Αγγίζει και το ΕΣΡ η αίτηση ακυρότητας εναντίον της ΑΔΑΕ
Το ερώτημα είναι πώς η κυβέρνηση, αλλά και η Βουλή που εξέταζε το σκάνδαλο των υποκλοπών, δεν έσπευσε να αποφασίσει για τη θητεία των 3 μελών της ΑΔΑΕ. Όλοι γνώριζαν τί συνέβαινε… Απευθυνθήκαμε στο γραφείο Τύπου της Vodafone, αλλά μας απάντησαν πως η προσφυγή της εταιρείας, που κατηγορείται για κατασκοπία, δεν είναι διαθέσιμη στον Τύπο. Όμως, σύμφωνα με πληροφορίες του «Π», υπογράφεται από τον καθηγητή του Διοικητικού Δικαίου Επαμεινώνδα Σπηλιωτόπουλο και εκεί η βασική θέση είναι πως το Σύνταγμα της Ελλάδας μιλάει για ορισμένη θητεία των ανεξάρτητων αρχών κι έτσι δεν μπορεί η διάταξη σε νόμο για παράτασή της να το υπερβαίνει. Αναλυτικά, στο άρθρο 101 του Συντάγματος αναφέρονται τα εξής: «Όπου από το Σύνταγμα προβλέπεται η συγκρότηση και η λειτουργία ανεξάρτητης αρχής, τα μέλη της διορίζονται με ορισμένη θητεία και διέπονται από προσωπική και λειτουργική ανεξαρτησία, όπως νόμος ορίζει».
Ο κρίσιμος όρος, στον οποίο στηρίζει η Vodafone την προσφυγή της επί του προστίμου, είναι η φράση «ορισμένη θητεία» και σε κάθε νόμο ανεξάρτητης αρχής αυτή προσδιορίζεται στα 3 ή 4 χρόνια. Το βασικό επιχείρημα είναι πως εφόσον το Σύνταγμα γίνεται λόγος για «ορισμένη θητεία» δεν μπορεί στη συνέχεια κανένας νόμος να την παρατείνει.
Η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, επειδή, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, δεν υπάρχει συμφωνία για το πρόσωπο του προέδρου της ΕΣΡ, καθυστέρησε δραματικά, 8 μήνες, με κίνδυνο, αν δεν υπάρξει άμεση απόφαση, να φτάσει και τους 9.