XΡΗΜΑτιστήριο

Την επομένη επικράτησαν σταθεροποιητικές τάσεις καθώς οι επενδυτές προχώρησαν σε επιλεκτικές τοποθετήσεις, με αποτέλεσμα ο γενικός δείκτης τιμών να κλείσει στις 4.647,49 μονάδες αυξημένος κατά 0,84% και η συνολική αξία των συναλλαγών να ανέλθει στα 450 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 78,7 εκατ. ευρώ αφορούσαν μεταβιβάσεις, πακέτων. Ακολούθησε μία ακόμη συνεδρίαση, κατά την οποία επικράτησαν ανοδικές τάσεις καθώς οι επενδυτές προχώρησαν σε μαζικές αγορές με αποτέλεσμα ο γενικός δείκτης τιμών να κλείσει στις 4.699 μονάδες, με άνοδο +1,11%. Από τις μετοχές του FTSE ανοδικά κινήθηκαν μεταξύ άλλων οι Ελλ. Τεχνοδομική, ΟΤΕ, Αγροτική και Βιοχάλκο ενώ με απώλειες έκλεισαν οι Eurobank και Intralot. Την επομένη οι επενδυτές προχώρησαν σε τοποθετήσεις, κυρίως στην υψηλή κεφαλαιοποίηση, με αποτέλεσμα ο γενικός δείκτης τιμών να κλείσει στις 4.732,76 μονάδες αυξημένος κατά 0,72%. Από το σύνολο των μετοχών επί των οποίων έγιναν πράξεις 115 ενισχύθηκαν, 134 σημείωσαν πτώση και 57 παρέμειναν σταθερές.

Σε πείσμα των ουκ ολίγων προληπτικών της Σοφοκλέους, η Τρίτη και 13 αποδείχτηκε πολύ καλύτερη από το χρηματιστηριακό «χάλι» των προηγούμενων ημερών της.

Όταν έχεις τις τράπεζες και τους επενδυτικούς συμβούλους με το μέρος σου, δεν έχεις να φοβηθείς τίποτε, μέχρι πότε όμως; Πάντως ρευστό ακούμε και ρευστό δεν βλέπουμε καθώς οι επικείμενες συγχωνεύσεις των εταιρειών του Ομίλου «Λαυρεντιάδη» θα γίνουν με ανταλλαγές «χαρτιών»!

Για να δούμε αν επιβεβαιωθούν όλοι αυτοί που θεωρούν ότι το προσωρινό πάγωμα στις τιμές των αντικειμενικών αξιών θα οδηγήσει σε υπέρογκες αυξήσεις, που αναμένεται να ξεπεράσουν ακόμα και το 30%. Πάντως οι τιμές των ακινήτων δεν πρόκειται να μείνουν σταθερές καθώς οι πρόσφατες αυξήσεις στις αμοιβές των μηχανικών αναμένεται να προκαλέσουν αλυσιδωτές αντιδράσεις.

Για να δούμε αν θα αποτελέσει νομοσχέδιο «σκούπα»; Για να δούμε αν θα περάσει «μαύρα» μεσάνυχτα; Για να δούμε πόσο «χαλαρής» εποπτείας πρόκειται να είναι; Κρατηθείτε πάντως καλά, καθώς από τα χείλη των αρμοδίων της κεφαλαιαγοράς ακούσαμε και αυτό… Όλοι θα ξέρουν τον κίνδυνο που αναλαμβάνουν, επειδή η εν λόγω αγορά θα ονομάζεται Υψηλού Κινδύνου!

Ευνοϊκή χρηματοοικονομική συγκυρία; Ένδειξη εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία; Ή λογιστικά τερτίπια, μέσω του «χαλκευμένου» αναθεωρημένου ΑΕΠ, τα οποία θα κληθούν να πληρώσουν τα παιδιά μας; Περί 50έτους ομολόγου οι ερωτήσεις μας!

Στο ίδιο έργο θεατές…, καθώς για μια ακόμη φορά ο κ. Γκαργκάνας, ως εκ των υστέρων προφήτης, επισημαίνει στις τράπεζες τη χαλάρωση των κριτηρίων πιστοδότησης ενω συστήνει στα νοικοκυριά εγκράτεια! Και όλα αυτά όταν σύμφωνα με το «ΙΣΤΑΜΕ» το 32% των φτωχών Ελλήνων είναι εργαζόμενοι.

Όταν η «Κυπριακή Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς» επισημαίνει ότι η έκδοση θεωρητικών αποτελεσμάτων δεν είναι ο κατάλληλος τρόπος παρουσίασης των εταιρικών λογαριασμών, εμείς εδώ σφυρίζουμε αδιάφορα.

Πάει και αυτό! Ένα ακόμη από τα ακίνητα φιλέτα της «ΑΕΓΕΚ» χαρίστηκε απλόχερα σε εταιρεία συμφερόντων τριών εγχώριων τραπεζών.

Θερμούς υποστηρικτές από τον χώρο των χρηματιστών φαίνεται ότι έχει ο κ. Αλογοσκούφης, καθώς ορισμένοι εξ αυτών προσπαθούν να μας πείσουν ότι οι πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού δεν επηρέασαν τη χρηματαγορά μας. Ουδέν σχόλιον.


Σχολιάστε εδώ