτής της «Γκάρντιαν». Πράγματι ο υπουργός των Εξωτερικών της Γερμανίας, που προεδρεύει της ΕΕ κ. Σταϊνμέγιερ, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Χάντελσμπλατ», επέκρινε τις ΗΠΑ δηλώνοντας ότι όφειλαν να συζητήσουν τα σχέδιά τους με τη Ρωσία πριν κάνουν προτάσεις στην Πολωνία και την Τσεχία.

Το θέμα συμμετοχής και της Ελλάδος στην αμερικανική αντιπυραυλική ασπίδα ίσως να ανέκυψε και λόγω της εκτίμησης ότι η Ελλάδα μπορεί να ευθυγραμμισθεί με τις αμερικανόστροφες χώρες της «νέας Ευρώπης», λαμβανομένου υπ’ όψιν ότι αποτελεί «ιδεολογικό όσο και στρατηγικό εταίρο» (όπως ετόνισε η υπουργός των Εξωτερικών τον Σεπτέμβριο, στην ομιλία της ενώπιον 40 βουλευτών και γερουσιαστών, σε αίθουσα της αμερικανικής Γερουσίας) και ότι τα προβλήματα με την Τουρκία και η φοβία των συνεπειών του πρόσφατου τρομοκρατικού κτυπήματος στην αμερικανική πρεσβεία δημιουργούν έναν αστερισμό συνθηκών που ευνοεί την προσχώρησή της.

Την εκτίμηση αυτή την ενισχύει άλλωστε και η δήλωση του εκπροσώπου του ελληνικού ΥΠΕΞ, που εμφανίζει την ελληνική κυβέρνηση -μόνη από τα παλαιά μέλη της ΕΕ- να ξιφουλκεί κατά της Ρωσίας, σε υπεράσπιση του αμερικανικού προγράμματος «αντιπυραυλικής ασπίδας» στην Ευρώπη. Στην «ουρανοκατέβατη» ανακοίνωσή του ο κ. Κουμουτσάκος, και αναφερόμενος στις προειδοποιήσεις της Μόσχας προς την Πολωνία και την Τσεχία, δήλωσε ότι «τέτοιες δηλώσεις δεν βοηθούν» και υπενθύμισε τον διάλογο μεταξύ Ρωσίας και ΝΑΤΟ «που είναι επωφελής για όλους και συμβάλλει αποφασιστικά στη σταθερότητα και την ασφάλεια της Ευρώπης»!


Σχολιάστε εδώ